Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Edzés előtti teljesítményfokozó: minden, amit tudni érdemes

Edzés előtti teljesítményfokozó: minden, amit tudni érdemes
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző10 hónap Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése

Az edzés előtti pörgetők célja, hogy növeljék a sportteljesítményt azáltal, hogy lendületet adnak mozgás előtt. Rengeteg edzés előtti teljesítményfokozó létezik, mindegyik különböző összetevő-keverékkel, különböző célokra. Cikkünkben bemutatjuk, amit tudnod kell róluk, kezdve attól, hogy mik ezek, és mi van bennük, egészen addig, hogy hogyan működnek, és melyik a legjobb számodra.

Mi az az edzés előtti teljesítményfokozó?

Ahogy a neve is sugallja, az edzés előtti teljesítményfokozó egy gyorsan ható táplálékkiegészítő, amelyet edzés előtt kell fogyasztani a teljesítmény rövid távú fokozása érdekében. Fokozhatja az erőkifejtést, a teljesítményt, az erőt és az állóképességet.

Mit tartalmaz az edzés előtti készítmény?

Az edzés előtti készítmények olyan összetevők egyvelegét tartalmazzák, amelyek segítenek az edzésteljesítmény fokozásában. Így használatukkal elkerülhető, hogy többféle étrend-kiegészítőt kelljen használni a sportteljesítmény fokozásához.

Az összetevők termékenként változóak, de általában koffeint, béta-alanint, taurint, kreatint és nitrátokat foglalnak magukban.

Mely összetevőket keresd a pre workout készítményedben?

Az edzés előttik minden összetevője más-más módon növeli a teljesítményt. Ha az erő és az izomállóképesség fokozására törekszel, a koffein, a béta-alanin és a kreatin alapvető összetevőknek számítanak. Az állóképességi sportolók, például a futók és a kerékpárosok számára pedig a koffein lehet a fontosabb.

Hogyan működik az edzés előtti?

Az, hogy az edzés előtti pörgető hogyan működik, a benne található összetevőktől függ. A koffein a legtöbb edzés előtti készítmény kulcsfontosságú alapanyaga, és bizonyítottan megnöveli a kimerülésig eltelt időt, késlelteti a fáradtságérzetet, és csökkenti a fájdalomérzetet.2

A kreatin segítheti a regenerálódást az egyes sorozatok között, és növelheti az edzésmennyiséget, ezáltal hozzájárul, hogy több munkát végezhess az edzés során.

Edzés előtti teljesítményfokozó

Jó neked az edzés előtti pörgető?

Néhány edzés előtti készítmény tartalmaz B1-vitamint - amely segíthet a szív- és érrendszeri működésben - és B12-vitamint - amely pedig az energiatermelésben tesz jó szolgálatot.

Az edzés előtti pörgető azonban jellemzően nagy mennyiségű koffeint is tartalmaz, ami nagy mennyiségben veszélyes lehet, ezért ügyelj rá, hogy ne lépd túl az ajánlott adagot.

Mikor érdemes bevenned az edzés előttit?

Az edzés előttiket általában 45-60 perccel az edzés előtt ajánlott elfogyasztani, hogy az összetevők (például a koffein) elérjék a csúcsszintet a véráramban, és hatásuk maximális legyen.

Milyen gyakran fogyassz edzés előtti teljesítményfokozót?

A legjobb, ha az edzés napján fogyasztod el az edzés előtti készítményt. Néhány összetevőt, mint például a kreatint, hosszabb ideig kell kiegészíteni ahhoz, hogy bármilyen hatása legyen.

Mennyi időbe telik, míg a pre workout kifejti hatását?

Elfogyasztás után a koffein körülbelül 45-60 perc alatt éri el a csúcsszintet a véráramban. Ha az edzés előttid béta-alanint tartalmaz, körülbelül 15 perc elteltével bizsergést tapasztalhatsz a bőrödön.

Mennyi ideig tart az edzés előtti hatása?

A koffein felezési ideje 4-6 óra, ami azt jelenti, hogy a szervezetben lévő koffein mennyisége ennyi idő alatt csökken a felére. A béta-alanin által okozott bizsergés általában körülbelül 90 perc után megszűnik.

A kávé pre workoutnak számít?

A kávé koffeint tartalmaz, ami jót tesz az állóképességnek és csökkentheti a fájdalomérzetet.2 Bár nem tartalmaz más tipikus edzés előtti összetevőt, mint a béta-alanin, a B-vitaminok vagy a taurin, egy csésze kávé edzés előtt mégis lendületet adhat.

A sportolók is fogyasztanak edzés előtti pörgetőt?

Sok sportoló szed edzés előtti készítményeket, hogy javítsa teljesítményét edzés vagy verseny közben. Az edzés előtti teljesítményfokozó állóképességre gyakorolt hatása miatt hasznos kiegészítő lehet egy bokszoló számára, hogy keményebben eddzen, egy futónak, hogy tovább fusson, vagy egy súlyemelőnek, hogy több ismétlést végezzen.

A jógázók és más fitneszrajongók is szedhetnek edzés előtti kiegészítőket, hogy növeljék a fókuszt és az energiát a testmozgás során.

Kezdőknek is használniuk kellene pre workout készítményt?

A pre workout hasznos lehet bárki számára, aki szeretné növelni a teljesítményét. Kezdők számára is hasznos lehet az extra energia löket, ám a legjobb, ha nem hagyatkozol rájuk túlságosan az edzésed elején. A testre való odafigyelés, a kiegyensúlyozott étrend és a regenerálódási idő biztosítása sokkal fontosabb, ha még csak most kezdesz el edzeni.

Az edzés előtti teljesítményfokozó előnyei

Fokozott teljesítmény

Az edzés előtti táplálékkiegészítők szedésének egyik fő előnye a nagyobb teljesítmény, amely a keményebb és hosszabb edzés képességéből adódik. Az edzés előtti teljesítményfokozóban tipikusan megtalálható összetevők segíthetnek az állóképesség és a mentális fókusz növelésében.*

Nagyobb koncentráció

A koffein egy mentális stimuláns, amelynek fogyasztását követően a tanulmányok szerint javul a mentális éberség.* Ez különösen hatékonnyá teheti az edzés előttit a készségalapú gyakorlatok, például a technikára összpontosító súlyemelő edzések esetében.

Ismerd meg a Myprotein pre workout készítményeket!

The Pre-Workout

A The Pre-Workout kiegészítő koffein, kreatin és B6-vitamin keverékét tartalmazza, hogy segítse az energiatermelést és a mentális fókuszt.

Alpha Pre-Workout

Az Alpha Pre-Workout béta-alanint, L-arginin-alfa-ketoglutarátot és L-theanint, valamint nagy dózisú koffeint tartalmaz, hogy segítsen hosszabb ideig edzeni, továbbá fokozza a koncentrációt.

Pre-Workout Gummies

A koffeint, B-vitaminokat és aminosavakat tartalmazó Pre-Workout Gummies gumicukor kényelmes és ízletes módja annak, hogy megnöveld az energia- és az éberségi szintedet az edzés előtt.*

Taurin

A taurin egy természetben előforduló aminosav, amely nagy koncentrációban található meg a vázizomzatban.

Koffein Gummies

Gyors és kényelmes frissítő 160 mg koffeinnel, B-12 vitaminnal, ráadásul kényeztető kék málna ízesítésben. Ez a Koffein Gummies gumicukor.

Pump Enhancer

A következő generációs edzés előtti formula, a Pump Enhancer garantáltan nem hagy cserben! L arginin nitrátot, Citrullin malátot, L Norvalint és CFM Nitro™-t tartalmaz, amelyet szőlőmag kivonat és fenyőkéreg kivonat egészít ki.

THE Pump

A THE Pump új és továbbfejlesztett változata koffein nélkül emeli az edzést a következő szintre. Hogy miért olyan különleges termékünk? Mutatjuk!

S7 szabadalom

Hét növényi alapú összetevő, köztük zöld kávé kivonat, zöld tea kivonat, kurkuma kivonat, cseresznye, áfonya, brokkoli és kelkáposzta.

Sabeet céklakivonat szabadalom

A Sabeet a biológiailag hasznosítható étrendi nitrátok közvetlen forrása és az egyik legtöbb szervetlen nitrátot tartalmazó zöldség, a cékla magas koncentrációjú formája.

Aquamin szabadalom

A tengeri eredetű természetes ásványi forrásból származó aquamin az erősen bioaktív magnézium oldható formája.

Senactiv szabadalom

A Panax notoginseng és a Rosa roxburghii két magasan tisztított és frakcionált kivonatából áll, és 25 mg optimális dózist tartalmaz.

AstraGin® szabadalom

Egy 100%-ban természetes növényi alapú összetevő, amely népszerű a sporttáplálkozásban.

BioPerine® szabadalom

A BioPerine® egy szabadalmaztatott kivonat, amelyet a fekete bors (Piper nigrum) terméséből nyernek, és amelyet minimum 95%-ban piperinre standardizáltak.

L-citrullin-malát és taurin

Két alaposan kutatott edzés előtti teljesítményfokozó, optimális dózisban hozzáadva.

L-citrulin 8g dupla adagban és 1g taurin.

Összefoglalás

Az edzés előtti teljesítményfokozó segíthet extra lendületet adni az edzésnek. Számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a teljesítmény fokozásához - beleértve a koffeint, a béta-alanint és a B-vitaminokat -, és a maximális előnyök elérése érdekében körülbelül 45-60 perccel az edzés előtt kell fogyasztani.

Pre workout kiválasztásakor olyan összetevőket keress, amelyek a legjobban megfelelnek az edzési céljaidnak, és mindig kövesd az ajánlott adagokat.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein