Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

5 tipp az étkezési rutin betartásához, miközben otthonról dolgozol

5 tipp az étkezési rutin betartásához, miközben otthonról dolgozol
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Fordította: Rózsa Zoltán

Veled is előfordul olykor, hogy nassoláson kapod magad anélkül, hogy valóban éhes lennél? A napunk során előforduló repetatív feladataink egy jelentős részét aktív odafigyelés nélkül, automatikusan végezzük. Idővel a tudatos cselekvés tudattalan készséggé alakul, vagyis szokássá válik. Az automatikussá váló cselekvéseket jellemzően ismétlődően és rendszeresen végezzük.

Egy olyan drasztikus változás, mint a megszokott munkakörnyezet megváltozása, felboríthatja a kialakított szokásokat. Tudjuk, nem éppen egyszerű hosszú távon otthonról dolgozni… főleg, ha olyan közel van hozzánk a hűtőszekrény.

Sokunk számára nehéz a megszokott, egészséges étkezési rutinok betartása most, hogy a konyhai asztalnál vagy a kanapén ülve dolgozunk. Azonban korai lemondanod fitnesz céljaid eléréséről, a megváltozott munkakörülmények sem jelentik feltétlen étrended végét. Az alábbiakban 5 egyszerű tippet ismerhetsz meg, amelyek segíthetnek étrended betartásában miközben otthonról dolgozol!

1. Tervezd meg pontosan, milyen ételeket fogyasztasz!

étkezési rutin

Mielőtt a „legrosszabb ötletnek” titulálnád étkezési tippünk, és tovább lépnél a következő tanácsra, fontold meg, hogy a munkakörnyezet változás okozta fejetlenséget, hogyan csökkentheted saját menüd összeállításával! Azzal, hogy pontosan megtervezed, milyen ételeket fogyasztasz, nem csupán pénzt spórolhatsz a felesleges ételek elhagyása miatt, hanem rendezettebbé is teheted napjaid.

Kollégáiddal délben szoktál ebédelni az irodához közeli saláta bárban? A megbeszélések előtt szeretsz elfogyasztani egy lattét? Ahhoz, hogy a rendezett életviteled és az egészséges étrended megőrizhesd, alkoss egy étkezési tervet, ami magába foglalja az elfogyasztani kívánt ételeket és az étkezések idejét is!

Ha úgy érzed, a Drákói szigornak nincs helye életed ezen területén és inkább érzéseidre hagyatkozva szereted étkezéseid megtervezni, akkor a pontos tervek helyett próbálj összeállítani egy listán olyan ételekről, amelyeket kedvelsz és étrendedbe illeszthetőek. Majd válassz erről a listáról, amikor enni szeretnél valamit.  Pontokba szedve kedvenc egészséges fogásaid, elkerülheted, hogy egy pillanatnyi fellángolás étrended felrúgásához vezessen.

2. Mindig legyenek egészséges nassolnivalók közeledben!

egészséges snack

A megszokott munkahelyi környezetből kilépve akár komoly stresszt vagy unalmat is megélhetsz. A „bánat evés” és „unalom evés” jelenségét legtöbbünk számára nem szükséges bemutatni. Amikor a csillapíthatatlan éhségroham eluralkodik rajtad, jó szolgálatot tehet egy gyorsan elfogyasztható, egészséges nassolnivaló. Édesszájúként képtelen vagy leküzdeni a kedvenc édességeid iránt érzett vágyat az otthoni munkavégzés során? Helyezd nehezebben elérhető részre az édességeket, például egy olyan szobába, amibe ritkán mész, vagy egy magas, ritkán használt konyhai polcra! Megoldást jelenthet, ha családtagjaidnak ajándékozod azokat a nassolnivalókat, amiket végképp nem kívánsz elfogyasztani. További segítséget nyújthat, ha lecseréled a hagyományos, magas cukor- és zsírtartalmú édességeket egészségesebb alternatívájukra!

3. Készítsd el a nassolnivalókat előre!

snack

Ahogy előző tippünkben olvashattad, célszerű a kevésbé egészséges, magas cukor- és zsírtartalmú nassolnivalók helyett egészséges alternatívájukat preferálni. Azonban sokszor könnyebb kedvenc csokoládéd csomagolópapírját egy mozdulattal letépni, mint saját egészséges desszerted elkészíteni. Ahhoz, hogy a következő evésrohamnál könnyebb legyen az egészséges édességet választanod, érdemes előre elkészíteni kedvenc édességeidet előre. Akár a bevásárló lista összeállításakor is mérlegelheted, hogy milyen összetevőkre van szükséged egészséges étvágycsillapítóid elkészítéséhez.

Az egészséges nassolnivalók elkészítése nem csupán az üres kalóriák bevitelét segíthet elkerülni, de remek alkalmat nyújthat konyhai kreativitásod kiélésére. Saját édességeid elkészítésekor a pontos tápanyagtartalom és összetevő lista tudatában biztos lehetsz abban, hogy az étel, amit eszel, közelebb visz kitűzött fitnesz célod eléréséhez. Akár nagyobb mennyiségben is elkészítheted azokat a süteményeket és egyéb snackeket, amiket előszeretettel fogyasztasz, és a mélyhűtőben tárolva bármikor fogyaszthatod őket.

4. Használj motivációs kártyákat!

motiváció

Idézetek, képek és olyan tárgyak, amelyek fontos emlékeket ébresztenek benned, segíthetnek abban, hogy kitűzött fitnesz célod lebegjen a szemed előtt azokban a kritikus pillanatokban, amikor éppen felrúgni készülsz sportolói étrended. Az otthonról végzett munka általában többlet szabadidővel jár, hiszen az ingázásra fordított időt megspórolhatod.

A felszabadult időben készíthetsz olyan motivációs posztereket, amelyek a lakásod stratégiailag kiemelt jelentőségű pontjaira (hűtőszekrény, édességek tárolására szolgáló konyhaszekrény, mérleg, fürdőszobai tükör) elhelyezve extra ösztönzésben részesítheted magad.

5. Ne dolgozó asztalodnál fogyaszd ételeidet!

munkahelyi étkezés

Étrendi előírásaid betartása érdekében hasznos lehet a munkavégzés és étkezés helyét elkülönítened. Függetlenül attól, hogy megszokott munkahelyi irodád íróasztalánál vagy rögtönzött „homeoffice” munkahelyed kényelméből végzed napi munkafeladataid, azzal, hogy étkezéseid eltérő helyen végzed, segítheted magad étrended követésében.

Az étkezéseid során érdemes elszakadnod a munka terheitől, kikapcsolódnod és a gasztronómiai örömökre koncentrálnod.  Ahhoz, hogy megújult erővel térhess vissza a munkához, hasznodra válhat egy email értesítésektől, munkahelyi hívásoktól és azonnali üzenetküldő alkalmazásoktól mentes étkezési szünet.

Számítógéped előtt ülve, a megszokott munka környezetben étkezve nehéz elkerülni, hogy gondolataid ne az aktuális munkafeladatodra terelődjenek. Így önként mondasz le mindazon örömről, ami abból fakadhat, ha kedvenc fogásod úgy fogyasztod el, hogy az étel ízére koncentrálsz.

Konklúzió

Az otthoni munkavégzés számos előnye mellett sok kihívással is járhat. A megváltozott munkakörnyezet velejárója lehet, hogy a megszokott étkezési rutinod nem tudod követni. A fenti apró trükkökkel segítheted magad abban, hogy az otthoni munkavégzés miatt ne kelljen lemondani étrended követéséről. Tanácsaink segítségével új, egészséges szokásokat vezethetsz be életedbe. Ne feledd, a megfelelő táplálkozás jelenti az egészséges életvitel egyik legfontosabb alappillérét!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein