Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A ligetszépe olaj kapszula | hatása, szedése

A ligetszépe olaj kapszula | hatása, szedése
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró5 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Mi a ligetszépe olaj?

A ligetszépe olaj egy növekvő népszerűségnek örvendő étrend-kiegészítő a hazai és külföldi táplálék-kiegészítő piacon. Az emelkedő népszerűség nem véletlen. Mind a ligetszépe olajat fogyasztók személyes tapasztalatai, mind számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a ligetszépe növényből nyert olaj pozitív egészségügyi hatásokkal bírhat.

Az Észak-Amerika területéről származó, akár 1,5 méter magasságot is elérhető növény magvaiból hidegsajtolással kinyert olajban található esszenciális zsírsavak kedvező élettani hatásai széleskörűek. Az étrend-kiegészítő ipar mellett a szépségiparban is használatos alapanyag. Arckrémek, testápoló krémek és külsőleg alkalmazandó kozmetikumok összetevői között sok esetben fellelhető a bőrre gyakorolt pozitív hatásai miatt.

A ligetszépe pozitív hatásai régóta ismertek. Évszázadokkal ezelőtt az amerikai őslakosok gyógyászati céllal használták többféle bőrprobléma kezelésére és belsőleg használták légzőszervi problémák orvosolására. Használata a 17. században elterjedté vált Angliában, ahol a „király mindent gyógyító szere” nevet kapta. Tudományos kísérletek százai vizsgálják a szer hatásosságát és medikai célú alkalmazásának lehetőségeit.

Bizonytalan vagy abban, hogy a ligetszépe olaj kapszula jó döntés számodra? Cikkünkben megismerheted milyen lehetséges előnyökkel járhat, ha beilleszted étrend-kiegészítő arzenálodba.

Természetes linolsav és gamma-linolénsav forrás

Előnyös egészségügyi hatásait elsősorban az esszenciális linolsav és a nem esszenciális gamma-linolénsav (GLA) tartalommal hozzák összefüggésbe. Az esszenciális zsírsavak előállítására tested nem képes, azonban rendszeres fogyasztásuk elengedhetetlen fontosságú szervezeted egészségének megőrzéséhez. Így különös figyelmet kell fordítani arra, hogy az étrended optimális mennyiségű esszenciális zsírsavat tartalmazzon. Az omega-3 fogyasztás fontosságáról blogunkban már olvashattál korábban.

72%-os linolsav tartalmával a ligetszépe olaj olyan hiánytünetek elkerülésében segíthet, mint a száraz bőr, a sebek és horzsolások lassú gyógyulása, vagy akár a szív-és érrendszeri panaszok. 9%-os gamma-linolénsav tartalma pedig hozzájárul olyan hiánytünetek elkerüléséhez, mint a menstruációs és hormonális zavarok, és a bőr korai megöregedése.

Ligetszépe Olaj Lágy kapszulánk egy adagja 730mg linolénsavval és 90mg gamma-linolénsavval támogatja szervezeted egészségét. Termékünk segít abban, hogy szervezeted gyors és hatékony módon láthasd el fontos zsírsavakkal.

A ligetszépe olaj fogyasztás előnyei

Súlyvesztés

Egy, a The Journal of Nutrition étkezési szaklap szerint publikált kutatás6 eredményei arra mutattak rá, hogy a korábban elhízott személyek ismételt súlygyarapodását meggátolhatja a GLA fogyasztás. A kutatás alapjául szolgáló elmélet szerint az étkezés során szervezetbe juttatott különböző típusú zsiradékok eltérő módon befolyásolhatják a test zsírraktározását. További kutatás nem készült, amely korrelációt mutatna a zsírvesztés, elhízás megelőzése és a GLA fogyasztás között.

Omega 3 zsírsavak

A ligetszépe olaj felhasználási módjai

A magvakból nyert olaj étrend-kiegészítő formájában vagy folyékonyan is elérhető. Továbbá a magvakat zabkásába, joghurtba, őrleményekbe és egyéb ételekbe keverve is fogyaszthatjuk. A ligetszépe magvak felhasználásakor fontos azonban arra emlékezni, hogy a benne található értékes zsírsavak oxidációs hőpontja alacsony. Így a magas hőfokon történő sütéskor az előnyös élettani hatásokért felelős zsírsavak sérülhetnek.

A magvakból nyert olaj sokszor otthon készített kozmetikumok alapjául is szolgál. A ligetszépe olaj bőrön alkalmazva tudományosan bizonyított módon13 csökkentheti az öregedéssel járó bőrelváltozásokat.

Ligetszépe olaj mellékhatásai és biztonságos dózisa

A ligetszépe olaj kiegészítő használatának mellékhatásai lehetnek fejfájások, enyhe gyomorpanaszok (hasmenés, hányinger).14 A GLA kiegészítők fogyasztása nem javasolt azon személyek részére, akik terhesek vagy vér hígító hatású gyógyászati készítményeket használnak.15

Az ideális dózis megállapításánál a korábbi nagy csoportszámú kutatásokat érdemes figyelembe venni. Javasoljuk, hogy kövesd a termék csomagolásán feltüntetett mennyiségi előírásokat. A számodra tökéletes dózis megtalálása érdekében konzultálj orvosoddal vagy gyógyszerészeddel.

Konklúzió

Ligetszépe Olaj Lágy kapszulánk koncentrált dózisban tartalmazza a cikkben bemutatott, számos egészségügyi előnnyel rendelkező esszenciális zsírsavakat. Praktikus kiszerelésű készítményünk könnyebben szállítható és adagolható, mint a folyékony ligetszépe olaj. A kiváló ár-érték arányú termék segítségével a nap bármely szakaszában könnyedén elláthatod szervezeted a számára szükséges zsírsavakkal!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/3307886/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3048953

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22952490

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23625331

5https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10462081

6Schirmer, M. A., & Phinney, S. D. (2007). γ-linolenate reduces weight regain in formerly obese humans. The Journal of nutrition, 137(6), 1430-1435.

7 Kapoor, S., & Saraf, S. (2011). Topical herbal therapies an alternative and complementary choice to combat acne. Res J Med Plant, 5(6), 650-9.

8 Silva, J. R., Burger, B., Kühl, C., Candreva, T., dos Anjos, M. B., & Rodrigues, H. G. (2018). Wound Healing and Omega-6 Fatty Acids: From Inflammation to Repair. Mediators of inflammation, 2018.

9Park, K. Y., Ko, E. J., Kim, I. S., Li, K., Kim, B. J., Seo, S. J., … & Hong, C. K. (2014). The effect of evening primrose oil for the prevention of xerotic cheilitis in acne patients being treated with isotretinoin: a pilot study. Annals of dermatology, 26(6), 706-712.

10Zurier, R. B., Rossetti, R. G., Jacobson, E. W., Demarco, D. M., Liu, N. Y., Temming, J. E., … & Laposata, M. (1996). Gamma‐linolenic acid treatment of rheumatoid arthritis. A randomized, placebo‐controlled trial. Arthritis & Rheumatism, 39(11), 1808-1817.

11Ford, I., Cotter, M. A., Cameron, N. E., & Greaves, M. (2001). The effects of treatment with [alpha]-lipoic acid or evening primrose oil on vascular hemostatic and lipid risk factors, blood flow, and peripheral nerve conduction in the streptozotocin-diabetic rat. Metabolism-Clinical and Experimental, 50(8), 868-875

12Jamal, G. A., & Carmichael, H. (1990). The Effect of γ‐Linolenic Acid on Human Diabetic Peripheral Neuropathy: A Double‐blind Placebo‐controlled Trial. Diabetic Medicine, 7(4), 319-323.

13https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492193

14Kleijnen, J. (1994, Oct 1). Evening primrose oil. British Medical Journal. 309(6958): 824-825.

15 National Center for Complementary and Integrative Health. (2016, September). Evening Primrose Oil. National Institutes of Health. Retrieved from https://nccih.nih.gov/health/eveningprimrose

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein