0
Kosár

Jelenleg nincsenek termékek a kosarában

Kiegészítők

Miért fontos a B12-vitamin bevitel | Hiány és vegánok

Fordította: Rózsa Zoltán

Fehérje? Megvan. Szénhidrát? Megvan. Zsír? Megvan. Vitaminok? Talán… Azok a vegán étrendet követő személyek, akik megfelelő mennyiségben fogyasztanak mikrotápanyagokkal dúsított élelmiszereket és B12-vitamin étrend-kiegészítőt, sokkal kisebb eséllyel szenvednek B12-vitamin hiányban, mint az állati élelmiszereket fogyasztó személyek. Azért, hogy vegán fogyasztóink igényeit kielégíthessük, létrehoztunk egy olyan B12-vitamin kiegészítésére szolgáló tablettát, amely kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával készül.

Az alacsony B12-vitamin bevitel következtében fellépő vitamin deficit vérszegénységet és idegrendszeri rendellenességeket okozhat. Vegánok számára a B12-vitamin fogyasztás mikrotápanyagokkal dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők útján történhet.

 

Myprotein Vegán B12-vitamin tablettáink adagonként 1000 mikrogramm mennyiségben tartalmaznak növényi alapú B12-vitamint és 400 mikrogramm folsavat. Tested számára elengedhetetlen fontosságú, hogy étkezéseddel megfelelő mennyiségben vidd be ezt a mikrotápanyagot.

B12-Vitamin előnyei

A megfelelő B12-vitamin bevitelnek olyan egészségügyi előnyei vannak, mint:

  • Esszenciális a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, mint a fehérje, szénhidrát és zsírok feldolgozása használható energiává – ez az egyik oka, hogy a B12-vitamin hiányban szenvedők enerváltnak érzik magukat
  • Alapvető az idegrendszer normál működéséhez, mivel hozzájárul az agy és izom közötti jelküldéshez az izom-összehúzódásért
  • Kulcsfontosságú a normál vörösvérsejt-képződéshez, ami az oxigént is szállítja az izmokhoz.

A B12-vitamin nagy koncentrációban van jelen olyan állati eredetű élelmiszerekben, mint bizonyos halfajták, tejtermékek és vörös húsok. Az emberi test egészséges működéséhez elengedhetetlen fontosságú vitamin megtalálható némely növényi alapú termékben is. Ilyenek például bizonyos szója termékek és növényi tejek. A kellő B12-vitamin bevitel nélkülözhetetlen a normál izomfunkciók fenntartásához és az egészséges energiatermelő anyagcsere-folyamatok megőrzéséhez.  A szervezet kellő B12-vitaminnal történő ellátása nem csupán a fizikailag aktívak számára, de azoknak a személyeknek is fontos, akik nem élnek sportos életet. Vegán és vegetáriánus étrendet követő személyek számára különösen fontos a korábban ezen mikrotápanyag tudatos bevitele, mivel a növényi alapú élelmiszerek kisebb mennyiségben tartalmazzák általában. Habár vannak vegán élelmiszerek, amelyekkel fogyaszthatsz B12-vitamint, a Myprotein cég által gyártott táplálék-kiegészítő kényelmes és gyors megoldást jelent napi vitamin szükségleted ellátására.

Vegán táplálék-kiegészítők

Számos miszkoncepció övezi a vegán táplálkozást. Sokan megkérdőjelezik, hogy az állati eredetű táplálékok elhagyásával fenntartható-e a kiemelkedő atletikus teljesítmény. Tudatos táplálkozással, az eredményes sportteljesítményhez szükséges makro- és mikrotápanyagok bevihetőek növényi alapú élelmiszerekből. Az elégtelen B12-vitamin bevitel azonban egy olyan kritika a vegán étrendekkel szemben, amelynek gyakran van alapja. Sok vegán sportoló és inaktív életvitelt folytató személy szenved B12-vitamin hiányban. Ez az állapot azonban elkerülhető, amennyiben étkezési döntéseidet tudatosan hozod meg.

Az életkor előrehaladtával a B12-vitamin felszívódásának hatékonysága csökken, így nem csupán a vegán étrendet követők számára fontos a megfelelő B12-vitamin fogyasztásra való törekvés.

Milyen hiánytünetekről ismerhető fel a nem elégséges B12-vitamin bevitel?

  • Enerváltság a megfelelő pihenés és étkezés ellenére.
  • Érzészavarok és szédülés felálláskor.
  • Végtaggyengeség és görcsök.
  • Halvány, fakó színű bőr. A B12-defficit következtében könnyedén lebomló vörösvérsejtek által megemelt bilirubin pigment felelős a bőrszín elváltozásáért.
  • A kórosan alacsony B12-vitamin szint okozhat vérszegénységet és idegrendszeri problémákat.

Szemben a legtöbb vitaminnal, a B12 rendkívül alacsony mennyiségben szükséges az emberi szervezet számára. Teste hozzávetőleges B12 szükséglete napi 10 mikrogramm. A hiánytünetek kialakulásához akár 5 évre is szükség lehet, azonban a legtöbb esetben korábban jelentkeznek. A súlyosabb hiánytünetek megjelenéséhez több hónapon keresztül tartó elégtelen B12 bevitelre van szükség. Többnyire visszaállítható a vitamin deficit következtében fellépő egészségügyi kár és a hiány tüntetek megszűnnek a szükséges B12 bevitel megléte esetén.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.Jennifer Blow

Jennifer Blow

Editor & Qualified Nutritionist

Jennifer Blow is our editor and UKVRN Registered Associate Nutritionist – the UK’s register of competent and qualified nutrition professionals. She has a Bachelor of Science in Nutritional Science and a Master of Science by Research in Nutrition, and now specialises in the use of sports supplements for health and fitness, underpinned by evidence-based research. Jennifer has been quoted or mentioned as a nutritionist in major online publications including Vogue, Elle, and Grazia, for her expertise in nutritional science for exercise and healthy living. Her experience spans from working with the NHS on dietary intervention trials, to specific scientific research into omega-3 fatty acid supplementation and also the effect of fast foods on health, which she has presented at the annual Nutrition Society Conference. Jennifer is involved in many continuing professional development events to ensure her practise remains at the highest level. Find out more about Jennifer’s experience here: https://uk.linkedin.com/in/jennifer-blow. In her spare time, Jennifer loves hill walking and cycling, and in her posts you’ll see that she loves proving healthy eating doesn’t mean a lifetime of hunger.