Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Top 5 vitamin nőknek

Top 5 vitamin nőknek
Monica Green
Író és szakértő2 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése
Fordította: Révai Zsófia

Általánosságban véve a nők és a férfiak hasonló tápanyagigénnyel rendelkeznek, ami a szénhidrátokat, zsírokat és a fehérjét illeti. Azonban a hormonok közötti különbségek, illetve a női szervezetben ciklikusan végbemenő folyamatok miatt a két nem szükségletei erősen eltérnek a mikrotápanyagok terén.

Ez máris eléggé bonyolultnak tűnik, igaz? Ne aggódj, hiszen Katie Brown, a táplálkozástudomány szakértője és egyben a Myprotein senior termékfejlesztője máris segít – a "Táplálkozási Szakértő Elárulja" sorozat mostani részében minden ezzel kapcsolatos tévhitet eloszlat!

Katie kifejezetten a Myvitamins termékeken dolgozik, így igazán otthon van a témában, mégis milyen vitaminokat érdemes beszereznünk. Most megmutatjuk, mi Katie szerint a top 5 termék, aminek ott kell lennie minden nő polcán!

Top 5 vitamin nőknek

B12-vitamin

A B12-vitamin a Katie által elsőként ajánlott termék, hiszen a szervezet ezt nem képes előállítani. Katie szerint ez a mikrotápanyag különösen fontos, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, hiszen a B12 főleg állati eredetű forrásokból vihető be a szervezetbe, mint például a tej, tojás, hús vagy éppen a hal.

A B12 elősegíti a vörösvérsejt-képződést (amely az oxigénszállításban a főszerepet játssza). Ha a szervezetedben hiány lép fel ebből a vitaminból, gyengének és fáradtnak érezheted magad. Sőt, ez az állapot vérszegénységhez is vezethet, amikor az oxigént szállító vörösvérsejtek száma kevesebb a normálisnál.

A B12 az idegrendszer számára is nagyon hasznos tápanyag, így az érzelmeink alakulásában is szerepet játszhat. Abban is segíthet, hogy pozitívabb legyél a mindennapokban, ha úgy éreznéd, hogy ezzel kapcsolatban nehézségekbe ütközöl.

Vas és folsav

Nagyobb mennyiségű vas többek között a húsban, tofuban és a zöld leveles zöldségekben található. De a napi ajánlott 18mg bevitele nem egyszerű feladat, ha csak ételekből szeretnéd fedezni!

Katie szerint éppen úgy, mint a B12, a vas is „elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez és a vérben zajló oxigénszállítási folyamatok során”.  Ez a nők számára kiemelten fontos, hiszen a menstruáció során sok vért és sok vasat is vesztenek. A vashiányos állapot szintén hasonló tüneteket okoz, mint a B12 esetében: szédülést, fáradtságot tapasztalhatsz. Olyan gyengének érzed magad… nagyon gyengének. Így egy vaspótlásért felelős készítmény megadhatja neked azt az energialöketet, amire szükséged van!

A vas&folsav készítményünk hatalmas előnye, hogy hozzáadott C-vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a vas felszívódását.

Active Women

Az Active Women a legalapvetőbb és legsokoldalúbb táplálékkiegészítőnk. 18 vitamin és ásványi anyag egyedülálló keverékét tartalmazza, „neked terveztük, hogy a legjobb formádban lehess minden nap”.

Katie elsőként a C-vitamint emeli ki a legalapvetőbb vitaminként, hiszen támogatja az immunrendszert, a pszichés folyamatokat és a fáradtság megelőzésében is szerepet játszik. A termékben kalcium is van, a csontjaid jó állapotának megőrzéséhez. Tartalmaz még biotint, ami a haj, bőr és körmök épségéért és szépségéért felel, illetve krómot, ami a makrotápanyagok anyagcseréjében játszik fontos szerepet.

És tovább is folytathatnánk a listát: a koenzim Q10 (CoQ10) a szervezet enzimműködését támogatja, a lutein elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez, az amiláz pedig az emésztési folyamatok során nélkülözhetetlen.

Biotin

Katie szerint sokan a hajhullást tipikusan olyan problémának tartják, ami a férfiakat érinti, ez azonban nincs így: a becslések szerint „a nők 50%-a tapasztal élete során jelentős hajhullást”. Ekkor válik igazán fontossá a biotin!

A biotin a B-komplex család tagja és haj-bőr-köröm vitaminok igazi nagyágyúja. Ez nem is csoda, hiszen nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy mind a körmöd, mind a bőröd és a hajad ne csak egészségesnek tűnjön, de valóban az is legyen!

Vízben oldódó vitaminról van szó, ami azt jelenti, hogy gyorsan áthalad a testeden. Így a táplálékkiegészítővel történő rendszeres utánpótlás a legjobb módja annak, hogy kicsit felturbózd a biotin-szinted!

Hialuronsav

A bőrápolás szerelmesei valószínűleg már kívül-belül ismerik a hialuronsavat és annak erejét – a fakó bőrt is képes élettel telivé és ragyogóvá varázsolni.

A hialuronsav egy „ a bőrben, kötőszövetekben, ízületekben és izmokban természetesen előforduló, nedvességmegkötő tulajdonsággal bíró molekula”. Azonban az idő múlásával a szervezetünk hialuronsav szintje egyre csökken, így utánpótlás szükséges ahhoz, hogy fenntartsuk a korábbi állapotot és pont úgy ragyogjunk, mint eddig!

35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

Összefoglalás

Míg a mikronutriensek terén mindenkinek nagyjából azonosak az igényei, a nőknek feltétlenül érdemes bizonyos extra táplálékkiegészítőket is beépíteni a napi rutinjukba, a két nem közötti élettani különbségek miatt.  Bármi is legyen a célod: fizikai vagy mentális egészség, esetleg az energiaszintedet szeretnéd kicsit felturbózni, ez az 5 termék biztos, hogy hatékony segítséget nyújt majd!

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Kiegészítők

A multivitamin nem mindig szükséges

Legújabb videójában Richie Kirwan táplálkozási szakértő és PhD kutató a multivitamin kapcsán árul el pár titkot. Ismerd meg a tényeket, és dönts!

Kiegészítők

Mik azok a probiotikumok? | Előnyök, típusok, tanácsok

A probiotikumok élő mikroorganizmusok (például baktériumok és élesztők), amelyek a belünkben élnek, és támogatják az emésztésünket, immunrendszerünket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein