Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A halolaj előnye: mire jó a halolaj kapszula?

A halolaj előnye: mire jó a halolaj kapszula?
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus1 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

A halolaj már hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb eleme a táplálékkiegészítők világának. Bár elnevezése miatt sokak számára talán nem túl vonzó, a halolaj kapszula kétségkívül rendkívüli előnyökkel bír. Segítségével nem csupán egészségünket, de sportteljesítményünket is támogathatjuk.

A halolaj kapszula omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek elengedhetetlenül fontosak az egészség megőrzéséhez. Az olajos húsú halak helyett vagy mellett fogyaszthatunk halolaj étrend-kiegészítőket. Sokak számára nehezen megoldható a kielégítő omega-3 zsírsav bevitelhez szükséges halhúsfogyasztás. Ezért fontos, hogy valamilyen alternatívával gondoskodjunk a szervezetünk számára szükséges omega-3 zsírsavak beviteléről. Olvasd el a cikket és tudd meg mire mire jó a halolaj kapszula!

A cikk tartalma:

halolaj kapszula

Mi az a halolaj?

A zsíroknak számtalan fajtája létezik. Valószínűleg te is hallottad már korábban azt a kifejezést, hogy telített és telítetlen zsírok.

Valójában, a telítetlen zsírok leggyakoribb fajtái az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre, valamint az agyi funkciókra gyakorolt hatása. A zsíros vagy olajos halak, valamint az ezekből származó halolaj étrend-kiegészítők kiváló omega-3 zsírsav források, különösen a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav).

Számos vezető egészségügyi szervezet javasolja, hogy hetente legalább egy-két alkalommal fogyasszunk zsírosabb húsú halat a jótékony zsírsavszint elérése érdekében. Sokaknak nem szerepelnek rendszeresen étrendjükben olyan halfélék, mint a tonhal, a lazac, a hering, a szardella és makréla. Ekkor jönnek képbe a halolaj kiegészítők.

Van egy jó hírünk a vegánoknak: bár tudjuk, hogy ők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű táplálékot, így halat sem, de már kaphatók olyan vegán omega-3 étrend-kiegészítők, amiket ők is bátran fogyaszthatnak. Szeretnél többet megtudni a növényi alapú omega-3 bevitelről? Ebben a cikkben a vegán omega-3 forrásokról írunk.

Ha szívesen kipróbálnál egy új halas ételt, csekkold gyors, 3 napra előre elkészíthető fűszeres lazac receptünket!

Szerezd be a halolajat 35%-os kedvezménnyel!

Ha a VITAMINBLOG kódot használod vásárláskor, az összes vitamin és ásványi anyag termékünk árából 35% kedvezményt kapsz! Így jelentős kedvezménnyel szerezheted be a halolaj kapszulát.

A halolaj hatása: mire jó a halolaj?

Testünk egészségének megőrzésében a zsírok fontos szerepet játszanak. A “jó” zsíroknak (nem telített, hanem telítetlen zsírok) jelentős szerepük van például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Bár a zsírbevitel csökkentése sokat segíthet a kalória deficit elérésben, azonban vigyázni kell, mert 4 alapvető vitamin - A, D, E és K - felszívódásához megfelelő mennyiségű zsír szükséges a szervezetben.

Pozitívan befolyásolhatja a vér koleszterin szintet

Az omega-3 zsírsavak javítják az összkoleszterin és a HDL (vagy „jó” koleszterin) szintjét, miközben csökkentik a triglicerideket és az LDL („rossz” koleszterin) mértékét.2 A vér optimális koleszterinszintje összefüggésben áll a szívbetegségek megelőzésével.2

Csökkentheti a magas vérnyomást

Egy 2003-as kutatás kimutatta, hogy a szervezetben lévő omega-3 zsírsavak optimális szintje eredményezheti a vérnyomás enyhe csökkenését.2 A magas vérnyomás számos szívbetegséghez vezethet. A koleszterinszint javítása és a vérnyomás csökkentése egyaránt hozzájárul a szív egészséges állapotának megőrzéséhez.

Segíthet megelőzni a szívritmuszavarokat

A halolaj kapszula másik fontos lehetséges előnye a szívritmushoz kapcsolódik.

A szívritmuszavarok, vagyis a szív normális ütemének kóros megváltozása, az egészségre nézve veszélyesek, és akár halált is okozhatnak. Számos tanulmány kimutatta, hogy a halolajok és az omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez kapcsolódó problémákat.2

Gyulladáscsökkentő hatása lehet

Napjainkban olyan sok tudományos kutatás létezik a halolajnak a szív egészségére gyakorolt jótékony hatásairól, hogy kutatók véletlen felfedeztek egy összefüggést a halolaj és a testben lévő gyulladások között is.3 Egy tanulmány kimutatta, hogy a halolaj képes hatékonyabban csökkenteni a gyulladás jeleit, mint a lenmagolaj, ami szintén omega-3 zsírsavakban gazdag.3

Támogathatja a magzat agyi fejlődését és a felnőttkori kognitív folyamatokat

A prenatális (szülés előtti) kiegészítők gyakran tartalmaznak halolajat, különösen a DHA-t, mivel összefüggésbe hozták a magzat egészséges agyfejlődésével a terhesség alatti időszakban.4 Az eredmények jelenleg eléggé bíztatóak, bár még nem bizonyosak, de a kutatók remélik, hogy összefüggést találnak a halolaj fogyasztása és a demencia kialakulásának megelőzése között is.

Javítja a bőr egészségét

Egy nemrég publikált tanulmány bemutatja a halolaj hatását a légszennyezés által okozott bőrkárosodás megelőzésével kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy a halolaj segíti a zsírban oldódó vitaminok, például a D- és A-vitamin felszívódását. Ezek a vitaminok fontosak a bőr egészségéhez. Ezzel, valamint a gyulladáscsökkentő tulajdonságával együtt támogatja a bőr egészségét.5

Hozzájárulhat a mentális egészség megőrzéséhez

A mediterrán étrend hallal és más táplálék forrásokból származó, a szív egészséges működését támogató olajokról ismert.6 Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a személyek, akik mediterrán stílusú étrendet követnek, általában jobb hangulatúak. Ez a tanulmány inspirált további kutatásokat a halolaj és a depresszióval kapcsolatban. Bár további vizsgálatok nem mutattak közvetlen összefüggést, a kutatási terület ígéretes a jövőre nézve.

Támogathatja a szem egészséges működését

Omega-3 zsírsavakat nem csak a magzat megfelelő agyi fejlődése miatt fontos fogyasztania a terhes anyáknak, hanem a szem- és a látás fejlődése miatt is.7 Ez az előny nem bizonyított a felnőttkori szem egészségének fenntartásában. A szemünk nagy koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat a megfelelő működés érdekében, egészséges működését pedig külső forrásból bevitt kiegészítőkkel támogathatjuk.

halfogyasztás

Halolaj adagolás: mennyi halolajat érdemes fogyasztani?

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) 200-500 mg halolaj fogyasztását javasolja naponta, fontos, hogy abból legalább 300 mg DHA-ból származzon. Érdemes kikérni a kezelőorvos vagy gyógyszerész tanácsát az adagolással kapcsolatban, mivel a halolaj kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, így csökkenhet a hatékonysága.

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyibe kerül a halolaj kapszula?

A halolaj kapszula ára gyártónként jelentős eltérést mutathat. Amennyiben prémium minőségű, a legszigorúbb sztenderdeknek megfelelő, elérhető árú termékeket keresel, tekintsd meg oldalunk omega 3 kínálatát!

Milyen ízű a halolaj kapszula?

A Myprotein halolaj kapszula termékeknek nincs íze, így használatuk nem jár kellemetlenséggel.

Mikor fogyasztandó a halolaj kapszula?

A halolaj kapszula nap bármely időpontjában fogyasztható.

Hány darab halolaj kapszula fogyasztása szükséges naponta?

Kövesd a termék csomagoláson található instrukciókat! Ettől kizárólag akkor térj el, ha orvosod vagy dietetikai tanácsadód ezt javasolja. Egy nap során általában 2-3 halolaj kapszulát szükséges fogyasztani.

Mi az omega 3 hatása?

Az omega-3 zsírsavak esszenciálisak, így testünk képtelen szintetizálni. Az omega 3 hatása, pontosabban a benne található EPA és a DHA hozzájárul a szív normál működéséhez.

Mire jó az omega 3 pótlás?

Jogosan merülhet fel a kérdés: mire jó az omega 3 pótlás? A válasz egyszerű: sokaknak nehezére esik elégséges mennyiségben biztosítani az esszenciális zsírsavakat élelmiszerekkel. A tengeri halak, zsíros magvak és egyéb források mellett érdemes lehet omega 3 kiegészítőket fogyasztaniuk azoknak, akik nem érik el étrendjükkel a kívánt mennyiséget.

Az omega 3 kapszula mire jó sportolóknak?

Tudjuk, hogy az EPA és a DHA hozzájárul a szív normál működéséhez. Mivel az omega 3 kapszula magas arányban tartalmazza a zsírsavakat, így támogathatja a kardiovaszkuláris egészséget.

Elérhető halolaj tabletta is a Myprotein kínálatában?

Nem érhető el halolaj tabletta oldalunkon, azonban számos egyéb omega 3 készítmény igen.

Omega 3-ból mennyi kell naponta?

A WHO javaslata szerint napi 200-500 mg halolaj fogyasztása javasolt.

Mibe van omega 3?

Az élelmiszerekben három elsődleges omega-3 zsírsav fordul elő: az EPA, DHA (általában halakban és kagylókban található meg), és az ALA, amely jellemzően növényekben fordul elő. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy miben van omega-3.

Melyik a legjobb halolaj kapszula?

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb halolaj kapszulát, érdemes összevetni a termékek tápanyagtartalmát, kiszerelését, árát és egyéb tulajdonságait. Egyik legnépszerűbb termékünk a esszenciális omega-3 kapszula.

Kinek javasolt a halolaj kapszula szedése?

Halolaj kapszula szedése azoknak javasolt, akik étkezésük során nem visznek be elegendőt az esszenciális zsírsavakból. Fontos megjegyezni, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a változatos és egészséges étrendet.

Konklúzió

A halolaj kapszula egészségre gyakorolt pozitív hatásai széles körűek. Legyen szó bizonyos betegségek megelőzéséről vagy az általános egészség támogatásáról, a halolaj kiegészítők előnyei minden bizonnyal segíthetnek elérni a te egészségügyi céljaidat is.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket. Így jelentős kedvezménnyel szerezheted be a halolaj kapszulát.

Kiegészítők

Mi a kollagén fehérje? | Kollagén típusok és egészségügyi előnyei

A kollagén fehérje egy népszerű táplálékkiegészítő, mely számos különböző formában fogyasztható. Cikkünkből megtudhatod, miért érdemes a kollagén ezen formáját is kipróbálnod.

Kiegészítők

A zöld tea hatása | 7 ok, amiért érdemes zöld teát fogyasztani

Bizonyára tudod, hogy a zöld tea egészséges. De vajon tisztában vagy az egészségre gyakorolt előnyeivel? Cikkünk bemutatja, melyek a legjelentősebb hatásai.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Tacon, A. G., Lemos, D., & Metian, M. (2020). Fish for health: improved nutritional quality of cultured fish for human consumption. Reviews in Fisheries Science & Aquaculture28(4), 449-458. 
  2. Sidhu, K. S. (2003). Health benefits and potential risks related to consumption of fish or fish oil. Regulatory toxicology and pharmacology38(3), 336-344. 
  3. Duda, M. K., O’Shea, K. M., Tintinu, A., Xu, W., Khairallah, R. J., Barrows, B. R., … & Stanley, W. C. (2009). Fish oil, but not flaxseed oil, decreases inflammation and prevents pressure overload-induced cardiac dysfunction. Cardiovascular research81(2), 319-327. 
  4. Lauritzen, L., Brambilla, P., Mazzocchi, A., Harsløf, L., Ciappolino, V., & Agostoni, C. (2016). DHA effects in brain development and function. Nutrients8(1), 6. 
  5. Lin, Z., Niu, Y., Jiang, Y., Chen, B., Peng, L., Mi, T., … & Kan, H. (2021). Protective effects of dietary fish‐oil supplementation on skin inflammatory and oxidative stress biomarkers induced by fine particulate air pollution: a pilot randomized, double‐blind, placebo‐controlled trial. British Journal of Dermatology184(2), 261-269. 
  6. Parletta, N., Zarnowiecki, D., Cho, J., Wilson, A., Bogomolova, S., Villani, A., … & O’Dea, A. (2018). A Mediterranean-style dietary intervention supplemented with fish oil improves diet quality and mental health in people with depression: A randomised controlled trial (HELFIMED). Journal of the Australasian College of Nutritional and Environmental Medicine37(1), 6-18. 
  7. Hodge, W., Barnes, D., Schachter, H. M., Pan, Y., Lowcock, E. C., Zhang, L., … & Lewin, G. (2005). Effects of Omega-3 fatty acids on eye health: Summary. In AHRQ Evidence Report Summaries. Agency for Healthcare Research and Quality (US). 
  8. Fish oil supplements. World Health Organization. 2018. https://www.who.int/nutrition/topics/5_population_nutrient/en/index13.html 
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein