Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A Kreatin | Hatása, szedése, kúra

A Kreatin | Hatása, szedése, kúra
MyproteinHU
Író és szakértő5 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Mi is a kreatin?

A kreatin egy több aminosavból álló szerves vegyület. Ezek az aminosavak, a glicin, az arginin és a metionin. Az emberi szervezet több formában is tartalmaz kreatint, tiszta, szabad formában illetve foszforizált formában is.  A normális kreatin szükséglet kb. 2-3g/nap egy kb. 90 kg ember esetén. Ennek a felét táplálkozással is be tudjuk vinni. A legtöbb kreatint a lazacban (5g), heringben (8g), sertéshúsban (5g) és a marhahúsokban (5g)/1 kg találjuk. A fennmaradó hiányzó kreatint a leggazdaságosabban, kreatin-monohidrát formájában vihető be a szervezetbe. Ezzel a kiegészítővel hatékonyan fokozható a teljes kreatin szint, és fokozza a kreatin-foszfát szintézisét.

35% kedvezmény kreatinokra

Szívesen kipróbálnád a kreatint? Most 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a kreatin lista oldalon szereplő összes terméket. Ehhez használd vásárláskor a KREATINBLOG kuponkódot!

A kreatin hatása

Sok tanulmány létezik, amelyek vizsgálták a rövid (5-7 nap) és a hosszú távú (14-140 nap) kreatin kiegészítés hatását. Mindkét fajta vizsgálat során kimutatható volt, hogy erőszint és teljesítménynövekedés jelentkezett a vizsgált személyek esetén.

A kreatin egyik legnagyobb előnye a testépítők számára, hogy fokozza a sorozatban  végrehajtott maximális izom összehúzódások során elvégzett munkát, azaz jelentősen hozzájárul az edzés intenzitás növeléséhez. Ezek mellett, a kreatin segíti az állóképességi sportok hatékonyabbá tételét. Vizsgálatok mutatták ki, hogy a teljesítmény növekedett a rövidtávú sprintek alkalmával, illetve az úszásteljesítményt is fokozta.

A kreatinnak több jótékony hatása van a szervezetre, amelyek miatt ajánlott a szedése a testépítők számára. Az egyik legfontosabb, hogy segít visszaállítani az edzés során elhasznált energia egy részét, azaz jótékony hatással van a regenerációra. A másik, leginkább elterjedt hatása a sejttérfogat növelő hatása. Ez úgy működik, hogy a kreatin képes rá, hogy hidralizálja a sejteket, azaz képes a sejtekbe vizet vonzani, így növelve a térfogatukat. Ez a térfogat növekedés azt eredményezi, hogy a sejtek nagyobbak és erősebbek lesznek. Emiatt javul a fehérjeszintetizálás, ezáltal könnyebben megy az izomtömeg növelése. Egyébként emiatt a hatása miatt hiszik azt tévesen, hogy a kreatin vizesít.

Vizsgáljuk is meg ezt a dolgot egy kicsit, mivel rengeteg tévhit él ezzel kapcsolatban és sokan emiatt nem mernek belevágni a kreatin szedésébe, hogy vizesíteni fog, meghíznak tőle. Tipikus kezdő hiba, hogy az ember utána olvas az interneten. Kreatin szedése, kreatin kúra stb. Mit fog találni? Kreatint mindenképpen valamilyen szénhidráttal együtt szedjük be a maximálisan hatékony felszívódás érdekében. Mi az első szénhidrát, ami felmerül egy kezdő étrendjében edzés után?  A szőlőcukor. És itt kezdődik a probléma. Az ember elosztogatja az étkezések között a kis kimért kreatin adagját, amelyet kiegészít a szőlőcukorral és észre sem veszi, de napi 100-150g cukrot visz be a szervezetébe egy nap, csak ebből az elegyből. Jó tudni, hogy 1g cukor 4g vizet vonz magához, tehát gyakorlatilag napi 400g vizet köt meg a szervezet emiatt a „jól sikerült” kombó miatt.

Ha esetleg személyesen tapasztaltad, hogy vizesedtél a monohidráttól, érdemes megvizsgálni, nem lehet e, hogy te rontottál el valamit? Nem ettél e rengeteg szőlőcukrot mellé, esetleg elszaladt a tömegelés, túl sok kevésbé minőségi étellel, magas GI szénhidrátokkal? Ugyanis a kreatin-monohidrát NEM vizesít. A túlzásba vitt cukrok, a túl magas kalóriabevitel az, ami vizesít.

Kreatin monohidrát

A kreatin szedése

A kreatin szedésére kétféle irány létezik. Az egyik, amelyben egy ideig feltöltjük a szervezetünket nagyobb mennyiségű kreatinnal, majd ezt szinten tartva alacsonyabb mennyiségekkel néhány hétig gyakorlatilag kúraszerűen  szedjük.

A másik verzió, amelyben folyamatosan, hónapokig szedünk egy adott mennyiséget.

  • Kreatin kúra: Ebben a verzióban a testsúlyunkat elosztjuk hárommal, és ezt a mennyiségű kreatint kell a feltöltési fázisban napi szinten bevinni, több részletben. Tehát egy 80kg ember esetén 80/3, azaz kb. 27g kreatinra van szükség egy nap, melyet érdemes 3-4 részletben, étkezések között bevinni. A szinten tartás az eredményektől és tapasztalatoktól függ egyénileg, de 2-3 hónap maximum, majd érdemes egy hónap szünetet tartani, majd előröl kezdeni. A szinten tartó fázisban alkalmazzuk a feltöltős szakasz mennyiségének a felét, azaz kb. 13g/nap.
  • Folyamatos szedés, feltöltés nélkül: A feltöltés szükségéről megoszlanak a vélemények. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a szinten tartó mennyiség szedésével kb. 3-4 után ugyanott lesz a szervezetben a kreatin szint, mintha feltöltést alkalmaztunk volna. Gyakorlatilag a feltöltéses rendszerrel egy kezdeti, ugrásszerű fejlődés után állunk be egy lassabb növekedésre és erőszint emelkedésre, míg a feltöltés nélkül kezdettől fogva egy lassabb, de kiegyensúlyozottabb növekedésre számíthatunk.

A kreatint érdemes szénhidrátot tartalmazó étkezések előtt 20-30 perccel szedni. Sok oldalon javasolják, hogy minden adagot szőlőcukorral vegyünk be, így a megnövekedett inzulinreakció segít hamarabb eljuttatni az izomsejtekhez a kreatint. Azonban ez, a fent említett okok miatt nem ajánlott. Felesleges ennyi cukrot bevinni a szervezetünkbe, hiszen tényleg csak azt fogjuk elérni, hogy hízunk, de nem minőségi formában és csalódni fogunk a kreatinban, tévesen. Sokkal ésszerűbb és élhetőbb megoldás, ha a kreatint a rendes, szénhidrátot tartalmazó étkezéseink előtt szedjünk. Egyetlen kivétel van, az edzés utáni turmix, ahol bátran alkalmazhatunk szőlőcukrot. Érdemes a fehérje, szőlőcukor elegy mellé 5g kreatint tenni a turmixba.

Milyen kreatint válasszunk?

A legnépszerűbb egyértelműen a kreatin-monohidrát. Kezdők esetén mindenképpen ezt a verziót javasoljuk. Amennyiben már szedtél monohidrátot és nem tapasztaltál hátrányokat, mint pl. hasmenés, gyomorbántalmak, mindenképpen maradj ennél. Ha a legtisztább, védjegyes változatot keresed, ami egyben mikronizál is akkor válaszd a Creapure kreatin-monohidrát terméket!

Választhatsz a különböző designer kreatinok, vagy transzport kreatinok közül is, azonban fontos tudni, hogy minden ilyen termék kreatin monohidrátot tartalmaz, mivel ez az a vegyület, amely a leginkább fokozza a kreatin szintet és erőnövekedést. A különböző designer kreatinok esetén azonban kevesebb kreatinmolekula található az egyes termékekben, és bár a kreatinfoszfátból magasabb a mennyiség, viszont a szervezetnek előbb ezeket le kell bontania, hogy megfelelő mennyiséghez jusson a monohidrátból. Ha viszont valaki érzékeny a kreatin monohidrátra, még úgy is, ha sok apró részletben szedi be a nap folyamán, úgy tökéletes megoldást nyújthat például egy Kre-Alkalyn termék.

A kreatin mellékhatása

Fontos megjegyezni, hogy a megbízható forrásból származó, jó minőségű kreatin, előírt mennyiségben nem okoz problémát a szervezetben, egy egészséges ember esetében. Vizsgálatok szerint sem vese, sem májkárosodást nem idézett elő, a normál mennyiségű, hosszú távú szedése sem. Esetenként fokozhatja az izomgöcsök előfordulását, de ez sem jellemző. A leggyakrabban előforduló mellékhatás a hasmenés. Ennek elkerülésében segíthet, ha a napi adagot több, kisebb részletben szedjük be, elosztva a nap folyamán. Amennyiben még így is fennmarad a gyomor érzékenység, megpróbálkozhatunk másfajta kreatinnal, például Kre-Alkalyn készítménnyel.

Kreatin monohidrát hatása és szedése Myprotein

+ 1 tipp a kreatin hatásának maximalizálásáért

A HMB egy viszonylag új táplálékkiegészítő. A 90-es években jelent meg, de azóta rengeteget vizsgálták, sok tanulmány született hatásosságáról. A HMB a leucin aminosav egy anyagcsere terméke. Főbb szerepe, hogy csökkenti az izom sérüléseit és a protein lebomlását és növeli az erőszintet. Testépítők előszeretettel alkalmazzák, hiszen jelentősen hozzájárul a katabolizmus elkerülésében. Fontos tudni, hogy vizsgálatok alapján a HMB és a kreatin hatása összeadódik, így érdemes őket együtt alkalmazni.

Összefoglalva tehát, a kreatin-monohidrát az egyetlen táplálékkiegészítő, amely rövid idő alatt igen hatásos eredményeket produkál az izomtömeg és erőszint tekintetében. A HMB pedig a legújabb kori tanulmányok által alátámasztott sovány izomtömeg növelést és izomszövet megőrzést segítő termék. E két kiegészítő használata egy időben, nagyon látványos és legfőképpen érezhető hatásokkal jár az edzéseink során.

Ne felejtsd el használni a KREATINBLOG kuponkódot, mellyel a kreatin lista oldalon szereplő összes terméket 35%-os kedvezménnyel szerezheted be.

Írta: Szigeti Dániel

Kiegészítők

Kreatin és a Creapure® | A legtisztább és legjobb kreatin monohidrát

A kreatin – talán a fehérjeporok után a legismertebb kiegészítő. Egy viszont biztos: mind közül a legtöbbet kutatott, vizsgált és éppen ezért a legbiztonságosabb.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein