Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

7 növényi fehérjepor | Hogyan válaszd ki a megfelelőt?

7 növényi fehérjepor | Hogyan válaszd ki a megfelelőt?
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése
Fordította: Révai Zsófia

Mindannyian hallottunk már a fehérjeporokról, de vajon miért választana valaki a tejsavófehérje helyett növényi alapú terméket? A krétaporszerű vegán fehérjeporok ideje már leáldozott, a fejlődés hosszú útját járták be ezek a termékek. Manapság már a lehetőségek sokasága kényeztet minket, ha választásra kerül a sor. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy rá, számodra melyik opció lenne a legelőnyösebb!

Miért is kell fehérjeport fogyasztani?

A fehérje létfontosságú tápanyag a szervezetünk számára. Akik pedig rendszeresen járnak edzeni, azoknak még inkább nélkülözhetetlen, hiszen a protein támogatja az izmok regenerálódási és növekedési folyamatait. Természetesen rengeteg olyan étel van, amivel fehérjét vihetünk be a szervezetünkbe, azonban a fehérjepor fogyasztása egy nagyon hatékony módja annak, hogy ezt a mennyiséget kicsit felturbózzuk, ezáltal is közelebb kerülve a fitness céljaink megvalósításához.

Természetesen a legnépszerűbb még mindig a tejsavófehérje és a kazein. Viszont egyre többen szeretnének növényi alapú terméket választani, amely nemcsak tejmentes, de semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaz. Ha tejallergiás vagy, intoleranciával küzdesz vagy egyszerűen csak bármilyen okból kerülöd az állati eredetű termékek fogyasztását, ma már rengeteg minőségi fehérjepor áll a rendelkezésedre, csak győzz választani!

A növényi fehérjepor előnyei

Ezek a termékek egytől egyig fogyaszthatóak vegánok által is, hiszen semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaznak. Ezáltal a környezetünkre is sokkal kevesebb negatív hatást gyakorol az előállításuk folyamata, mindemellett pedig a növényi alapú étrend rengeteg olyan tápanyagot biztosít a testünk számára, amelyek segítenek a bélflóránk egészségének a megőrzésében, sőt, a krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében is.

Kiegészítők

A fehérjepor fogyasztás előnyei

Cikkünkben részletesen megismerheted, hogy milyen előnyökkel szolgálhat számodra a fehérje fogyasztás. Ideje az edzőtermi mítoszokat hátrahagyni, és megismerni a bizonyítékokat!

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Mi az a teljes értékű fehérjeforrás?

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Minden fehérje egyedi ebből a szempontból, de vannak, amelyek több aminosavat tartalmaznak. Az a fehérje, amely minden, szervezetünk szempontjából nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz, „teljes értékű” fehérjének számít. Rengeteg állati eredetű fehérje tartalmazza ezeket az aminosavakat, így ezek mind teljes értékű fehérjének tekinthetőek. Ezzel szemben a növényi fehérjék nem minden esetben teljes értékűek: például a borsó- vagy rizsfehérje önmagában nem teljes értékű (nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat), azonban a fehérjeporok közül több is olyan keverékét tartalmazza a növényi eredetű fehérjéknek, amely összességében már minden létfontosságú aminosavat biztosít a tested számára. A szójafehérje teljes értékű növényi protein, így a szója alapú fehérjepor biztos választás, ha minden létfontosságú aminosavat meg szeretnél adni izmaidnak!

Vegan Protein Blend

A Vegan Protein Blend borsó- és fava bab-izolátumból készül, ezek pedig egymás kiegészítve már teljes értékű fehérjével látják el a tested. A termék nem tartalmaz mesterséges színezéket vagy aromát és a cukortartalma is alacsony.

Talán kicsit más a textúrája, mint azt a tejsavófehérje porok esetében megszokhattad, de remekül megállja például a helyét egy smoothie-ba keverve! Egy adag 21g fehérjét tartalmaz (ebből 5g BCAA) és mindössze 110 kcal-t, így remek választás lehet, ha a fő célod az izomtömegnövelés.

Szójafehérje Izolátum

A Szójafehérje Izolátum teljes értékű fehérje – zsírtalanított szójababból állítjuk elő, így a fehérjetartalma magas, míg a zsír- és cukortartalma alacsony. Mivel teljes értékű fehérjéről beszélünk, nem meglepő, hogy egyetlen adag 27g minőségi proteinnel képes ellátni a tested!

Tápanyagok szempontjából nem is kérdéses, hogy a szójafehérje verhetetlen, a legideálisabb választás a növényi opciók közül – sokan azonban allergiásak a szójára, így nekik mindenképp más megoldás után kell nézniük.

Borsófehérje Izolátum

A borsófehérje is nagyon népszerű a növényi eredetű proteinporok között. A Borsófehérje Izolátum magas fokon finomított, ami azt jelenti, hogy magas a fehérjetartalma, de zsírban és szénhidrátban szegény.

Teljesen szója- és tejtermék-mentes, így az allergiával küzdők számára is ideális opció lehet, és habár némivel alacsonyabb a fehérjetartalma, mint a Szójafehérje Izolátumnak, az egy adagban található 23g protein még mindig ideális választássá teszi a borsófehérjét a növényi étrendet követők számára!

Barna rizs fehérje

A Barna Rizs Fehérje termékünk teljes kiőrlésű rizsből készül és remek opció a vegán, vagy vegetáriánus életmód szerint élőknek. Egy adag 23g növényi eredetű proteint tartalmaz, a Borsófehérje Izolátummal kiegészítve pedig komplettálhatjuk, azaz teljes értékű fehérjét kaphatunk! Mivel teljes kiőrlésű rizs az alapanyaga, így az sem elhanyagolható tényező, hogy egy adag 2,4g rostot is biztosít a szervezetünknek.

Kendermag fehérjepor

A kenderfehérje szintén teljes kiőrlésű, növényi eredetű fehérjepor, azonban további előnyei is vannak: egészséges zsírsavakat is tartalmaz. Bár minőségi proteint biztosít a testednek, nem teljes értékű fehérjeforrás és egy adag mindössze 15g fehérjetartalommal bír. Remek módja annak, hogy a napi proteinbeviteledet kicsit megnöveld, de vitathatatlan, hogy más növényi eredetű fehérjék magasabb proteintartalommal rendelkeznek.

Clear Vegan Protein

A Clear Vegán Protein nem csak egyedülállóan frissítő alternatíva a tejes-krémes proteinshake-ek helyett: igazi gyümölcsöt és hozzáadott B-vitamint is tartalmaz! Egy adag 10g növényi fehérjével bír és bármilyen is legyen kint az idő, igazi frissítő élményt nyújt!

Clear Soy Protein

A Clear Soy Protein egy teljes értékű protein tápanyagprofiljával bír, azonban nem krémes textúrájú, mint más szójából készült proteinporok. Ha valami könnyedebb, frissítőbb ízre vágysz, a Clear Szójafehérje remek választás, hiszen egy adag 11g fehérjét tartalmaz – na és persze emellett rostokat és C-vitamint.

Hogyan válaszd ki a megfelelőt?

Ha a növényi fehérjeporok között szeretnél dönteni, pár tényezőt vegyél figyelembe:

A céljaid

Ha éppen tömegelsz, izomnövelési fázisban vagy, akkor olyan termékre van szükséged, amelyből egy adag több fehérjét tartalmaz (ilyen lehet a szójaprotein vagy a Vegan Blend). Ha csak a napi fehérjebeviteled növelése a cél, bármelyik termék jó választás lehet!

Étrendi kötöttségek

Küzdesz valamilyen allergiával, intoleranciával, vagy emésztési problémával, ami kapcsolatba hozható bármelyik növényi eredetű fehérjeforrással? Figyeld meg, hogy érzed magad a fogyasztásuk után, és amellett tedd le a voksod, ami semmilyen panaszt nem okoz és könnyen beilleszthető a napi rutinodba.

A táplálkozásod

Ha vegán vagy vegetáriánus vagy, bármelyik termék tökéletes választás lehet a céljaid eléréséhez vezető út során. Azt azonban mindenképp érdemes megfontolnod, mennyire fontos számodra, hogy teljes értékű legyen a fehérje, amelyet a proteinporral beviszel a szervezetedbe! Ha kiegyensúlyozott az étrended és egyéb növényi forrásokból is megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztasz, vagy éppen az esetek többségében a növényi eredetű termékekre szavazol, de tudod, hogy teljes értékű fehérjét is biztosítasz a testednek más élelmiszercsoportok táplálkozásodba való beiktatásával – ebben az esetben ez sokkal inkább elhanyagolható szempont.

Kiegészítők

Borsófehérje kisokos | Minden, amit tudni érdemes erről a vegán fehérjeforrásról

A borsófehérje egy magas minőségű, könnyen emészthető növényi alapú fehérjeforrás. Tégy egy próbát több ízesítésben elérhető borsófehérje izolátum formulánkkal!

Üzenet

Habár a fejünkben az élhet, hogy a tejsavófehérje a proteinporok aranyozott trónján ülő király, manapság már rengeteg növényi alternatíva közül választhatunk! A növényi fehérjepor ugyanolyan hatékony lehet, mint az állati eredetű termékek, ha az egészséged, izomnövekedésed, regenerációd támogatásáról van szó. Vedd figyelembe a preferenciáid, a táplálkozásod és a céljaid, ezek alapján már könnyedén kiválaszthatod, melyik növényi eredetű termék lesz a tökéletes a számodra!

Ne felejtsd, a PROTEINBLOG kóddal 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a fehérjepor lista oldalon található bármely terméket.

Táplálkozás

Legjobb vegán fehérjeforrások: TOP 18 növényi fehérjeforrás

Olyan sok vegán fehérjeforrás és recept létezik, amelyek segítségével rálelhetsz új kedvenc ételeidre, és növelheted fehérjebeviteled. Próbálj ki néhányat!

Táplálkozás

Mi az a teljes értékű növényi étrend? | Vegán étrend előnyei, mintaétrend

A teljes értékű növényi étrend fókuszában a minőségi alapanyag és nem az ételmennyiség korlátozása áll. Kiváló választás azoknak, akik a súlyfeleslegtől tartósan megszabadulnának, de az ízletes ételekről nem akarnak lemondani.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein