Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A máj fogyasztás előnyei

A máj fogyasztás előnyei
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Mint tudjuk, a fehérje elengedhetetlenül fontos, ha fitt szeretnél lenni. Ez ugyanis az izmok építőköve, valamint az edzés utáni regeneráció kulcsa. A fehérjeturmixok vagy étrend-kiegészítők mellett gondoskodnod kell arról is, hogy a napi táplálékbevitel részeként elegendő fehérjét fogyassz. És bár lehet, hogy nem úgy gondolsz rá, mint a legjobb fehérjeforrásra, valójában rengeteg előnye van a máj fogyasztásának.

Még az is lehet, hogy a cikk elolvasását követően a máj lesz az új kedvenc fehérjéd. Íme a máj fogyasztás öt dietetikusok által igazolt előnye...

máj

A máj fogyasztás előnyei

1. Kiváló minőségű fehérjeforrás

Nyilván nem lenne az új kedvenc fehérjeforrásod, ha nem lenne magas a fehérjetartalma. 100g csirkemáj körülbelül 172 kalóriát tartalmaz, és ebből 100 kalória fehérjéből származik. Ez azt jelenti, hogy kalóriatartalma alacsonyabb, mint 100g csirkemellé, de mégis magasabb a fehérjetartalma – eddig világos.

2. Vasban gazdag

A csirkemáj különösen sok vasat tartalmaz. A májban található vasat a szervezet könnyen emészti. A vas hozzájárul a szervezet vörösvérsejtjeinek előállításához, és segít megőrizni a vér egészségét. A vasbevitel növelése a fáradtság elleni küzdelemben is segíthet. Így több energiád lesz arra, hogy egyéni rekordokat állíts fel.

A vas emellett segít a szervezetnek a fehérjék lebontásában is. Tehát nem csak fehérjével lát el, hanem segít annak felhasználásában is.

Kimerültnek érezted magad mostanában? Alig tudsz feljutni a lépcsőn anélkül, hogy ne fáradnál el, pedig fizikailag fitt vagy? Lehet, hogy vashiányban szenvedsz - különösen, ha nő vagy. Kérj orvosi tanácsot, ellenőrizd a vasszintedet, és egyél egy kis májat! (No, persze ne minden nap!)

3. Telis-tele van B-vitaminnal

A máj folsavban, azaz vízben oldódó B-vitaminokban gazdag. Ideális esetben a felnőtteknek naponta körülbelül 1,5 μg B12-vitaminra van szükségük.

Ez teszi a májat még értékesebbé, mint energiaforrást. Ráadásul segít a sejtek karbantartásában és javításában. Az egyik kulcsfontosságú benne lévő vitamin a B12-vitamin, amelyet a szervezet nem tud saját maga előállítani, ezért mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő bevitelről.

4. A-vitamin is tartalmaz

A májnak továbbá nagyon magas az A-vitamin tartalma. Olyannyira magas, hogy a terhes nőknek azt tanácsolják, hogy ne fogyasszák. Azok számára, akik nem várandósak, azonban ez remek hír a bőr és a látás egészsége szempontjából.

5. Pénztárca kímélő

A szupermarketekben a csirkemáj kilogrammjáért kevesebb mint 800 forintot kell fizetni. Fagyasztva is kapható, szintén kedvező áron. Így tökéletes alapanyag a vasárnapi ebédhez, és sokkal olcsóbb választás, mint néhány "megszokott" húsféle.

Tévhitek a máj kapcsán

Méreganyagokat tartalmaz

A máj fő feladata, hogy megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól. A hiedelemmel ellentétben ez azonban nem azt jelenti, hogy a máj fogyasztás révén a szervezetből kivont méreganyagokat is elfogyasztjuk. A máj feladata a méreganyagoktól való teljes megszabadulás, megtisztulás - nem pedig azok elraktározása.

Nehéz elkészíteni

A máj régebben nagyon népszerű húsféle volt, és nem is igényel túl nagy konyhai jártasságot az elkészítése. Ugyanúgy megsüthetjük, mint a csirkemellet. Onnan tudjuk, hogy megsült, ha a színe teljesen megváltozott.

Hagymával és koktélparadicsommal serpenyőben egybesütve ízletes ételt készíthetsz. Pástétomokba, húsos-szaftos ételekbe és más olyan receptekbe is könnyen beilleszthető, amelyeknek jót tenne a gazdag, húsos íz.

Tanulság

Ha extra tápanyaggal rendelkező fehérjét keresel, a máj egy igazán jó választás, melyet érdemes beilleszteni az étrendedbe. A máj heti egyszer-kétszer történő fogyasztásának előnyei közé tartozhat a vas és a B12-vitamin által nyújtott energia, valamint az A-vitamin tartalom is. Érdemes beilleszteni étkezéseidbe a máj fogyasztást, hiszen nemcsak pénztárcabarát, de mint láthattad, számos előnnyel is rendelkezik.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein