Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A gyömbér egészségre gyakorolt jótékony hatásai | Ezért egy igazi superfood

A gyömbér egészségre gyakorolt jótékony hatásai | Ezért egy igazi superfood
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A gyömbér egy nagyon népszerű hozzávaló főzés során és gyógyászati termékek készítésekor egyaránt. De mitől lesz ez a gyökér ennyire szuper?

1. A gyömbér zöldség?

A mindennapokban használt gyömbér egy virágos növény gyökere. Megjelenés jellegzetes: világosbarna, bütykös, kettévágva viszont sárga. Előfordul, hogy gyakorlatilag a zöldségek közé sorolják, de leggyakrabban gyógynövényként vagy fűszerként tekintenek rá.

Általában kis mennyiségben fogyasztják csak, ezért különbözik a többi virágos zöldségtől, például a cukkinitől.

gyömbér gyökér kettévágva

2. A gyömbér egészségügyi előnyei

A gyömbér egészségre gyakorolt jótékony hatásait széleskörűen bizonyították. Orvosi, gyógyászati célokra több mint ezer éve használják már, különösen Ázsiában.

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás

A gyömbér egyik fő előnye, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír.  Edzést követően egy kis gyömbér rágcsálása tovább segít csökkenteni a másnap jelentkező izomfájdalmat. Egy kemény konditermes edzést követően a fehérjebevitel mellett – ami létfontosságú az izomfejlődés és regenerálás céljából – a gyömbér csökkentheti az izomlázat is.

Ráadásul, a gyömbér hatásai erős menstruációs fájdalmak és görcsök enyhítésével is összekapcsolhatók. Szóval, ha a menzesz idején jelentkező fájdalmak eltántorítanak az edzéstől, próbáld ki, hogy eszel egy kevés gyömbért a menstruáció előtti napokban.

Gyömbér és az emésztés

A gyömbérről gyakran asszociálunk emésztést segítő tulajdonságára. Ez a benne található fenolos vegyületeknek köszönhető. A gyömbér fogyasztása révén testünk nyálat és epét termel, és megkönnyíti az ételek testen keresztüli mozgását azáltal, hogy serkenti a bélmozgást.

A gyömbér segíthet a puffadás és a bélgázok okozta gyomorfájdalmak csökkentésében. Közismert továbbá, hogy segít annak szabályozásában is, hogy egy nap hányszor kell WC-re menned. Ennek köszönhetően népszerű házi gyógymód a hasmenés és szorulás kezelésére.

gyömbér tea

Gyömbér hányinger és hányás ellen

A gyömbér egy olyan természetes gyógyszer, amelyet jobb, ha kéznél tartasz, ha hányinger gyötör. Gyakran alkalmazzák kórházban is olyan betegek esetében, akiknek a gyógyszereik mellékhatásként hányinger okoznak, mint például a HIV-gyógyszerek vagy kemoterápia esetén. Várandósoknak is ajánlott továbbá, ha reggeli rosszullétekkel küzdenek.

Sokan megfázás idején nyúlnak gyömbér után. Hatásosan tisztítja ugyanis az orrmelléküreget, csökkenti a megfázással járó tüneteket, és segít megelőzni a fejfáját.

A gyömbér ezen felül még izzasztó hatású is, segít a testednek melegen tartania magát. Szóval, ha téli melegítőre van szükséged, vedd fontolóra, hogy egy kis darab gyömbért dobsz a teába, nasiba vagy ételbe.

3. Hogyan használjuk a gyömbért?

A gyömbér egy sokoldalúan és könnyen használható alapanyag.

A legtöbb szupermarketben vagy ázsiai boltban frissen kapható. Ha gyakran tervezed használni, érdemes lehet nagyobb adagban megvenni, feldarabolni és lefagyasztani.

Az apróra vágott gyömbér remek hozzávaló egy stir-fry (zöldséges húsos ételek keverve pirított elkészítése) vagy curry elkészítéséhez. Meleg és enyhén csípős ízt ad majd az ételnek.

Gyümölcslevekbe és turmixokba beleturmixolhatod, így adva nekik egy egészséges ízlöketet. A legtöbb gyümölcslé recepthez passzol, különösen azokhoz, melyek citrusfélékét, pl. citromot vagy grapefruitot tartalmaznak.

Egy-egy darabka gyömbért beletehetsz forró vízbe is, ha friss gyömbérteát szeretnél. Ez különösen akkor jó ötlet, ha emésztési gondok vagy hányinger gyötör. Ha épp kevés az idő, szerezz be filteres gyömbérteát, ami szinte mindenhol kapható.

Fontos, hogy a gyömbér gyökere nagy hatással bír. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, gyomorégést, savas refluxot vagy hasmenést tapasztalhatsz.

4. Gyömbér kiegészítők

Ha a gyömbér összes jótékony hatását szeretnéd élvezni, akkor a kiegészítő tökéletes számodra.

További előnye, ha kiegészítőként, nem pedig frissen fogyasztod, hogy csökkenti a gyomorégés esélyét. Aszpirinnel és vérhígító készítményekkel azonban nem ajánlott együtt fogyasztani.

Mint minden kiegészítő esetében, megbízható márkát használj, és ellenőrizd az összetevők listáját! Így biztosra mehetsz, hogy hatékony és megbízható terméket használsz.

A gyömbér tehát egy superfood?

Összefoglalva tehát, a gyömbér egy egyszerű és ízletes mód az általános egészség javítására. A benne rejlő nagy hatás és a széleskörű előnyök egyértelművé teszik, hogy bizony egy szuper gyökérről beszélünk.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein