Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Okok, amiért érdemes zabkását fogyasztanod reggelire

Okok, amiért érdemes zabkását fogyasztanod reggelire
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A tudatos táplálkozás témakörben íródott cikkek grafikus illusztrációjaként előszeretettel használnak gyümölcsökkel díszített zabkásáról készített képeket. Mind a nyomtatott, mind az online sajtóorgánumok élnek ezzel az eszközzel, hiszen sokan az egészséges és helyes táplálkozásra asszociálnak egy tál zabpehely láttán. A megfelelő táplálkozás gondolata és a rost dús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zabpehely összekapcsolása nem véletlen. Az alábbi cikkben részletesen megismerheted, milyen egészségügyi előnyök, köthetőek a rendszeres zabfogyasztáshoz, milyen előnyökkel számolhatsz, ha reggelidet zabkására cseréled és megismerheted zabalapú termékeinket.

Miért kiváló tápanyagforrás a zab?

A széleskörű népszerűségnek örvendő gabonaféle tápanyagtartalma kiegyensúlyozott. 100 gramm zabpehely az alábbi makro tápanyagokat tartalmazza:

  • 55.6 gramm szénhidrát
  • 16.8 gramm fehérje
  • 6.9 gramm zsír (telítetlen 4.6 gramm)

A viszonylag magas szénhidráttartalom ellenére sincs okod tartani a zabpehely fogyasztástól, ugyanis glikémiás indexe (GI index) alacsony és kifejezetten magas a rosttartalma. Mit jelent ez számodra? A szénhidrát, amelyet zab formájában fogyasztasz, fokozatosan szívódik fel, így elkerülheted vércukorszinted hirtelen megemelkedését, majd csökkenését. Az egyenletes vércukorszintnek és a moderált inzulin reakciónak köszönhetően zabfogyasztás után hosszantartó és konstans energia utánpótlást biztosíthatsz szervezeted számára.

Fehérjetartalma kimagaslónak számít a gabonafélék között. Habár nem teljes értékű fehérjeforrás, vagyis nem tartalmazza elégséges mennyiségben az összes esszenciális aminosavat, mégis jelentős mértékben növelheted fehérjebeviteled a zabfogyasztás által. Vegán és vegetáriánus étrendet követő személyek számára érdemes megfelelő komplementer fehérjeforrással (olyan növényi fehérjeforrásokkal, amelyek a hiányzó esszenciális aminosavakat pótolják vagy kiegészíti) együtt fogyasztani.

Fontos továbbá megemlíteni a zabban található vitaminokat és ásványi anyagokat. Nagy koncentrációban található magnézium, foszfor, réz, B1-vitamin, vas, szelén, mangán és cink. Az értékes nutrinensekben gazdag természetes tápanyag rendszeres fogyasztása egészségügyi előnyök sokaságáva rendelkezik. A következő pontban ezeket ismerheted meg!

Szerezd be 30% kedvezménnyel a kiszemelt szénhidrát termékeket!

Szívesen készítenél egy laktató és egészséges zabkását? Feldobnád az edzés utáni turmixod maltodextrinnel? Legyen bármi is a célod, a Myprotein támogat annak elérésben. Szerezd be a szénhidrát lista oldalon található termékeinket 30% kedvezménnyel! Használd vásárláskor a BLOGHU kódot!

Zabfogyasztáshoz köthető egészségügyi előnyök

Egymástól független kutatások százai bizonyítják a rendszeres zabfogyasztás egészségügyi előnyeit, azonban terjedelmi okok miatt csak a legjelentősebb előnyök kerülnek bemutatásra az alábbi pontokban.

  • A gasztrointesztinális, vagyis az emésztőcsatornával kapcsolatos funkciók javításában segíthet a rendszeres zabfogyasztás,2 tehát a megfelelő emésztési folyamatok elősegítésében és a jobb tápanyag hasznosulásban.
  • Korrelációt talált egy kutatás3 a zabfogyasztás és az egészséges táplálkozás között. Tehát összefüggés mutatkozott a gyakori zabfogyasztás és a táplálkozás egyéb területein meghozott helyes döntések és az alacsonyabb testtömeg index között.
  • A zab segíthet az étvágyérzet kontrollálásában és a hosszantartó jóllakottság fenntartásában egy 2013-ban végzett kutatás4 megállapításai szerint.

Zab tartalmú termékeink

Termékkínálatunkban sok zabtartalmú kiegészítő található a tömegnövelő készítményektől kezdve, a süteményeken át, egészen a zabkásákig. Az alábbi felsorolásban röviden megismerheted azokat a zabalapú, kiváló minőségű, ízletes termékeket, amelyek saját sportcéljaid elérésében segíthetnek.

  • Instant Zab: Apró porrá őrölt, Skóciában termesztett zabpehelyből. Készítményünk fogyasztható vízzel és tejjel egyaránt. Tápanyagokban gazdag reggelid könnyedén és gyorsan elkészíthető. Adagonkénti 11 g fehérjetartalmával hozzájárul izomzatod fenntartásához és növeléséhez. Kiváló módja napi fehérjebeviteled növelésének. Elérhető ízesítetlen, banán, eper és csokoládé ízekben. Angol nyelvű oldalunkon gluténmentes verziót is találsz.
  • Protein Pancake Mix: Adagonkénti 34 g fehérjetartalmú, könnyen elkészíthető Protein Pancake formulánkkal percek alatt elkészíthető a tökéletes reggeli, ebéd, vacsora vagy desszert. Fehérje palacsintáink mindössze 191 kalóriát és 3.2 g zsírt tartalmaznak, így élvezheted őket diétád megszegése nélkül. Elérhető ízesítetlen, golden szirup, juhar szirup és csokoládé ízekben.
  • Active Women Skinny Flapjacks: Szeleteink magas rost- és alacsony cukortartalmúak. Szeletenként 10 g fehérjét tartalmaznak, ami hozzájárul az izomtömeg építéséhez és fenntartásához. Bűntudat nélkül fogyasztató finomság, amely energiával látja el tested és támogatja aktív életviteled. Elérhetőek ellenállhatatlanul finom csokoládé és banoffee ízesítésben.
  • Impact Weight Gainer: Az Impact Weight Gainer több mint 380 kalóriát tartalmaz 100 g-os adagonként és egy ideális kiegészítő azoknak, akik növelni szeretnék a napi kalóriabevitelüket és növelnék a testsúlyukat. Ez a formula minőségi skót zabot, valamint tejsavó fehérje izolátumot és tejfehérje koncentrátumot tartalmaz, melyek gyors és lassú felszívódású fehérjék, így ideálisak azonnal edzés után, vagy mint kiegészítés a nap folyamán. Készítményünk elérhető ízesítetlen, csokoládé, eper és vanília ízesítésekben.
  • Instant Fehérje Zabkása: A bajnokok reggelije. Adagonként több mint 31 g fehérjetartalommal rendelkezik és 25 g szénhidrátot biztosít. Indítsd jól a napot rostban gazdag finomságunkkal! Tökéletes választás reggelire, elkészítése gyors és egyszerű, mindössze forró vizet kell adni a termékhez. Termékünk elérhető vörös áfonya és csokoládé ízesítésben.
  • Active Woman Superfood Zabkása: Active Women Superfood Zabkásánk a legjobb ébresztő. Egészséges készítményünk olyan superfood összetevőket tartalmaz, mint a chia mag, lenmag, zöld tea kivonat, virágpor és maca por, amelyek segítenek, hogy megfelelő módon induljon napod.
  • Protein Brownie: Az egyik bestseller fehérjeszeletünk. 75g-os szeletenként 23g fehérjével és 27g szénhidráttal kecsegtet, így kiváló akár egy kisebb étkezés helyettesítésére is, mivel nem kell aggódni - csak 4g cukrot tartalmaz és a fő szénhidrátforrás a zabliszt benne. Vigyázat. Addiktív.

Ne felejtsd, a BLOGHU kóddal 30%-os kedvezménnyel szerezheted be a szénhidrát lista oldalon található termékeket!

Táplálkozás

Az étkezési rostfogyasztás fontossága és forrásai vegánok számára

Az emberi szervezet megfelelő funkcionálásához elengedhetetlen fontosságú a megfelelő mennyiségű étkezési rostfogyasztása. Az alábbi sorokból megtudhatod, milyen egészségügyi előnyei vannak a rostfogyasztásnak és hogy vegánként hogyan vihetsz be elegendő étkezési rostot

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690088/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7881325

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26494025

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24024772

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21631511

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11978262

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein