Mint tudjuk, a fehérje elengedhetetlenül fontos, ha fitt szeretnél lenni. Ez ugyanis az izmok építőköve, valamint az edzés utáni regeneráció kulcsa. A fehérjeturmixok vagy étrend-kiegészítők mellett gondoskodnod kell arról is, hogy a napi táplálékbevitel részeként elegendő fehérjét fogyassz. És bár lehet, hogy nem úgy gondolsz rá, mint a legjobb fehérjeforrásra, valójában rengeteg előnye van a máj fogyasztásának.
Még az is lehet, hogy a cikk elolvasását követően a máj lesz az új kedvenc fehérjéd. Íme a máj fogyasztás öt dietetikusok által igazolt előnye…
A máj fogyasztás előnyei
1. Kiváló minőségű fehérjeforrás
Nyilván nem lenne az új kedvenc fehérjeforrásod, ha nem lenne magas a fehérjetartalma. 100g csirkemáj körülbelül 172 kalóriát tartalmaz, és ebből 100 kalória fehérjéből származik. Ez azt jelenti, hogy kalóriatartalma alacsonyabb, mint 100g csirkemellé, de mégis magasabb a fehérjetartalma – eddig világos.
2. Vasban gazdag
A csirkemáj különösen sok vasat tartalmaz. A májban található vasat a szervezet könnyen emészti. A vas hozzájárul a szervezet vörösvérsejtjeinek előállításához, és segít megőrizni a vér egészségét. A vasbevitel növelése a fáradtság elleni küzdelemben is segíthet. Így több energiád lesz arra, hogy egyéni rekordokat állíts fel.
A vas emellett segít a szervezetnek a fehérjék lebontásában is. Tehát nem csak fehérjével lát el, hanem segít annak felhasználásában is.
Kimerültnek érezted magad mostanában? Alig tudsz feljutni a lépcsőn anélkül, hogy ne fáradnál el, pedig fizikailag fitt vagy? Lehet, hogy vashiányban szenvedsz – különösen, ha nő vagy. Kérj orvosi tanácsot, ellenőrizd a vasszintedet, és egyél egy kis májat! (No, persze ne minden nap!)
3. Telis-tele van B-vitaminnal
A máj folsavban, azaz vízben oldódó B-vitaminokban gazdag. Ideális esetben a felnőtteknek naponta körülbelül 1,5 μg B12-vitaminra van szükségük.
Ez teszi a májat még értékesebbé, mint energiaforrást. Ráadásul segít a sejtek karbantartásában és javításában. Az egyik kulcsfontosságú benne lévő vitamin a B12-vitamin, amelyet a szervezet nem tud saját maga előállítani, ezért mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő bevitelről.
4. A-vitamin is tartalmaz
A májnak továbbá nagyon magas az A-vitamin tartalma. Olyannyira magas, hogy a terhes nőknek azt tanácsolják, hogy ne fogyasszák. Azok számára, akik nem várandósak, azonban ez remek hír a bőr és a látás egészsége szempontjából.
5. Pénztárca kímélő
A szupermarketekben a csirkemáj kilogrammjáért kevesebb mint 800 forintot kell fizetni. Fagyasztva is kapható, szintén kedvező áron. Így tökéletes alapanyag a vasárnapi ebédhez, és sokkal olcsóbb választás, mint néhány “megszokott” húsféle.
Tévhitek a máj kapcsán
Méreganyagokat tartalmaz
A máj fő feladata, hogy megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól. A hiedelemmel ellentétben ez azonban nem azt jelenti, hogy a máj fogyasztás révén a szervezetből kivont méreganyagokat is elfogyasztjuk. A máj feladata a méreganyagoktól való teljes megszabadulás, megtisztulás – nem pedig azok elraktározása.
Nehéz elkészíteni
A máj régebben nagyon népszerű húsféle volt, és nem is igényel túl nagy konyhai jártasságot az elkészítése. Ugyanúgy megsüthetjük, mint a csirkemellet. Onnan tudjuk, hogy megsült, ha a színe teljesen megváltozott.
Hagymával és koktélparadicsommal serpenyőben egybesütve ízletes ételt készíthetsz. Pástétomokba, húsos-szaftos ételekbe és más olyan receptekbe is könnyen beilleszthető, amelyeknek jót tenne a gazdag, húsos íz.
Tanulság
Ha extra tápanyaggal rendelkező fehérjét keresel, a máj egy igazán jó választás, melyet érdemes beilleszteni az étrendedbe. A máj heti egyszer-kétszer történő fogyasztásának előnyei közé tartozhat a vas és a B12-vitamin által nyújtott energia, valamint az A-vitamin tartalom is. Érdemes beilleszteni étkezéseidbe a máj fogyasztást, hiszen nemcsak pénztárcabarát, de mint láthattad, számos előnnyel is rendelkezik.