Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Dézsi Dominik Hyrox versenyzővel: “szerintem a sport az egy velem született dolog”

Interjú Dézsi Dominik Hyrox versenyzővel: “szerintem a sport az egy velem született dolog”
MyproteinHU
Író és szakértő22 nap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A Hyrox verseny olyan megmérettetés, amely ötvözi a futást és a funkcionális feladatokat. Az egyedülálló kihívás különlegessége, hogy nem csak profik számára nyújt lehetőséget a megmérkőzésre, hiszen akár lelkes és felkészült amatőr sportolók is csatlakozhatnak. Úgy döntöttünk, szeretnénk letenni a voksunk emellett a fantasztikus kezdeményezés mellett, így a 2024-es szezon során a Hyrox hivatalos támogatója a Myprotein. Interjú sorozatunk legújabb részében Dézsi Dominik (@dezsidomi) nagykövetünket ismerhetitek meg, aki 2024 júniusában megrendezett Hyrox világbajnokságon képviseli Magyarországot.

Interjú Dézsi Dominik Hyrox versenyzővel, személyi edzővel és a Viggo Gym szakmai vezetőjével

Nem túlzás azt állítani, hogy gyermekkortól része az életednek a sport. Az első rólad készült képen egy labdával játszol. 6 éves korodtól folyamatosan sportolsz: elsőként a labdarúgással tettél próbát, majd röpiztél, kézilabdáztál, súlyzós edzést végeztél és terep futottál. Miért játszik ennyire fontos szerepet a sport az életedben? Mit tanácsolnál azoknak, akik nehezen veszik rá magukat a mozgásra?

Dézsi Dominik: Szerintem a sport az egy velem született dolog, gyerekként ez egyáltalán nem volt tudatos, mégis akkor éreztem magam a legjobban, ha valamilyen fizikai aktivitást végeztem. Ez nem csak tényleges sportot jelentett, hanem volt, hogy délutánokat töltöttem fára mászással vagy éppen bukfenc gyakorlással. Szerencsére a szüleim is támogattak ebben, így volt lehetőségem elég sok sportot kipróbálni. Ez a mai napig megmaradt, ebben tudok a legjobban kikapcsolni és egyben feltöltődni is. Az emberi szervezet számára elengedhetetlen a mozgás, ha teljes és egészséges életet szeretnénk. Én mindig azt szoktam tanácsolni, hogy nem kötelező edzőterembe járni, hanem próbáljanak ki több sportot és azt válasszák, amelyikben tényleg örömüket lelik, de a mozgás lehet akár egy nagy séta vagy kertészkedés is, csak legyünk aktívak.

Egyik bemutatkozó szövegben hangot adsz annak, hogy fontos számodra a versenyeken való részvétel. Miért rajongsz a versenyhelyzetekért? Hogyan tudsz mentálisan készülni a megpróbáltatásokra?

Dézsi Dominik: A verseny egy annyira speciális helyzet, ahol tényleg olyan extra dolgokat is ki tudsz hozni magadból, amiről nem is gondoltad, hogy képes vagy ra. Átléped a saját korlátaid és kilépsz a komfortzónából. Felgyorsult világban minden nap folyamatos multitaskingban vagyunk és pörög az agyunk. A versenyeken teljesen kikapcsolok és esély sincs rá, hogy másra tudjak gondolni, csak a feladat lebeg a szemem előtt.

Dézsi Dominik

A Budapesti Gazdasági Egyetemen szereztél közgazdász végzettséget, azonban úgy érezted, a sport közelebb áll hozzád, így munka mellett személyiedző végzettséget szereztél. Több mint 6 éve ezen a területen dolgozol. Miért döntöttél a karrierváltás mellett? Milyen előnyei és hátrányai vannak a személyi edző munkakörnek?

Dézsi Dominik: Szerintem, ha az emberek őszinték lennének magukkal, akkor belül mindenki érzi, hogy mire született és mit csinálna szívesen, még akár úgy is ha nem fizetnek érte. Szerencsére én ezt elég hamar felismertem, hogy a közgazdász pálya nem nekem való és egyáltalán nem izgat két tengeri konténer látványa. Ellenben órákig tudok állni egy Hyrox versenyen és nézni, hogy micsoda teljesítmények születnek. Szeretek emberekkel foglalkozni, szeretem látni a fejlődésüket, sikereiket vagy felvidítani őket egy nehéz nap után. Rengeteg előnye van, nem kell pl egy helyben ülni, ami nekem nagyon nehezen ment az irodában. Saját magamnak tudom beosztani az időmet, nem kapok 100 e-mailt egy nap és még sorolhatnám. Hátránya talán egy van, de az évek alatt ezt is megszoktam, hogy fordítva dolgozunk, mint az átlag ember. Reggel korán kezdünk és este sokáig vagyunk, de cserébe a napközben szabad.

2021-ben részt vettél a Ninja Warrior Hungary ügyességi vetélkedő műsorban. A felkészülés részeként lakásod plafonjába karikákat fúrtál, hogy gyakorold a feladatokat. Milyen érzés volt nagy nyilvánosság előtt szerepelni? Hogyan értékeled teljesítményed és mit csinálnál máshogy, ha most lenne a felkészülésed?

Dézsi Dominik: A Ninjában az egyik legnehezebb dolog, hogy egyszer próbálkozhatsz és előtte egyáltalán nem foghatod meg az akadályt és nem is próbálhatod ki. Pont az egyik legkönnyebbnek gondolt akadályon estem le, 4 karikán csukott szemmel is átmentem volna, de nem vettem figyelembe, milyen trükkös megoldással volt fellógatva, így egy rossz mozdulattal le is estem. De nagyon jó élmény volt így is, élőben egy óriási építmény és hatalmas show, nagyon élveztem a szereplést és a versenyt.

Dézsi Dominik

A Hyrox egyre népszerűbb hazánkban is, mégis sokak számára még ismeretlen. Mit érdemes tudni a Hyrox-ról? Kik számára lehet érdekes a kihívás? 

Dézsi Dominik: A Hyrox egy rendkívül jó funkcionális edzésforma. 8 km futásból és 8 feladatból áll, amelyek mindig azonos sorrendben követik egymást. Rendkívül jó atletikus testalkatot alakít ki, saját magamon tapasztalva is egyszerre vagyok erős és gyors is. Mindegyik feladat olyan mozgás, ami a hétköznapi életben is megtalálható: ugrás, cipelés, tolás, így a feladatok elsajátítása is könnyen lehetséges. Nagyszerű mozgásforma lehet mindenki számára a kezdőtől a haladóig és a visszajelzések alapján az, hogy versenyt rendeznek belőle, mindenki számára egy új motivációt ad, hiszen van miért edzeni és van cél a szemük előtt, amit el akarnak érni.

2024 januárjában YouTube csatornát indítottál, vlog videóidban bemutatod edzéseid, étkezési szokásaid és versenyeid. Mi ösztökélt arra, hogy videózásba kezdj? Melyek a vlog tartalom alkotás legnagyobb kihívásai?

Dézsi Dominik: Régóta szerettem volna megmutatni az embereknek, hogy hogyan is telnek a mindennapjaim és hogyan készülök a versenyekre. Szerintem másabb nézőpontot képviselek, mint az átlag és nem mindig a hagyományos sémákat követem. Mások is merítsenek motivációt és merjenek bátran kísérletezni, hiszen mindannyian mások vagyunk, nem ugyanaz lesz mindenki számára a legmegfelelőbb edzés vagy táplálkozás. A fejemben nagyon sokszor összeáll egy teljes látványvilág és téma, hogy mit szeretnék megmutatni, azonban a megvalósítása nem mindig sikerül, pont úgy ahogy elterveztem, de igyekszem minél minőségibb videókat gyártani. Sokan azt gondolják, hogy milyen egyszerű, azonban rendkívül időigényes egy-egy jó felvétel és utána az utómunkákról ne is beszéljünk.

A vlog videóban megemlíted, hogy edzői visszajelzések szerint több sportágban megvolt benned a potenciál a versenyzésre. Mi tartott vissza abban, hogy az élsportolói utat válaszd korábban? Miért döntöttél végül a Hyrox mellet?

Dézsi Dominik: Igen, sajnos ez nem rajtam múlott, én nagyon szerettem volna, de minden sportban valami rajtam kívül álló dolog miatt kellett váltanom. Volt, hogy edző nélkül maradtunk vagy megszűnt az adott klub. Vidéken nőttem fel, ott nem is volt annyi lehetőség és gyerekként kevésbé tudatos az ember. 5 éve kezdtem el újra futó és terepakadály futó versenyekre járni, illetve mindig szerettem feszegetni a határaim és új dolgokat kipróbálni, így kerültem tavaly az első Hyrox versenyemre is Bécsbe, ami abszolút szerelem volt első látásra.

Te képviseled az országot a pár hónapon belül megrendezésre kerülő nizza-i Hyrox világbajnokságon. Hogyan fest a versenyfelkészülés? Jelentkezett bármilyen nem várt nehézség az eddigiek során? Hogyan épülnek fel edzéseid? Melyek a korábbi verseny legnagyobb tanulságai?

Dézsi Dominik: Szerencsére nagyon jól halad. Az elmúlt évben egyedül készültem, de miután kvalifikáltam a VB-re, megkerestem Papp Károlyt, akinél korábban tanultam, hogy segítsen a felkészülésben. Teljesen átreformáltuk az edzésem és elkezdtünk építkezni az alapoktól. Soha nem voltam még ilyen gyors és erős, pláne nem egyszerre. A verseny közeledtével 6 napot edzek, de kedden és pénteken kettőt. Alap erősítések mellett a futás és a verseny feladatok minél gyorsabb kivitelezése most a cél. Az előző versenyeken nagyon jól megmutatkozott, hogy mik a gyengeségeim, így ezekből sokat tanultunk és több időt szánunk a fejlesztésére.

YouTube csatornádon említést tettél arról, hogy az edzések előtt rendszeresen szánsz pár percet a mentális felkészülésre. Miben segít számodra ez a fókuszálással töltött pár perc?

Dézsi Dominik: Segít mentálisan is felkészülni az adott edzésre. Egy-egy verseny szinte másodperceken múlik, ahol szerintem már nem is a testi dolgok, hanem a mentális képességek döntenek. Ha leülök, átnézem az edzéstervem és átgondolom milyen súlyokat fogok használni, mennyi ismétlést végzek majd stb, olyan mintha már egyszer megcsináltam volna az edzést, így amikor ténylegesen edzek, könnyebb lesz.

Egyik videódban bemutatod étkezési szokásaid, amelyek némileg eltérnek az mainstream sporttáplálkozási megközelítéstől. Milyen étkezési elveket követsz? Hogyan épül fel étrended?

Dézsi Dominik: Nem ragaszkodok semmilyen szigorú diétához. A legfontosabb alapelv a minőség, igyekszem mindenből olyat választani, ami valódi táplálék és tényleges tápanyaggal látja el a testem. Ez segít, hogy gyorsabban regenerálódjak az egyes edzésekből és másnap ismét képes legyek keményen edzeni. Szerencsére a genetikám is nagyon jó, így nem kell extrán odafigyelnem. Ami nagyon bevált, az a böjt, ezt igyekszem tartani, hogy ne egyek folyamatosan.

12-13 órán keresztül böjtölsz, vagyis nem fogyasztasz semmilyen ételt. Hogyan tudod a szűk étkezési ablakban biztosítani a napi 1-2 edzéshez szükséges energiamennyiséget?

Dézsi Dominik: Van, hogy több, akár 14-16 órát is tartok. Az edzés egy romboló folyamat, ahol sérülnek az izmok, sejtek. Ezeknek a helyreállítása sokkal gyorsabb, ha nem terhelem folyamatosan a szervezetem azzal, hogy eszek, így a helyreállító folyamatokra is jut idő a szervezetnek. Viszonylag nagyobb mennyiséget tudok egyszerre megenni, így nekem soha nem okozott gondot, hogy ne tudnám ebbe az időablakba besűríteni az kalória igényem.

Társaiddal 2024-ben elindítottad Magyarország első Hyrox edzőtermét, a Viggo Gym-et. Már a névadásnál kreatívok voltatok, hiszen a nordikus név jelentése harc és csata. Mi ösztökélt arra, hogy funkcionális edzőtermet nyiss? Miben tér el a terem a hagyományos sportlétesítményektől?

Dézsi Dominik: Mindannyian versenyzünk és kerestük azt a helyet, ahol fel tudnánk készülni rendesen egy Hyrox versenyre. Ezt sehol nem találtuk meg és kénytelenek voltunk minden nap más terembe menni egy-egy eszközért. Láttuk mennyire népszerű kezd lenni más országokban ez a sport és szerettük volna, ha itthon is kialakul egy Hyrox közösség. Hiszen a célunk az volt, hogy ez ne csak egy újabb terem legyen, hanem egy közösség, ahol közösen megyünk versenyekre, programokra és mindenki más céllal, de együtt sportol. Ez egy nagyon tágas, világos terem, amit igyekeztünk letisztult, de modern stílusban kialakítani. Különlegessége, hogy minden Hyrox feladatot le tudsz szimulálni és a tényleges távolságokat gyakorolni. Mellette egy Ocr akadálypálya és jóga terem is van. Többféle csoportos óra és személyi edzés közül tudnak választani, de aki egyedül akar gyakorolni, őt is nagy szeretettel várjuk.

Myprotein nagykövetként számos termékünket kipróbáltad. Mely kiegészítőket használod jelenleg? Milyen táplálékkiegészítőket javasolnál azoknak, akik Hyrox versenyre készülnek?

Dézsi Dominik: Nagy kedvencem a Pump nevű termék, ami Hyrox versenyre készülőknek tökéletes, hiszen növeli az állóképességet és kitolja a kifáradást. Nem kávézom, én így kifejezetten örültem neki, hogy koffein mentes és hogy cékla por is került bele, hiszen az egyik legjobb zöldség, ami segít az oxigén szállításban. Ezek mellett alap nálam a kreatin és az omega-3

Kínálatunkban számos funkcionális edzéshez és futáshoz készült sportruha található. Melyik a kedvenc kollekciód?

Dézsi Dominik: Amikor csak tehetem, kint futok, az sem nagyon szokott zavarni, ha esik az eső vagy hideg van, de ilyenkor azért a Myprotein futó ruházata nagyon jó szolgálatot tesz.

Mik a terveid a Hyrox világbajnokságot követően?

Dézsi Dominik: Egy picit biztosan pihenek a nyáron, aztán összerakjuk majd a következő évet. Szeretek merészen gondolkodni, úgyhogy cél az egy óra alatti idő és egy elite15 hely. 

Örülünk, hogy a Myprotein hozzájárulhat Dézsi Dominik Hyrox verseny felkészüléséhez

A Myprotein egész csapata drukkol Dominiknak és örülünk, hogy támogatásunkkal hozzájárulhatunk sportsikereihez. Kövessétek közösségi felületein és értesüljetek elsőként a Hyrox világbajnokságon szerzett eredményekről!

Szívesen olvasnál hasonló cikkeket? Akkor olvasd el interjúnkat Borics Ádám MMA bajnokkal vagy Dubi Anna fitensz influenszerrel!

Nagykövetek

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal - “Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben haza fogom vinni a világbajnoki övet”

Borics Ádám 2022. március 13-án ismét győzelmet aratott. Így ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy magyar MMA harcosként a Bellator világbajnoka legyen.

Nagykövetek

Interjú Dubi Anna edzővel és fitnesz influencerrel: “Legyen teljesítmény fókuszú célod is!”

Dubi Anna Magyarország egyik legnépszerűbb fitnesz influencere, aki szenvedélyét sikeres vállalkozássá alakította. Ismerd meg történetét!

2 hónap AgoAl MyproteinHU
Nagykövetek

Interjú Kozma Dominikkal, világ- és Európa-bajnok bronzérmes úszóval

A magyar sportéletben kevésbé jártas személyek számára is ismerősen csenghet Kozma Dominik neve. A 26 éves magyar úszóbajnok Magyar Ezüst Érdemkereszt díja, országos rekordjai, világ- és Európa-bajnoki sporteredményei mellett szellemes, humoros és a szokványostól gyakorta eltérő média megnyilvánulásaitól vált széles körben ismertté.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein