Kiegészítők

Karbolyn® szénhidrát | miért jó (jobb)?

A szénhidrát szerepe

Szénhidrát nélkül nincs teljesítmény. Hiába nagyon népszerűek ma a low-carb/alacsony szénhidrátos megközelítések – erősport, súlyzós edzés és testépítés nincs megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitele nélkül. Az ideális teljesítmény alapja a megfelelő szénhidrátbevitel. Minden sporttevékenység, mely 10 másodpercnél hosszabb ideig tartó kemény izommunkát igényel, szénhidrátot fog égetni energiaforrásként.

Szóval szénhidrátra – pontosabban annak az izomban és májban raktározott formájára, a glikogénre – hatalmas szükség van a megfelelő sportteljesítményhez. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy pl. edzés előtt vagy épp közvetlenül utána a szilárd táplálék fogyasztása igen diszkromfortos lehet. Éppen ezért, edzés után, a legtöbben fehérjeporokat alkalmaznak, melyet érdemes valamilyen szénhidrátforrással kiegészíteni. A sima glükóz bár jó választás, de megüli az ember gyomrát, kellemetlen telítettségérzetet okoz. Amennyiben a cél az, hogy a turmix után 1 óra múlva újra együnk (itt már valami szilárd táplálékot), akkor a 80 g glükózt tartalmazó turmix nem épp a legjobb választás.

Egy másik probléma (a gyomorpanaszok mellett), ami az edzés előtti/alatti glükóz tartalmú italoknál felmerül, a vércukorszint gyors emelkedése, majd zuhanása. A glükóz oldat magasra emeli a vércukrot, miközben teljes mértékben felszívódik – ezáltal egy nagy inzulinválaszt vált ki a szervezetben, ami az edzés miatt emelkedett inzulinérzékenységgel kombinálva könnyen hipoglikémiához vezethet.

Tehát valami olyanra van szükségünk, aminek gyors a gyomorürülése és lehetőleg minél hamarabb bekerül a véráramba, de közben a vércukorszintet stabilan tartja – nem alakul ki reaktív hipoglikémia (tehát a sima, mezei szőlőcukor minden jó tulajdonságát tartalmazza, de a negatívakat nem).

Mivel pontosan tudjuk, hogy milyen faktorok határozzák meg egy szénhidrát emészthetőségét, ill. a gyomorból történő ürülés sebességét (oldat ozmolaritása, szénhidrátláncok hossza, stb.), így megalkothatjuk a legideálisabb szénhidrát kiegészítőt. Pontosan így készült el a Karbolyn®.

A Karbolyn®

A Karbolyn®, egy homopoliszacharid – tehát kizárólagosan egy fajta szénhidrátból (glükózból) álló poliszacharid. A Karbolyn® rizsből, krumpliból és kukoricából készül, szabadalmaztatott eljárással – az All American Pharmaceutical védjegye. A megfelelően megtervezett molekulatömeg eredményeként a gyomorból történő ürülése jóval gyorsabb, mint a glükózé vagy a maltodextriné. A Karbolyn® a gyomorból való távozás után további emésztésre szorul. Ennek a két tulajdonságnak (gyors ürülés és a szükséges emésztés) köszönhetően a vércukorszint emelő hatása gyors – ami ugye előny, mert edzés közben nem érünk rá várni, most kell az energia, edzés után pedig szeretnénk, ha a regenerálódás minél hamarabb megkezdődne -, viszont tartós, tehát az emelkedett inzulin hatására nem alakul ki hipoglikémia. Ezáltal ideális edzés előtti/alatti és utáni szénhidrát kiegészítésnek.

A gyors gyomorürülésnek van még egy hatalmas előnye – bármi, amit Karbolynnal együtt viszünk be, szintén gyorsan fog ürülni. A Karbolyn képes, mintegy „magával húzni” a vizet és a bevitt egyéb összetevőket (pl. aminosavak, fehérje, stb.). A gyors felszívódás emellett a többi komponens felszívódását is gyorsítja. A Myprotein MyGainer ezért kiváló választás, mivel elsődleges összetevője a Karbolyn, illetve a Ciklikus Dextrin.

Az eredmény?

Ha edzés előtt/közben fogyasztod, akkor az edzés alatti stabil vércukorra és energiaszintre számíthatsz, puffadás és gasztrointesztinális diszkomfort nélkül. Edzést követően a Karbolyn a glikogénraktárak gyors betöltését, és az edzés utáni turmixban található komponensek gyors felszívódását biztosítja – miközben nem okoz „telítettség érzetet”. Így 30-60 perc múlva már könnyedén meg tudod enni az első szilárd étkezésedet.

Nincs bejegyzés címkeÁdám Norbert

Ádám Norbert

Vegyészmérnök, Orvosi Biotechnológus, Személyi edző

Egész életemben sportoltam –16 évet karatéztam és 2 évet thai boxoltam. 19 voltam, amikor elkezdtem komolyan súlyzózni. A súlyok, az eredmények, a fejlődés – hamar beszippantott. Egyre többet olvastam és tanultam és teljesen ámulatba ejtett az emberi test és az, hogy mire képes. Végzettségemet tekintve vegyészmérnök és orvosi biotechnológus vagyok. Az egyetemen szerzett tudásom és a tudomány iránti szenvedélyem most a sportban kamatoztatom. https://www.facebook.com/adamperformance