Edzés

Edzés divathullámok a 90-es évekből, amelyek mára eltűntek

Fordította: Rózsa Zoltán

A testépítő és fitnesz közösség folyamatosan új, izgalmas és hatékony edzésmódszereket keres. Nem volt ez másképpen a 90-es években sem. Az ezredforduló előtti utolsó évtizedben jelentősen megnőtt a testépítés és fitnesz népszerűsége hazánkban és nemzetközileg egyaránt. Cikkünkben öt, mára már eltűnt 90-es évekbeli edzés divathullámot és azok modern alternatíváit ismerheted meg.

90-es évek divat

Edzés divathullámok a 90-es évekből, amelyek eltűntek

1. Step Aerobik

Ki gondolná, hogy egy látszólag olyan unalmas sporttevékenység, mint a step aerobik, ikonikus edzés divathullámmá válhat? Az 1990-es években játszódó filmek és sorozatok gyakran visszatérő eleme a step aerobik óra jelenet, ahol testhezálló dresszben a korszak meghatározó popzenéjére végzik a jellegzetes mozdulatokat.

A step aerobik mozgásformát Gin Miller alkotta meg 1989-ben. Nehéz felidézni, hogy pontosan mi is a step aerobik? A sporttevékenység lényege egy apró platformra történő ritmikus fel és lelépés zenére. Sokan kisebb kézi súlyzókat is használnak a terhelés fokozása érdekében. Habár, 2021-ben már nem tartozik a legnépszerűbb csoportos órák közé, amennyiben nagyobb városban élsz, szinte biztos találhatsz egy gyors internetes kereséssel step aerobik csoportos órát a környékeden.

A step aerobik alternatívája 2021-ben: kardió.

2. Tae Bo

A tae bo edzés annyira meghatározó része volt a 90-es éveknek, hogy számos popkulturális utalásba ütközhetsz, ha a korszak zenéit hallgatod. Például 2001. március 27-én a Train zenekar Drops of Jupiter című számában is található utalás a tae bo edzésre.

Billy Blanks karate és taekwondo szakértő, 1976-ban alkotta meg a tae bo sportrendszert, amely kombinálja a két küzdősportot és az aerobikot egy izzasztó edzésbe. A tae bo nagy megterheléssel járó, izgalmas és intenzív edzésmódszer. 2021-ben nehezebb tae bo csoportos edzésekre lelni, így a box- és kick-box aerobik jó alternatíva lehet.

A tae bo alternatívája 2021-ben: box- és kick-box aerobik.

box areobik

3. 8 perces hasizom edzés

A 90-es években is fontos volt az időhatékonyság! Ezért született meg a 8 perces hasizom edzés. Ahogy a neve is sugallja, az edzés divathullám lényege az, hogy kevesebb mint 10 perc alatt biztosítsa a törzsizmok edzését.

Jó példa a 8 perces hasizom töretlen népszerűségére, hogy a YouTube korai időszakában 2006-ban feltöltött videó, amely az edzés módszert mutatja be, a cikk megírásának pillanatában 30 milliós megtekintésnél tart. A 8 perces hasizom kiállta az idő próbáját, és továbbra is szuper eszköz a kockahas eléréséhez.

A 8 perces hasizom edzés alternatívája 2021-ben: továbbra is hatékony és jó módszer a hasizmok edzésére, így szükségtelen lecserélni.

 

4. Hírességek edző videói

A 90-es években nem számított ritkaságnak az olyan VHS kazetta, amelyen hírességek sport instrukcióit láthattad. A hírességekről készült edző videók elválaszthatatlan elme a jellegzetes zenei aláfestés, a szűk edzőruha és a szokatlan gyakorlatok.

Ha alaposan átnézed a garázst, padlást és a tárolóhelyiséget, könnyen lehet, hogy a találsz a fenti leírásnak megfelelő edző videót. Bár ezek a videók szórakoztatóak lehetnek, azt javasoljuk, hogy edzésterved kialakításához ne hírességekre, hanem képzett személyi edzőkre támaszkodj inkább.

A hírességek edző videóinak alternatívája 2021-ben: szakképzett személyi edző által összeállított és felügyelt edzés.

 

5. Görkorcsolyázás

Az egyik legnépszerűbb sport a 90-es évekből a görkorcsolyázás. Bár a görkorcsolyázás 2021-ben már nem tartozik a legdivatosabb mozgásformák közé, kiváló állóképességed és egyensúlyérzéked fejlesztésére. Lehet érdemes rég nem használt görkorcsolyád leporolni és ismét használni!

A görkorcsolyázás alternatívája 2021-ben: kis intenzitású kocogás, biciklizés.

Görkorcsolyázás

Konklúzió

Habár a fenti cikkben felsorolt edzés divathullámok többsége nem tartozik a hatékony mozgásformák közé, ha úgy érzed, hogy kedved támadt csatlakozni egy step aerobik órához, vagy szívesen kipróbálnád a 8 perces hasizom edzést, akkor ne fogd vissza magad! A bemutatott 90-es évekbeli edzés divathullámokban közös, hogy mind mozgásra sarkallnak, amely pedig a hosszú távú egészség megőrzését szolgálhatja.

Nézz vissza oldalunkra szeptember 6-án, és vess egy pillantást elképesztő Impact Week ajánlatainkra, és töltsd fel étrend-kiegészítő és edzőruha raktáraid az eredeti ár töredékéért! Nem szeretnél lemaradni legfontosabb híreinkről? Kövess minket Instagram oldalunkon!Monica Green

Monica Green

Író és szakértő

Originally from South London, Monica graduated from the University of Leeds with a degree in Philosophy. After discovering a love for the gym whilst studying, Monica was drawn to weight training which helped her hugely through stressful times as a student. From writing for a popular student site, Monica developed her skills as an author, writing trending feature pieces regularly. She is thrilled to be able to combine her love for writing with her passion for the gym. In her spare time Monica loves to cook, try out new restaurants with friends and explore new walking trails.


Ne hagyja ki akcióinkat | Klikk Vásárlás