Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

HMB aminosav (béta-hidroxi béta-metilbutirát) | hatása, szedése

HMB aminosav (béta-hidroxi béta-metilbutirát)  | hatása, szedése
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő6 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Mi az a HMB?

A HMB először az 1990-es években vált elterjedté, azzal az ígérettel, hogy egyszerre tehetünk szert nagy izomtömegre, mindezt a folyamatosan csökkenő testzsír mennyisége mellett. Így szerezve meg álmaink fizikumát.

A Béta-hidroxi Béta-metilbutirát, azaz a HMB az esszenciális leucin aminosav anyagcsere terméke, és annak antikatabolikus ketosava. A testépítők és más sportokat űzők, izomtömeg és erejük növelő, és azok csökkenését megakadályozó hatása miatt szedik. Csökkenti az izom sérüléseit és a fehérje lebomlást, katabolizmust, megerősíti a sejtmembránt és megakadályozhatja az edzés utáni izomlázat. A HMB egyben a stagnálás leküzdésének és a túledzés rizikójának is hatékony ellenszere.

HMB aminosav

HMB hatása

A HMB erős antikatabolikus hatásával gátolja testünk fehérjeleépítő folyamatait, valamint védi az izomsejteket az edzés során bekövetkező sérülésektől, így gyorsabban, eredményesebben tud regenerálódni. Mivel a fehérjeleépülés, ún. proteolízis minimalizálva van, a megemelt protein szintézis pedig az izmot növekedésre ösztönzi. A leucin ketosavaként, a kortizol –katabolikus- hormon hatását igyekszik csökkenteni, korlátozni, melyet stresszhatás, így például az edzés során szabadít fel a szervezet.

Egy 2010-es izraeli kutatás szerint a HMB előnyeit, nem csak a sportolók élvezhetik, hanem azok is, akik nem folytatnak aktív életet. Ezen megállapítás mellett további számos pozitív hatását fedezték fel, mint például fokozza a sejtmembrán integritását, csökkenti az izmok toxicitását és elengedhetetlen a sejtek általános egészségéhez.

Kedvező élettani tulajdonságai mellett, a pozitív nitrogén egyensúlynak köszönhetően - mely azt jelenti, hogy több fehérje áll rendelkezésre, mint amennyit a szervezet leépít – az aktív életet nem folytatók izomszöveteik megtartása, vagy akár növelése céljából ideális lehet a HMB kiegészítése.

HMB szedése

Egy magas fehérjebevitelű étrend valahol 0.5-1 gramm közötti HMB-t biztosít napi szinten számunkra. A pozitív tulajdonságainak kihasználásához legalább 3 grammot célszerű bejuttatni. Minden 20 gramm leucinból lesz 1 gramm HMB. Ez azt jelenti, hogy ha 3 grammot szeretnénk bevinni egy nap, akkor ahhoz megközelítőleg 60 gramm leucin elfogyasztására van szükség. Ily módon válik indokolttá kiegészítő formájában szervezetünk rendelkezésére bocsátani. Erre lehetőségünk van precízen adagolt, kapszulás vagy tiszta, ízesítetlen por alapú termékekkel.

Ausztrál kutatók azt állapították meg, hogy a HMB szintje a vérben 60-120 perccel a bevitele után tetőzik, és a szervezetben marad további 4 óráig. Ezért a napi adagot ajánlott több, kisebb dózisban elfogyasztani. Ezek alapján érdemes reggel, este, edzés után és természetesen 30-60 perccel edzés előtt bevinni, hogy a regeneráció első fázisában álljon rendelkezésre, hogy maximalizálhassa az izomépítést.

HMB hatása szedése

HMB és kreatin együttes használata

A HMB a 90-es években jelent meg a köztudatban, mint „az új kreatin”. Közel 20 év elteltével változtak ezek a nézetek. Sokkal inkább, együttes használatuk terjedt el, mint a „nyerő páros”.

A Nutrition című szaklapban publikált kutatás során a kreatin és HMB kiegészítés hatását vizsgálták az izomnövekedésre. A kutatás során az alanyokat 4 csoportra osztották. Az első csoport a vizsgálat 3 hete alatt az első 7 nap 20 gramm, majd napi 10 gramm kreatin kiegészítést kapott, a másik csoport napi 3 gramm HMB kiegészítést kapott, a harmadik csoport az előbbiek kombinációjaként kreatin és HMB kiegészítést kapott, míg a negyedik csoport placebót. Az alanyok standardizált edzésprogramot követtek.

A vizsgálat eredményei szerint a kreatin kiegészítést kapó csoport zsírmentes testsúlya átlagosan 0.91 kg-mal növekedett, a HMB csoportté átlagosan 0.45 kg-mal, míg a kombinált csoport alanyainak zsírmentes testtömege átlagosan 1.58 kg-mal növekedett a vizsgálat ideje alatt.

A kutatók következtetései szerint a kreatin és HMB kiegészítés egymás hatását felerősítve fokozza a száraz izomtömeget.

 

Konklúzió

A HMB olyan természetes, dopping hatásoktól mentes kiegészítő, amely jelentősen képes növelni az izomtömeget és az erőszintet, miközben a testzsír mennyiségét csökkenti. Bizonyítást nyert, hogy kreatinnal kombinálva egymás hatását képes felerősíteni, az izomerőt és anaerob kapacitást jelentősen növelve.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein