Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Top 10 alvás segítő módszer

Top 10 alvás segítő módszer
MyproteinHU
Író és szakértő12 nap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Az optimális alvásminőség elérése érdekében, a fitness megszállott és YouTuber Stan Browney nekilátott egy 10 napos módszer kísérletnek, így kipróbálva különféle alvás segítő módszert. Egészen a ruha nélkül való alváson át a száj beragasztásáig, Browney és az ő YouTuber csapata nem szokványos stratégiákat fedezett fel, így feltárva, hogy milyen módon befolyásolják az általános jólétet. Vágjuk is bele mindegyik módszerbe, amelyek hatásáról és tapasztalatokról Shan és barátai számolnak be.

Top 10 alvás segítő módszer

Meztelenül aludni

A módszer

Az alvás segítő módszer teszt első állomása a meztelen alvás. Stan az au naturel megközelítést választotta annak vizsgálatára, hogy a ruha nélküli alvás hogyan befolyásolja az alvásminőségét.

A tudomány emögött

A meztelenül alvás koncepciója a testhőmérséklet optimalizációja köré épül. A gyakorlat a testhőmérséklet gyorsabb lehűlésén alapul, ami hozzájárul a jó alváshoz.

Megéri kipróbálni?

Igen, Browney kifejtette azt, hogy leszámítva az eredeti kihívást, hogy el tudjunk aludni, a kísérlet jobb éjszakai pihenéshez vezetett.

Még azt is megjegyezte, hogy időbe telt megszokni a ruha nélkül való alvás szabadságát, ami felszabadultsághoz és gyorsabb elalváshoz vezetett.

3 barátja, Arjen, Jorg és Koos is jól aludtak ezzel a módszerrel. Koos különösen, hiszen már évek óta alkalmazza ezt a módszert.

Száj leragasztás

A száj beragasztása az orron keresztüli légzést eredményezi, ez egy módszer, ami relaxációs állapotot idéz elő, így elősegítve a jobb alvást és annak minőségét.

Megéri kipróbálni?

Talán! Browney szerint a száj leragasztás működhet azoknak, akik eredetileg az orrukon át lélegeznek. Azonban, az is kiemelte, a kihívásokat, amikkel néhány résztvevő szembesült, így arra következtetett, hogy a hatékonysága eltérő lehet.

Arjen, Jorg and Koos különböző tapasztalatokkal voltak erről a módszerről. Arjen jól aludt, de elvesztette a tapaszt, mire felébredt, pont úgy, mint Jorg. Koos aludt a legrosszabbul hármójuk közül, mivel nem tudott az orrán keresztül lélegezni megfázás miatt.

Személyes komfortérzet és a módszer befogadása is jelentős szerepet játszik abban, hogy a száj leragasztása megfelelő eszköz e az alvásminőség javítására. Ha szerinted működhet neked, akkor adj neki egy esélyt.

Hideg-meleg kontraszt zuhany

A módszer

A következő tesztelt alvás segítő módszer a kontraszt zuhany. Stan alávetette magát a leghidegebb 1 perces zuhanynak, amilyet csak tudott, amit rögtön egy forró zuhany követett. Ez a procedúra háromszor lett megismételve, összesen 6 percen át váltakozó hőmérsékleten való fürdés.

A tudomány mögötte

Ez a módszer a hőmérséklet szabályozáson alapul, elősegítve a hőmérséklet váltakozását, hogy kommunikáljanak a test természetes alvás-ébrenlét ciklusával.

Ahogy Browney kiemelte a videójában, “A kontrasztos vízterápiás kezelést követő mély relaxáció javíthatja az alvásminőségét, hozzájárulva az általános jólléthez és regenerálódáshoz.”

Pontosan, a testhőmérsékleted csökkenése 1 órával lefekvés előtt jeleket küld az agynak, hogy itt az ideje ágyba menni.

Megéri kipróbálni?

Igen! Browney és a többi résztvevő egymástól függetlenül áradoztak erről a módszerről, mivel hosszabb regenerációs szakaszokat eredményezett és egy egységes mélyebb alvást.

Mind a három barátja egyetért a módszer hatékonyságával, mivel mindegyikőjük remekül aludt, így ez egy igazán jó alvás segítő technika.

Nyújtani lefekvés előtt

A módszer

Stan beillesztett egy 20 perces nyújtási gyakorlatot az esti rutinjába.

A tudomány mögötte

Az alvás előtti nyújtás elvileg felpezsdíti a vérkeringést, enyhíti az izmok feszültségét és pozitív hatással van az izomregenerációra.

A rutin részeként egy nyújtó applikáció biztosította a résztvevők számára az olyan gyakorlatsorokat, amelyek különböző izomcsoportokat céloztak meg, kifejezetten fókuszálva a relaxációra és az alvásminőség javítására.

Megéri kipróbálni?

Igen! Browney és a többi résztvevő azt vallották, hogy a nyújtást oktató alkalmazás hasznos az alvás előtti elcsendesedésre. Beilleszteni egy nyújtási rutint hozzájárulhat az alvásminőség javításához, és azoknak is megéri, akik olyasmit keresnek, ami fokozza a relaxációt és a mobilitást is.

Barátai is mind egyetértettek abban, hogy egy jó módja volt az ellazulásnak és a videóban lévő gyakorlatok és hangok kombinációit az előadó úgy állította össze, hogy álmosító hatása legyen.

Edzés

Stretching mesterfokon: nyújtás gyakorlatok futóknak

Lelkes futó vagy, de a nyújtás gyakorlatok néha elmaradnak? Ne hagyd ki őket: a stretching által az izmaid állapota és az eredményeid is csak javulhatnak!

Melatonin tabletta

A módszer

Browney bevett egy melatonin tablettát, ez egy természetes hormon, ami fontos szerepet játszik az alvás-ébrenlét ciklusban, így alvás segítő hatása is van.

A tudomány mögötte

A melatonin egy hormon, ami szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. A melatonin tabletta gyakran az alvászavarok kezelésére alkalmazott, azonban az egyénekre gyakorolt hatások eltérőek lehetnek.

A váratlan mellékhatás, amit Browney tapasztalt kiemeli, milyen fontos az óvatosság és egészségügyi szakértővel való konzultáció, mielőtt ilyen szereket használunk.

Megéri kipróbálni?

Igen is, meg nem is. Browney váratlan mellékhatásokat tapasztalt, beleértve a heves szívdobogást és görcsös érzetet felkelést követően, ami felhívja a figyelmet arra, hogy nem mindenki számára való. Azonban, a résztvevő barátai nagyszerűen aludtak.

A konszenzus? Melatonin csak azok által használatos, akiknek tényleg szüksége van rá. Mindenképp konzultálj egy egészségügyi szakemberrel mielőtt ilyen szerekhez nyúlsz, hogy elősegítsd az alvást.

A katonai módszer

A módszer

Browney a katonai alvás segítő módszer megkezdéséhez egy kényelmes pozíciót vett fel, szisztematikusan elkezdte ellazítani izmait egészen fejtől a lábakig. Mély légzéssel ötvözte a relaxációt, miközben egy békés helyet vagy körülményt képzelt el.

A tudomány mögötte

A katonai módszer arra lett kifejlesztve, hogy a katonák kevesebb mint 2 perc alatt el tudjanak aludni, ami kevesebb mint bármilyen optimális elalvási idő. A relaxációs technika mély légzést és progresszív izomlazítást tartalmaz.

Megéri kipróbálni?

Igen! Stan szavaival élve, “Ha valamikor gondba leszek az elalvással, 100%, hogy ezt a módszert fogom alkalmazni”.

Arjen és Jorg nagyon pozitívan számoltak be a módszerről, mivel a testük megértése segített az ellazulásban, de Koos nem volt annyira pozitív és szkeptikusságát fejezte ki ezzel a módszerrel kapcsolatban.

Azok, akiknek nincs problémája az elalvással, nem voltak biztosak a katonai módszerben. Azonban, akik gyakran küzdenek ilyen problémával, hatásosnak találták.

Szóval, ha olyan valaki vagy, aki gyorsabb módját keresi a pihentető elalvásnak, akkor ez a módszer ígéretes lehet.

Alvás előtt olvasni

A módszer

Browney felfedezte az olvasás nyugtató hatását - Harry Potter, hogy pontosabb legyek, elalvás előtt.

A tudomány mögötte

Az alvás előtti olvasás egy elég elismert módja az ellazulásnak, lenyugtatja az agyat, és eltereli a figyelmet a stresszről. A nyugtató hatás elérése egy jó könyv társaságával hozzájárul a relaxációhoz, és potenciálisan gyorsítja az elalvás idejét.

Megéri kipróbálni?

Talán! Browney elismerte, hogy az elalvás előtti olvasás növeli a relaxációt és egy nyugodt esti rutint hoz létre, azonban hozzátette, hogy furcsa álmokat tapasztalt, amik lehet, hogy egy kevésbé mély alváshoz vezettek.

A többi résztvevő nagyon boldog volt az eredménnyel, mondván, hogy “‘15 perc után, már el akartam aludni”.

Összességében, az egyének válaszai eltérőek lehetnek az alvás segítő hatásában, azonban az olvasáshoz hasonló gyakorlatok beillesztése pozitívan hathatnak az esti elalvási rutinra.

Fehér zaj

A módszer

Browney a fehér zaj előidézését egy zajos diffúzor bekapcsolásával érte el, hogy elnyomja a külső zajokat és kedvező alvási körülményt teremtsen. Azt is megjegyezte, hogy hangszóró, telefon és fülhallgató is tud fehér zajt játszani.

A tudomány mögötte

A fehér zaj egy állandó hang, amely elfedi a zavaró zajokat, így megnyugtató háttérzajt biztosít. Segíti az ellazulást azáltal, hogy minimalizálja a külső zavarokat, és hozzájárul az alvás minőség javításához.

Megéri kipróbálni?

Igen! Browney és a résztvevők hatásosnak találták a fehér zajt a jobb alvás eléréséhez. Ha szeretnél egy békés és zavartalan éjszakát, a fehér zaj beillesztése az alvási rutinba hatásos lehet.

Arjen, Jorg és ahogy Browney hívja Koost, “Mr. Szkeptikus” erre a módszerre esküszik és Jorg már egy jó ideje használta eddig is.

478 légzési gyakorlat

A módszer

Browney felfedezte a 478 légzési módszert, ami magával vonz specifikus légzésmintákat a relaxáció előidézésére és a gyorsabb elalvás elősegítésére. Kezdetben kihívást jelenthet, azonban a technika elsajátítása után bizonyítottan hatásos alvás segítő technika.

A tudomány mögötte

Arra lett kifejlesztve, hogy aktiválja a test természetes relaxációs válaszait, a 478 légzési módszer manipulálja a légzést. Meghosszabbítva a kilégzés folyamatát a belégzéssel szemben, egyenként érintve a paraszimpatikus idegrendszert, elősegíti a nyugalom érzését és az elalvás folyamatát. A gyakorlat végrehajtásához lélegezz be 4 másodpercen át, tartsd bent 7-ig, és fújd ki a levegőt 8 másodpercen át. Ismételd addig, míg nem érzed a hatását.

Megéri kipróbálni?

Igen! Browney szerint mindenképp megér egy próbát a 478 légzési gyakorlat, mondván megéri a relaxációs előnyök biztosítása miatt, ami potenciálisan hozzájárul a jobb alvásminőséghez. Barátainak bevált a módszer, de mindannyian egyetértettek abban, hogy a katonai módszer sokkal hatékonyabb, ha légzési módszerről van szó.

Tej és keksz rutin

A módszer

Browney felmelegített egy pohár tejet és párosította egy magas fehérjetartalmú keksszel közvetlen lefekvés előtt.

A tudomány mögötte

A rutin magába foglalja a meleg tej lehetséges nyugtató hatását, és a kekszet, mint egy kis édes jutalom. Ennek a kombinációnak célja, hogy egy relaxációs lefekvési rutint idézzen elő, ami jeleket küld a testnek, hogy itt az ideje lefeküdni.

Amíg semmiféle erős bizonyíték nincs mögötte, nagyon sok családban egy lefekvés előtti rutin egyik fontos része.

Megéri kipróbálni?

Talán! Az eredmények elég vegyesek a résztvevők között, ami arra utal, hogy az egyéni preferenciák és válaszok jelentős szerepet játszanak. A lefekvés előtti rituálék személyre szabása a személyek kényelmének és preferenciáinak megfelelően hozzájárulhat ennek a rutinnak a hatékonyságához.

Plusz, mindig jól jön egy extra adag fehérje lefekvés előtt.

Összegzése

Browney 10 napos alváskísérlete emlékeztet arra, hogy nem minden módszer való mindenkinek az optimális alvás elérésére.

Míg egyes módszerek ígéretesnek bizonyultak, az egyéni preferenciák és a fiziológiai különbségek döntő szerepet játszanak. Alapvető fontosságú, hogy óvatosan kísérletezzünk, alkalmazzuk azt, ami a mi számunkra működik, és a következetes alvási rutint részesítsük előnyben az általános jóllét érdekében.

Tekintsd meg alvás & relaxáció termékeinket!

Írta: Jennifer BrowneFordította: Gordán Bori

További cikkek alvás segítő módszer témában

Táplálkozás

A tökéletes éjszakai rutin a jobb alvás érdekében

A tökéletes éjszakai rutin kialakítása nagyon fontos, hogy sok örömet és minőségi alvást nyújtson.

Táplálkozás

Tartsd kézben az alvásod! | Be Super You

Hogy teljesítesz az ágyban? A megfelelő alvás az egészséges életmód egyik kulcseleme, jó hatással van a szívedre, súlyodra, elmédre és sok másra. Szóval, derítsd ki, hogyan lehet meg a 8 óra, és hogyan tudod a lehető legtöbbet kihozni az éjszakai alvásodból!

Edzés

5 tipp a pihentető alvásért

Ahhoz, hogy jobban aludjunk, meg kell tanulnunk relaxálni. Mindannyian szeretnénk pihentetően aludni egy hosszú, fárasztó nap után, úgyhogy adjunk egy-egy esélyt ennek az 5 tippnek, és nézzük meg, mi működik a legjobban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein