Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Ezért lehetetlen a hasi zsírégetés I Szakértő személyi edzőnk elárulja

Ezért lehetetlen a hasi zsírégetés I Szakértő személyi edzőnk elárulja
Emily Wilcock
Író és szakértő2 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Fordította: Lovász Áron

Gyakran hallani, hogy valaki egy adott testrészén szeretne zsírt égetni, akár egy bizonyos gyakorlat elvégzésével, vagy valamilyen étrend-kiegészítő szedésével. Tegyük is gyorsan helyre a dolgokat egy udvarias „Vigyázat, álhír!” figyelmeztetéssel: nem tudsz egy adott testrészen zsírt égetni. Egyszerűen lehetetlen.

Megismétlem: nem tudsz a tested egy bizonyos területén zsírt égetni.

Chris Broomhead a Myprotein személyi edzője egy testzsírral kapcsolatos mesterkurzussal érkezett, hogy lerántsa a leplet a létező tévhitekről és ellásson téged információval, hogy sikerrel menj végig a zsírégetés útján. Ne vesztegesd az időd értelmetlen tévhitek követésével, mikor sokkal hatékonyabb módszerekbe is fektethetnéd azt. Chris most segít neked, hogy jó úton haladj.

4 tévhit a zsírégetésről

1. tévhit: A hasizomgyakorlatok segítik a zsírégetést

Bár a hasizom gyakorlatok hozzájárulhatnak a kockahas kialakításához és fejlesztik a törzsizmaidat, nem feltétlenül fognak zsírt égetni a törzsed körül.

Igen, bármilyen edzés segíti a zsírégetést, de most kimondottan a célzott zsírégetésről beszélünk. Hiába végzel több ezer hasprést vagy felülést az nem fogja a hasadról eltüntetni a zsírt.

A hasizmod egyre erősebb és szebb lesz, ha edzed őket, de ha szeretnéd, hogy látszódjanak is, ahhoz alacsony testzsír százalékra van szükséged, vagyis a teljes testzsír tömegedet kell csökkentened. Figyelj arra, hogy minden testrészedet egyenlően eddzed, használj fel sok energiát, és a hasizmod idővel látszódni fog!

2. tévhit: Kerülnöd kell a szénhidrátokat a zsírégetéshez

Korábban már mondtuk, és most is elmondjuk. A zsírégetéshez és fogyáshoz kalória deficitben kell lennünk. A szénhidrátbevitel csökkentése kalóriadeficitet eredményezhet, ebből eredően a szénhidrátok elkerülése valóban segíthet a testzsír csökkentésben, de valójában nem a szénhidrátok a fő ellenségünk. Ne bántsuk őket.

Sőt - most kapaszkodj meg – a szénhidrátok még segíthetnek is neked a testzsír csökkentésben, ugyanis rengeteg energiával látnak el, amivel keményen tudsz edzeni. Edzés közben pedig zsírt égetsz el és még izmot is építhetsz. Szénhidrátok nélkül az optimális szint alatt lehet a teljesítményed.

Viszont arra figyelj, hogy egyszerű, finomított szénhidrátokból kevesebbet egyél! Helyette inkább rizst és édesburgonyát válassz, ezek jobb üzemanyagként szolgálnak az edzéseidhez. Nem lesz okod panaszra. Az összetett szénhidrátok hosszabb ideig eltelítenek, így kevesebb nassolnivalóval és kisebb ételadagokkal könnyen kalóriadeficitben lehetsz, és zsírt égethetsz.

3. tévhit: Ki kell zárnod a zsírokat az étrendedből

Az emberek a többlet kalóriabevitel miatt híznak el. Még egyszer elmondjuk: ahhoz, hogy zsírt veszíts, kalória deficitben kell lenned! Tehát az összkalória-beviteledet kell csökkentened, de ez nem jelenti, hogy a zsírokat el kell hagynod. Bizonyos zsírok nélkülözhetetlenek az egészséges étrendből.

4. tévhit: Csak kardióznod kell, hogy zsírt veszíts

A kardiónak fontos szerepe van, de ez nem jelenti, hogy egyedül azt kéne csinálnod. Korlátozott, hogy mennyi kalóriát tudsz elégetni, mielőtt elfogy az energiád, ezért törekedj arra, hogy a lehető legtöbbet mozogj napközben! Csoportos órák, súlyzós edzés és lépcsőzés közben is kalóriát égetsz. A lényeg, hogy mozogj minél többet. Lift helyett válaszd a lépcsőt, parkolj távolabb a bolt bejárattól! Látod, a zsírégetés nem csak kardió, kardió, kardió.

Összefoglalás

Legközelebb, ha azon tűnődsz, miért nem fogytál a szénhidrátok elhagyása után, gyere vissza Chris "hasi zsírégetés" mesterkurzusára. A zsírok és szénhidrátok nem az ellenségünk, ahogy a kardió sem az egyetlen barátunk. És ne feledd, nem tudsz kizárólag hasból fogyni! Az igazság fáj, de jobb ezzel tisztában lenni, mint a sötétben tapogatózni.

Edzés

Levezetés edzés után | Amit kihagyhatsz, és ami kötelező!

A levezetés edzés után az az időszak, amikor dinamikus vagy statikus gyakorlatokat végzünk a pulzusunk csökkentése, illetve az izmaink nyújtása érdekében. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért is fontos mindez.

Edzés

A legjobb törzs- és hasizom gyakorlatok

Cikkünkben törzs- és hasizom gyakorlatok kiterjedt gyűjteményét kínáljuk számodra, melyekkel feldobhatod kicsit az otthoni vagy edzőtermi edzéseidet.

Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein