Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

BCAA vagy Glutamin | Melyik a jobb? Melyiket válasszam?

BCAA vagy Glutamin | Melyik a jobb? Melyiket válasszam?
MyproteinHU
Író és szakértő2 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A legtöbb ember életében, aki valaha edzésre, és azon belül táplálékkiegészítő vásárlásra adta a fejét, előjön a nagy rejtély, a testépítés „miazéletértelme” kérdése, hogy BCAA vagy Glutamin?

Melyiket válasszuk, mik az előnyei/hátrányai, kell-e nekem mindkettő…stb. Most itt az alkalom, segítünk Neked, hogy megtaláld a választ a kérdéseidre.

BCAA

BCAA

A BCAA-k esszenciális, életfontosságú aminosavak. Legfontosabb feladata, hogy elősegítse a testünkben lévő szövetek, így az izmok és a szervek épülését. Fontos tudni, hogy az emberi izomzatban található aminosavak 35%-a.

Lényeges információ, hogy a BCAA 3 aminosavból áll össze. Ez a az l-leucin, az l-valin és az l-izoleucin. Azok számára, akik a kemény edzések mellé keresnek egy igazán hatásos kiegészítőt, fontos, hogy próbáljanak olyan terméket választani, amelyben e három összetevő közül lényegesen hangsúlyosabb a leucin tartalom. A három közül ugyanis ez az az aminosav, amely leginkább felelős a hatékony fehérje beépülés elősegítésében, illetve védi az izomzatot a lebontástól.

De miért is szeretjük annyira a BCAA-t? A fent említett elvitathatatlan tulajdonságai mellett az elágazó láncú aminosavak másik nagyon fontos tulajdonsága, hogy anti-katabolikus hatással bírnak, azaz segítenek megőrizni a nehezen felszedett izomszövetet, például alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett.

Szeretnéd 30%-kal olcsóbban megvásárolni a kiválasztott BCAA terméket? Használd vásárláskor a BLOGHU kódot és érvényesítsd a kedvezményt!

Glutamin

A glutamin elengedhetetlen építőköve az új izomzatnak. Azonban a glutamin nem esszenciális aminosav, azaz a szervezetünk maga is képes azt előállítani, például BCAA-ból…

Azonban a kérdés nem ennyire egyszerű. És bár úgy gondolnánk, hogy ezzel el is dőlt a nagy kérdés, sajnos nem.

A glutamin táplálkozással bevíve, napi 15-20g elfogyasztásával jelentősen hozzájárul olyan fontos élettani hatások pozitív befolyásolásában, mint például az immunrendszer támogatása, erősítése (téli időszakban kifejezetten ajánlott vitaminok mellé), az izommegőrzés elősegítése és annak építése. Lényeges hatása, hogy szedése pozitív hatással van a szervezet saját növekedési hormon termelésére, amely tudjuk, hogy a testépítés Szent Grálja.

Lényeges segítség lehet diéta mellett, energiahiányosabb táplálkozás alkalmazása esetén, mivel a szervezet képes energiává alakítani, így ha alacsony szénhidráttartalmú diétánk van, kifejezetten ajánlott kiegészítő, hiszen remekül tölti vissza az edzés során leürült glikogén raktárakat

A glutamin egyetlen kis problémája, hogy az extra mennyiségek, azaz a táplálkozással bevitt aminosavak nagy része elhasználódik az emésztőrendszerben.

Miből mennyit?

BCAA esetén egyszerűbb, kezdjük ezzel. BCAA aminosavat, mindig szedhetjük amikor fennáll az izmok lebontásának a veszélye. Ezek általában a következő időpontok:

  • Edzés előtt
  • Edzés után
  • Edzés közben

Esetleg érdemes lehet lefekvés előtt is egy adagot az utolsó étkezés mellé beiktatni.  Tehát ezekben az időpontokban, szépen elosztva a nap folyamán, 5-5g Bcaa nagy segítség lesz a szervezeted számára, hogy megőrizze a nehezen felépített izomtömeget.

Glutamin tekintetében ennyire nem egyszerű a megfelelő alkalmazási prioritás felállítása, hiszen számtalan teória, vizsgálat, kutatás, egymásnak ellentmondó tanulmány áll rendelkezésre, hogy mikor is érdemes alkalmazni ezt az aminosavat.

A mi véleményünk az, hogy mindenki próbálja magának úgy belőni a táplálkozásába, ahogy éppen kényelmes. Két időponttal nagyon nem tudunk mellélőni, ez az edzés utáni, illetve a lefekvés előtti. Testsúlytól függően min.5, de inkább 10g elegendő egy adaghoz.

BCAA vagy Glutamin
És végül... a nagy válasz „A kérdésre”. Melyiket válasszam?

Természetesen a legideálisabb a szervezet számára, ha mindkettőt alkalmazzuk. Mindkét aminosav elengedhetetlen, ha valaki komolyan veszi a sportolást, és szeretné kihozni a maximumot az edzéseiből, a táplálkozásából és a fejlődéséből. Azonban, ha mindenképp választás elé kényszerülsz, egyértelmű javaslatunk, hogy a BCAA a győztes. A glutamin pozitív hatásai elvitathatatlanok, azonban lényegesen magasabb bevitelre van szükség, hiszen mint feljebb olvastad, a nagy része elhasználódik a gyomorban. Ezzel szemben a BCAA minden más aminosavnál hatékonyabban segíti izmaid épülését, illetve védi meg azokat a lebontástól. Amennyiben csak a BCAA mellett döntesz, a legjobb megoldást a BCAA 4:1:1 jelentheti magasabb leucin tartalma miatt.

Ne felejtsd, a BLOGHU kóddal 30%-kal olcsóbban vásárolható meg a BCAA lista oldalon található összes termék!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein