Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A tökéletes személyi edző – hogyan válassz edzőt?

A tökéletes személyi edző – hogyan válassz edzőt?
MyproteinHU
Író és szakértő11 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Gyakran hallani: a fitnesz szakma telített, hiszen számos személyi edző képzés és személyi edző tanfolyam kínál gyors és könnyű érvényesülési lehetőséget. Segítünk, merre indulj és milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha a célod megtalálni azt az igazán jó szakembert, aki számodra a tökéletes személyi edző!

Pontosan mi is a személyi edző feladata?

Manapság rengeteg személyi edző képzés és személyi edző tanfolyam elérhető, így rengetegen vannak a szakmában - edzők, instruktorok, tanácsadók (coach-ok) - így igazán nehéz eldönteni, ki lenne számodra az ideális szakember. 

Számos olyan személyi edző van, aki ugyan rendelkezik a megfelelő képesítéssel, mégsem biztos, hogy igazán hatékonyan tudna neked segíteni a céljaid elérésében. Hogy miért is? Hiszen mindenki személyisége egy kicsit más, így mindenki számára mást jelent a tökéletes személyi edző fogalma is: a lényeg, hogy megértsen téged és a céljaidat, hozzád igazítva és személyre szabva az edzéseit is. 

Szükséged van személyi edző segítségére, ha még kezdő vagy az edzésben? 

Ha most ismerkedsz az edzőteremmel és még új neked ez a terep, egy jó személyi edző segíthet, hogy hamarabb otthon érezd magad és az egész folyamat sokkal gördülékenyebb legyen.

Fontos tényező az is, hogy egy jó személyi edző olyan célokat tűz ki eléd, amelyek gondoskodnak arról, hogy hosszú távon is motivált maradj - ez azért is elengedhetetlen, mert a legtöbb ember ennek a hiányában adja fel olyan hamar az életmódváltással és sporttal kapcsolatos terveit. 

Ha már jártas vagy az edzés terén, valószínűleg úgy érzed, egyáltalán nem okoz gondot, hogy feltaláld magad a konditeremben - egy személyi edző azonban ilyenkor is segíthet, hogy a fejlődésed még hatékonyabb legyen! Nem csak egy teljesíthető, ugyanakkor élvezetes edzésterved állíthat össze a számodra, emellett nagyon sokat jelenthet a támogatása az életmóddal kapcsolatos céljaid elérésében is, akár a táplálkozás, akár a hatékony időmenedzsment terén. 

Bármikor érezheted úgy, hogy megrekedtél egy ponton - egy ilyen plató esetén rengeteget számíthat egy személyi edző szakértelme. A jó szakember pontosan tudja, hogyan győzd le ezt az akadályt és megadja azt az extra löketet, amire szükséged van! 

Ha egy olyan ponthoz érkeztél, ahol lelassult a fejlődésed és szeretnél egy igazán nagy lépést tenni előre, de nem tudod, hogyan is kezdj hozzá, esetleg az a célod, hogy szintet lépj az edzésben, sokkal hatékonyabban kifárasztva az izmaid - a személyi edző képzés során pont azt tanítják, milyen segítség lendíthet át ezeken a holtpontokon! Megtaláltad a tökéletes személyi edzőt, ha a tőle kapott edzésterv és a személye, a motivációja és támogatása olyan pozitív löketet ad a mindennapjaidhoz, ami által újra megállíthatatlannak érzed magad - így garantált a siker. 

Honnan tudod, hogy egy személyi edző jó szakember? 

Jó kérdés! A személyi edző képzés önmagában nem garancia semmire, a bőség zavarában pedig elveszettnek érezheted magad. Néhány szempont, amit mindenképpen érdemes figyelembe venned: 

  • mások véleménye, ajánlása
  • a képzettsége (végzettség, tanfolyamok) 
  • megvan-e köztetek a “kémia”, a kapcsolódás 
  • a személyi edző filozófiája, szellemisége
  • a személyi edző tapasztalata 

Kivételek persze mindig vannak, ezt se felejtsd el! Lehet, hogy valaki csak nemrég végezte el a személyi edző tanfolyamot, azonban pont ezért még hihetetlenül lelkes és bárkiből ki tudja hozni a maximumot - ugyanígy, lehet, hogy valaki már hosszú évek tapasztalatát tudhatja a háta mögött és pont ezért kicsit túlságosan is biztos a dolgában. 

Megéri egy személyi edző segítségét kérned? 

A válasz lehetne egyértelmű igen, de megértjük: ez komoly beruházást jelenthet, amit mérlegelni kell, hiszen az élet egyéb területein is folyamatosan emelkednek a költségek.  

A kérdések, amiket érdemes végiggondolnod: milyen kockázatot vállalsz és milyen eredményekre számíthatsz?

Időt és energiát kell befektetned a dologba, ez világos - hiszen nem csak az edzőterembe fogsz majd járni, de a táplálkozásodra és a pihenésre, regenerációra is figyelned kell majd -, ugyanakkor a lehetséges eredmények is nagyon biztatóak: hamarabb észreveheted majd a változásokat saját magadon, ezáltal sokkal kisebb az esélye, hogy frusztrált és motiválatlan leszel, ráadásul mindig lesz valaki, akivel meg tudod beszélni az edzéssel kapcsolatos kérdéseidet, problémáidat. 

Hol keresd a tökéletes személyi edzőt?  

A személyi edző keresés első pontjaként mindenképpen érdemes megkérdezned a barátaidat, ismerőseidet, családodat, van-e valaki, akit jó szívvel ajánlanak neked. 

Ez azért is hasznos, mert így rögtön megtudhatsz rengeteg fontos információt a lehetséges edződről: milyen a személyisége, hogy dolgozik - ez sokat segíthet a döntésben, vajon ő lenne-e a megfelelő választás a számodra. 

Ha nincs olyan a környezetedben, akit meg tudnál kérdezni, esetleg már most is edzőterembe jársz, nézz körül ott, hiszen a teremben biztosan vannak profi személyi edzők! Ha nem vagy biztos a dolgodban, érdemes ennek utánajárnod, akár a konditerem honlapját is átböngészned.  

Persze azt se felejtsük, hogy a Google mindig a barátod! Keress rá a témára - biztosan lesz olyan személyi edző, akinek az oldala igazán szimpatikus a számodra. 

A tökéletes személyi edző legfontosabb ismérvei

A tökéletes személyi edző mindenki számára más, ez igaz - vannak azonban olyan tulajdonságok, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha szeretnénk hatékonyan elérni a céljainkat, miközben élvezzük is a közös munkát. 

1. Képzettség

Fontos tudnod, milyen személyi edző képzés, tanfolyam során szerezte a tudását, megvan-e a megfelelő képzettsége és az engedélye a munkára. Elvégzett esetleg különböző speciális tréningeket, rövidebb kurzusokat, ahol megismerkedhetett a modern edzéseszközökkel, a legújabb módszerekkel? Ezek fontos kérdések lehetnek, ha biztos szeretnél lenni abban, hogy a tudomány mai állásának megfelelően, a megfelelő tudás birtokában fog válaszolni a kérdéseidre és tanácsokat adni neked.  

2. Konzultáció

Ha megkeresel egy személyi edzőt, az első lépés ideális esetben egy mindenre kiterjedő konzultáció: ennek során közösen kitöltötök egy kérdőívet, ami kitér a korábbi edzésmúltad mellett az esetleges sérüléseidre, betegségeidre is, illetve egy fizikai állapotfelmérést is magába foglal - az igazán személyre szabott edzésterv elkészítése csak ezek után lehetséges. 

Ha azt érzed, hogy a személyi edző nem csak a papíron szereplő kérdésekre keresi a választ, de abba is energiát fektet, hogy megértse, mik számodra a legfontosabb prioritások, mik a céljaid és a terveid a közeli és a távolabbi jövőre nézve - jó eséllyel megtaláltad a tökéletes szakembert! 

3. Táplálkozás

Ezen a területen is tud majd neked segítséget nyújtani? Az életmódod az, ami a legnagyobb hatást gyakorolja majd arra, mennyire leszel sikeres a céljaid elérésében (hiszen az edzőteremben körülbelül 5 órát töltesz majd a héten, ami nagyjából 2%-át jelenti az idődnek). 

Ha a személyi edző nem fektet hangsúlyt a táplálkozás fontosságára - ez egy fontos jel lehet, hogy nem ő a megfelelő számodra. 

4. A személyi edző szokásai

Azt mondják, sose bízz egy szakácsban, ha túlságosan vékony - valahogy így van ez a személyi edző keresés során is. 

Persze nem kell, hogy egy személyi edző profi sportolókat megszégyenítő külsővel rendelkezzen, ugyanakkor fontos, hogy ne csak elméletben tudjon sokat az egészséges életmódról, hanem saját maga is kövesse ennek az alapjait. Ha a céljai nem is egyeznek meg a tiéddel, akkor is lényeges, hogy követendő példát tudjon mutatni a számodra az edzés, táplálkozás, mentális erő, kitartás és rugalmasság terén. 

5. Figyelem 

A jó személyi edző egyik legfontosabb ismérve, hogy figyel rád. Nem csak azért, mert olyan edzéstervet szeretne összeállítani, ami igazán személyre szabott és minden igényedet figyelembe veszi - azért is, mert szeretne megismerni téged és lehetővé tenni azt, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki köztetek.

6. (SMART) Célok 

SMART, azaz specific (konkrét), measurable (mérhető), achievable (elérhető), realistic (realisztikus, valósághű), time-bound (időhöz kötött). Ha a céljaid nem elég konkrétak, könnyen elveszítheted a motivációdat és a fejlődésedet sem tudod optimálisan nyomon követni majd. Ugyanez igaz akkor is, ha a kitűzött célok nem realisztikusak számodra az adott körülmények között - ha világos, hogy nem fogod tudni elérni őket, miért is maradnál motivált? 

7. Kutatás  

Ez nem csak akkor fontos szempont, ha különleges igényeid vagy céljaid vannak! Ha egyszerűen vannak bizonyos kéréseid, esetleg olyan sportágak vagy az aktivitásnak olyan formái, amiket nem szeretnél a későbbiekben sem hanyagolni, akár olyan módszerek, amiket szívesen alkalmaznál a céljaid elérésében - ezekben az esetekben ugyanúgy lényeges, hogy a személyi edződ ne sajnálja az időt és nézzen utána, miről is van szó és hogyan segíthet neked, hogyan tudja a kéréseidet is figyelembe véve összeállítani a közös munkátok tervét.

Senki sem tudhat mindent mindenről - ha valaki ezt állítja magáról, itt az ideje elkezdeni gyanakodni. Intő jel lehet az is, ha valaki elkényelmesedve csupán a régebben megszerzett információkra támaszkodik - a kutatások eredményei gyorsan változnak, ezzel pedig egy személyi edző is lépést kell, hogy tartson! 

8. Közérzet

Persze, az elsődleges szempont a fizikai állapotunk és az egészségünk javítása, amikor elhatározzuk, hogy személyi edző segítségét kérjük - az egészség azonban ennél komplexebb kérdés és nem csak a fizikai síkra korlátozódik. A mentális egészségünkre ugyanúgy vigyáznunk kell, mint ahogy igaz ez a szociális és érzelmi egészségünkre is. 

A tökéletes személyi edző megért téged és a helyzetet, amiben jelenleg vagy - így tud segíteni abban, hogy megtaláld az egyensúlyt az életedben a fitnesz és az életmódoddal kapcsolatos célok, illetve a konditermen kívül töltött idő között. 

Személyi edző

Tényezők, amiket kerülj a személyi edző kiválasztása során

1. A személyre szabottság hiánya

Ez fakadhat abból, hogy nem történt meg a megfelelő konzultáció és a személyi edző nem érzi át a helyzeted, illetve nem látja megfelelően a fizikai korlátaidat és lehetőségeidet. Az is problémát jelenthet, ha a felmérő teszteket nem végeztétek el, hiszen így a fejlődésedet sem tudja eredményesen követni. 

2. A referencia, ajánlások hiánya 

Ha felteszed a kérdést, milyen korábbi sikereire emlékszik vissza szívesen, esetleg szeretnél egyeztetni néhány korábbi, vagy jelenlegi vendégével, fontos, hogy ne jöjjön zavarba - ha még új a szakmában, akkor is kell, hogy legalább tudjon mesélni az eddigi tapasztalatairól és az edzésről vallott nézeteiről, filozófiájáról. 

Ha senki nem ajánlja őt és semmilyen választ nem tud adni a kérdéseidre, az hatalmas intő jel lehet.

3. A személyes érdekeit helyezi előtérbe

Semmi kivetnivaló nincs benne, ha egy személyi edző nem csak az edzéssel keresi a kenyerét - lehet, hogy szponzorálja őt egy cég, esetleg együttműködik valakivel, akinek a termékeit ajánlja és értékesíti. De ha úgy érzed, ez kerül a fókuszba, akkor valami nem jól működik! 

Te, mint vendég, mindig a legfontosabb és elsődleges kell, hogy legyél a személyi edző számára - még ha el is akar neked adni valamit, nem szabad, hogy azt érezd, erőszakosan nyomást akar rád gyakorolni. 

4. Háziorvosként viselkedik

Szuper, ha a személyi edző egészségügyi kérdésekben is tájékozott és valószínűleg jó ötletei lehetnek, ha ilyen kérdésekről van szó, azonban nagyon fontos, hogy ne diagnosztizáljon téged semmivel!

Egy jó személyi edző pontosan tudja és látja, mi az a pont, ahol már komolyabb egészségügyi problémáról lehet szó és orvosi segítségre van szükséged - ekkor pedig nem ő próbál meggyógyítani téged, hanem egy szakemberre bízza ezt a feladatot.

5. A figyelem, odafigyelés hiánya 

Az ideális személyi edző figyel rád az edzések során, hiszen tudni szeretné, hogy mit akarsz, éppen úgy, ahogy azt is, hogy hol vannak a korlátaid. 

Ha a személyi edzőt nem érdekli, mit szeretnél, milyen irányba akarsz haladni és mik a céljaid, jó eséllyel csak a kész edzéstervei közül húzott elő egyet, hogy odaadja neked. Ha pedig valóban ez történt, érdemes végiggondolnod: azt kapod, amiért fizettél? 

6. Gyors eredmények ígérete

Sajnos varázslatos rövid utak a sikerhez még mindig nem léteznek. Ha valaki ezt ígéri neked, ott csapdát kell sejtened! Az eredményeket valószínűleg egészségtelen módon érnéd el, később pedig nem tudnád tartani - ahelyett, hogy a jövőben önmagad egészségesebb verzióját hozhatnád, inkább csak az edző személyétől és segítségétől válnál függővé. 

7. Az árak emelése 

Mindenkinek meg kell élnie valamiből, ez a személyi edzőkre is igaz - ez világos. Az akciók és a bevezető ajánlatok is teljesen megszokottak, ha azonban úgy érzed, többet fizetsz annál, mint amit megengedhetsz magadnak, vagy a többi edző áraihoz viszonyítva szöktek túl magasra a költségek, nyugodtan tedd fel a kérdést: mi az a plusz, amiért magasabb árat kér a többieknél, mit kapsz ezért cserébe? 

8. Hosszú távú megállapodásokba kényszerít bele

Mielőtt aláírnál bármilyen szerződést vagy megállapodást, nagyon alaposan olvasd el minden részletre kiterjedően. Érdemes azt is megkérdezned, miért van szükség hosszú távú megállapodásra az edzéshez? Fontos, hogy tisztában legyél a saját felelősségeddel és számon kérhető légy a cselekedeteid kapcsán, de egy jó személyi edzőnek ehhez nincs szüksége különféle megállapodások és szerződések segítségére. 

A leggyakoribb megállapodások arról szólnak, mi történik arról, ha lemondod az edzést vagy nem jelensz meg, illetve hogy ezt mennyi idővel az edzés előtt teheted meg következmények nélkül - ha a személyi edző bonyolult jogi iratokat tol eléd, az sosem jelent jót. 

Kérdések, amiket tegyél fel a lehetséges személyi edződnek

Ha már van egy személyi edző jelölted, fontos, hogy megismerd őt és legyen néhány olyan kérdés, amit mindenképpen tisztázol vele, amikor elkezdtek beszélgetni. A következő témákat feltétlenül érdemes érintenetek, hogy megbizonyosodhass róla, számodra ő az igazi:  

Mennyi tapasztalatod van?

Legyen az sok vagy kevés, nem csak ez számít - a fontos, hogy a személyi edző tudjon mesélni ezekről a tapasztalatokról, így rögtön érzed majd, ő-e az, akit keresel. 

Általában kik járnak hozzád? 

Ha a személyi edző főleg testépítőkkel dolgozik, te pedig inkább arra fókuszálnál, hogy a fizikai és mentális egészségeden javíts, valószínű, hogy nem ő lesz a te embered. Ez a kérdés sokat segíthet abban, hogy kiderüljön, mit is tudna az edző nyújtani neked és az eddigi tapasztalatai mennyire relevánsak rád nézve, hogyan tudná ezeket rád és az élethelyzetedre szabva hasznosítani.  

Voltak már hozzám hasonló vendégeid? 

Mindannyian mások vagyunk, persze - ugyanakkor fontos, hogy biztos lehess benne, a személyi edző tudni fogja, mire van szükséged és milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Ha bármilyen különleges igényed vagy célod van, esetleg olyan egészségügyi problémáid, amiket figyelembe kell majd vennie: a lényeg, hogy érezd, jó kezekben vagy.  

Milyen a napirended?

Ez egy különösen fontos és hangsúlyos kérdés és a válasszal mindenképpen tisztában kell lenned! Lehet, hogy megtaláltad a számodra személyiségében tökéletes személyi edzőt, azonban ha nem találtok olyan időpontot az edzésre, ami mindkettőtöknek megfelel, sosem fogod látni őt, vagy sorozatosan lemondod majd az edzéseket, ami egyikőtöknek sem lenne ideális.

Mennyibe kerül nálad egy edzés?

Egy személyi edző tisztában van a saját áraival, így gondolkodás nélkül rá fogja tudni vágni a választ a kérdésedre. Habár te kényelmetlenül érezheted magad a téma kapcsán, ne aggódj: ő már hozzászokott ehhez, hiszen ez is a munkája része. Ráadásul könnyen lehet, hogy különböző csomagajánlatokkal is élhetsz, esetleg jobban jársz, ha bérletet veszel hozzá - az ilyen lehetőségek megismerése miatt is érdemes tisztáznotok az anyagiakat érintő kérdéseket már az elején.  

Milyen szabályaid vannak az edzések lemondásával kapcsolatban? 

Ez a kérdés szintén nem fog meglepni egy személyi edzőt - neked viszont fontos tudnod, szükséges-e legalább 48 órával az edzés előtt jelezned, ha mégsem tudsz menni, esetleg semmi ilyen megkötés nincs ezzel kapcsolatban. Elképzelhető, hogy egy megállapodást is alá kell írnod a témában: fontos, hogy ez mindkettőtök számára elfogadható legyen a jövőre nézve. 

A terembe is bérletet kell vennem, ha hozzád fogok járni edzeni? 

Ezt a részletet szintén fontos megbeszélnetek, hogy el tudd kerülni a később felmerülő, rejtett költségeket. Kérdezz rá arra is, hogy a személyi edző minden edzés során veled lesz-e majd, esetleg olyan edzések is lesznek a tervedben, amiket egyedül kell végrehajtanod - ha igen, akkor erre hol lesz lehetőséged?

Lehet, hogy már kész is az általános, a polcról bármikor lekapható és mindenkire ráhúzható edzésterv, amit a személyi edző neked szánt, te viszont még a havi bérlet költségét is ki kell, hogy fizesd - ha pedig ezt nem szeretnéd, akkor a tervet kell úgy megváltoztatni és rád szabni, hogy akár otthon is végre tudd hajtani a programot. 

Összegzés

A rengeteg személyi edző képzés és tanfolyam eredményeként nagyon sok edző, instruktor és tanácsadó dolgozik a fitnesz szakmában, ráadásul az online felületeken is számtalan információ elérhető, amelyek sajnos korántsem mindig helytállóak. Érdemes vigyáznod, hogy elkerüld az esetleges kellemetlen helyzeteket, amiket a rossz személyi edző választás okozhat, ugyanakkor az emiatt érzett aggodalom semmiképp se állja útját annak, hogy igénybe vedd egy jó szakember értékes segítségét! 

Ha megtalálod a számodra tökéletes személyi edzőt, sikerre leszel ítélve, ebben biztos lehetsz, ha pedig később visszatekintesz majd, hálás leszel magadnak, hogy belevágtál a közös munkába, ezáltal pedig nem csak jó élményeket szereztél, de rengeteget fejlődtél is minden tekintetben.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein