Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A hialuronsav hatása, előnyei és típusai

A hialuronsav hatása, előnyei és típusai
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Valószínűleg rengeteg különböző információt hallottál már a hialuronsav hatása kapcsán. Azt például tudtad, hogy a testünk is elő tudja állítani ezt az anyagot? Azonban a kor előrehaladtával ennek a mennyisége egyre inkább csökken, így komoly előnyökkel járhat, ha megfelelő figyelmet fordítunk pótlására a szervezetünkben. Cikkünkből megtudhatod, hogyan aknázd ki a legjobban a hialuronsav használatában rejlő potenciált!

Mi is az a hialuronsav? 

A hialuronsav (angolul hyaluronic acid, röviden HA) egy olyan anyag, amely természetesen is előfordul a testünkben: az ízületeinkben, a szemünkben vagy épp a körmeinkben is megtalálható. Segít a nedvességet a szövetekben tartani, ezáltal biztosítva, hogy azok megtarthassák alakjukat, de a rugalmasságának köszönhetően az ízületek “olajozásában” is fontos szerepet játszik.1

Miben van hialuronsav? 

Ahogy már említettük, a hialuronsav természetesen is megtalálható a szervezetünkben, de annak is számos formája létezik, hogy ezt kiegészítsük: nem csak a széles körben ismert injekció, de akár szérum vagy kapszula, illetve egyéb kiegészítők által.2 A HA népszerűsége a feszességet és hidratálást biztosító erejében rejlik: az öregedés ellen vívott harc fontos eszközévé vált a különböző kozmetikumok összetevőjeként.

Mi a hialuronsav hatása, mik a legfontosabb előnyei? 

1. Segíthet az öregedés folyamatának a lassításában

A kutatások eredményei alapján a hialuronsav szintje a szervezetünkben az idő előrehaladtával folyamatosan csökken. Emiatt, ha ezt megpróbáljuk pótolni, azzal sokat tehetünk azért, hogy mérsékelhessük az öregedés látható jeleinek a megjelenését.3 Hogy miben is van HA? Rengeteg olyan krém és szérum létezik, ami a HA arcra történő felvitele kapcsán különféle előnyöket és látványos hatást ígér, azonban ezek közül a topikális termékek közül kevés az olyan, amely valóban a megfelelő molekulaméretű hialuronsavat tartalmazza a megfelelő koncentrációban, ami a hatékonyság kulcsa.2 Ebből kiindulva jó választás lehet a hialuronsav tabletta és kapszula kínálat termékeit is felfedezni, amelyek szintén segíthetnek, hogy kiaknázzuk az ebben az összetevőben rejlő lehetőségeket

2. Segíthet a szem egészségének megőrzésében

A HA pozitív hatása számos szürkehályog-műtéten átesett páciens esetében kimutatható volt. Mivel ez a probléma a kor előrehaladtával egyre többeket érint, így sokak számára fontos lehet a HA szerepe a sikeres műtétek kapcsán, amelyek biztosíthatják a látás képességének megőrzését, ezáltal az életminőség jelentős javításához is hozzájárulhatnak.1

3. Bizonyítottan segítheti a sebgyógyulás folyamatát

Ha a bőrünk megsérül, rendkívül fontos, hogy a gyógyulás során kialakuló bőrsejtek egészségesek, rugalmasak és hidratáltak legyenek - ennek a támogatásában pedig a HA fontos szerepet játszhat.1 A sebek gyógyulása köztudottan nehézkes folyamat azok számára, akik olyan betegségekkel küzdenek, mint például a cukorbetegség, azonban a HA hatékony segítség lehet ennek során.

4. Segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében

Az orvosi hialuronsav alkalmazás sem ritka, gondoljunk csak az injekció és a feltöltés témakörére a ráncok enyhítése érdekében - azonban ez a sokoldalú anyag nem csak szépészeti célokból alkalmazható! A HA injekció alkalmas lehet arra is, hogy például a térdfájdalmakat, illetve más ízületi porckopásos állapotok okozta fájdalmat enyhítse.4 Bizonyos kutatások eredményei arra mutatnak, hogy a HA képes lehet a gyulladásos állapotok enyhítésére a szervezetünkben.1 Logikusnak tűnik, hogy az ízületi fájdalmak hialuronsavval történő enyhítése hasznos terápiás módszer lehet, azonban feltétlenül szükségesek további kutatások a témában, mielőtt ez bevett gyógymóddá válhat az orvoslásban.2

Kollagén és hialuronsav

Milyen formákban érhető el? 

A HA-t alkalmazhatjuk helyileg, illetve belsőleg is. A napi bőrápolási rutinunk része lehet a következő formákban: 

1. Hialuronsav gél 

A mindennapokban célzottan vihetjük fel arcbőrünkre, ezáltal támogatva annak a hidratáltságát és az öregedés jelei ellen történő küzdelmet.3

2. Hialuronsav szérum

A szérumok még koncentráltabbak, mint a krémek, így ha intenzívebb hatásra vágyunk, érdemes ezzel is kiegészíteni az arcápolási rutinunkat.

3. Hialuronsav injekció

A hialuronsav feltöltés is bevett módszer a kozmetikában, illetve a gyógyászatban is egyre elterjedtebb a hialuronsav injekció alkalmazása a különböző porckopásos állapotok esetén - ha ezeknek a kezeléseknek az alkalmazása is megfordult a fejünkben, mindenképp érdemes első körben egy szakemberrel konzultálnunk, aki professzionális tudással rendelkezik a témában!

4. Hialuronsav tabletta és kapszula

Rendkívül praktikus megoldás, hiszen pontosan a szükséges adagot tartalmazza, amit csak beveszel egy vagy több (az ajánlás szerint) alkalommal a nap folyamán, és már nem is kell tovább gondolkodnod a HA pótlás kérdésén! Könnyen magaddal tudod vinni bárhová, akár utazások során is, nem kell aggódnod, nem túl nagy-e a kiszerelés ahhoz, hogy repülőre is felvidd - a hialuronsav tabletta tökéletes megoldás a hektikus, néha kiszámíthatatlan hétköznapok során is. Ismered már a hialuronsav kapszula termékünket? Ez a vegán tabletta magas koncentrációban tartalmazza a nagy nedvességmegkötő erejű hialuronsav molekulát, így nem csak praktikus, de hatékony is az alkalmazása!

Mennyi hialuronsav kell naponta? 

A hialuronsav hatását többnyire napi 100-200 mg fogyasztását alapul véve tanulmányozták. Az injekció csupán orvosi HA formájában alkalmazható, a különböző krémek és szérumok esetében pedig mindenképp a terméken feltüntetett használati utasítást javasolt követni. Hogy a nap folyamán mikor használod a hialuronsavat, az pedig teljesen rád van bízva!Érdekel a tudatos bőrápolás? Akkor tudd meg mi a megfelelő kollagén napi adag!

Mik lehetnek a hialuronsav káros hatásai?

Természetesen minden új termék kipróbálása esetén előfordulhatnak allergiás reakciók, de emiatt nem érdemes aggódnod: érdemes azt a trükköt alkalmazni, hogy először csak egy kis területre viszed fel a krémet vagy szérumot, így könnyen kiderítheted, érzékeny vagy-e rá! Ráadásul a hialuronsav mellékhatása kapcsán egyelőre nincsenek negatív információink: nem tudunk róla, hogy a hialuronsav káros hatása kimutatható lett volna bármilyen formában történő használat kapcsán2, a HA injekció esetében azonban további kutatások szükségesek ahhoz, hogy erre a kérdésre tudományosan megalapozott választ adhassunk!

Gyakori kérdések

A kollagén és hialuronsav együttes alkalmazása mennyire javasolt? 

A szervezetünk kollagéntermelése pont ugyanúgy lassul az idő előrehaladtával, mint ahogy az a HA esetében is történik: logikus, hogy ez a két összetevő remekül megfér egymással, sőt, akár erősíthetik is egymás hatását! 

A kollagén hialuronsav páros akár egy terméken belül is kombinálható, érdemes ilyen változatokat kipróbálni?

Ennek sincs semmi akadálya: találkoztál már például a minden-az-egyben formulát tartalmazó Beauty Collagen Shot termékünkkel? Ez a gyümölcsös ízű, kirobbanóan friss szépségital a kollagén hialuronsav erejével felturbózott változata, ami ráadásul biotint és szelént is tartalmaz a bőröd, hajad és körmeid egészsége érdekében! 

Kollagén vagy hialuronsav - melyik a jobb, ha szeretnék fiatalosabbnak tűnni?

Azt ajánljuk, ne válassz a kettő közül, inkább próbáld meg mindkét anyag előnyös tulajdonságait kihasználni - iktasd be őket a mindennapi rutinodba, hogy maximálisan élvezhesd az általuk nyújtott pozitív hatásokat.

A hialuronsav feltöltés jó megoldás lehet a bőröregedés folyamatának lassítására? 

A kutatások arra jutottak, hogy a HA szérum formájában történő alkalmazása az arcon látható pozitív hatással van a bőr hidratáltságára és a ráncok erőteljességére is.3 Ha az orvosi segítséggel igénybe vehető hialuronsav feltöltés mellett döntesz, érdemes szakemberrel megvitatnod a felmerülő kérdéseidet, hogy a legpontosabb választ kaphasd!

A hialuronsav arcra való felvitele mellett léteznek más felhasználási módjai is ennek a molekulának?

Ahogy már említettük, tabletta és kapszula formájában belsőleg is alkalmazhatod. Illetve a HA injekció gyógyászati alkalmazásának a kutatása is folyamatban van, hogy minél hatékonyabb eszközként vethessék be a porckopásos fájdalmak ellen.

Melyik a legjobb hialuronsav kapszula?

Ezt neked kell eldöntened annak alapján, hogy a te igényeidhez melyik hialuronsav kapszula passzol a leginkább - mi jó szívvel ajánljuk a Myprotein Hialuronsav Kapszulát, hiszen ez a termék magas koncentrációban tartalmazza ezt a gélszerű molekulát, ráadásul igazán praktikus és egyszerű a használata. Próbáld ki, hogy a saját tapasztalatod alapján formálhass véleményt róla! 

Üzenet

A hialuronsav természetesen is előfordul a szervezetünkben és rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik: elég csak a bőröregedésre és az ízületek egészségére gondolnunk, hogy erről megbizonyosodhassunk. Ráadásul a látásunk épségére is jó hatással van, ami szintén nem elhanyagolható tényező! Ha úgy döntesz, te is szeretnéd élvezni a HA pozitív hatásait, napi 100-200 mg közötti mennyiség az ajánlott adag.Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Goa, K.L., Benfield, P. Hyaluronic Acid. Drugs 47, 536–566 (1994). https://doi.org/10.2165/00003495-199447030-00009
2. Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253–258. https://doi.org/10.4161/derm.21923
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.15903
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469223/

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein