Ugrás a fő tartalomra
Edzés

10 szokás a súlyzós edzés fejlesztéséhez

10 szokás a súlyzós edzés fejlesztéséhez
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Az egészséges szokások kialakítása az egyik legjobb módja annak, hogy sikeres legyél az edzőteremben, de időbe telhet, mire ezek a szokások berögzülnek. Tehát, ha hosszú távú célok lebegnek a szemed előtt, akkor némi fegyelemre és türelemre lesz szükséged.Teljesen normális, ha néhány hét után alábbhagy a motivációd, de ne aggódj. Hoztunk pár hasznos tippet, hogyan lendülj túl ezen az időszakon és hogyan tartsd magad a szokásaidhoz. Következzen 10 szokás a súlyzós edzés fejlesztéséhez!

Az egészséges szokások kialakításának fontossága a súlyzós edzésben

Senki sem szeret fél lendülettel menni az edzőterembe, vagy nem elérni a célját az önmaga által meghatározott idő alatt. Ha egészséges szokásokat építesz be a súlyzós edzésedbe, biztosíthatod, hogy minden egyes kemény munka számít és teljes gőzzel haladsz a céljaid elérése felé.Az egyértelmű célok meghatározása szintén hozzájárul ahhoz, hogy fókuszált és motivált maradj, és segítségükkel biztos lehetsz benne, hogy minden egyes alkalommal a lehető legtöbbet hozod ki magadból.

10 szokás a súlyzós edzés fejlesztéséhez

Összeszedtünk 10 szokást, amelyekkel fejlesztheted a súlyzós edzésedet. Ne feledd, hogy az új szokások kialakítása időbe telik, ám a következő tippek betartása hosszú távon kifizetődő lesz.

1. Légy rugalmas!

Néha közbejön egy-két dolog, ami miatt nem akkor tudsz elmenni edzeni, amikor eredetileg tervezted. Nincs azzal semmi gond, ha másik időpontra vagy napra rakod át a súlyzós edzésedet. Ha időhiányban szenvedsz, próbáld meg szétosztani az edzést a nap folyamán, vagy akár a hét különböző napjaira.

2. Eddz partnerrel vagy csoportban!

Nincs is jobb annál, mint időt tölteni egy kedves baráttal. Szóval miért is ne edzenétek egy jót közben? Egy baráttal vagy baráti társasággal végzett edzés segíthet az elköteleződésben és abban, hogy a mozgás hosszú távú szokássá váljon. Ráadásul, ha az edzést szociális programmá alakítod, az a mentális jóllétedet is fokozza.

3. Válassz szórakoztató mozgásformát!

A kemény edzés nem jelenti azt, hogy nem lehet szórakoztató. Minél inkább élvezed a súlyzós edzést, annál valószínűbb, hogy rendszeres része lesz az életednek. Ha egy új gyakorlat nem igazán tetszik, cseréld le valami másra.

Akár az edzés idejével is játszhatsz. Ha nem vagy koránkelő típus, eddz este. Ha viszont szeretsz a tyúkokkal ébredni, ne fogd vissza magad, tudd le a súlyzós edzést még reggel. A lényeg, hogy találd meg azt, ami neked a legjobb és ami boldoggá tesz. 

4. Tűzz ki reális célokat a súlyzós edzés kapcsán!

Állítsd magad kihívások elé, de győződj meg róla, hogy a céljaid elérhetőek. Lehet, hogy egy maratont akarsz lefutni, de ha még csak most kezdtél rá edzeni, 3 hónapnál valamivel több időre lesz szükséged.Kérj segítséget egy baráttól vagy személyi edzőtől a realisztikus célok felállításában és az elvárásaid kezelésében.

5. Kezd kicsiben és haladj lassabban!

Kezdetben könnyen elragadtathatjuk magunkat, ám ez sérüléshez is vezethet. Először mérd fel a fittségi szintedet és fokozatosan építsd fel az edzést.Tűzz ki kisebb célokat és rövidebb edzésterveket, később pedig, ahogy az önbizalmad is nő, bővítsd ki összetettebb gyakorlatokkal és további alkalmakkal. Azáltal, hogy progresszíven, fokozatosan haladsz, látni fogod az eredményeket, amelyek mind fenntarthatóak és hosszú távúak.

6. Mindig érezd jól magad!

A kényelmes edzőruhák és cipők viselete rengeteget számíthat abban, hogyan érzed magad a súlyzós edzés közben és után. Ha jól érzed magad abban, amiben vagy, az az önbizalmadra és a motivációdra is jó hatással lesz.Szükséged lenne valami önbizalomnövelő edzőcuccra? Nézz szét az MP ruhák között.

7. Soha ne hagyd ki a pihenőnapot!

A pihenőnapok ugyanolyan fontosak, mint maga az edzés. Ezek teszik lehetővé a test számára a pihenést és a regenerációt, ezáltal erősebben térhetsz vissza a következő alkalomra. A pihenőnapok kihagyása lassabb fejlődéshez és sérülésekhez vezethet.A jó alvás szintén elengedhetetlen a mentális és fizikális regenerációhoz. Ügyelj rá, hogy mindig eleget aludj, hogy keményebben és jobban teljesíthess a következő edzésen.

8. Változtass az edzésterveden!

4-6 hetente érdemes változtatni az edzésterveden. Ha kezded unni, hogy mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végzed, próbálj ki egy új mozgásformát vagy jelentkezz be egy csoportos edzésre némi izgalomért.Ezáltal folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal nézhetsz szembe, így motiváltabb maradhatsz.

9. Jutalmazd meg magad!

A hosszú távú célokhoz vezető rövid távú célok kitűzése nagyszerű módja annak, hogy ne ess ki a ritmusból. Jutalmazd meg magad a kisebb, gyakori célok eléréséért, hogy motivált maradj. Ez bármi lehet a kedvenc ételedtől kezdve, néhány új edzőruháig, vagy akár egy kényeztető wellness napig. Fontos, hogy ne a végső célra koncentrálj, hanem ünnepeld meg a kis győzelmeket az odavezető úton.

 10. Egészségtelen edzési szokások, amelyeket érdemes kerülni!

Időről időre mindannyian követünk néhány rossz szokást, de nagyon fontos, hogy ha súlyzós edzésről van szó, bizonyosakat mindenképp kerüljünk. Néhány szokás ugyanis hosszú távon kedvezőtlen hatással lehet az edzésedre.Annak érdekében, hogy a legjobbat hozhasd ki az edzésedből, próbáld kerülni a következőket:
  • Pihenőnap kihagyása
  • Bemelegítés vagy nyújtás kihagyása
  • A tested nem megfelelő táplálása – ez jelenthet túl alacsony kalóriabevitelt vagy bizonyos ételcsoportok kizárását
  • Nem reális elvárások és célok kitűzése
  • Túledzés
  • Túl sok csaló étkezés beiktatása – semmilyen étel nincs tiltólistán, de próbálj a makróidon belül maradni
  • Nem elegendő alvás az edzések között
Kardió és súlyzós edzés

Összefoglalás

Időbe telik új szokásokat kialakítani. Szóval légy türelmes magaddal és hagyj időt a fejlődésre és az alkalmazkodásra.Állíts fel magadnak realisztikus célokat, ünnepeld meg a kis győzelmeket és mindig igyekezz tanulni és fejlődni, miközben jól érzed magad. Így még mielőtt észrevennéd, egészséges szokásokat alakítasz ki és jó úton fogsz haladni a céljaid felé.
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein