Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Mítoszrombolás | Ezért nincs szükséged méregtelenítésre

Mítoszrombolás | Ezért nincs szükséged méregtelenítésre
Alice Pearson
Író és szakértő4 év Ago
Alice Pearson profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Az év végi ünnepek jelentősen megemelkedett extra kalória bevitellel járhatnak. A családi ebédek során elfogyasztott ünnepi fogások, kedvenc süteményeid és a szilveszteri nassolnivalók nem kívánatos súlygyarapodáshoz vezethetnek.

Sokak megfogadják az újév alkalmával, hogy a zavaró súlyfeleslegtől megszabadulnak, egészségesebb életvitelt folytatnak és rendszeresen sportolni kezdenek. Vajon érdemes a kitűzött életviteli változásokat egy méregtelenítéssel kezdeni?

Cikkünkben többet tudhatsz meg az étrend-kiegészítő piacon elérhető méregtelenítő készítményeknél hatásosabb, azonban ingyenesen elérhető méregtelenítő „módszerről”. Túl jó ahhoz, hogy igaz legyen? Korántsem.

Ugyanis nem másról van szó, mint hogy a veséd és a májad garantálják tested hatékony méregtelenítését és ráadásul fizetned sem kell értük.

detox

Mit jelent a méregtelenítés?

A legtöbb méregtelenítő kúra, vagy más néven „tisztító” kúra állítása szerint, az instrukciók követése esetén az emésztőrendszeredben, a véredben és tested egyéb részein fellelhető méreganyagoktól megszabadulhatsz. Gyakran sugallják, hogy az adott módszer használatát követően energetikusabbnak, kipihentebbnek és fittebbnek érezheted magad.

A lehangoló valóság ezzel szemben az, hogy egy méregtelenítő kúrát követően valószínűleg enervált, éhes és frusztrált leszel. Családi, baráti és munka környezeted számára az alábbiakhoz hasonló levelekkel próbálod majd megmagyarázni szokatlan viselkedésed.

„Kedves Éva!Sajnálom, hogy dühös lettem, amiért az utolsó tea filtert elvetted. Ezen a héten egy méregtelenítő léböjt kúrát követek, és az elmúlt pár napban csak vizet és fekete teát fogyasztottam.Kétlem, hogy sokáig tudom folytatni. Meggondolatlannak, kimerültnek és mint te is észrevetted, frusztráltnak érzem magam. Leküzdhetetlen vágyat érzek a csokoládé iránt. Úgy gondolom, inkább egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendet választok az év hátralévő részére.Őszinte sajnálattal,Júlia a marketing osztályról”

Van bármilyen előnye a méregtelenítő kúráknak?

Korlátozott számban érhető el detox étrendek hatását vizsgáló tudományos kutatás. Azon kevés kutatások, melyek a méregtelenítő étrend potenciális egészségügyi hatásait vizsgálják, az egészségesebb bőrt, a javult emésztést és a súlyvesztést igazolták.1,2 Ezek az előnyök vélhetőleg annak köszönhetőek, hogy a tesztalanyok hirtelen elhagyták étrendjükből az alkoholt, a feldolgozott élelmiszereket és a cukros ételeket. Továbbá, megemelték a vitamin és ásványi anyag bevitelüket a nagyobb zöldség- és gyümölcs fogyasztás miatt, amely korábbi étrendjükben alacsonyabb lehetett.

A méregtelenítő kúrák jellemzően nagyon alacsony kalóriabevitelt írnak elő, így a testsúly csökkenés érthető módon a kalória deficit miatt következik be. Azonban, amint visszatérnek a fogyni vágyók a tisztító kúrát megelőző étrendre, könnyen visszanyerhetik a leadott súlyfelesleget.

A méregtelenítő étrend vélt egészségügyi előnyeit egy kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel és sporttal is elérheted. Mi értelme tehát a rövid távú koplalásnak?

méregtelenítő kúra

Ezért nincs szükséged „méregtelenítő” kúrákra

Az alábbiakban mélyebb betekintést nyerhetsz azokba a lenyűgöző fiziológiai folyamatokba, amelyeket tested azért végez, hogy megszabadulhasson a méreganyagoktól. Így egyértelművé válhat, hogy miért szükségtelen egy detox étrend folytatása a méregtelenítéshez.

Kezdjük a vesével… A vese, egy olyan páros szerv, amely nélkülözhetetlen szerepet játszik a kiválasztásban. A megfelelő veseműködés nélkül testünk képtelen tökéletesen megszabadulni a káros anyagoktól. Hogyan tartja testedet egészségesen a vese?

  • Fenntartják a vízháztartás egyensúlyát: az elfogyasztott víz jelentős hányada, valamint a szervezet számára értékes tápanyagok (glükóz, nátrium, kálium és klorid) a vesetubulusok falán keresztül visszaszívódnak. Ezt követően a vese kiválasztja a karbamid nevű végterméket, amely a fehérjék emésztésének során keletkező toxikus melléktermék. Végül a karbamid a vizelettel együtt távozik.
  • Naponta körülbelül 200 liter vér szűrését végzik el: mindkét vese körülbelül egymillió nefront tartalmaz. A nefronok feladata, hogy a vér megszűrésé során a szervezet számára fontos tápanyagokat átengedjék, míg a káros anyagokat kiválasszák. Ezt követően a vesevéna szállítja a szívbe a „megtisztított” vért.
  • Káros anyagokat távolítanak el a szervezetből: a vesék távolítják el az ételekből, gyógyszerekből és egyéb forrásokból bevitt káros anyagok jelentős részét.
  • Hormonokat állítanak elő: olyan hormonok előállításában van fontos szerepe a vesének, amelyek a vérnyomást és a csontok egészségét is befolyásolják.

Ha minket kérdezel, akkor a vese méregtelenítő munkáját nem könnyítik meg a megkérdőjelezhető hitelességű, gyakran pszeudo-tudományos forrásokból érkező recept alapján készített „tisztító” italok.

Következzék a máj… A máj szoros együttműködésben dolgozik a hasnyálmiriggyel, belekkel és epehólyaggal az étel megemésztése érdekében. A máj feladatai az alábbiak:

  • A vér szűrését végzi: a vér gasztrointesztinális úton történő tisztítását végzi.
  • Káros anyagokat választ ki: a szervezet által létrehozott melléktermékek, az étkezés során bevitt (élelmiszer-adalékanyagok, tartósítószerek, édesítőszerek, alkohol és farmakológiai anyagok), a környezetből felszívódott (füstök, levegőszennyezés) káros anyagok kiválasztása. A káros anyagok egy részét fehérjékkel összekapcsolja a máj, annak érdekében, hogy a vese eltávolíthassa a szervezetből.
  • Epe folyadékot választ ki: amely kiemelkedően fontos a zsírok emésztéséhez. Az epeváladék tartalmaz koleszterint, epesavakat, sókat és fémeket.
  • Vitaminokat tárol: A, D, E & K vitaminok tárolása. Továbbá jelentős mennyiségű glikogén tárolása.
  • Fehérjét állít elő: amelyek elengedhetetlenül fontosak a vérrögképződés és vérnyomás szabályozásához.

Konklúzió

A méregtelenítő kúrák által elérni kívánt célokhoz mindössze megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, az alkohol bevitel moderálása vagy elhagyása, a feldolgozott élelmiszerek kizárása, valamint a zöldség- és gyümölcs fogyasztás megemelése szükséges. Tudományos publikációk és akadémikus folyóiratok meggyőző bizonyítékai nélkül is könnyű belátni, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges étrend fenntarthatóbb a rövid távú, drasztikus életviteli megszorításoknál. A detox tea és koplalás helyett reális, fenntartható és hosszútávú fitnesz célok kitűzését javasoljuk.

 

Táplálkozás

Mi az az IIFYM étrend? | Makro diéta útmutató

Tudj meg többet arról, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az IIFYM étrendnek, mely egy újszerű és rugalmas megközelítése a tervezett táplálkozásnak!

2 év AgoAl Liam Agnew

Tetszett a cikkünk? Olvasd el ezt is:

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1Morrison, J. A. & Iannucci, A. L. (2012). Symptom Relief and Weight Loss From Adherence to a Meal Replacement-enhanced, Low-calorie Detoxification Diet. Integrative Medicine, 11(2), 42-47.

2Kim, M. J., Hwang, J H., Ko, H. J., et al. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research, 35(5), 409-420. doi:10.1016/j.nutres.2015.04.001

Alice Pearson
Író és szakértő
Alice Pearson profiljának megtekintése
Alice Pearson a UKVRN rendszerben regisztrált táplálkozási szakember, és az Egyesült Királyság doppingellenes akkreditált tanácsadója. Táplálkozástudományi BSc diplomával és sporttáplálkozástudományi MSc diplomával rendelkezik. A sportkiegészítők egészségmegőrző, fitnesz- és sportteljesítmény javítása érdekében történő alkalmazására szakosodott. Alice amatőr és elit sportolókkal egyaránt szerzett tapasztalatot, beleértve a táplálkozási tanácsadást is a Tranmere Rovers FC és a Newcastle Falcons Rugby Clubnál. Tanácsait és iránymutatásait mindig bizonyítékokon alapuló kutatások támogatták, melyeket a folyamatos szakmai fejlődésnek és önálló tanulásnak köszönhet. Szabadidejében Alice szeret utazni, edzőterembe járni és elmerülni egy jó könyvben.
myprotein