Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A multivitamin nem mindig szükséges

A multivitamin nem mindig szükséges
Emily Wilcock
Író és szakértő2 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése

Fordította: Lovász Áron

Multvitaminok. Sokféle formában és méretben kaphatók, és szinte bármelyik áruházban, gyógyszertárban vagy online boltban megtalálhatók. Minden bizonnyal nem idegenek a számodra. Sokaknak kellemes emlék lehet, ahogy régen a szüleik a multivitaminok fontosságáról beszélnek. Sok szülő gyakran gyümölcsös gumicukor formában adta gyermekeinek. Ha azonban neked is hasonló szüleid voltak, mint nekem, valószínű egyszerű tabletta formában kaptad. Nem keserűségből mondom...

Mindenesetre, legújabb videójában Richie Kirwan táplálkozási szakértő és PhD kutató a multivitaminokról árul el pár titkot. Mint mindig, most sem akarja megmondani, hogyan éld az életed, csak segíteni szeretne tudatos döntést hozni.

Mit tartalmaz egy multivitamin?

A multivitaminok gyakran olyanok, mint a kártyában a Joker. Bármilyen vitamin és ásványianyag-keveréket, és egyéb összetevőket tartalmazhatnak, a gyártó által meghatározott mennyiségben. Bár nincs előírt receptúra, vannak azonban irányelvek, amelyeket be kell tartani. Ilyen például a „Napi Beviteli Érték”.

Az Egyesült Királyságban a legtöbb multivitamin kiegészítő általában fedezi a vitamin és ásványi anyag NRV 100%-át. Igaz, fontos megjegyezni, hogy mindenkinek különböző a tápanyag szükséglete. Felnőtt nőknek például több vasra van szükségük, mint a férfiaknak. Emiatt a Napi Beviteli Értéket úgy állapítják meg, hogy az a népesség 95%-ának fedezze a vitamin szükségletét.

A vitamin és ásványianyag-tartalom a termék csomagolásán részletesen fel van tüntetve – általában milligramm és mikrogrammban – és az NRV százalékában. A mennyiségek a különböző összetevőkből kevesek, mivel a szervezetednek nem kell belőle sok — ezért hívják őket mikrotápanyagoknak.

Valóban szükséged van rájuk?

A pillanat, amire mindannyian vártunk. Amiért rákattintottál a cikkre. Tényleg szükségünk van multivitaminokra? A válasz: nem.

*lélegzet elakad*

Na jó, ez kissé drámai. De várd ki a végét, még nincs vége a cikknek! Ha kiegyensúlyozott és változatos az étrended, elegendő a kalóriabeviteled, és nem korlátozol semmilyen élelmiszert vagy élelmiszer csoportot, akkor valószínűleg nincs szükséged multivitaminra, mert az étrended fedezi a szükségleteidet.

De ha megnézzük az Egyesült Királyság népességi adatait, láthatjuk, hogy az emberek többsége valamilyen tápanyaghiányban szenved, különösen kalcium, vas, cink, D-vitamin és B12-vitamin hiányban. Ennek gyakori oka az egyoldalú étkezés, vagy helytelen diéta. Például, aki nem fogyaszt vörös húst, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki vashiány. Hasonlóképpen, kalciumhiányhoz vezethet, ha valaki kizárja étrendjéből a tejtermékeket.

Nem meglepő módon a vegánok magasabb szintű hiányosságokat tapasztalnak, mint a népesség többi része, mivel csökkentik a vitaminok és ásványi anyagok étrendi forrásait. Így a vegánoknak proaktívabbnak kell lenniük, hogy kielégítsék a Napi Beviteli Referencia Értéküket.

A kalóriadeficit is eredményezhet csökkent vitamin- és ásványianyag-bevitelt, ami növelheti bizonyos tápanyagok hiányát.

D-vitamin

Richie azt mondja: „ha kiegyensúlyozott és változatos az étrended, az várhatóan fedezi a napi tápanyag-szükségletedet.” És most a D-vitaminról elárul egy kellemetlen igazságot, amivel megcáfolja saját magát.

Tudniillik, a D-vitamin legjobb forrása nem az étel, hanem a napfény. Az Egyesült Királyságban viszont folyamatosan felhős az idő, így lehetetlen elérni a szükséges Napi Beviteli Referencia Értéket. A megoldás? Kiegészítés.

Vannak vitaminok és ásványi anyagok, aminek a napi szükségletét nehezebb fedezni. A szervezetednek rengeteg kalciumra és magnéziumra van szüksége, ezért gyakori lehet ezek hiánya. Egy multivitamin kalcium és magnézium tartalma ritkán fedezi a NRV 100%-át, így érdemes őket külön pótolni.

Táplálkozás

A D-vitamin hatása, forrása és hiánytünetei | Útmutató a D-vitamin fogyasztáshoz

A D-vitamin egy olyan esszenciális tápanyag, amely mindenki számára segíthet az immunrendszer, a csontok és a létfontosságú szervek egészségének megőrzésében. Tudj meg többet hatásáról és adagolásáról a cikkünkben!

35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

Összefoglalva

Most, hogy ismered a tényeket, hogy döntesz? Bízol abban, hogy az étrended elég kiegyensúlyozott és biztosítja vitamin- és ásványianyag-szükségletedet? Vagy folyamatosan feltöltve tartod vitaminkészleteidet a közeljövőben?

Bárhogy is legyen, ha tápanyaghiány miatt aggódsz, érdemes táplálkozási szakértőhöz fordulnod pár szaktanácsért. Elvégre, ha táplálkozásról van szó: „egy kalap nem jó mindenkire.”

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein