Kiegészítők

Karbolyn® szénhidrát | miért jó (jobb)?

A szénhidrát szerepe

Szénhidrát nélkül nincs teljesítmény. Hiába nagyon népszerűek ma a low-carb/alacsony szénhidrátos megközelítések – erősport, súlyzós edzés és testépítés nincs megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitele nélkül. Az ideális teljesítmény alapja a megfelelő szénhidrátbevitel. Minden sporttevékenység, mely 10 másodpercnél hosszabb ideig tartó kemény izommunkát igényel, szénhidrátot fog égetni energiaforrásként.

Szóval szénhidrátra – pontosabban annak az izomban és májban raktározott formájára, a glikogénre – hatalmas szükség van a megfelelő sportteljesítményhez. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy pl. edzés előtt vagy épp közvetlenül utána a szilárd táplálék fogyasztása igen diszkromfortos lehet. Éppen ezért, edzés után, a legtöbben fehérjeporokat alkalmaznak, melyet érdemes valamilyen szénhidrátforrással kiegészíteni. A sima glükóz bár jó választás, de megüli az ember gyomrát, kellemetlen telítettségérzetet okoz. Amennyiben a cél az, hogy a turmix után 1 óra múlva újra együnk (itt már valami szilárd táplálékot), akkor a 80 g glükózt tartalmazó turmix nem épp a legjobb választás.

Egy másik probléma (a gyomorpanaszok mellett), ami az edzés előtti/alatti glükóz tartalmú italoknál felmerül, a vércukorszint gyors emelkedése, majd zuhanása. A glükóz oldat magasra emeli a vércukrot, miközben teljes mértékben felszívódik – ezáltal egy nagy inzulinválaszt vált ki a szervezetben, ami az edzés miatt emelkedett inzulinérzékenységgel kombinálva könnyen hipoglikémiához vezethet.

Tehát valami olyanra van szükségünk, aminek gyors a gyomorürülése és lehetőleg minél hamarabb bekerül a véráramba, de közben a vércukorszintet stabilan tartja – nem alakul ki reaktív hipoglikémia (tehát a sima, mezei szőlőcukor minden jó tulajdonságát tartalmazza, de a negatívakat nem).

Mivel pontosan tudjuk, hogy milyen faktorok határozzák meg egy szénhidrát emészthetőségét, ill. a gyomorból történő ürülés sebességét (oldat ozmolaritása, szénhidrátláncok hossza, stb.), így megalkothatjuk a legideálisabb szénhidrát kiegészítőt. Pontosan így készült el a Karbolyn®.

A Karbolyn®

A Karbolyn®, egy homopoliszacharid – tehát kizárólagosan egy fajta szénhidrátból (glükózból) álló poliszacharid. A Karbolyn® rizsből, krumpliból és kukoricából készül, szabadalmaztatott eljárással – az All American Pharmaceutical védjegye. A megfelelően megtervezett molekulatömeg eredményeként a gyomorból történő ürülése jóval gyorsabb, mint a glükózé vagy a maltodextriné. A Karbolyn® a gyomorból való távozás után további emésztésre szorul. Ennek a két tulajdonságnak (gyors ürülés és a szükséges emésztés) köszönhetően a vércukorszint emelő hatása gyors – ami ugye előny, mert edzés közben nem érünk rá várni, most kell az energia, edzés után pedig szeretnénk, ha a regenerálódás minél hamarabb megkezdődne -, viszont tartós, tehát az emelkedett inzulin hatására nem alakul ki hipoglikémia. Ezáltal ideális edzés előtti/alatti és utáni szénhidrát kiegészítésnek.

A gyors gyomorürülésnek van még egy hatalmas előnye – bármi, amit Karbolynnal együtt viszünk be, szintén gyorsan fog ürülni. A Karbolyn képes, mintegy „magával húzni” a vizet és a bevitt egyéb összetevőket (pl. aminosavak, fehérje, stb.). A gyors felszívódás emellett a többi komponens felszívódását is gyorsítja. A Myprotein MyGainer ezért kiváló választás, mivel elsődleges összetevője a Karbolyn, illetve a Ciklikus Dextrin.

Az eredmény?

Ha edzés előtt/közben fogyasztod, akkor az edzés alatti stabil vércukorra és energiaszintre számíthatsz, puffadás és gasztrointesztinális diszkomfort nélkül. Edzést követően a Karbolyn a glikogénraktárak gyors betöltését, és az edzés utáni turmixban található komponensek gyors felszívódását biztosítja – miközben nem okoz „telítettség érzetet”. Így 30-60 perc múlva már könnyedén meg tudod enni az első szilárd étkezésedet.

Nincs bejegyzés címkeÁdám Norbert

Ádám Norbert

Szerkesztő és minősített személyi edző

Ádám Norbert írónk okleveles vegyészmérnök, MSc diplomáját orvosi/molekuláris Biotechnológiából szerezte, mindemellett minősített IFBB személyi edző. Szakterületei a táplálkozás tudomány, rezisztencia edzés és az étrend-kiegészítők témaköre, mindezt bizonyítékon és kutatásokon alapuló megközelítéssel. Norbert a Men’s Health Hungary állandó szerzője, illetve saját blogján is megosztja tudását a nagyérdeművel. Személyi edzőként a Flex Gym-ben találod meg Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet az önképzésre és ismeretei frissítésére. Az egyetemen szerzett tudását és a tudomány iránti szenvedélyét most a sportban kamatoztatja. Norbertről és tevékenységéről itt tudhatsz meg többet: https://www.linkedin.com/in/norbert-ádám-645a5515a és Facebook-on: https://www.facebook.com/adamperformance. Egész életében sportolt – 16 évet karatézott és 2 évet thai boxolt. 19 éves korában váltott a súlyzós edzés irányába, amit azóta is űz. Edzéseken jó ideje a maximális erő fejlesztése és egy kiemelkedő fizikum felépítése a célja.