Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Jó dolog a fehérjeszelet? Egészséges, vagy csak hype?

Jó dolog a fehérjeszelet? Egészséges, vagy csak hype?
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Fordította: Fazekas Dániel

Könnyű, ízletes falatok, amelyek kordában tartják az éhséget. A legtöbb szupermarketben megtalálhatók, és bármikor kéznél van, amikor szükség van rájuk. Ráadásul a csomagolásukon „magas fehérjetartalmú” felirat is olvasható. A kérdés az, hogy minden fehérjeszelet jó?

Az igazság az, hogy nem mindig. Kövessük a következő ellenőrzőlistában leírtakat, hogy amikor legközelebb fehérjeszeletet választunk, mi elégedettek lehessünk, a kiválasztott fehérjeszelet pedig egészséges.

Ugrás a kedvenc egészséges fehérjeszeletekhez!

fehérjeszelet

Cukor a fehérjeszeletekben?

Mindig győződjünk meg róla, hogy kevés cukor legyen a fehérjeszeletben, ha a zsírtömegünkből szeretnénk fogyni! A magas cukortartalom oda vezethet, hogy az energiánk ugyan megugrik, majd ugyanilyen tempóban le is csökken, így végül kevesebb energiánk (és gyakran több kalóriánk) marad, mint egy alacsony cukortartalmú fehérjeszelet esetében.

A cukor a címkén a „szénhidrátok, ebből cukrok” alatt található. Azonban a szénhidrátok és a cukrok nem feltétlenül mindig negatív dolgok. Ezek energiát biztosíthatnak egy teljes edzéshez (vagy csak a nap hátralévő részéhez az irodában), edzés után feltöltik a glikogénraktárakat (az izmokban tárolt szénhidrátok). Tehát vegyük figyelembe, hogy mit fogunk csinálni a nap hátralévő részében, amikor a fehérjeszelet mellett döntünk!

Magas kalóriatartalmú fehérjeszeletek

Győződjünk meg arról, hogy a választott fehérjeszelet beleillik a kívánt kalóriabevitelünkbe! Néhány fehérjeszelet magas kalóriatartalommal bírhat, és ha csak nem a tömegünket kívánjuk gyarapítani, ez akár túl sok is lehet számunkra. Ha a kalóriabevitel korlátozása a cél, akkor bizony mellé is nyúlhatunk.

Az alacsony kalóriatartalmú fehérjeszelet azonban remek módja annak, hogy jóllakjunk, miközben az étrendünket is betartjuk.

Túl sok só?

A cukorhoz hasonlóan néhány fehérjeszelet tartalmazhat akár túl sok sót is. A só az étrendben elengedhetetlen, azonban a túl sok só magas vérnyomáshoz vezethet (és további komplikációkhoz, ha ezt a magas bevitelt túl sokáig tartjuk fenn).

Bárki, aki direkt módon próbálta már csökkenteni a sóbevitelt, tudja, hogy mindenhol előfordulhat. Úgyhogy figyeljük a csomagolás hátulját, és törekedjünk az alacsony sómennyiségre!

Rostban gazdag?

A rost rengeteg előnnyel jár a szervezet számára, például segít abban, hogy hosszabb ideig megmaradjon a teltségérzet. Ez a legfontosabb ok, amiért érdemes magas rosttartalmú fehérjeszeletet választani, főleg ha fogyni vagy egészséges testsúlyt szeretnénk.

Továbbá a rost segít szabályozni a szervezet folyadékbevitelét, így segít megelőzni a puffadást. Győződjünk meg róla, hogy magas rosttartalmú fehérjeszeletet választunk a maximális egészségügyi előnyök érdekében!

Miért ne készíthetnénk el mi magunk?

A saját proteinszelet elkészítése nagyszerű módja annak, hogy pontosan tudjuk, mit viszünk be a szervezetünkbe. A fehérjepor, a zab, a különböző magokból készült vajak, a szárított kókusz és az aszalt gyümölcsök kiváló összetevők a könnyű, magas fehérjetartalmú nasihoz. Természetesen mindenképpen vegyük figyelembe az egyes összetevők tápanyagtartalmát, és mérjük ki az adagokat, hogy elkerüljük ugyanazokat a fehérjeszeletekkel kapcsolatos buktatókat!

Mutatjuk a mi kedvenc egészséges fehérjeszeleteinket…

A legjobb csoki alternatíva: Layered Protein Bar

Ha egy kicsit komolyabb harapnivalóra vágyunk, akkor ez a vastag fehérjeszelet igazi csokoládés ostya érzetét kelti. Kielégíti édesség iránti vágyainkat, és hozzájárul az izomtömeg fenntartásához is.

A 20g kiváló minőségű fehérjével és a mindössze 2,4g cukorral büszkélkedő Layered Protein Bar a szupermarketek csokijainak egyik legjobb alternatívája.

A legjobban ellenőrzött fehérjeszelet sportolóknak: Protein Bar Elite

A Protein Bar Elite minden eleme az Informed-Sport Supplement Testing Program által tanúsított, amely így a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja a sportolóknak.

Az olyan ízekkel, mint a toffee vanília, az étcsokoládé-bogyósgyümölcs és a karamell-mogyoró, illetve a ropogós, édes tejcsokoládés külsejével, valamint a puha belsejével, nehezen fogjuk elhinni, hogy ezek a szeletek tényleg egészségesek.

A legjobb alacsony kalóriatartalmú fehérjeszelet: Lean Protein Bar

A Lean Protein Bar csokis keksz vagy fehércsokis-málna ízekben kapható, szuper alacsony kalóriatartalmú, és mindössze 1,2g cukrot tartalmaz a 80 grammos kiszerelés.

Belülről lágy és édes, kívülről tejcsokoládéval van borítva, így ez a fehérjeszelet kielégíti az édesség utáni vágyainkat, miközben nagy mennyiségű, 18g kiváló minőségű fehérjét is tartalmaz.

Tanulság

A fehérjeszeletek egészséges csemegék lehetnek az izmok visszatöltéséhez edzés után, az éhség távoltartásához, vagy egyszerűen csak egészséges harapnivalóként fogyasztva. Azonban a céljainknak megfelelően kell kiválasztanunk a fehérjeszeleteinket. Ha fogyni szeretnénk, válasszunk alacsony cukortartalmú fehérjeszeletet, amelyik beleillik a napi kalóriabevitelünkbe! Vagy ha visszatölteni szeretnénk edzés után, akkor olyan fehérjeszeletet, amely jó mennyiségű és minőségű szénhidrátot is tartalmaz.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein