Kiegészítők

Miért fontos a B12-vitamin bevitel | Hiány és vegánok

Azok a vegán étrendet követő személyek, akik megfelelő mennyiségben fogyasztanak mikrotápanyagokkal dúsított élelmiszereket és B12-vitamin étrend-kiegészítőt, sokkal kisebb eséllyel szenvednek B12-vitamin hiányban, mint az állati élelmiszereket fogyasztó személyek. Azért, hogy vegán fogyasztóink igényeit kielégíthessük, létrehoztunk egy olyan B12-vitamin kiegészítésére szolgáló tablettát, amely kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával készül.

Az alacsony B12-vitamin bevitel következtében fellépő vitamin deficit vérszegénységet és idegrendszeri rendellenességeket okozhat. Vegánok számára a B12-vitamin fogyasztás mikrotápanyagokkal dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők útján történhet.

 

Myprotein Vegán B12-vitamin tablettáink adagonként 1000 mikrogramm mennyiségben tartalmaznak növényi alapú B12-vitamint és 400 mikrogramm folsavat. Tested számára elengedhetetlen fontosságú, hogy étkezéseddel megfelelő mennyiségben vidd be ezt a mikrotápanyagot.

B12-Vitamin előnyei

A megfelelő B12-vitamin bevitelnek olyan egészségügyi előnyei vannak, mint:

  • a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban való részvétel,
  • az idegrendszer normál működéséhez való hozzájárulás
  • és a normál vörösvérsejt-képződés támogatása.

A B12-vitamin nagy koncentrációban van jelen olyan állati eredetű élelmiszerekben, mint bizonyos halfajták, tejtermékek és vörös húsok. Az emberi test egészséges működéséhez elengedhetetlen fontosságú vitamin megtalálható némely növényi alapú termékben is. Ilyenek például bizonyos szója termékek és növényi tejek. A kellő B12-vitamin bevitel nélkülözhetetlen a normál izomfunkciók fenntartásához és az egészséges energiatermelő anyagcsere-folyamatok megőrzéséhez.  A szervezet kellő B12-vitaminnal történő ellátása nem csupán a fizikailag aktívak számára, de azoknak a személyeknek is fontos, akik nem élnek sportos életet. Vegán és vegetáriánus étrendet követő személyek számára különösen fontos a korábban ezen mikrotápanyag tudatos bevitele, mivel a növényi alapú élelmiszerek kisebb mennyiségben tartalmazzák általában. Habár vannak vegán élelmiszerek, amelyekkel fogyaszthatsz B12-vitamint, a Myprotein cég által gyártott táplálék-kiegészítő kényelmes és gyors megoldást jelent napi vitamin szükségleted ellátására.

Vegán táplálék-kiegészítők

Számos miszkoncepció övezi a vegán táplálkozást. Sokan megkérdőjelezik, hogy az állati eredetű táplálékok elhagyásával fenntartható-e a kiemelkedő atletikus teljesítmény. Tudatos táplálkozással, az eredményes sportteljesítményhez szükséges makro- és mikrotápanyagok bevihetőek növényi alapú élelmiszerekből. Az elégtelen B12-vitamin bevitel azonban egy olyan kritika a vegán étrendekkel szemben, amelynek gyakran van alapja. Sok vegán sportoló és inaktív életvitelt folytató személy szenved B12-vitamin hiányban. Ez az állapot azonban elkerülhető, amennyiben étkezési döntéseidet tudatosan hozod meg.

Az életkor előrehaladtával a B12-vitamin felszívódásának hatékonysága csökken, így nem csupán a vegán étrendet követők számára fontos a megfelelő B12-vitamin fogyasztásra való törekvés.

Milyen hiánytünetekről ismerhető fel a nem elégséges B12-vitamin bevitel?

  • Enerváltság a megfelelő pihenés és étkezés ellenére.
  • Érzészavarok és szédülés felálláskor.
  • Végtaggyengeség és görcsök.
  • Halvány, fakó színű bőr. A B12-defficit következtében könnyedén lebomló vörösvérsejtek által megemelt bilirubin pigment felelős a bőrszín elváltozásáért.
  • A kórosan alacsony B12-vitamin szint okozhat vérszegénységet és idegrendszeri problémákat.

Szemben a legtöbb vitaminnal, a B12 rendkívül alacsony mennyiségben szükséges az emberi szervezet számára. Teste hozzávetőleges B12 szükséglete napi 10 mikrogramm. A hiánytünetek kialakulásához akár 5 évre is szükség lehet, azonban a legtöbb esetben korábban jelentkeznek. A súlyosabb hiánytünetek megjelenéséhez több hónapon keresztül tartó elégtelen B12 bevitelre van szükség. Többnyire visszaállítható a vitamin deficit következtében fellépő egészségügyi kár és a hiánytüntetek megszűnnek a szükséges B12 bevitel megléte esetén.Rózsa Zoltán

Rózsa Zoltán

Cikk és tartalomíró

A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.