Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Edzés divathullámok a 90-es évekből, amelyek mára eltűntek

Edzés divathullámok a 90-es évekből, amelyek mára eltűntek
Monica Green
Író és szakértő2 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

A testépítő és fitnesz közösség folyamatosan új, izgalmas és hatékony edzésmódszereket keres. Nem volt ez másképpen a 90-es években sem. Az ezredforduló előtti utolsó évtizedben jelentősen megnőtt a testépítés és fitnesz népszerűsége hazánkban és nemzetközileg egyaránt. Cikkünkben öt, mára már eltűnt 90-es évekbeli edzés divathullámot és azok modern alternatíváit ismerheted meg.

90-es évek divat

Edzés divathullámok a 90-es évekből, amelyek eltűntek

1. Step Aerobik

Ki gondolná, hogy egy látszólag olyan unalmas sporttevékenység, mint a step aerobik, ikonikus edzés divathullámmá válhat? Az 1990-es években játszódó filmek és sorozatok gyakran visszatérő eleme a step aerobik óra jelenet, ahol testhezálló dresszben a korszak meghatározó popzenéjére végzik a jellegzetes mozdulatokat.

A step aerobik mozgásformát Gin Miller alkotta meg 1989-ben. Nehéz felidézni, hogy pontosan mi is a step aerobik? A sporttevékenység lényege egy apró platformra történő ritmikus fel és lelépés zenére. Sokan kisebb kézi súlyzókat is használnak a terhelés fokozása érdekében. Habár, 2021-ben már nem tartozik a legnépszerűbb csoportos órák közé, amennyiben nagyobb városban élsz, szinte biztos találhatsz egy gyors internetes kereséssel step aerobik csoportos órát a környékeden.

A step aerobik alternatívája 2021-ben: kardió.

2. Tae Bo

A tae bo edzés annyira meghatározó része volt a 90-es éveknek, hogy számos popkulturális utalásba ütközhetsz, ha a korszak zenéit hallgatod. Például 2001. március 27-én a Train zenekar Drops of Jupiter című számában is található utalás a tae bo edzésre.

Billy Blanks karate és taekwondo szakértő, 1976-ban alkotta meg a tae bo sportrendszert, amely kombinálja a két küzdősportot és az aerobikot egy izzasztó edzésbe. A tae bo nagy megterheléssel járó, izgalmas és intenzív edzésmódszer. 2021-ben nehezebb tae bo csoportos edzésekre lelni, így a box- és kick-box aerobik jó alternatíva lehet.

A tae bo alternatívája 2021-ben: box- és kick-box aerobik.

box areobik

3. 8 perces hasizom edzés

A 90-es években is fontos volt az időhatékonyság! Ezért született meg a 8 perces hasizom edzés. Ahogy a neve is sugallja, az edzés divathullám lényege az, hogy kevesebb mint 10 perc alatt biztosítsa a törzsizmok edzését.

Jó példa a 8 perces hasizom töretlen népszerűségére, hogy a YouTube korai időszakában 2006-ban feltöltött videó, amely az edzés módszert mutatja be, a cikk megírásának pillanatában 30 milliós megtekintésnél tart. A 8 perces hasizom kiállta az idő próbáját, és továbbra is szuper eszköz a kockahas eléréséhez.

A 8 perces hasizom edzés alternatívája 2021-ben: továbbra is hatékony és jó módszer a hasizmok edzésére, így szükségtelen lecserélni.

 

4. Hírességek edző videói

A 90-es években nem számított ritkaságnak az olyan VHS kazetta, amelyen hírességek sport instrukcióit láthattad. A hírességekről készült edző videók elválaszthatatlan elme a jellegzetes zenei aláfestés, a szűk edzőruha és a szokatlan gyakorlatok.

Ha alaposan átnézed a garázst, padlást és a tárolóhelyiséget, könnyen lehet, hogy a találsz a fenti leírásnak megfelelő edző videót. Bár ezek a videók szórakoztatóak lehetnek, azt javasoljuk, hogy edzésterved kialakításához ne hírességekre, hanem képzett személyi edzőkre támaszkodj inkább.

A hírességek edző videóinak alternatívája 2021-ben: szakképzett személyi edző által összeállított és felügyelt edzés.

 

5. Görkorcsolyázás

Az egyik legnépszerűbb sport a 90-es évekből a görkorcsolyázás. Bár a görkorcsolyázás 2021-ben már nem tartozik a legdivatosabb mozgásformák közé, kiváló állóképességed és egyensúlyérzéked fejlesztésére. Lehet érdemes rég nem használt görkorcsolyád leporolni és ismét használni!

A görkorcsolyázás alternatívája 2021-ben: kis intenzitású kocogás, biciklizés.
Görkorcsolyázás

Konklúzió

Habár a fenti cikkben felsorolt edzés divathullámok többsége nem tartozik a hatékony mozgásformák közé, ha úgy érzed, hogy kedved támadt csatlakozni egy step aerobik órához, vagy szívesen kipróbálnád a 8 perces hasizom edzést, akkor ne fogd vissza magad! A bemutatott 90-es évekbeli edzés divathullámokban közös, hogy mind mozgásra sarkallnak, amely pedig a hosszú távú egészség megőrzését szolgálhatja.

Nézz vissza oldalunkra szeptember 6-án, és vess egy pillantást elképesztő Impact Week ajánlatainkra, és töltsd fel étrend-kiegészítő és edzőruha raktáraid az eredeti ár töredékéért! Nem szeretnél lemaradni legfontosabb híreinkről? Kövess minket Instagram oldalunkon!

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein