Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Maca gyökér hatása, előnyei és adagolása

Maca gyökér hatása, előnyei és adagolása
MyproteinHU
Író és szakértő8 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A maca gyökér előállítása egy olyan növényből történik, amelyet már az ősidők óta ismerünk és napjainkban is nagyon gyakran használunk. A maca Peruban őshonos, így nem meglepő, hogy az ottani lakosság mindig is ismerte és előszeretettel használta a maca pozitív hatásai miatt, az utóbbi időben azonban világszerte is megnőtt ennek a növénynek a népszerűsége. Hogy miért? A maca gyökér hatása férfiakra és nőkre is nagyon előnyös lehet: a “perui ginzeng” néven is ismert növény segíthet például az erő és az állóképesség növelésében is. Nálunk is olvashattál már erről a szuper-táplálékról és arról is, hogyan lehet a segítségedre az ösztrogén dominancia kezelésében - ha azon gondolkodsz, érdemes lenne kipróbálnod a maca kivonat hatását a közérzetedre, most igyekszünk megkönnyíteni ezt a döntést!

Mi a maca jelentése pontosan? 

A maca egy olyan növény, ami a létező legmostohább körülmények között nő - egy magas hegy csúcsa közel sem nevezhető a legideálisabbnak ebből a szempontból. A maca a keresztesvirágúak közé tartozik, így például közeli rokonságban áll a brokkolival, karfiollal és kelbimbóval, de a mustárnövénnyel is. Vitaminokban és tápanyagokban gazdag, különösen igaz ez a C-vitamin, a cink, a vas és a kálcium esetében. A maca botanikai elnevezése Lepidium Meyenii, és habár levelei is vannak, a maca gyökér az, amely a számunkra élettanilag fontos tápanyagokat tartalmazza. A maca por szárított maca gyökérből készül, ennek a felhasználása pedig már csak a fantáziádon múlik: smoothie-ba, de akár egy turmixba is keverheted. Sőt, ha inkább a kapszula formát kedveled, az sem gond, hiszen Maca gyökér kapszula is létezik, amit a Myprotein kínálatában is megtalálsz.

Maca jelentése

A maca por hatása

A maca gyökér hatása rendkívül széleskörű, így sokan adaptogénnek tartják - az adaptogének olyan anyagok, amelyek segítenek a testednek a stresszforrások hatékonyabb kezelésében, ezáltal a szervezeted képes lesz eredményesebben megvédeni saját magát. Ha csak azt nézzük, milyen magas a maca értékes tápanyagtartalma, mindenképpen érdemes megfontolnod, hogy te is kipróbáld! 

1. A maca kivonat segíthet a közérzet javításában

A többi keresztesvirágú növényhez hasonlóan, a maca is telis-tele van olyan anyagokkal, amelyek jó hatással lehetnek az egészségünkre. A flavonoidok, amelyeket a maca tartalmaz, olyan antioxidánsok, amelyeknek hangulatjavító hatást tulajdonítanak és a szorongás csökkentésében is segíthetnek. Több, a maca gyökér hatását vizsgáló tanulmányban is szerepel, hogy a résztvevők a szorongás, illetve a depresszió érzésének mérséklődését tapasztalták.2

2. A maca gyökér jó hatással lehet a vérnyomásra

A maca gyökér hatása nőkre, akik átestek a menopauza időszakán - ez volt a témája annak a kutatásnak, amely a szorongás és a depresszió csökkenését tapasztalta a résztvevőknél. Azonban nem csak ezt a pozitív hatást vették észre: a számok azt mutatták, hogy a maca gyökér tartalmú kiegészítőt fogyasztó nők esetében csökkent a diasztolés vérnyomás, azaz az a nyomás az artériákban, amely a szív két dobbanása közi “pihenőben” jelentkezik. Köztudott, hogy a többi keresztesvirágú növény is pozitív hatást gyakorolhat az egészségünkre, ez alól pedig a maca gyökér sem képez kivételt!2

3. A maca gyökér hatása lehet a fokozott termékenység

Nagyon régóta alkalmazzák a maca gyökeret abban a hitben, hogy segíthet a termékenység fokozásában.

Ezt a hatást is megvizsgálták a kutatók: arra voltak kíváncsiak, milyen módon befolyásolja a maca a termékenységért felelős hormonok termelődését, ezáltal milyen potenciális előnyöket tartogathat az alkalmazása. Rengeteg nő arról számolt be, hogy a maca kivonat szedése segített a “hormonegyensúly” beállításában és a menopauza tüneteinek mérséklésében, mint például a hőhullámok.4

4. A maca kivonat növelheti az állóképességet

A maca számos pozitív hatásának köszönhetően egyre több vizsgálat irányult arra, milyen módon segíthet még ez a növény a közérzetünk és egészségünk javításában: a kutatások szerint az edzéshez kapcsolódó állóképesség növelése is egyike lehet a maca gyökér számos előnyének. Egy perui tanulmány rámutatott, hogy a maca tartalmú kiegészítőt rendszeresen fogyasztó sportolók kerékpáros időfutam során nyújtott teljesítménye egyértelműen javult - nem véletlen, hogy már évszázadok óta használják ezt a növényt, az energiaszintet fokozó hatást tulajdonítva neki.3

5. A maca fokozhatja az energiaszintet

A maca gyökér jelentős C-vitamin-, vas-, és B6-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszer egészségét és segíthet a kimerültség érzésének csökkentésében. A kutatások még nem mutattak rá, hogy közvetlen kapcsolat lenne a maca alkalmazása és az erőnövelés, illetve izomépítés között, azonban a jobb egészségi állapot segíthet, hogy az edzéseiden mindent beleadj, ezáltal növeld a teljesítményed és az eredményességed is. Ha úgy érzed, rád férne egy kis extra energia, esetleg azt tapasztalod, az utolsó gyakorlatok során már nagyon fáradt vagy - talán éppen a maca lehet az a kiegészítő, ami segíthet!1Sok mindent hallottál már a maca gyökér hatása kapcsán, de nem tudod, mi ebből a valóság? Cikkünk segít: fedezd fel a maca gyökér összes fontos előnyét!
Maca gyökér hatása

Gyakori kérdések és válaszok

Mikor javasolt a maca gyökér kapszula vagy a maca gyökér por használata?

Az a jó hírünk van, hogy a maca kivonat alkalmazása esetében nem az időzítés számít, sokkal inkább a rendszeresség. A legtöbb kutatás arra jutott, hogy a maca előnyei akkor érvényesültek a legerősebben, ha a résztvevők ugyanazt a mennyiséget hosszú távon fogyasztották - az, hogy ez a nap folyamán az edzés előtt, esetleg utána történt, nem volt releváns. Így csak rajtad múlik, hogy mikor a legkényelmesebb kipróbálnod a maca hatását: a maca gyökér por tökéletes alkotóeleme lehet például az edzés utáni turmixodnak, de a maca gyökér kapszula az edzés előtti kiegészítőid egyike is lehet. 

Mi a maca gyökér por ideális adagolása?

Ha a Myprotein Organikus Maca port használod, napi 5 grammot érdemes fogyasztanod. Vízbe és gyümölcslébe keverve is kipróbálhatod, de egy shake vagy smoothie részeként is tökéletesen működhet! A maca porunk nem csak organikus, de vegán és gluténmentes is, így nincs az a szigorú diéta, amibe ne tudnád beilleszteni.

Mi az a maca coffee, azaz maca kávé? 

A maca coffee eredetileg egy növényi kávéalternatíva, aminek maca por az alapja - ebből készül forró víz hozzáadásával. Ebből következik, hogy koffeinmentes, az íze azonban tovább fokozható édesítőszerek, tej, más növények, vagy éppen kakaó és fahéj hozzáadásával. 

Mi lehet a maca negatív hatása, van esetleges mellékhatása?

A maca gyökér szedése általánosságban biztonságosnak tekinthető az ajánlott mennyiségben, de ritkán előfordulhatnak különböző mellékhatások, mint például a hangulatingadozás, gyomor-és bélrendszeri tünetek, esetleg álmatlanság.

Melyik a legjobb maca kapszula?

A legjobb maca kapszula megtalálásához érdemes a személyes igényeid figyelembe venni. A Myprotein Maca gyökér kapszula természetes maca kivonatot tartalmaz, emellett a vegán életmódba is tökéletesen beilleszthető, így tökéletes választás, ha maca kapszulát keresel.

Összefoglalás

A maca gyökér egy tápanyagokban gazdag és hatásos táplálékkiegészítő lehet - nem véletlen, hogy már évszázadok óta használják a rengeteg pozitív hatása reményében. Ha szeretnél egy kicsit energikusabb lenni az edzőteremben, esetleg az általános hangulatjavítás a célod, a maca kivonat alkalmazása egyszerű és nagyszerű módja lehet annak, hogy támogasd a szervezeted ebben a folyamatban! 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein