Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Bernáth Odett Bikini fitness versenyzővel

Interjú Bernáth Odett Bikini fitness versenyzővel
MyproteinHU
Író és szakértő26 nap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Myprotein nagykövet interjúsorozatunk legújabb részében megismerheted Bernáth Odett testépítő versenyző és fitnesz influenszer történetét, étrendjét és edzés filozófiáját. Odett vállalkozásáról, megosztó kijelentéseiről és jövőbeli céljairól kérdezzük – ismerd meg a személyt a képek és videók mögött!

Interjú Bernáth Odett testépítő versenyzővel és fitnesz influenszerrel

5 éves korodban kezdtél el versenytáncolni, amelyet több mint 10 évig folytattál. Mi ösztökélt arra, hogy ilyen fiatalon versenysportolj? Hogyan tudtad a mozgást összeegyeztetni az iskolai feladataiddal? Miért hagytad abba a táncot?

Bernáth Odett: A tánc számomra olyan volt, mint a levegővétel: teljesen természetesnek gondoltam, már óvodás koromtól kezdve a mindennapjaim része lett. A bennem lévő versenyszellem miatt magától értetődő volt, hogy magas szinten szeretném űzni a táncot, hiszen ha valamibe belekezdek, akkor azt vagy 100%-os odaadással csinálom, vagy sehogy. És ha már csinálok valamit, akkor abban a célom, hogy a legjobb legyek, kerüljön bármibe. Már az általános iskolás évek alatt meg kellett tanulnom az idő tudatos beosztását, nagyon feszített volt a tempó már akkor is élsportolóként:

  • Reggel 05:00-kor keltem,
  • 06:00-kor edzőtermi edzés,
  • 07:30-tól 14:00-ig iskola, majd
  • 16:00-tól kb. 20:00-ig tánc edzés, ahonnan 
  • 23:00-kor értem haza.
Mindezt érettségi mellett is… Kemény időszak volt. A versenytáncos pályafutásom 2020-ban ért véget, ahol az ifjúsági Magyar Bajnokságon 2. helyezést értünk el. Előtte egész évben ranglista vezetők voltunk, országos bajnokok és válogatott kerettagok. Viszont az a bizonyos 2. hely számomra hatalmas pofon volt és az utolsó csepp a pohárban a számtalan kudarc és küzdelem után. 

 

Bernáth Odett

A tánc miatt rendszeresen végeztél edzőtermi súlyzós edzést és ügyeltél a sportcélokat támogató étkezésre. Végül 2021-ben kezdtél testépítéssel foglalkozni. Miért szerettél bele ebbe a sportágba?

Bernáth Odett: Kevesen mondják ezt ki őszintén, de nekem mindig is fontos volt a külső, ezért a tánc mellett is odafigyeltem mind az edzésre, mind az étkezésre már 14-15 éves koromtól kezdve. Természetesen a táncban is fontos volt a fizikumra odafigyelni, hiszen ez a sport többek között a külsőségekről is szól. Az első években megmondom őszintén, hogy a hátam közepére nem kívántam az edzőtermi edzéseket. Nem szerettem, de tudtam, hogy ez kell ahhoz, hogy jól érezzem magam a bőrömben. Miután azonban a tánc abbamaradt, csak a konditerem maradt számomra, így egyre jobban kezdett a szívemhez nőni ez a mozgásforma. Mostanra viszont bebizonyosodott számomra, hogy miért is lettem a testépítés szerelmese: ez az a sportág, ahol senki máson nem múlik a teljesítményem. Senki nem fog helyettem diétázni, senki nem fog helyettem kardiózni. De cserébe senki nem is hátráltat, minden csak rajtam múlik. És emellett a külsőmet úgy tudom formálni, ami kiemelkedő a hétköznapokban, amiben jól érzem magam és ez elképesztően nagy magabiztosságot ad. 

2022-ben vettél részt életed első testépítő versenyén (PCA First Timers). Miből állt a versenyfelkészülés? Mennyire volt megterhelő elérni a versenyformát? Volt bármilyen hiba a felkészülés során?

Bernáth Odett: Röviden, tömören: kőkemény diéta, heti 6 súlyzós edzés, heti 7 kardió, mindez 4-5 hónapon keresztül. Egyetlen egy pihenőnap és csalónap nélkül. Nekem nagyon nehéz volt, és a mai napig nehéz a felkészülés. Aki azt gondolja, hogy ez egyre könnyebb lesz, azt sajnos el kell keserítenem. Már a 4. szezonomra készülök és még mindig baromi nehéz elérni a versenyformát. Rengeteg lemondással és áldozattal jár. De ez egyáltalán nem panaszkodás, hiszen imádom ezt csinálni, minden nehézséggel együtt. Természetesen voltak hibák, amiket elkövettem, én is emberből vagyok, hiszen a nulláról indultam egy teljesen új sportágban. Ennek ellenére már az első szezonomban sikerült több aranyérmet is szereznem, amire utólag nagyon jó visszagondolni. A hibákból igyekszem mindig tanulni és az előnyömre fordítani a tanulságokat, hiszen ez a sport a folyamatos tanulásról, valamint a külső és belső fejlődésről is szól. 

Bernáth Odett

Pár héten belül kezdődik a következő versenyszezon, így már hosszabb ideje folytatod a felkészülést. Naponta 90 perc kardiót végzel és alig több mint 1200 kcal az energiabeviteled. Hogy jut energiád a súlyzós edzésekre ilyen nagymértékű kalóriadeficit mellett? Hogyan változik az edzésed ebben az időszakban? Milyen ételeket fogyasztasz a versenyfelkészülés során?

Bernáth Odett: Jelenleg 850 kalórián vagyok, ami nagyon drasztikus és iszonyú kevés. De ilyenkor már fejben annyira a verseny lebeg a szemem előtt, hogy az éhség már nem befolyásol. Nehéz tartani ugyanúgy az edzéseket és a kardiót, de tudom, hogy ez kell a versenyforma eléréséhez, legalábbis nekem. Ugyanis fontos kiemelnem, hogy mindenki szervezete más, nem mindenkinek reagál ugyanúgy a teste a kalória deficitre. Nekem most picit nehezebben reagál a szervezetem, de megteszünk mindent, hogy a lehető legjobb formát vigyem a színpadra, kerüljön bármibe. Az edzéseket ugyanúgy tartom, heti 6 súlyzós + 7 kardió. A súlyokon minimálisan kellett visszavennem, ahogy csökken az energiaszintem, de az intenzitást igyekszem tartani. Az étrendemet tekintve én az egyszerűségre törekszem, ebben hiszek. Ezeket az alapanyagokat fogyasztom: csirkemell, pulykamell, halak, tenger gyümölcsei, rizs, zab, burgonya és zöldségek. Ennyi, semmi más.

Az emberek 99%-a nem tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy a testépítők elérjék a 10-12%-os testzsírszázalékot. Iszonyú kemény munka van minden versenyző mögött, de mindenki másként éli meg, van akinek könnyű, magasabb kalórián is leszálkásodik, van aki teljesen más módszerekkel éri el a versenyformát, de pont ez a szép ebben a sportban, és a világban, hogy nem vagyunk egyformák, mindannyian különlegesek vagyunk.

Az IFBB pro kártya megszerzése a következő nagy sportcélod. Miért szeretnél profi versenyző lenni? Milyen előnyökkel járna számodra és melyek a profi karrier veszélyei?

Bernáth Odett: A mentalitásomból fakadóan, ha valamit elkezdek, akkor abban arra törekszem, hogy a legjobb legyek. Igyekszem az élet minden területén fejlődni és ebben a sportágban a következő lépcsőfok a profi liga. A profi státusz egy hatalmas felelősség, hiszen onnantól kezdve nem csak a versenyeken, hanem a mindennapokban is méltó módon kell képviselni az IFBB PRO ligát. Az előnyök közé sorolnám azt, hogy profiként lehetőség nyílik arra, hogy kvalifikáljak a Mr.Olimpiára, ami minden testépítő álma, a testépítés csúcspontja. 

Bernáth Odett

Milyen étrend-kiegészítőket használsz a versenyfelkészülés során? Szerinted mely kiegészítők a legfontosabbak kezdő sportolók számára?

Bernáth Odett: Rengeteg vitamint és ásványi anyagot fogyasztok, hogy támogassam az emésztésem, az immunrendszerem és az izomzatomat is. A legfontosabbak mindenkinek: glutamin és a kreatin.

Ezek mellett én még fogyasztok például NAC-t, BCAA-t, CLA-t, ALA-t és még sok más táplálékkiegészítőt. 

Melyik Myprotein nasi a kedvenced off-season időszakban?

Bernáth Odett: A TOP3 egyértelműen: a Kókuszos Mogyoróvaj, a Protein Spread és a szülinapi torta ízesítésű Layered Bar!

A képeiden gyakran látni téged Myprotein edzőruhákban. Melyik a kedvenc termékvonalad? Melyik Myprotein ruhadarabot hordod a legtöbbet? 

Bernáth Odett: Nehéz kérdés, szerintem nem is tudnék egyetlen egyet választani. 

Edzéshez most az overálokat mondanám, hétköznapi viseletként pedig én hatalmas rajongója vagyok a férfi melegítő szetteknek.

Fiatal korod ellenére egy sikeres vállalkozásod van, amely sportruhákat és fitnesz kiegészítőket forgalmaz. Hogyan indult el a vállalkozás? Melyek voltak a legnagyobb kezdeti nehézségek és hogy sikerült leküzdeni őket? Milyen jó tanácsokkal szolgálnál azoknak a fiataloknak, akik hasonló terveket fontolgatnak?

Bernáth Odett: Titokban indult a vállalkozás, senkinek nem beszéltem róla, amíg el nem készültek az első termékek. A kezdeti nehézségeket a könyvelés, a vállalkozásbeli adminisztrációs munkálatok, szerződések megkötése jelentette, de idővel egyre tapasztaltabb lettem ezekben is. Szándékosan tartottam titokban, mert tudtam, hogy lebeszélnének az ötletről. Ezért a tanácsom azoknak, akik hasonló terveket fontolgatnak: Ne hagyd, hogy lebeszéljen a környezeted az ötletedről! Dolgozz csendben és a siker beszélni fog helyetted.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen tanultál kereskedelem és marketing alapszakon. Tudod kamatoztatni az egyetemen tanultakat a vállalkozásodban és az influenszer karrieredben?

Bernáth Odett: Inkább fordítva mondanám: sok tantárgynál nagyon jól tudom kamatoztatni az eddigi tapasztalataimat, számos beadandónál és feladatnál hasznosítom a tartalomgyártói és a vállalkozói ismereteimet. 

Két könyvet írtál önfejlesztés témában. Mi inspirált a könyvírásra? Melyek a legfontosabb üzenetei a munkáidnak? Milyen visszajelzéseket kaptál?

Bernáth Odett: A célom a könyvekkel, hogy motiváljam az embereket és megmutassam, hogy egy vidéki álmodozó kislányból is lehet sikeres vállalkozó, sportoló, független nő. És emellett szerettem volna, hogy picit jobban megismerjék az olvasók a történetemet, hiszen 1-2 videóból csak a felszínt látják meg az életemből. A visszajelzések abszolút pozitívak, sokan le sem tudták tenni, amíg végig nem olvasták egy éjszaka alatt és az üzenetek alapján sikerült motiválnom őket az élet minden területén.

Bernáth Odett

Az egyik videódban azt mondtad, hogy sok év tapasztalata ellenére, nehéz önazonos módon viselkedned a videókban. Mi lehet ennek az oka?

Bernáth Odett: Szerintem 100%-osan senki nem tud önmaga lenni a kamera előtt, mindenki szerepeket játszik. Természetesen teljesen más vagyok, amikor a családommal beszélgetek vagy épp egy videót készítek a YouTube csatornámra.  De azt gondolom, hogy ez az utóbbi időben nagyon sokat változott a pozitív irányba, rengeteg visszajelzést kaptam, hogy mostmár sokkal jobban átjön a személyiségem és ezáltal a negatív kommentek is megszűntek a videóim alatt, ami nagyon boldoggá tesz. 

Több olyan megosztó kijelentést tettél, amiért jelentős kritika ért. Volt olyan kritika, amelyet utólag jogosnak és építőnek gondoltál? Hogyan érintenek az alkalmanként sértő és negatív megjegyzések? A megosztó kijelentéseket tudatosan használod a nagyobb elérés érdekében?

Bernáth Odett: Igen, hiszen már több, mint 8 éve jelen vagyok a social médiában. Ebből kifolyólag természetes, hogy változott a véleményem, változott a személyiségem és a gondolkodásmódom is. 13 évesen az ember nyilván nem feltétlen gondolja át, hogy mi lesz 1-1 videó következménye, dehát mindenki hibázik a tini kora alatt. Annyi a különbség, hogy az enyémet több ezer ember látta, ezért drasztikusabbnak tűnik. Mára már viszont igyekszem sokkal tudatosabban gyártani a tartalmakat, felnőttem.

A mottód az, hogy “minden fejben dől el”. Mit jelent ez számodra? Hogyan alkalmazod ezt a szemléletet saját életedben?

Bernáth Odett: Az élet minden területén, minden egyes nap. Olyan apró dolgokban is, mint például, hogy: Ha épp fáj a fejem, akkor is azt mondom magamnak, hogy ,,nem fáj” és elterelem a figyelmem. És a legtöbbször ez be is válik. Még az éhség ellen is!

Egy korábbi interjúdban azt mondtad, hogy “nagy felelősége van az influenszereknek”. Milyen értelemben van felelőssége az online véleményvezéreknek? Hogyan használható jó célra a több százezer követőt elérő tartalom?

Bernáth Odett: Így van, hatalmas felelősségünk van, hiszen rengetegen nézik a tartalmainkat. 1-1 mondattal is megbánthatunk, befolyásolhatunk embereket, ami komoly következményekkel járhat. Mostanában már igyekszem közéleti témákban is állást foglalni, mert szerintem ez egy jó módja a tartalomgyártói befolyás kihasználásának. Azt azonban fontos kiemelnem, hogy 100%-os felelősséget nem tudunk vállalni azért, hogy a tartalmaink hatására ki és mit cselekszik. Ezért is mondom mindig például, hogy a jelenlegi étrendemet se kövesse senki, hiszen ez csak a versenyzői céljaimat szolgálja. Egy áltag hobbi sportolónak semmi szüksége ilyen drasztikus diétára.

Egyik videódban kifejezed, hogy a “csúcson szeretnél leállni” a sporttal. Milyen távlati terveid vannak a testépítést követően?

Bernáth Odett: Több vállalkozásom van indulóban, amikkel az a terv, hogy nemzetközi szintre fejlesszem őket. Szeretnék egy kiegyensúlyozott életet, párkapcsolatot és a sportolói karrierem után egy családot. 

Örülünk, hogy Bernáth Odett sport sikereit termékeinkkel támogathatjuk

Örülünk, hogy Bernáth Odett sport sikereit termékeinkkel támogathatjuk. A Myprotein egész csapata drukkol, hogy a következő versenyszezon eredményesen záruljon.

Szívesen olvasnál hasonló tartalmakat? Akkor csekkold Lengyel Dorottya fitnesz világbajnokkal és Interjú Borics „The Kid” Ádám világklasszis MMA bajnokkal készült interjúinkat!

Nagykövetek

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal - “Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben haza fogom vinni a világbajnoki övet”

Borics Ádám 2022. március 13-án ismét győzelmet aratott. Így ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy magyar MMA harcosként a Bellator világbajnoka legyen.

Nagykövetek

Interjú Dézsi Dominik Hyrox versenyzővel: “szerintem a sport az egy velem született dolog”

Vajon, hogy lesz egy közgazdászból személyi edző, majd Magyarországot képviselő Hyrox versenyző? Ismerd meg Dézsi Dominik történetét!

27 nap AgoAl MyproteinHU
Nagykövetek

Interjú Késely Ajna junior világ- és Európa-bajnok úszóval - “Álmaim csúcsa lenne az olimpia aranyérem”

Interjúsorozatunk ezen részében Késely Ajna úszóbajnokot kérdezzük sport karrierjéről, étrendjéről, edzéstechnikájáról, céljairól.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein