Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

10 tipp, mely segíti a hőségben a gyors elalvást

10 tipp, mely segíti a hőségben a gyors elalvást
Monica Green
Író és szakértő1 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése
Fordította: Barabás Gabriella

A britek egyetlen dolgot szeretnek jobban, mint a hőhullámot, mégpedig a hőhullámra panaszkodni. De szerintünk ez teljes mértékben jogunkban áll.

Az Egyesült Királyságban évente csak néhány héten át tapasztalhatók ezek a hőhullámok, ami azt jelenti, hogy ez sokkal nagyobb sokkot jelent a szervezet számára, ráadásul a házak is úgy épültek, hogy visszatartsák a hőt, ami valóban nem ideális a hőségriadó esetén. Így nem meglepő, hogy az angolok közül sokan több időt töltenek forgolódással, mint alvással. Hogy segítsünk neked (és mindenkinek a Myprotein irodában), hogy a következő hetekben jobban aludj, végeztünk egy kis kutatást, és összegyűjtöttük a hőségben való gyors elalvás érdekében a legjobb tippeket. Lássuk!

hőség

1. Tedd a lepedődet a fagyasztóba!

Ez azoknak szól, akik komolyan küzdenek, és hajlandóak helyet csinálni a fagyasztott borsó mellett az ágyneműnek és a pizsamának.

Ezt nem kell túl sokat magyarázni, dobd az ágyneműt, a pizsamát, sőt a zoknikat is a fagyasztóba lefekvés előtt egy órára, majd bújj be a jéghideg ágyba. Ez remélhetőleg elég átmeneti megkönnyebbülést nyújt ahhoz, hogy elaludj, mielőtt az ágynemű újra felmelegszik.

 

2. Napközben csukd be az ablakokat és húzd le a redőnyt!

Nyáron ösztönösen kinyitjuk az összes ablakot és ajtót. Ez lehet azonban a legnagyobb hiba, amit elkövetünk, mivel így beengedjük a meleg napfényt. Ehelyett próbáld meg egész nap zárva tartani az ablakokat és lehúzva a redőnyöket, különösen a ház legnaposabb oldalán, hogy hűvösen tartsd a szobákat.

Ha fúj a szél (halleluja), akkor a legjobb megoldás, ha a redőnyöket/függönyöket lehúzva/elhúzva tartod, de az ablakot nyitva hagyod, így a szellő beáramlik, de a meleg fény kint marad.

 

3. Keringess hideg levegőt!

Ezt a tippet láthattad már a TikTok-on - egy tál hideg vízzel való feltöltését, egy csomó jégkocka hozzáadását és a ventilátor elé ülést foglalja magában. Próbáld ki ezt a tippet körülbelül egy órával lefekvés előtt, és a szobád felfrissül, mire lefekszel. Ez a fagyasztott pizsamával párosítva? Álomcsapat.

 

4. Hidratálj!

Az elegendő vízfogyasztás minden nap kulcsfontosságú, de különösen meleg időben. A folyadékpótlás segít a szervezetednek hűvösen tartani magát, ami elősegíti a nyugodt alvást. Ügyelj rá, hogy a nap folyamán rendszeresen igyál vizet, de lefekvés előtt már ne fogyassz belőle túl sokat, ha nem akarsz állandóan a vécére járni...

Tarts egy pohár vizet az ágyad mellett (vagy egy fagyasztóban tartott vizes palackot!) arra az esetre, ha éjszaka felébrednél!

hidratálj

5. Tartsd magad a szokásos rutinodhoz – iktasd ki a szundikat!

A rutin betartása elengedhetetlen a jó alvási rend kialakításához, és ez a hőség alatt sincs másképp. Próbálj meg a szokásos időpontokban elaludni és felébredni, és kerüld a szundikálást. Bármennyire is csábító, amikor a napon fekszel, ha lehet, állj ellen. Így sokkal könnyebb lesz később elaludni.

 

6. Eddz!

Ez nyáron trükkös lehet, és ha tombol a hőség, akkor biztonságosan kell csinálni. A napközbeni testmozgás azonban egyes felnőttek esetében bizonyítottan javítja az alvás minőségét1. Sprintelj vagy végezz edzőtermi edzést reggel vagy este, amikor már lehűlt egy kicsit a levegő. Kerüld az erőteljes testmozgást napközben, amikor a hőmérséklet tetőzik. Az esti testmozgás a legjobb lefekvés előtt néhány órával, hogy a pulzusszámunk vissza tudjon állni a normális szintre.

A hőhullám alatti edzésre vonatkozó tippeket az alábbi cikkben olvashatsz:

Táplálkozás

4 tanács a nyári edzéshez | Legyen energiád még kánikula idején is!

Hogyan lássuk el energiával testünket kánikula idején? Megosztjuk veled tudásunkat, hogy hűsítő és energiadús edzéseid lehessenek a hőség idején is.

7. Olvass vagy hallgass podcastot, mielőtt lefekszel!

Alapvetően kerüld a rettegett kékfényt. Ezt már mindannyian hallottuk, de sajnos igaz. Tedd le a telefonodat, és próbálj meg inkább egy könyvet kézbe venni vagy bekapcsolni egy podcastot, ez segít majd ellazítani az elmédet és felkészíteni az alvásra.

 

8. Jöhet a hideg zuhany!

Ismered azt a szörnyű ragacsos érzést egy napon töltött nap után? Mi is. Szokj hozzá, hogy lefekvés előtt közvetlenül hűsítő zuhanyt veszel. Ez nem csak segít lehűteni a testedet, de frissnek és sokkal kényelmesebbnek is fogod érezni magad, ami sokkal könnyebbé teszi az alvást.

 

9.Kapcsold ki az eszközeidet!

Itt most nem a kékfény hatásairól beszélünk, hanem a készülékeink által kibocsátott hő hatásairól. Az olyan dolgok, mint a laptopok, játékkonzolok és TV-k mind hőt bocsátanak ki működés közben, mi viszont a lehető legjobban szeretnénk korlátozni a hőterhelést. Próbáld meg lefekvés előtt kikapcsolni a konzolokat (különösen a hálószobában lévőket), ez majd segít lehűteni a szobát.

 

10. Tarts a közelben egy spriccelőt!

Szerezz be egy hideg vízzel töltött spriccelőt vagy testpermetezőt, és tartsd az ágyad mellett. Permetezd be magad, mielőtt a párnára hajtod a fejed, és tartsd kéznél, ha éjfélkor felébrednél, hogy gyorsan megkönnyebbülj.

spriccelő

Összefoglalás

Az idei hőhullám sok álmatlan éjszakát okozott (és sok leégést is), de remélhetőleg az alábbi tippek közül néhányat megfogadva nyugodtan aludhatsz a hőségben. A történet tanulsága: fektess be egy tisztességes ventilátorba, csinálj helyet a fagyasztódban, zuhanyozz sokszor hideg vízzel, és pillanatok alatt elalszol.

Receptek

3 nyári saláta recept | És ezek tényleg finomak!

Felejtsd el az íztelen, fonnyadt saláta leveleket! Ezek az ízletes, előre elkészíthető nyári saláta receptek a feje tetejére állítják a nyarat!

Táplálkozás

Szezonális ételek | Vajon érdemes évszakonként eltérően enni?

Érdemes szezonálisan étkeznünk. A környezetünk, illetve a helyi közösség és a pénztárcád javára fog válni, ezért mindannyian profitálhatunk abból, ha az adott évszakban termő, szezonális ételek mellett döntünk.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein