Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Vegán Omega 3 | Mik az előnyei?

Vegán Omega 3 | Mik az előnyei?
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Az Omega 3 előnyei

Tested egészségének fenntartásához elengedhetetlen fontosságú az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségben történő bevitele. A szükséges esszenciális zsírsavbevitel fontosságát még a tudatosan táplálkozó, egészség-centrikus személyek köreiben is gyakran alábecsült.  Nem kiegyensúlyzott, vegán étrendet követők számára fokozott figyelmet kell fordítani erre. Hogyan tudjuk biztosítani a bevitelét?

Az omega-3 zsírsav három fő komponense az alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA). A többszörösen telítetlen EPA és DHA leginkább halakban található meg. Így azok, akik étrendjüket kizárólag növényi alapanyagokra támasszák, fontos, hogy keressenek alternatív EPA és DHA forrást.

Szemben az általános felfogással, amely szerint a zsírok minden körülmények között kerülendők, a telített és telítetlen zsíroknak egyaránt meg van a helye egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendben. Vannak olyan esszenciális zsírsavak, amelyek annyira fontosak az emberi szervezet számára, hogy egészséged megőrzése lehetetlen fogyasztásuk nélkül. Tested képtelen az esszenciális zsírsavak szintetizálásra, így külső forrásából kell biztosítanod, vagyis étrendeddel kell bevinned. Egy egészséges, kiegyensúlozott étrenddel a szervezeted valószínűleg megkapja, amire szüksége van, de bizonyos vegánoknál némi bizonytalanság állhat fenn, hogy beviszik-e a szükséges mennyiséget.

A megfelelő alfa-linolénsav (ALA) bevitel vegán étrendet követő személyek számára több tervezést igényel, mint az állati eredetű élelmiszert is fogyasztóknak. Bizonyos húsfélék és hal fajták magas alfa-linolénsav (ALA) tartalommal rendelkeznek, míg a növényi források általában kisebb koncentrációban tartalmaznak alfa-linolénsavat. Azonban vannak olyan növényi opciók, amelyekkel elláthatja teste ALA igényét. Ilyen forrás lehet a chia mag, a lenmagolaj, a kendermag vagy a dió. Továbbá, ételeid elkészítésekor használhatsz repceolajat, amely kiváló forrása az alfa-linolénsavnak.

Omega 3 zsírsavak vegánoknak

Mennyi omeg-3 zsírsavra van szükséged?

Az Amerikai Kardiológiai Társaság (American Heart Foundation, AHA) ajánlása szerint egy felnőtt személynek napi 500 mg eikozapentaénsavat (EPA), és dokozahexaénsavat (DHA) kell fogyasztani egészsége megőrzéséhez. Tested EPA és DHA szintetizálásra képes omega-3 zsírsavakból.  Fontos azonban megjegyezni, hogy a nők hozzávetőlegesen 21%-os hatékonysággal képesek EPA szintetizálásra és 9%-os hatékonysággal képesek DHA szintetizálásra az omega-3 zsírsavakból. Míg a férfiak szervezete kevésbé hatékonyan képes az omega-3 zsírsavak konvertálására, hozzávetőlegesen 8%-os hatékonysággal képesek EPA szintetizálásra és 0-4%-os hatékonysággal képesek DHA szintetizálásra omega-3 zsírsavakból.

Vegánként hogy juthatsz megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavhoz?

A veganizmus követői számára a magas telített zsírtartalmú halak nem jelentik az omega-3 zsírsav forrását.  Vegánként támaszkodhatsz étkezési döntéseidre és fedezheted omega-3 szükségleted a korábban említett forrásokból, vagyis chia magból, lenmagolajból, kendermagból, dióból vagy repceolajból. Vegán Omega-3 kapszulánk kizárólag növényi alapú összetevők felhasználásával készül és adagonként 250 mg DHA és 125mg EPA tartalommal rendelkezik. Termékünk  kényelmes és hatékony módját jelenti az esszenciális zsírsavbevitelnek. Segítségével megbizonyosodhatsz az elégséges omega-3 zsírsavbevitelről és élvezheted az egészségügyi előnyeit.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein