Kiegészítők

C-vitamin | hatása, szedése, túladagolás

Ki ne halott volna már a C-vitaminról, vagy kevésbé ismert nevén az aszkorbinsavról? A táplálkozástudományban nem igen jártas emberek is jól tudják, hogy ez a vitamin elengedhetetlenül fontos mindenki számára. Hiába az egyik legismertebb és legkutatottabb vitamin, mégis számos ellentmondás és mítosz lengi körül. Mekkora az ideális dózis? Túladagolható? Milyen előnyökkel jár a magas C-vitamin fogyasztás? Görgess tovább, és megtudhatod a választ a legfontosabb felmerülő kérdésekre.

A cikkben a következőkről lesz szó:

C vitamin narancs

Mi a C-vitamin?

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, vízben oldódó vitamin, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A testünk nem tudja előállítani, ezért  étrendünk által kell biztosítanunk naponta bevitelét.

A legtöbb ember az immunrendszer emlékeztetőjeként ismeri a C-vitamint, de a test számos egyéb folyamatában is részt vesz. Segít kollagént előállítani a kötőszövetek fenntartásához és a sebek gyógyításához. Ez javítja a vas felszívódását növényi eredetű forrásokból is, ami alapvető fontosságú a vegánok és a vegetáriánusok számára. Erős antioxidáns tulajdonságokat mutat, és a folyamatban lévő kutatások vizsgálják az öregedés elleni küzdelemben és a betegségek megelőzésében játszó szerepét.1 Emellett részt vesz a fehérjék anyagcseréjében – ezáltal is nő jelentősége azok számára, akik rendszeresen edzenek.

C-vitamin hatása

A C-vitamin egészségre gyakorolt hatása széles körű és tudományosan bizonyított. Legismertebb, pozitívuma az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása. Serkenti a fehérvérsejtek működését és gyarapítja számukat. Ezen felül megerősíti a sejtfalakat, így a kórokozók, nehezebben tudnak áttörni rajtuk. Sőt, némely baktérium elpusztul C-vitamin jelenlétében.

Edzés közben mikrosérülések keletkeznek az izomban, melyek regenerálódása jelenti az egyik kulcs folyamatot az izom-és erőnövekedésben. A megfelelő mennyiségű C-vitaminfogyasztás elősegíti és gyorsítja a regenerációs folyamokat. Így gyakoribb és intenzívebb edzést tesz lehetővé.

Erősíti az immunsejteket és hozzájárul a fertőzések leküzdéséhez. Lefordítva: kevesebb időt töltesz betegen, tüsszögve az ágyban és többet az úton, ami a kitűzött célodhoz vezet. Megerősíti a kapillárisokat, azaz a hajszálereket. Segít az érfalak optimális rugalmas ágának fenntartásában.

Egy átlag, ülő életmódot folytató emberrel szemben, egy olyan személy, aki intenzív edzéseket végez, hatalmas stressznek teszi ki a testét. Így extra vitaminbevitellel és pihenéssel kompenzálnia kell a megterhelést.

Véd a szürke hályog kialakulása és a szívinfarktus ellen is. Javíthatja a vas felszívódását. Nélkülözhetetlen a kollagén képződéshez. Az ízületek rendeltetésszerű működéséhez elengedhetetlen. Pajzsmirigyre gyakorolt hatása miatt enyhe serkentő tulajdonsággal is rendelkezik.

Tudod miért található meg a legdrágább arcpakolások, ránctalanító krémek és testápolók összetevői között? Mert a bőrre is jótékony hatással van. Drasztikusan javíthatja bőrünk kinézetét.

Továbbá méregtelenítő hatású, azáltal, hogy segíti szervezetünket a szabadgyökök elleni csatában. De mik azok a szabad gyökök?

Szabad gyökök és antioxidánsok

Ne félj, nem tartok unalmas és hosszú biokémiai előadást. Röviden és érthetően elmagyarázom, miért fontos, hogy elegendő antioxidánst fogyassz.  Mielőtt tovább ugranál a következő bekezdéshez, jobb, ha tudod, hogy a szükséges mennyiségű antioxidáns fogyasztás pozitív hatással van a sportteljesítményedre.

Testünkben kémiai folyamatok sokasága játszódik le. Ezek a folyamatok egyensúlyban vannak, egészen addig, amíg külső tényezők eredményeképpen meg nem változnak. A balansz felborulásával „felborul” az egészség is. Az ideális arányt megváltoztathatja: nikotin, szmog, koffein, alkohol, füst, kipufogógáz és egyéb mérgező gázok. De oxidatív stresszt okoz maga az edzés is.

Szervezetünknek szüksége van szabad gyökökre olyan folyamatokhoz, mint például a fertőzések legyőzése vagy a vérnyomás szabályozása. Azonban az, ha túl sok képződik belőle, akkor már nem csak a kórokozók, hanem a szervezet saját sejtjei is veszélybe kerülnek.

Az antioxidáns vegyületek képesek semlegesíteni a szabadgyökök hatását, így megóvva bennünket a betegségek kialakulásától. A C-vitamin egy rendkívül erős antioxidáns, amely megvédi a sejtmembránokat. Termékünk a C-vitamin bioflavonoidokkal és csipkebogyóval egy remek forrása lehet a C-vitamin bevitelnek. Tartalmaz bioflavonoidokat is, amelyek vízoldékony növényi pigmentek. Kutatások által bizonyított tény, hogy a bioflavonoidok javítják és növelik a felszívódást és a hasznosulást. Ha jobban kedveled a poros megoldásokat, mint a tablettásokat, akkor a C-vitamin port neked találták ki.

C-vitamin szedése

C-vitamin szedése

Amennyiben egzakt választ vársz tőlem, el kell, hogy szomorítsalak: nincs mindenkire igaz, általános mennyiség. Mint oly sok más területen, itt sem lehet pontosan meghatározni egy dózist, ami mindenki számára tökéletes. Tucatnyi tényező befolyásolja a C-vitamin igényed: korod, nemed, fizikai és szellemi stressz mennyiség, ami ér, testsúlyod, egészségi állapotod.

Ellentmondások sokasága jellemzi a tudományos kísérleteket ebben a témában. Az RDA (ajánlott napi beviteli) álláspontja szerint, 80 mg aszkorbinsav a szükséges adag egy felnőtt számára. Ezzel a legtöbb konzervatív orvos és dietetikus sem ért egyet.  Több kutatásban arra jutottak, hogy egy átlag (nem sportoló) ember számára 500-1500 mg között van az ideális napi elfogyasztott C-vitamin mennyiség.

Mire elég a 80 mg? Arra, hogy szervezetünk elkerülje a skorbut kialakulását. Ez a betegség nem más, mint a súlyos C-vitamin hiány. Foghullással, vérszegénységgel és bőralatti bevérzésekkel jár. Az első leírás erről a betegségről a felfedező hajósok korából származik. Úgy küszöbölték ki egyoldalú étkezésükből adódó problémáikat, hogy savanyított káposztát vittek magukkal a hajóra.

Számos tapasztalati tény és kutatás leírta, hogy a pozitív hatások sportolók esetében 1000-5000 mg között voltak megfigyelhetőek. Ez a mennyiség betegség vagy versenyidőszak esetén felvihető akár 10000 mg-ig is. Fontos azonban, hogy a magasabb C-vitamin mennyiséghez magasabb vízfogyasztás is társuljon. Dr. Michael Colgan, egy ismert sportorvos 12 gramm C-vitamin bevitelét is javasolja az élsportolóknak.

Túladagolás és mellékhatás

Túladagolás

Lehetséges túladagolni a C-vitamint? Igen, az! Ez veszélyessé teszi? Korántsem!

Egy bizonyos mennyiségű almamag egyszerre történő fogyasztása esetén halál is bekövetkezhet, az almamag cián tartalma miatt (15 kg-s gyermeknél, körülbelül 80 darab). Túl sok víz egyszerre történő fogyasztása (több mint 5 liter) hiponatrémiához vezethet, ami halálos lehet. Sőt, túl sok só fogyasztása egyszerre, szintén megölhet. Remélem a fenti példákból látható, hogy a legártalmatlanabb, sőt az élethez szükséges anyag is lehet veszélyes túl nagy mennyiségben. Ez nem jelenti azt, hogy kerülendő lenne fogyasztása.

A C-vitamin halálos adagja 1 kg körül van az elméleti kísérletek szerint. Ezt a mennyiséget szinte lehetetlen elfogyasztani. Okoz bármilyen egészségügyi problémát 1000-5000 mg, vagy esetenként 10000 mg fogyasztása? Amennyiben egészséges vagy, nincs rejtett veled született vese problémád és megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, akkor a válasz az, hogy nem.

Mellékhatása

Amennyiben nem párosul megfelelő mennyiségű folyadékpótlás a C-vitaminfogyasztáshoz, felesleges munkát csinálunk a kiválasztó szervrendszernek. Nagy dózisban fogyasztott C-vitamin kiegészítés mellett különösen figyeljünk oda az optimális hidratáltság fenntartására.

A C-vitamin növeli a vasfelszívódását. Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása mellett, ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a megfelelő mennyiségű vasbevitelt.

A mesterséges C-vitamin, kiegészítők biztonságosak és semmilyen veszélyt nem rejtegetnek. Bátran használhatod őket!

C-vitamin források

A C-vitaminnak számos természetes forrása van, nevezetesen a gyümölcsök és zöldségek, amelyek fogyasztásával növelheted a C-vitamin beviteled.

Az átlagos ajánlott mennyiség felnőtt nők esetében 75 mg, míg 90 mg férfiak esetében. Íme néhány étel, melynek magas a C-vitamin tartalma :

Piros paprika – 95 mg adagonként
Narancslé – 93 mg adagonként
Kivi – 64 mg / gyümölcs
Brokkoli – 51 mg adagonként
Eper – 49 mg adagonként
Paradicsomlé – 33 mg adagonként
Karfiol – 26 mg adagonként1

Hogyan fogyasszam?

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, így szervezetünk nem tudja raktározni. A legjobb, ha a nap folyamán elosztva fogyasztjuk. Minél kisebb részekre bontod, annál jobban tud hasznosulni, és annál több tud felszívódni. Az alábbi recept egy remek megoldást jelenthet a fokozatos C-vitamin bevitelre napközben:

  • 1,5 liter víz
  • 1-2 gramm C-vitamin port
  • Ízlés szerint Flavdrops – ízesítő cseppek vagy ízesítő por

A cukros üdítők helyett, fogyaszd ezt a finom és remek ár-érték aránnyal rendelkező szomjoltót. Könnyedén gondoskodhatsz a folyamatos és kis részletekben történő C-vitaminfogyasztásodról.

Szent-Györgyi Albert

1936-ban ő szintetizálta először a C-vitamint. 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott munkásságáért. Napjainkig ő az egyetlen olyan magyar ember, aki Magyarországi munkásságáért kapta meg a díjak díját: a Nobel-díjat.

Eleinte 1000 mg-ot fogyasztott, később 4-5000 mg-ra váltott és idős korában már 8000 mg-ot. 93 éves koráig élt, szellemileg és testileg is jó állapotban volt. Utolsó éveiben is kutatott.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.


1. National Institutes of Health (Office of Dietary Supplements). Vitamin C: Health Professionals Fact Sheet, 2020. Accessed March 12, 2020.Rózsa Zoltán

Rózsa Zoltán

Cikk és tartalomíró

A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.


Akár -30% Blog exkluzív akció Kupon: BLOGHU | Klikk Vásárlás