Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Edzés előtti kiegészítők | Hatás, mellékhatás, dózis

Edzés előtti kiegészítők | Hatás, mellékhatás, dózis
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró8 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Ki ne halott volna már az edzés előtti készítményekről? Kellemes ízüknél csak hatásuk jobb: megnövekedett teljesítmény, késleltetett izom savasodás, fokozott koncentráció, javult agy-izom kapcsolat és drasztikus bedurranás.

Könnyen érezheted elveszettnek magad a hatóanyagok és termékek sokaságában. Az alábbi sorokban választ kaphatsz kérdéseidre és megismerheted a leggyakrabban használt komponenseket is. A következő alkalommal, mikor legurítod kedvenc edzés előtti turmixod, pontosan tudni fogod, mit miért fogyasztasz.

59

A legjobb pre-workout

A legjobb edzés előtti formula keresése teljesen felesleges és értelmetlen. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert nem létezik! Személyes adottságaid és céljaid szerint kiválaszthatod a számodra leginkább megfelelőt, azonban mindenki számára tökéletes és megfelelő pre-workout készítmény nincs.

Először is fontos tudnod, mennyire tolerálod a koffeint. Amennyiben érzékeny vagy a koffeinre vagy edzésed késő este, elalvás előtt van, érdemes egy koffeinmentes terméket választanod. Cégünk Impact Pump Blend nevű terméke egy gondosan összeállított, stimulánsmentes formula, amely garantálja a vágyott bőrfeszítő, érdagasztó bedurranást és a megfelelő mentális fókuszt, a koffein esetleges kellemetlenségei nélkül.

Érzékenyebbek számára remek opció cégünk stimulánsmentes nitrogén-oxid fokozója, az NO2 Extreme, amely kényelemes kapszulás kiszerelése mellett egyéb előnyökkel is szolgál. Aminosav és vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a fáradságot és késlelteti a kimerülést. Megfelelő edzéstechnikával kombinálva extrém bedurranást eredményez. Sosem érzett agy-izom kapcsolatot érhetsz el a nehezen „érezhető” izmokban is.

Edzés előtti kiegészítők

Szintén koffein érzékenyek számára ajánlott termékünk, a Nitro Extreme, amely teljesen egyedi összetételével egy fárasztó nap után is kihozza belőled a szörnyeteget. Kapszulás kiszerelésének hála, fogyasztása és szállítása kényelmes.

Amennyiben nincs problémád a koffeinnel, nem érzel semmilyen kellemetlenséget nagyobb dózis fogyasztása esetén, nyugodtan válassz olyan terméket, amely tartalmaz koffeint. Pulse V4 nevű készítményünk a legjobb választás számodra, ha most állsz életed első edzés előtti vásárlása előtt.  „Visszafogott” 168.4 mg koffein tartalma mellett tartalmaz citrullin malátot, Béta-alanint, Creapure® -t és számos egyéb aminosavat. Ez egy igazán magas minőségű és biztonságos pre-workout. Számos ízben elérhető, görögdinnye rajongóknak kötelező kipróbálni!

Elérhető gél formában is. Könnyen hordozható és kényelemes megoldás.  A gél némileg több koffeint, 200 mg-ot tartalmaz.

61
Most következik személyes kedvencem, egy igazi „nehéz fiú”: a MYPRE. A maga 350 mg-os koffein tartalmával teljes adagonként és szuper komplex vitamin és aminosav keverékével egy igazi lórúgást jelent.  Vizsgaidőszak, alacsony szénhidrátos diéta utolsó időszaka, megterhelő munkahelyi időszak? Nincs kedved betenni a lábad az edzőterembe? A MYPRE ilyenkor tud a leginkább segíteni. Megadja azt a löketet, amikre szükséged van az ilyen nehéz időszakokban. Azonban légy óvatos! Ha nem vagy hozzászokva az ekkora dózisú koffeinhez, érdemes fél adagoló kanállal kezdeni. A bőséges ízválasztékra itt sem lehet panasz, szőlőtől a málnás-limonádéig könnyen megtalálhatod a saját kedvenced.

Mi a helyzet a hosszútáv fiútokkal, kerékpárosokkal, küzdősportolókkal és mind azokkal, akiket zavarna az extra bedurranás? Nekik sem kell mellőzni az edzés előtti készítményeket, ugyanis vannak készítmények számukra is. Ha szeretnéd edzésed pörgősebbé tenni és kitolni a savasodást, fogyassz 100-400 mg koffeint (por és kapszula formában is elérhető) és 1-3 gramm Béta-alanint edzés előtt (egyeseknél 1 grammos adagnál magasabb dózisnál jelentkezik egy ártalmatlan, de kelletlen bizsergő érzés). Továbbá, fontos megjegyezni, hogy a béta alanin kúraszerű alkalmazása hatékonyabb a savasodás késleltetésében mint csupán edzés előtti alkalmazása. A kreatinnal szinergikusan hat, tehát egymás hatását erősítik.

Hosszútáv sportolóknak hasznos lehet az Energy Elite géljeink fogyasztása edzés előtt, amelyek fejlett szénhidrát keveréket, vitaminokat és elektrolitokat tartalmaznak. Elérhetőek koffeinmentes és koffeines változatban is.

Minden edzés előtt kell szedni?

Koffein tartalmú pre-workout készítményt nem érdemes minden edzés előtt fogyasztani. Habár a koffein világszerte fogyasztott, vizsgált és biztonságos, orvosi értelemben mégis egy pszichoaktív szer. Nem kell megijedned, nem fogsz egy csésze kávétól vagy az edzés előtti italodtól sárkányokat hallucinálni, de fontos azt tudnod, hogy a koffein addikciót, vagyis függőséget okoz.

A függőség alatt nem azt értem, hogy a falat fogod kaparni a következő Mypre adagodért, hanem sokkal inkább egy enyhe függőségre, amely hamar elmúlik.  A másik gond a tolerancia, amely a folytonos koffeinfogyasztás következtében alakul ki. Idővel ugyanaz az adag koffein nem ugyanazt a hatást váltja ki. Vagyis, ha szeretnéd ugyanazt a pörgést és koncentrációs képességet érezni, nagyobb adag koffeinre lesz szükséged, mint korábban.

62

Egyszerűen elkerülheted ezt a problémát azzal, ha akkor fogyasztasz koffein tartalmú pre-workout készítményeket, amikor fáradt, vagy motiválatlan vagy. Így megelőzöd a hozzászokás és a függőség kialakulását. Továbbá periodizálhatod a fogyasztását, vagyis mikor úgy érzed, hogy túlzottan hozzá szoktál az adott mennyiségű koffeinhez, egy kis időre, 2-3 hétre ne fogyassz koffeint. A stimulánsmentes időszak alatt szervezeted dekondicionálódik és újra érzékeny lesz a kisebb dózisra.

Nem vonatkoznak a fent leírtak a stimulánsmentes készítményekre, azokat nyugodtan fogyaszthatod az összes edzés előtt, szünet nélkül.

Hatóanyagok

Az alábbi sorokban a leggyakrabban használt komponensekről olvashatsz bővebben:

Koffein

Elsődleges stimuláns szinte mindegyik pre-workout formulában. Hatását mindenki jól ismeri, fokozza a mentális teljesítményt és az éberséget, megnöveli a pulzust és az agyi vérellátottságot, fokozza az állóképességet és a fizikai teljesítő képességet. Fogyasztása után 30-45 perccel szívódik fel és hatása 3 óráig tart.

Arginin

Antikatabolikus hatású, vagyis meggátolja az izom szövetek lebontását. Növeli a sovány izomtömeget azáltal, hogy támogatja az inzulin és a növekedési hormon elválasztást. Nitrogén-oxid fokozó hatásáért kerül a legtöbb edzés előtti készítménybe. Növeli a szívbe szállított oxigén mennyiségét és kitágítja az érfalakat. Ezáltal fokozza az izmok tápanyag ellátottságát és növeli a bedurranást. Érdemes AAKGformában választani a jobb hasznosulás érdekében.

63

Citrullin malát

Hosszabb, keményebb és hatékonyabb edzéseket tesz lehetővé. Növeli a bedurranást és az izmok tápanyag ellátottságát. Segít a káros anyagok elszállításában. Tudományosan bizonyítottan növeli az erőszintet.

Béta-alanin

Egy nem esszenciális aminosav, amely legkedvezőbb hatása a savasodás kitolása. Később jön el az izombukás, segít abban, hogy kipréselj még pár ismétlést, amikor azt hiszed már vége a sorozatodnak.

BCAA

Három aminosavból álló antikatabolikus lánc. Segít az izomvesztés megakadályozásában. Az edzés során termelődő kortizol szintet is csökkenti.

Vitaminok

Pre-workout fogyasztása esetén növekszik a szabadgyök termelés, ezt kompenzálni kell antioxidánsok fogyasztásával. Ezért a legtöbb edzés előtti formula tartalmaz antioxidánsokat. Sokan nem tudják, de a C-vitamin szinergikusan erősíti a citrullin malát és a béta-alanin hatását. Továbbá számos vitamin szükséges olyan metabolikus folyamatokhoz, amelyek növelik a teljesítményt.

Kreatin

Ezt az aminosavat sem kell sok embernek bemutatni. Erőnövekedést és gyorsabb regenerációt tesz lehetővé. Számos formában használják edzés előtti termékekben.

Egy kis útravaló

Sokat profitálhatsz az edzés előtti készítményekből, ha okosan használod őket. Hatalmas segítséget nyújtanak nehéz időszakjaidban és motiválatlanabb pillanataidban. Válaszd céljaidhoz leginkább megfelelő termékünket a legjobb hatás érdekében.

Összes edzés előtti, pre-workout termékünk beszerezhető angol nyelvű oldalunkról.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein