Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

C-vitamin | hatása, szedése, túladagolás

C-vitamin | hatása, szedése, túladagolás
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró4 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Ki ne halott volna már a C-vitaminról, vagy kevésbé ismert nevén az aszkorbinsavról? A táplálkozástudományban nem igen jártas emberek is jól tudják, hogy ez a vitamin elengedhetetlenül fontos mindenki számára. Hiába az egyik legismertebb és legkutatottabb vitamin, mégis számos ellentmondás és mítosz lengi körül. Mekkora az ideális dózis? Túladagolható? Milyen előnyökkel jár a magas C-vitamin fogyasztás? Görgess tovább, és megtudhatod a választ a legfontosabb felmerülő kérdésekre.

A cikkben a következőkről lesz szó:

C vitamin narancs

Mi a C-vitamin?

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, vízben oldódó vitamin, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A testünk nem tudja előállítani, ezért  étrendünk által kell biztosítanunk naponta bevitelét.

A legtöbb ember az immunrendszer emlékeztetőjeként ismeri a C-vitamint, de a test számos egyéb folyamatában is részt vesz. Segít kollagént előállítani a kötőszövetek fenntartásához és a sebek gyógyításához. Ez javítja a vas felszívódását növényi eredetű forrásokból is, ami alapvető fontosságú a vegánok és a vegetáriánusok számára. Erős antioxidáns tulajdonságokat mutat, és a folyamatban lévő kutatások vizsgálják az öregedés elleni küzdelemben és a betegségek megelőzésében játszó szerepét.1 Emellett részt vesz a fehérjék anyagcseréjében - ezáltal is nő jelentősége azok számára, akik rendszeresen edzenek.

20%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 20%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

C-vitamin hatása

A C-vitamin egészségre gyakorolt hatása széles körű és tudományosan bizonyított. Legismertebb, pozitívuma az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása. Serkenti a fehérvérsejtek működését és gyarapítja számukat. Ezen felül megerősíti a sejtfalakat, így a kórokozók, nehezebben tudnak áttörni rajtuk. Sőt, némely baktérium elpusztul C-vitamin jelenlétében.

Edzés közben mikrosérülések keletkeznek az izomban, melyek regenerálódása jelenti az egyik kulcs folyamatot az izom-és erőnövekedésben. A megfelelő mennyiségű C-vitaminfogyasztás elősegíti és gyorsítja a regenerációs folyamokat. Így gyakoribb és intenzívebb edzést tesz lehetővé.

Erősíti az immunsejteket és hozzájárul a fertőzések leküzdéséhez. Lefordítva: kevesebb időt töltesz betegen, tüsszögve az ágyban és többet az úton, ami a kitűzött célodhoz vezet. Megerősíti a kapillárisokat, azaz a hajszálereket. Segít az érfalak optimális rugalmas ágának fenntartásában.

Egy átlag, ülő életmódot folytató emberrel szemben, egy olyan személy, aki intenzív edzéseket végez, hatalmas stressznek teszi ki a testét. Így extra vitaminbevitellel és pihenéssel kompenzálnia kell a megterhelést.

Véd a szürke hályog kialakulása és a szívinfarktus ellen is. Javíthatja a vas felszívódását. Nélkülözhetetlen a kollagén képződéshez. Az ízületek rendeltetésszerű működéséhez elengedhetetlen. Pajzsmirigyre gyakorolt hatása miatt enyhe serkentő tulajdonsággal is rendelkezik.

Tudod miért található meg a legdrágább arcpakolások, ránctalanító krémek és testápolók összetevői között? Mert a bőrre is jótékony hatással van. Drasztikusan javíthatja bőrünk kinézetét.

Továbbá méregtelenítő hatású, azáltal, hogy segíti szervezetünket a szabadgyökök elleni csatában. De mik azok a szabad gyökök?

Szabad gyökök és antioxidánsok

Ne félj, nem tartok unalmas és hosszú biokémiai előadást. Röviden és érthetően elmagyarázom, miért fontos, hogy elegendő antioxidánst fogyassz.  Mielőtt tovább ugranál a következő bekezdéshez, jobb, ha tudod, hogy a szükséges mennyiségű antioxidáns fogyasztás pozitív hatással van a sportteljesítményedre.

Testünkben kémiai folyamatok sokasága játszódik le. Ezek a folyamatok egyensúlyban vannak, egészen addig, amíg külső tényezők eredményeképpen meg nem változnak. A balansz felborulásával „felborul” az egészség is. Az ideális arányt megváltoztathatja: nikotin, szmog, koffein, alkohol, füst, kipufogógáz és egyéb mérgező gázok. De oxidatív stresszt okoz maga az edzés is.

Szervezetünknek szüksége van szabad gyökökre olyan folyamatokhoz, mint például a fertőzések legyőzése vagy a vérnyomás szabályozása. Azonban az, ha túl sok képződik belőle, akkor már nem csak a kórokozók, hanem a szervezet saját sejtjei is veszélybe kerülnek.

Az antioxidáns vegyületek képesek semlegesíteni a szabadgyökök hatását, így megóvva bennünket a betegségek kialakulásától. A C-vitamin egy rendkívül erős antioxidáns, amely megvédi a sejtmembránokat. Termékünk a C-vitamin bioflavonoidokkal és csipkebogyóval egy remek forrása lehet a C-vitamin bevitelnek. Tartalmaz bioflavonoidokat is, amelyek vízoldékony növényi pigmentek. Kutatások által bizonyított tény, hogy a bioflavonoidok javítják és növelik a felszívódást és a hasznosulást. Ha jobban kedveled a poros megoldásokat, mint a tablettásokat, akkor a C-vitamin port neked találták ki.

C-vitamin szedése

C-vitamin szedése

Amennyiben egzakt választ vársz tőlem, el kell, hogy szomorítsalak: nincs mindenkire igaz, általános mennyiség. Mint oly sok más területen, itt sem lehet pontosan meghatározni egy dózist, ami mindenki számára tökéletes. Tucatnyi tényező befolyásolja a C-vitamin igényed: korod, nemed, fizikai és szellemi stressz mennyiség, ami ér, testsúlyod, egészségi állapotod.

Ellentmondások sokasága jellemzi a tudományos kísérleteket ebben a témában. Az RDA (ajánlott napi beviteli) álláspontja szerint, 80 mg aszkorbinsav a szükséges adag egy felnőtt számára. Ezzel a legtöbb konzervatív orvos és dietetikus sem ért egyet.  Több kutatásban arra jutottak, hogy egy átlag (nem sportoló) ember számára 500-1500 mg között van az ideális napi elfogyasztott C-vitamin mennyiség.

Mire elég a 80 mg? Arra, hogy szervezetünk elkerülje a skorbut kialakulását. Ez a betegség nem más, mint a súlyos C-vitamin hiány. Foghullással, vérszegénységgel és bőralatti bevérzésekkel jár. Az első leírás erről a betegségről a felfedező hajósok korából származik. Úgy küszöbölték ki egyoldalú étkezésükből adódó problémáikat, hogy savanyított káposztát vittek magukkal a hajóra.

Számos tapasztalati tény és kutatás leírta, hogy a pozitív hatások sportolók esetében 1000-5000 mg között voltak megfigyelhetőek. Ez a mennyiség betegség vagy versenyidőszak esetén felvihető akár 10000 mg-ig is. Fontos azonban, hogy a magasabb C-vitamin mennyiséghez magasabb vízfogyasztás is társuljon. Dr. Michael Colgan, egy ismert sportorvos 12 gramm C-vitamin bevitelét is javasolja az élsportolóknak.

Túladagolás és mellékhatás

Túladagolás

Lehetséges túladagolni a C-vitamint? Igen, az! Ez veszélyessé teszi? Korántsem!

Egy bizonyos mennyiségű almamag egyszerre történő fogyasztása esetén halál is bekövetkezhet, az almamag cián tartalma miatt (15 kg-s gyermeknél, körülbelül 80 darab). Túl sok víz egyszerre történő fogyasztása (több mint 5 liter) hiponatrémiához vezethet, ami halálos lehet. Sőt, túl sok só fogyasztása egyszerre, szintén megölhet. Remélem a fenti példákból látható, hogy a legártalmatlanabb, sőt az élethez szükséges anyag is lehet veszélyes túl nagy mennyiségben. Ez nem jelenti azt, hogy kerülendő lenne fogyasztása.

A C-vitamin halálos adagja 1 kg körül van az elméleti kísérletek szerint. Ezt a mennyiséget szinte lehetetlen elfogyasztani. Okoz bármilyen egészségügyi problémát 1000-5000 mg, vagy esetenként 10000 mg fogyasztása? Amennyiben egészséges vagy, nincs rejtett veled született vese problémád és megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, akkor a válasz az, hogy nem.

Mellékhatása

Amennyiben nem párosul megfelelő mennyiségű folyadékpótlás a C-vitaminfogyasztáshoz, felesleges munkát csinálunk a kiválasztó szervrendszernek. Nagy dózisban fogyasztott C-vitamin kiegészítés mellett különösen figyeljünk oda az optimális hidratáltság fenntartására.

A C-vitamin növeli a vasfelszívódását. Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása mellett, ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a megfelelő mennyiségű vasbevitelt.

A mesterséges C-vitamin, kiegészítők biztonságosak és semmilyen veszélyt nem rejtegetnek. Bátran használhatod őket!

C-vitamin források

A C-vitaminnak számos természetes forrása van, nevezetesen a gyümölcsök és zöldségek, amelyek fogyasztásával növelheted a C-vitamin beviteled.

Az átlagos ajánlott mennyiség felnőtt nők esetében 75 mg, míg 90 mg férfiak esetében. Íme néhány étel, melynek magas a C-vitamin tartalma :

Piros paprika - 95 mg adagonként Narancslé - 93 mg adagonként Kivi - 64 mg / gyümölcs Brokkoli - 51 mg adagonként Eper - 49 mg adagonként Paradicsomlé - 33 mg adagonként Karfiol - 26 mg adagonként1

Hogyan fogyasszam?

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, így szervezetünk nem tudja raktározni. A legjobb, ha a nap folyamán elosztva fogyasztjuk. Minél kisebb részekre bontod, annál jobban tud hasznosulni, és annál több tud felszívódni. Az alábbi recept egy remek megoldást jelenthet a fokozatos C-vitamin bevitelre napközben:

  • 1,5 liter víz
  • 1-2 gramm C-vitamin port
  • Ízlés szerint Flavdrops - ízesítő cseppek vagy ízesítő por

A cukros üdítők helyett, fogyaszd ezt a finom és remek ár-érték aránnyal rendelkező szomjoltót. Könnyedén gondoskodhatsz a folyamatos és kis részletekben történő C-vitaminfogyasztásodról.

Szent-Györgyi Albert

1936-ban ő szintetizálta először a C-vitamint. 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott munkásságáért. Napjainkig ő az egyetlen olyan magyar ember, aki Magyarországi munkásságáért kapta meg a díjak díját: a Nobel-díjat.

Eleinte 1000 mg-ot fogyasztott, később 4-5000 mg-ra váltott és idős korában már 8000 mg-ot. 93 éves koráig élt, szellemileg és testileg is jó állapotban volt. Utolsó éveiben is kutatott.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 20%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. National Institutes of Health (Office of Dietary Supplements). Vitamin C: Health Professionals Fact Sheet, 2020. Accessed March 12, 2020.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein