A tudatos táplálkozás témakörben íródott cikkek grafikus illusztrációjaként előszeretettel használnak gyümölcsökkel díszített zabkásáról készített képeket. Mind a nyomtatott, mind az online sajtóorgánumok élnek ezzel az eszközzel, hiszen sokan az egészséges és helyes táplálkozásra asszociálnak egy tál zabpehely láttán. A megfelelő táplálkozás gondolata és a rost dús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zabpehely összekapcsolása nem véletlen. Az alábbi cikkben részletesen megismerheted, milyen egészségügyi előnyök, köthetőek a rendszeres zabfogyasztáshoz, milyen előnyökkel számolhatsz, ha reggelidet zabkására cseréled és megismerheted zabalapú termékeinket.
Miért kiváló tápanyagforrás a zab?
A széleskörű népszerűségnek örvendő gabonaféle tápanyagtartalma kiegyensúlyozott. 100 gramm zabpehely az alábbi makro tápanyagokat tartalmazza:
- 55.6 gramm szénhidrát
- 16.8 gramm fehérje
- 6.9 gramm zsír (telítetlen 4.6 gramm)
A viszonylag magas szénhidráttartalom ellenére sincs okod tartani a zabpehely fogyasztástól, ugyanis glikémiás indexe (GI index) alacsony és kifejezetten magas a rosttartalma. Mit jelent ez számodra? A szénhidrát, amelyet zab formájában fogyasztasz, fokozatosan szívódik fel, így elkerülheted vércukorszinted hirtelen megemelkedését, majd csökkenését. Az egyenletes vércukorszintnek és a moderált inzulin reakciónak köszönhetően zabfogyasztás után hosszantartó és konstans energia utánpótlást biztosíthatsz szervezeted számára.
Fehérjetartalma kimagaslónak számít a gabonafélék között. Habár nem teljes értékű fehérjeforrás, vagyis nem tartalmazza elégséges mennyiségben az összes esszenciális aminosavat, mégis jelentős mértékben növelheted fehérjebeviteled a zabfogyasztás által. Vegán és vegetáriánus étrendet követő személyek számára érdemes megfelelő komplementer fehérjeforrással (olyan növényi fehérjeforrásokkal, amelyek a hiányzó esszenciális aminosavakat pótolják vagy kiegészíti) együtt fogyasztani.
Fontos továbbá megemlíteni a zabban található vitaminokat és ásványi anyagokat. Nagy koncentrációban található magnézium, foszfor, réz, B1-vitamin, vas, szelén, mangán és cink. Az értékes nutrinensekben gazdag természetes tápanyag rendszeres fogyasztása egészségügyi előnyök sokaságáva rendelkezik. A következő pontban ezeket ismerheted meg!
Zabfogyasztáshoz köthető egészségügyi előnyök
Egymástól független kutatások százai bizonyítják a rendszeres zabfogyasztás egészségügyi előnyeit, azonban terjedelmi okok miatt csak a legjelentősebb előnyök kerülnek bemutatásra az alábbi pontokban.
- A gasztrointesztinális, vagyis az emésztőcsatornával kapcsolatos funkciók javításában segíthet a rendszeres zabfogyasztás,2 tehát a megfelelő emésztési folyamatok elősegítésében és a jobb tápanyag hasznosulásban.
- Korrelációt talált egy kutatás3 a zabfogyasztás és az egészséges táplálkozás között. Tehát összefüggés mutatkozott a gyakori zabfogyasztás és a táplálkozás egyéb területein meghozott helyes döntések és az alacsonyabb testtömeg index között.
- A zab segíthet az étvágyérzet kontrollálásában és a hosszantartó jóllakottság fenntartásában egy 2013-ban végzett kutatás4 megállapításai szerint.
Zab tartalmú termékeink
Termékkínálatunkban sok zabtartalmú kiegészítő található a tömegnövelő készítményektől kezdve, a süteményeken át, egészen a zabkásákig. Az alábbi felsorolásban röviden megismerheted azokat a zabalapú, kiváló minőségű, ízletes termékeket, amelyek saját sportcéljaid elérésében segíthetnek.