Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Inozitol | Hatása, mellékhatása és előnyei

Inozitol | Hatása, mellékhatása és előnyei
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus4 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

Habár számos táplálékkiegészítőről hallunk nap mint nap, nagy valószínűséggel az inozitol nem tartozik ezek közé, pedig napi rendszerességgel fogyasztjuk, nagy mértékben megtalálható a szervezetünkben, és mind az anyagcserénkre, mind pedig a mentális egészségünkre jótékony hatással van.1 Az inozitol sokféle élelmiszerben előfordul, így mindenki számára elérhető, azonban változó, hogy kire, milyen mértékben van hatással.

A következőkben megtudhatjuk, hogyan tudjuk a legjobban kihasználni az inozitol előnyeit.

Mi az az inozitol?

Az inozitol egy vitaminszerű cukoralkohol, amely megtalálható a testünk minden szövetében, de megannyi élelmiszerben egyaránt. Az inozitolt gyakran tekintik B-vitaminnak, azonban technikailag nem az, mivel sejtjeink képesek önmaguknak megfelelő mennyiségű inozitolt előállítani.2 Ugyanakkor ott van az a tény, hogy számos B-vitaminnal (B5 — pantoténsav, B6 — piridoxin, B9 — folsav) együttműködve fejtik ki legjobban a hatásukat.2

Összefoglalva

Az inozitol egy egyszerű szénhidrát, amelyet gyakran titulálnak egy, a test szöveteiben nagymértékben előforduló B-vitaminnak.

35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

Mi az a myo-inozitol?

A myo-inozitol az inozitol kilenc lehetséges formája közül a legstabilabb, így ez található meg leggyakrabban a táplálékkiegészítőkben is.3 Az inozitol a sejtjeink körüli membránok enzim-anyagcseréjében vállal fontos szerepet. Kontroll alatt tartja az áthaladó anyagokat és enzimeket, és így a szervezetünkre gyakorolt hatásaikat.1 Az inozitol egyik - számunkra talán a legkedvesebb - funkciója a „boldogsághormonok” (pl. szerotonin, dopamin és glutamin) kapcsán betöltött szerepe, hiszen ez is agyunk és mentális egészségünk javára válik. A myo-inozitol jelenti azt a formát, melyet ilyen célokra a leggyakrabban tesztelnek, vizsgálnak.

Összefoglalva

A myo-inozitol egy inozitol forma, mely táplálékkiegészítőkben gyakran megtalálható, valamint segít a sejtek esetében a ki-és beáramló anyagok szabályozásában.
B-vitamin

 

Az inozitol hatása a mentális egészségre

Mivel az inozitol jelentős jelátviteli funkciókat lát el az agyban, ezért nagymértékben képes befolyásolni a hangulatunkat is. Több kutatás szerint a rossz kedélyállapotú egyének agyában és gerincvelő folyadékában alacsonyabb az inozitol szint, ami további kutatásokat kíván az inozitol és a mentális egészség közötti összefüggések megállapítására.1 Bár a kutatások eredményei azt mutatták, hogy az inozitol képes lehet javítani a hangulaton, orvosnak és páciensnek érdemes konzultálni e lehetséges kezelési mód kapcsán.1

További inozitol előnyök – az anyagcserére, illetve a szív- és érrendszer egészségére gyakorolt hatásai

Míg az inozitol mentális egészségben betöltött szerepét már széles körben kutatták, néhány kevésbé ismert potenciális előnyei közé tartozik a szív- és érrendszer, valamint az anyagcsere egészségét megőrző hatása is.5 Továbbá képes befolyásolni a szervezetünkben eltárolt glükóz, illetve a máj zsírállományának mennyiségét is, valamint csökkenti a hipoglikémia kialakulásának veszélyét is.5

inozitol hatása

Az inozitol mellékhatásai

Az inozitol agyi hormonokra gyakorolt hatása miatt nem alkalmas azok számára, akik már más pszichiátriai gyógyszeres kezelés alatt állnak.1 Az inozitol anyagcsere és vércukorszint-szabályozó képessége miatt továbbá nem megfelelő azoknak, akik az alacsony vércukorszinttel, azaz hipoglikémiával küzdenek.

Javasolt adagolása

A legtöbb kutatás, amit a mentális egészségre gyakorolt hatásának megállapítása érdekében végeztek, 5 és 18 mg inozitol beviteléről számol be.1 A kutatásban vizsgált alanyok a jobb inzulinérzékenység érdekében alacsonyabb, 2 és 6 mg közötti napi bevitelt alkalmaztak, míg a jobb mentális egészséghez napi 6 és 12 mg közötti bevitelt írtak elő.

Mivel az inozitol egy természetben előforduló anyag, így az FDA által nincs szabályozva a bevitelének mennyisége, „általánosságban biztonságosnak” tekintik. Alkalmazása előtt beszéljünk kezelőorvosunkkal, hogy megállapíthassa a számunkra leginkább megfelelő adagolást!

Az inozitol élelmiszer forrásai

A USDA szerint a legfőbb inozitol forrásoknak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék, a citrusfélék, a sárgadinnye, a limabab, a mazsola és a káposzta tekinthetők.3 A csecsemők számára ez az anyatej, ezért gyakori a tápszerhez kiegészítésként hozzáadott inozitol.3 A tehéntej szintén tartalmaz némi inozitolt, de az emberi anyatej mennyiségének körülbelül az egyharmadát. Ha aggódnánk az inozitol táplálékkiegészítők szedése miatt, akkor növeljük az inozitolban gazdag élelmiszerek fogyasztását!

Jegyezzük meg!

Az inozitol egy cukoralkohol, amelynek megannyi hatása van a különböző hormonokra, legfőképp azokra, amelyek befolyásolják az anyagcserénket és agyunk működésére hatással vannak – ezért is hiszik az inozitolról azt, hogy egyfajta B-vitamin. Az inozitol - akár a myo-inozitol vagy a DCI - előnyei között szerepel többek között a mentális egészségre gyakorolt hatása. Egy kiegyensúlyozott étrenddel, ami nagy mennyiségben tartalmaz magas inozitoltartalmú élelmiszereket, vagy akár egy inozitol táplálékkiegészítővel, mi is élvezhetjük e sokoldalú és hatékony vegyület jótékony hatásait.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Chung, S.K., and Kwon, Y.U. (1999). Practical synthesis of all inositol stereoisomers from myo-inositol. Med. Chem. Lett., 9(15), 2135–2140.

2. Schlemmer, W. Frølich, R.M. Prieto, F. Grases. (2009). Phytate in foods and significance for humans: food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis, Mol. Nutr. Food Res. 53 (Suppl. 2): S330e S375.

3. S. Clements, B. Darnell. (1980). Myo-Inositol content of common foods: develop- ment of a high-myo-inositol diet. Am. J. Clin. Nutr. 33: 1954e1967

4. Gill DL, Ghosh  TK, Mullaney JM. (1989). Calcium signalling mechanisms in endoplasmic reticulum activated by inositol 1,4,5 triphosphate and GTP.  Cell Calcium;10(5):363-374

5. Parthasarathy L,  Vadnal R, Parthasarathy R, et al. (1994). Biochemical and molecular properties of lithium-sensitive myo-inositol monophosphatase.  Life Sci ;54:11271142.

6. Bloomgarden ZT, Futterweit W, Poretsky L. (2001). Use of insulin-sensitizing agents in patients with polycys- tic ovary syndrome. Endocr Pract; 7: 279- 286.

7. Barkai  A,  Dunner D, Gross H, et al. (1978). Reduced myo-inositol levels in cerebrospinal fluid from patients with affective  disorder.  Biol Psychiatry;13:65-72.

8. Levine J, Rapaport  A, Lev L, et al. (1993). Inositol treatment raises CSF inositol levels.  Brain Research;627:168-169.

9. Levine J, Barak  Y,  Gonzalves M, et al. (1995). Double-blind, controlled trial of inositol treatment of depression.  Am J Psychiatry. 152(2):792-794.

10. Levine J, Barak  Y,  Kofman O, et al. (1995). Follow-up and relapse of an inositol study of depression. Isr J Psychiatry Relat Sci. 32(1):14-21.

11. Barak  Y,  Levine J, Glasman  A,  et al. (1996). Inositol treatment of  Alzheimer’s disease: a double blind, cross-over placebo controlled trial.  Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry;20:729-735.

12. Young SN. (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. Rev. Psychiatry. Neurosci. 32 (6): 394–99.

13. Fux, M., Levine, J., Aviv, A. and Belmaker, R.H. (1996). Inositol treatment of obsessive-compulsive disorder. American Journal of Psychiatry, 153(9), pp.1219-1221.

14. Tarnow  P,  Cassuto J, Jonsson  A, et al. (1998). Postoperative analgesia by D-myo-inositol-1,2,6 triphosphate in patients undergoing cholecystectomy.  Anesth Analg. 86:107-110.

15. Raffa  R, Connelly C, Martinez R. (1992). Opioid efficacy is linked to the LiCl-sensitive  inositol 1,4,5-triphosphate-restorable pathway.  Eur J Pharmacol;21:221-223.

16. Corrado, R. D’Anna, G. Di Vieste, D. Giordano, B. Pintaudi, A. Santamaria, A. Di Benedetto. (2011). The effect of myoinositol supplementation on insulin resistance in patients with gestational diabetes, Diabet. Med. 28(8):972-975.

17. Maeba, R., Hara, H., Ishikawa, H., Hayashi, S., Yoshimura, N., Kusano, J., Takeoka, Y., Yasuda, D., Okazaki, T., Kinoshita, M., and Teramoto, T. (2008). Myo-inositol treatment increases serum plasmalogens and decreases small dense LDL, particularly in hyperlipidemic subjects with metabolic syndrome.  Nutr. Sci. Vitaminol. 54(3): 196-202

18. Inositol Material Safety Data Sheet MSDS Number 12480 (1996).

19. Lam, A. McWilliams, J. LeRiche, C. MacAulay, L. Wattenberg, E. Szabo. (2006). A phase I study of myo-inositol for lung cancer chemoprevention. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 15(8);1526-1531.

20. Carlomagno, V. Unfer. (2011). Inositol safety: clinical evidences. Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. 15 931-936.

21. Levine J, Ring  A,  Barak  Y,  et al. (1995). Inositol may worsen attention deficit disorder with hyperactivity.  Hum Psychpharmacol;10:481-484.

22. Phaneuf S, Europe-Finner G, Carrasco M, et al. (1995). Oxytocin signalling in human myometrium. Adv Exp Med Biol;395:453-467.

23. Chien E, Saunders  T,  Phillippe M.  (1996). The mechanisms underlying Bay K 8644-stimulated phasic myometrial contractions.  J Soc Gynecol Investig;3:106-112.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein