Ugrás a fő tartalomra
Edzés

8 hatékony tipp kezdő futóknak | Így teheted élvezetessé a futást!

8 hatékony tipp kezdő futóknak | Így teheted élvezetessé a futást!
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Sokak szerint könnyebb gyermekként rálelni a futás örömére mint felnőttként. Szoktad az érezni, hogy a fitnesz alkalmazásodban mért futás kilométerek növelése felér a kínzással? Akár csak egyéb sporttevékenységeknél, a futás abbahagyásánál is az elsődleges okok között szerepel az atlétikai tevékenység élvezetének hiánya.

Könnyebb rendszeresen és gyakrabban rávenni magad a kitűzött táv teljesítésére, ha örömteli tevékenységként tekintesz a futásra. A futás által nyújtott egészségügyi előnyök nem szorulnak bemutatásra, ismeretük azonban nem elegendő a sport megkedveléséhez. Blog bejegyzésünkben 8 hatékony tippet gyűjtöttünk össze kezdő futóknak, amelyek segíthetnek abban, hogy elvezetéssé váljon a futás.

motiváció futáshoz

1. Meríts inspirációt más futók sikertörténetéből!

Sokat segíthet abban, hogy az alkalmi futások az életed visszatérő részévé váljanak az, ha más futók sikertörténetéből inspirációt merítesz. Insragram oldalunkon és Facebook oldalunkon rendszeresen megosztunk futáshoz kapcsolódó tartalmat. Így közösségi média oldalaink követésével garantálhatod az extra motiváció löketet, amelyre szükséged van ahhoz, hogy a futás szokássá váljon számodra!

Reális sportcélok kitűzésé további motivációt jelenthet. Az első 5 kilóméteres táv, az első futóverseny, az első félmaraton vagy maraton táv teljesítése olyan célkitűzést jelenthet, amely a felkészülés során többlet értelmet adhat futóedzéseidnek. Habár célok kitűzése és a sikertörténetek nyújtotta inspiráció segíthet abban, hogy kitartó futóvá válj, a hosszú távú sikerhez ennél többre van szükséged.

2. Fogadd el, hogy a futás olykor nehéz!

Ahhoz, hogy valóban élvezni tudj egy tevékenységet, sokszor érdemes elkerülni a tevékenység élvezetére történő túlzott összpontosítást. A futás sem jelent kivételt ez alól. Egy hosszú táv végén erős légszomjat érezhetsz, lábizmaid savasodása diszkomfort érzéssel jár és meg kell küzdened a nagyfokú kimerültséggel. Ahhoz, hogy ezen nehézségek ellenére is örömteli tevékenységként tudj tekinteni a futásra, fontos a megfelelő sport attitűd elsajátítása.

Fontos emlékezni arra, hogy a futás gyakran leküzdésre váró kihívásokkal jár. Ezek a kihívások teszik izgalmassá és élvezetessé választott sportod.

3. Fuss rendszeresen és gyakran!

A legtöbb jelentős kihívással járó tevékenység egyszerűbbé válik, ha tapasztalatot szerezel elvégzésükben. Minél többet futsz, tested annál inkább jobbá válik a futásban, vagyis adaptálódik a terheléshez. Az erős légszomj, a rekeszizomban érékelt szúró fájdalom, a savas izmok és a futást követő izomláz a legtöbbünk számára távol állnak a kellemestől. Rendszeres futással azonban csökkenthetőek a sport okozta kellemetlenségek, hiszen javul az állóképesség és fejlődik a test izomzata.

Az adaptációs folyamatoknak köszönhetően idővel könnyebbe válik a kezdetedben leküzdhetetlennek tűnő táv. A rendszeres testmozgás következtében csökkenő kellemetlenségek elmúlásával könnyebbé válhat a futás örömteli aspektusainak felfedezése.

4. Lassan a tempóval!

Nem kell, hogy minden futóedzésedre versenyként tekints! Ahhoz, hogy korábbi teljesítményed felülmúld, nem feltétlen kell gyorsabban futnod. A hosszú távú, progresszív túlterhelés  jelenti a fejlődés egyik kulcsát, amelyhez azonban nem szükséges minden edzésen maximális teljesítményt nyújtanod. Kimerültnek érzed magad, mégis minden áron törekedsz korábbi sebességed túlszárnyalására? Könnyen lehet, hogy ezzel a hosszú távú fejlődésed hátráltatod. A futási sebesség túlzott figyelembevétele meggátolhat abban, hogy élvezd a sport örömét.

5. Szórakoztasd magad futás közben!

Futás közben jó szolgálatot tehet egy vezeték nélküli fülhallgató és telefonod. Élvezetesebbé teheted a futást zenével, nyelvleckékkel, podcast adásokkal, rádióhallgatással vagy akár hangoskönyvekkel. Érdemes olyan audió tartalmat keresni, amely hosszútávon leköti figyelmed és szórakoztat. Légy kreatív, nem feltétlen szükséges klisés futó zenéket hallgatnod kedvenc zene streaming szolgáltatód lejátszási listájáról!

A Runner’s World felmérése1 alapján a futók 61%-a szokott valamilyen audió tartalmat hallgatni futás közben. Miért nem csatalakozol a zenét és hangoskönyveket élvező futók körébe? A monoton és időnként egyhangú futást izgalmassá és élvezetessé teheted szórakoztató tudományos, szépirodalmi hangoskönyvekkel vagy kedvenc podcast adásoddal.

Bizonyos személyek figyelmét elterelheti a zenehallgatás. Így fontos, hogy mielőtt futórutinod átalakítanád, teszteld, hogyan befolyásolja sportélményed a füledbe duruzsoló zene.

6. Jutalmazd meg magad a futás végeztével!

Szeretnéd azt érezni, hogy miután befejezted a futást, valami izgalmas vár téged otthon? Találj ki valamilyen jutalmat magadnak, amivel megajándékozod magad a futást követően! Ne csak a fájdalomra és a kemény munka okozta verítékre gondolj a futás kapcsán. Kedvenc nassolnivalóddal megváltoztathatod a futáshoz fűződő viszonyod.

Bátran jutalmazd meg magad egy szelet pizzával vagy egy finom desszerttel a nehéz fizikai munkát követően. Az előbb említett futókkal készült kutatás1 szerint az emberek 18%-a állítja, hogy futás után meg szokták jutalmazni magukat pizzával. Szóval lazíts, igyál egy italt és készíts magadnak egy kis pizzát vagy fagyasztott joghurtot. Te is hasznát veheted a Pavlovi feltételes reflexnek!

7. Csatlakozz egy sportközösséghez!

Csapatban futni igazoltan hatékony módja annak, hogy gyakrabban kedvet kapj a szabadban való időtöltéshez. Nem véletlen, hogy a futók gyakran felülmúlják saját teljesítményüket a maraton napján. Nem csupán a megváltozott környezet miatt jelentkező adrenalin löket, de a versenytársak miatti izgalom is segítheti a jobb teljesítmény elérését. Egy futóverseny alkalmával a sporttársak konkurenciává válnak.

Futó edzéseid alkalmával azonban jobb, ha találsz magadnak egy futópartnert, akivel közben beszélgethetsz, nevethetsz és aki melletted áll a nehéz pillanatokban. Az emberek 45%-a szívesebben fut csapatban, mint egyedül.2 Ha tudod, keresd fel a barátaidat és kérd meg őket, hogy csatlakozzanak hozzád a reggeli futások alkalmával!

Szeretnéd megtudni mikorra érdemes időzíteni csoportos futásod? Ebben cikkben a reggeli futás előnyeiről írtunk!

8. Koncentrálj a futás pozitív oldalára!

Végül, nem szabad elfelejteni, hogy bár a futás olykor megterhelő, valójában nagyon élvezetes tud lenni. Képzeld magad elé, ahogy éppen maratont futsz. Gondolj arra, hogy a sportteljesítményed eléri a kívánt szintet. Emlékeztesd magad arra, hogy milyen jól fogod érezni magad a bőrödben a futást követően, mikor már csak lazítanod kell. Emlékezz mindazon kellemes érzésekre, amiket a futás nyújt számodra: az elért sportcélokra és a szabadságra.

Ahogy a futás és az utána következő kellemes érzés közötti kapcsolat erősödik, úgy egyre több pozitív gondolat is megjelenik majd. Ha rendszeresen tudatosítod magadban azokat, amik neked a legnagyobb örömöt jelentik a futásban, akkor szinte biztosan még nagyobb élvezettel állsz neki a futásnak. Képességeid reális felmérését követően érdemes egy jól összeállított futó edzéstervet, követve saját csúcsaid megdöntésére törekedned!

Konklúzió

Sokszor kihívást jelent rávenni magad, hogy futóruhádba bújj és neki vágj a kitűzött táv teljesítésének? A fenti tippek követése segíthet abban, hogy a futásban a teljesítésre váró kihívás örömére lelj és ne kellemetlen teherként éld meg. Választott sporttevékenységed hosszútávú sikere érdekében fontos a megfelelő attitűd kialakítása és fenntartása.

Ideje felvenni a futócipőd és a fenti tanácsokat a gyakorlatba ültetni!

Kiegészítők

Dietetikus által javasolt kiegészítők futáshoz és kerékpározáshoz

Cikkünkben dietetikus által javasolt kiegészítőket ismerhetsz meg, amelyek segítségedre válhatnak a futás és kerékpározás során.

Edzés

Futás kezdőknek | 4 hetes futás edzésterv

Ha futásról van szó, mindenkinek megvan a maga módja. De amikor belekezdesz, honnan tudod biztosan, hogy megértetted az alapokat, és hogyan maradsz motivált, ha már elsajátítottad őket?

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein