Kiegészítők

C-vitamin | hatása, szedése, túladagolás

Ki ne halott volna már a C-vitaminról, vagy kevésbé ismert nevén az aszkorbinsavról? A táplálkozástudományban nem igen jártas emberek is jól tudják, hogy ez a vitamin elengedhetetlenül fontos mindenki számára. Hiába az egyik legismertebb és legkutatottabb vitamin, mégis számos ellentmondás és mítosz lengi körül. Mekkora az ideális dózis? Túladagolható? Milyen előnyökkel jár a magas C-vitamin fogyasztás? A következő sorokban megtudhatod a választ a legfontosabb felmerülő kérdésekre.

C-vitamin hatása

A C-vitamin egészségre gyakorolt hatása széleskörű és tudományosan bizonyított. Legismertebb, pozitívuma az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása. Serkenti a fehérvérsejtek működését és gyarapítja számukat. Ezen felül megerősíti a sejtfalakat, így a kórokozók, nehezebben tudnak áttörni rajtuk. Sőt, némely baktérium elpusztul C-vitamin jelenlétében.35

Edzés közben mikro sérülések keletkeznek az izomban, melyek regenerálódása jelenti az egyik kulcs folyamatot az izom-és erőnövekedésben. A megfelelő mennyiségű C-vitaminfogyasztás elősegíti és gyorsítja a regenerációs folyamokat. Így gyakoribb és intenzívebb edzést tesz lehetővé.

Erősíti az immunsejteket és hozzájárul a fertőzések leküzdéséhez. Lefordítva: kevesebb időt töltesz betegen, tüsszögve az ágyban és többet az úton, ami a kitűzött célodhoz vezet. Megerősíti a kapillárisokat, azaz a hajszálereket. Segít az érfalak optimális rugalmas ágának fenntartásában. Növeli a stresszel szembeni ellenállást, legyen az fizikai, vagy szellemi. Ez kifejezetten előnyös a sportolók számára. Egy átlag, ülő életmódot folytató emberrel szemben, egy olyan személy, aki intenzív edzéseket végez, hatalmas stressznek teszi ki a testét. Így extra vitaminbevitellel és pihenéssel kompenzálnia kell a megterhelést.

Véd a szürke hályog kialakulása és a szívinfarktus ellen is. Javíthatja a vas felszívódását. Nélkülözhetetlen a kollagén képződéshez. Az ízületek rendeltetésszerű működéséhez elengedhetetlen. Pajzsmirigyre gyakorolt hatása miatt enyhe serkentő tulajdonsággal is rendelkezik.C vitamin narancs

Tudod miért található meg a legdrágább arcpakolások, ránctalanító krémek és testápolók összetevői között? Mert a bőrre is jótékony hatással van. Drasztikusan javíthatja bőrünk kinézetét.

Továbbá méregtelenítő hatású, azáltal, hogy segíti szervezetünket a szabadgyökök elleni csatában. De mik azok a szabad gyökök?

Szabad gyökök és antioxidánsok

Ne félj, nem tartok unalmas és hosszú biokémiai előadást. Röviden és érthetően elmagyarázom, miért fontos, hogy elegendő antioxidánst fogyassz.  Mielőtt tovább ugranál a következő bekezdéshez, jobb, ha tudod, hogy a szükséges mennyiségű antioxidáns fogyasztás pozitív hatással van a sportteljesítményedre.

Testünkben kémiai folyamatok sokasága játszódik le. Ezek a folyamatok egyensúlyban vannak, egészen addig, amíg külső tényezők eredményeképpen meg nem változnak. A balansz felborulásával „felborul” az egészség is. Az ideális arányt megváltoztathatja: nikotin, szmog, koffein, alkohol, füst, kipufogógáz és egyéb mérgező gázok. De oxidatív stresszt okoz maga az edzés is.

37Szervezetünknek szüksége van szabadgyökökre olyan folyamatokhoz, mint például a fertőzések legyőzése vagy a vérnyomás szabályozása. Azonban az, ha túl sok képződik belőle, akkor már nem csak a kórokozók, hanem a szervezet saját sejtjei is veszélybe kerülnek. Sok betegség, köztük rengeteg rákos megbetegedés hátterében a szabadgyökök állnak.

Az antioxidáns vegyületek képesek semlegesíteni a szabadgyökök hatását, így megóvva bennünket a betegségek kialakulásától. A C-vitamin egy rendkívül erős antioxidáns, amely megvédi a sejtmembránokat. Termékünk a C-vitamin bioflavonoidokkal és csipkebogyóval egy remek forrása lehet a C-vitamin bevitelnek. Tartalmaz bioflavonoidokat is, amelyek vízoldékony növényi pigmentek. Kutatások által bizonyított tény, hogy a bioflavonoidok javítják és növelik a felszívódást és a hasznosulást. Ha jobban kedveled a poros megoldásokat, mint a tablettásokat, akkor a C-Vitamin port neked találták ki.

C-vitamint szedése

C-vitamin kapszulaAmennyiben egzakt választ vársz tőlem, el kell, hogy szomorítsalak: nincs mindenkire igaz, általános mennyiség. Mint oly sok más területen, itt sem lehet pontosan meghatározni egy dózist, ami mindenki számára tökéletes. Tucatnyi tényező befolyásolja a C-vitamin igényed: korod, nemed, fizikai és szellemi stressz mennyiség, ami ér, testsúlyod, egészségi állapotod.

Ellentmondások sokasága jellemzi a tudományos kísérleteket ebben a témában. Az RDA (ajánlott napi beviteli) álláspontja szerint, 80 mg aszkorbinsav a szükséges adag egy felnőtt számára. Ezzel a legtöbb konzervatív orvos és dietetikus sem ért egyet.  Több kutatásban arra jutottak, hogy egy átlag (nem sportoló) ember számára 500-1500 mg között van az ideális napi elfogyasztott C-vitamin mennyiség.

Mire elég a 80 mg? Arra, hogy szervezetünk elkerülje a skorbut kialakulását. Ez a betegség nem más, mint a súlyos C-vitamin hiány. Foghullással, vérszegénységgel és bőralatti bevérzésekkel jár. Az első leírás erről a betegségről a felfedező hajósok korából származik. Úgy küszöbölték ki egyoldalú étkezésükből adódó problémáikat, hogy savanyított káposztát vittek magukkal a hajóra.39

Számos tapasztalati tény és kutatás leírta, hogy a pozitív hatások sportolók esetében 1000-5000 mg között voltak megfigyelhetőek. Ez a mennyiség betegség vagy versenyidőszak esetén felvihető akár 10000 mg-ig is. Fontos azonban, hogy a magasabb C-vitamin mennyiséghez magasabb vízfogyasztás is társuljon. Dr. Michael Colgan, egy ismert sportorvos 12 gramm C-vitamin bevitelét is javasolja az élsportolóknak.

C vitamin túladagolás?

Lehetséges túladagolni a C-vitamint? Igen, az! Ez veszélyessé teszi? Korántsem!

Egy bizonyos mennyiségű almamag egyszerre történő fogyasztása esetén halál is bekövetkezhet, az almamag cián tartalma miatt (15 kg-s gyermeknél, körülbelül 80 darab). Túl sok víz egyszerre történő fogyasztása (több mint 5 liter) hiponatrémiához vezethet, ami halálos lehet. Sőt, túl sok só fogyasztása egyszerre, szintén megölhet. Remélem a fenti példákból látható, hogy a legártalmatlanabb, sőt az élethez szükséges anyag is lehet veszélyes túl nagy mennyiségben. Ez nem jelenti azt, hogy kerülendő lenne fogyasztása.

A C-vitamin halálos adagja 1 kg körül van az elméleti kísérletek szerint. Ezt a mennyiséget szinte lehetetlen elfogyasztani. Okoz bármilyen egészségügyi problémát 1000-5000 mg, vagy esetenként 10000 mg fogyasztása? Amennyiben egészséges vagy, nincs rejtett veled született vese problémád és megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, akkor a válasz az, hogy nem.

Mellékhatás

Amennyiben nem párosul megfelelő mennyiségű folyadékpótlás a C-vitaminfogyasztáshoz, felesleges munkát csinálunk a kiválasztó szervrendszernek. Nagy dózisban fogyasztott C-vitamin kiegészítés mellett különösen figyeljünk oda az optimális hidratáltság fenntartására.

A C-vitamin növeli a vasfelszívódását. Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása mellett, ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a megfelelő mennyiségű vasbevitelt.

A mesterséges C-vitamin, kiegészítők biztonságosak és semmilyen veszélyt nem rejtegetnek. Bátran használhatod őket!

Hogyan fogyasszam?

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, így szervezetünk nem tudja raktározni. A legjobb, ha a nap folyamán elosztva fogyasztjuk. Mimnél kisebb részekre bontod, annál jobban tud hasznosulni és annál több tud felszívódni. Az alábbi recept egy remek megoldást jelenthet a fokozatos C-vitamin bevitelre napközben:

  • 1,5 liter víz
  • 1-2 gramm C-vitamin port
  • Ízlés szerint Flavdrops – ízesítő cseppek vagy ízesítő por

C-vitamin - folyadékA cukros üdítők helyett, fogyaszd ezt a finom és remek ár-érték aránnyal rendelkező szomjoltót. Könnyedén gondoskodhatsz a folyamatos és kis részletekben történő C-vitaminfogyasztásodról.

Szent-Györgyi Albert

1936-ban ő szintetizálta először a C-vitamint. 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott munkásságáért. Napjainkig ő az egyetlen olyan magyar ember, aki Magyarországi munkásságáért kapta meg a díjak díját: a Nobel-díjat.

Eleinte 1000 mg-ot fogyasztott, később 4-5000 mg-ra váltott és idős korában már 8000 mg-ot. 93 éves koráig élt, szellemileg és testileg is jó állapotban volt. Utolsó éveiben is kutatott.

Nincs bejegyzés címkeRózsa Zoltán

Rózsa Zoltán

Cikk és tartalomíró

A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.