Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Eddie Hall étrendje | Hogyan lehetséges napi 12.000 kalóriát bevinni?

Eddie Hall étrendje | Hogyan lehetséges napi 12.000 kalóriát bevinni?
Isaac Syred
Író és szakértő3 év Ago
Isaac Syred profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán
Eddie Hall

Eddie Hall 2017-ben elnyerte a világ legerősebb emberének járó címet. 2016-ban elsőként húzott fel 500 kg-ot, ezzel megdöntve a korábbi, 465 kg-os világcsúcsot. Kimagasló erejének köszönhetően vált igazán elismertté a strongman szcénában, és kapta meg a „The Beast” (magyarul: szörny, bestia) becenevet. Világrekordjával és kiemelkedő sportteljesítményével sikeresen bekerült a történelem legerősebb emberei közé.

Eddie sportkarrierjének következő állomását a Trónok Harca című sorozatból ismert színésszel és népszerű erősemberrel, Hafthor Bjornsson-nal vívott boksz mérkőzése jelentheti, amelyre 2021 szeptemberében kerül sor. Eddie a sokak által teljesíthetetlennek vélt 500 kilogrammos felhúzást követően ismét nagy fába vágta fejszéjét, hiszen az ökölvívás jelentősen más atlétikai képességeket igényel, mint korábban űzött sportja. A közelgő összeütközést még izgalmasabbá teszi a Hafthor és Eddie között, a strongman versenyek miatti konfliktus.

Táplálkozás szempontjából a két sportág jelentősen eltérő megközelítést igényel, hiszen az egyik erő, míg a másik állóképességi sport. Olvasd el cikkünket, és tudj meg többet Eddie Hall étkezési szokásairól és a mérkőzésre való felkészüléséről.

Miből áll egy strongman étrendje?

Eddie korábbi versenysúlya közel 196 kg volt, ami csaknem 3300 fehérje szelet súlyával megegyező.

https://www.instagram.com/p/CBORv1AA2jL/?utm_source=ig_embed

Ekkora testtömeg elérése sokak számára elképzelhetetlen lehet, az erősportok világában azonban a magas testsúly hátrány helyett előnyt jelenthet. Eddie így fogalmazott:

„Erősemberként 12.000 kalóriát fogyasztottam egy nap, de olykor 15.000-et is.”

Napi 12.000 kalóriával számolva Eddie bevitt energia mennyisége évente 4.380.000 kalóriát jelentett. Egy hétköznapi étrendet követő személy átlagosan egy hét alatt fogyaszt el 12.000 kalóriát. Ekkora mennyiségű energiabevitelhez gyakorta és nagy mennyiségben kell ételt bevinni a szervezetbe. Így Eddie számára az étkezés napja egy meghatározó részét lefoglalta. Megkérdeztük Eddie-t, hogy mi volt a legkalóriadúsabb étel, amire emlékszik:

„Ilyen testsúly mellett nem számít csaló étkezésnek, de a verseny előtti tökéletes menüt számomra egy extra nagy pizza, egy családi kiszerelésű sajttorta és egy liter fagylalt jelenti. Ez összesen valószínűleg 6000 kalória lehet.”

The Beast étrend

Egy hatékony strongman étrend követése rendkívül időigényes lehet. Az alábbiakban megismerheted, milyen étrendet követett Eddie erősember karrierjének csúcspontján, és hány órát fordított egy nap az étkezésre.

Eddie napja általában 7 órakor egy bőséges angol reggeli elfogyasztásával kezdődött, ami esetében valószínűleg a szokványos éttermi adag kétszeresét jelentette. Az étkezést a megterhelő edzések és az elfogyasztott étel mennyisége okozta kimerültség miatt rövid alvás követte. Napját 9 órakor egy tál zabkása elfogyasztásával folytatta.

„Megettem egy hatalmas tál zabkását 5-6 adag gyümölccsel, majd visszafeküdtem az ágyba.”

11 órai fizioterápia kezelését követően magvakat és egy liter gazdag elektrolit és magas antioxidáns tartalmú vörösáfonyalevet fogyasztott.

"Azt hiszem, 19 éves korom óta minden nap elfogyasztok 3 liter áfonyalevet."

Eddie kiadós ebédje olykor az 1100 grammot is elérte.

„Az ebéd körülbelül 300–400 g húsból, 500 g szénhidrátból és 200 g zöldségből állt. A desszertet mindig egy családi kiszerelésű sajttorta fele jelentette.”

Ebédjét körülbelül 15:30-ig újabb alvás követte, aminek végeztével egy következő, edzés előtti szénhidrátfeltöltést szolgáló, tartalmas étkezés várt rá. Ez általában tonhal szendvicsekből, zabszeletekből, szárított marhahúsból és gyümölcsökből állt.

„Az edzőteremben általában 2-3 liter áfonyalevet fogyasztottam BCAA-val kombinálva. Az edzés felének elteltével egy liter fehérje turmixot, majd a végén egy liter kókuszvizet ittam.”

Eddie célja a jelentős mennyiségű folyadék elfogyasztásával a rendkívül magas intenzitású edzések alatti folyamatos hidratált állapot fenntartása volt, ezzel minimalizálva a sérülések kockázatát. A sportolást a megfelelő regenerálódás érdekében alapos nyújtással, valamint aquaterápiával zárta. Jellemzően az edzést követő gyakorlatok során is fogyasztott dióféléket, vagy szárított marhát a kellő kalóriabevitel érdekében.

Következő étkezését támogató felesége által elkészített vacsorája jelentette, melyet általában 10 órakor fogyasztott el.

„Szerencsés vagyok, hogy van egy csodálatos feleségem, aki ínycsiklandó, kalóriadús vacsorát főz nekem. Ha curry-s csirkét készít számomra, akkor is törekszik a kalóriabevitelem magasan tartására, ezért extra bacon csíkokat helyez az ételbe. Ha sültkrumplit készít, akkor a többlet energiabevitel elérése érdekében állati zsírokat használ.”

Eddie napi menüje ezzel még nem ért véget. A vacsorát követő desszertet a családi kiszerelésű sajttorta másik fele, valamint egy liter fagylalt jelentette. Befejezésképpen pedig az alvás előtti étkezés néhány fehérjeszeletből és egy liter fehérjeporból állt.

„Ebből állt az életem. Az év 365 napján. Rengeteg időt fordítottam az étkezésre.”

Ökölvívó étrend

Eddie Hall étrend

Eddie Hall megváltozott sportolói ambíciói, megváltozott étrend követését teszik szükségessé. Az erősportok által megkövetelt kimagaslóan magas energia tartalmú étrendet hátrahagyva Eddie egy, az ökölvívást támogató új étrendre váltott. Az új étrend alacsonyabb energia tartalmú, és segít a súlycsökkentésben és a hosszú boksz menetekre való felkészülésben.

Eddie hatalmas izomtömeggel rendelkezik, így testének energiaszükséglete még nyugalmi állapotban is jelentős.  Egy egyetemi tanulmány azt vizsgálta, hogy 12 üléssel töltött óra esetén mennyi kalóriát használ fel.

„Egy egyetemi kutatásban vettem rész, ami azt vizsgálta, hogy hány kalóriát használ fel a testem 12 óra ülés esetén. A vizsgálat idejében volt a legmagasabb a testsúlyom. Arra jutottak a kutatók, hogy csupán az inaktív, egyhelyben ülés esetén is 4900 kalóriát használtam fel. Képzelhetitek, milyen sok ételre volt szükség egy mozgalmas edzéssel töltött napon. Jelenlegi testtömegemmel azonban mindössze 2500 kalória körüli lehet napi nyugalmi energiaszükségletem.”

A fenti kutatási eredmény megmagyarázza, miért volt szükséges Eddie Hall számára a tömérdek mennyiségű étel elfogyasztása. Jelenlegi sportcéljai mellett jóval” kevesebb” kalóriabevitele, így csak napi 6000 kalóriát fogyaszt. Nem csupán fizikuma változott meg az étrendváltozás következtében, de mentális egészségügyi állapot is javult.

„Hatalmas megkönnyebbülés, hogy nem kell folyamatosan az étkezésemre koncentrálni, és a táplálékbevitelre időt fordítani.”

Életében először, Eddie étrendjét egy dietetikai szakértő állítja össze.  Így étrendje az ökölvívói célkitűzések eléréséhez hangolt, és felkészülését a legnagyobb mértékben támogatja.

„Hiába eszek kevesebbet, mégis úgy érzem, több energiám van. Ez azért lehet, mert jobban megválogatott, tápanyagokban dúsabb ételeket fogyasztok. Olyan szénhidrát forrásokat, amelyeknek lassabb a felszívódási sebességük. Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz étrendem.”

Eddie üzenete

Eddie Hall sporttáplálkozás iránti elszántsága jelentős mértékben hozzájárult kimagasló sportsikereihez.

„Sokszor a második és harmadik helyen végzett sporttársak maguk felkészülésének felülvizsgálata helyett egyéb külső tényezőkre hivatkozva keresnek kifogást. Én nem szeretnék a dobogó második helyén állva kifogásokra hivatkozva keresni helyezésem okát, mondjuk, hogy a Trónok Harcának forgatásán voltam 5 hónapon keresztül a felkészülési időszakban.”

Áldozatkész attitűdje teszi a sportolói közösség igazán elismert tagjává. A Myprotein egész csapata szurkol Eddie további sikereinek, és örülünk, hogy termékeinkkel támogathatjuk céljai elérésében.

Szívesen megismernéd a Myprotein többi nagykövetét? Ezen az oldalunkon összegyűjtöttük sportolói csapattagjainkkal készült interjúinkat.

Isaac Syred
Író és szakértő
Isaac Syred profiljának megtekintése
Isaac márkaépítéssel foglalkozó kommunikációs gyakornok, aki mindenféle fitnesszel és sporttal kapcsolatos dologért rajong. Mindig is szenvedélye volt a labdarúgás, magas szinten játszott serdülőként, továbbá négy évig versenyszerűen kickboxolt. Az elmúlt években Isaac elszántan fejlesztette és erősítette magát az edzőteremben, egyaránt élvezi az edzések funkcionális és testépítő részét. Szilárd meggyőződése, hogy fontos egyensúlyban lenni, hétvégén pedig szereti barátaival tölteni szabadidejét.
myprotein