Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A tojás előnyei húsvétkor | Tojások fehérjetartalma

A tojás előnyei húsvétkor | Tojások fehérjetartalma
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Sok testépítő étrendjében állandó elemként jelenik meg a tojás… nem véletlenül. Fehérjék és zsírok fantasztikus forrása, emellett pedig vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz egy szerény kis tojás, melyek jó hatással vannak egészségünkre, ha beiktatjuk kiegyensúlyozott étrendünkbe.A tojások D, A, B2 és B12-vitamint tartalmaznak, valamint ásványi anyagokat, mint például folsav és jód. A tojás fehérje és sárgája egyaránt tápanyagok tárháza, melyek az egészséget célozzák meg. A tojásfehérje tartalmazza az egész tojás fehérjéjének több mint felét, a tojás ezen része továbbá rendkívül gazdag szelénben, cinkben, vasban és rézben.A tojássárgája raktározza a tojás zsírját, így a tojás ezen része bővelkedik a zsírban oldódó vitaminokban. A tojássárgája D, E, K és A-vitamin, valamint lecitin kitűnő forrása. A tojás egy szuper sokoldalú étel, mely fogyasztható akár reggeli, ebéd és vacsora részeként is. Főzhetjük, süthetjük, és a különféle elkészítési módokat használva buggyantott tojást, tükörtojást és rántottát is felszolgálhatunk.Csökkentheted a hozzáadott zsír mennyiségét, ha az elkészítés során alacsony kalóriatartalmú sprayt használsz olaj vagy vaj helyett. 

A tojás jó a szívnek!

Bár a múltban rossz híre volt a tojásnak, valójában egy kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárul az egészséges szívhez. Ez annak köszönhető, hogy számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek a szív egészségét támogatják. Ilyen, tojásban megtalálható tápanyag – mely a szívre jó hatással van – például a betain és kolin.

Ezek a tápanyagok nem csupán a szívnek előnyösek, hanem más szervünkre, például a májra is jótékony hatással vannak. A kolin a B-komplex vitaminok tagja, melyek az egészséges idegrendszerért és a sejtmembrán előállításáért felelősek. 

Kacsatojás

Fehérje: 9g

Kacsatojás fehérjetartalma

A kacsatojás hasonló a tyúktojáshoz, de megjelenését tekintve nagyobb méretű. Csakúgy, mint a tyúktojás, a kacsatojás is több méretben kapható a kicsitől a nagyig. A tyúktojáshoz képest magasabb a fehérje-és zsírtartalma. Ha kacsatojást főzöl, a tojásfehérje egyfajta kékes árnyalatot kap, míg a sárgája élénk piros-narancs színűvé válik. Egy kacsatojás körülbelül 9 g fehérjét és közel 10 g zsírt tartalmaz.

Tyúktojás

Fehérje: 6,3g

 
Tyúktojás fehérjetartalma
A leggyakoribb és a legszélesebb körben elérhető tojásfajtaként a tyúktojás egy nagyszerű pénztárcabarát megoldás mindenki számára, aki szeretné a tojás előnyeit megtapasztalni anélkül, hogy annyit kelljen költeni, mint a ritkaságszámba menő tojások esetén. Egy nagyméretű tyúktojás áltagosan 6 g fehérjét, 5 g zsírt tartalmaz, míg szénhidrátot egyáltalán nem.

Fürjtojás

Fehérje: 6 g

Fürjtojás fehérjetartalma
 A fürjtojás aprócska méretű, de ízvilágában a tyúktojáshoz hasonlít. Leginkább a gourmet főzőműsorokból és flancos éttermi étlapokról ismert fürjtojás az elérhető egyik legszebb tojásként sok mindent tartogat számunkra. A fürjtojások héja különféle színt ölthet magára a kéktől egészen a barnáig vagy fehérig.Átlagosan körülbelül 5 fürjtojás tesz ki egy nagyobb méretű tyúktojást. Ezt a tojásfajtát általában keményre főzik. Egy fürjtojás közel 1 g zsírt és 6 g proteint tartalmaz.

Fácántojás

Fehérje: 7 g

 
Fácántojás fehérjetartalma
A fácántojás kisebb, mint a tyúktojás és gazdagabb ízvilággal rendelkezik. A sárgája belül nagyobb, mint egy fürjtojás, de körülbelül fele akkora, mint a tyúktojás sárgája. Áprilistól júniusig tart a szezonja. A héja lehet olívazöldtől kezdve egészen barna is, a tojás főzve, buggyantva és tükörtojásként is nagyszerű.Egy fácántojás közel 10 g zsírt és 7 g fehérjét tartalmaz.

Strucctojás

Fehérje: 151 g

 
Strucctojás fehérjetartalma
A tojások óriásaként egy strucctojás majdnem 24 nagyméretű tyúktojásnak felel meg. Közel 2 kg a súlya, fantasztikus élvezetet jelent, melyet jobb barátokkal megosztani. Ugyanakkor sokkal tovább tart elkészíteni, mint egy átlagos tyúktojást, a főzési ideje ugyanis kb. 50 perc. A strucctojás héja sima és általában krémszínű.Áprilistól szeptemberig tart a szezonja. Reálisan tekintve persze nagyon kevesen fogyasztanak el egy egész strucctojást, de hogy össze tudjuk hasonlítani a tápanyag értékeket, egy tyúktojásnyi adag a strucctojásból kb. 83 kalóriát tartalmaz.

Gyöngytyúktojás

Fehérje: 25 g

 
Gyöngytyúktojás fehérjetartalma
A gyöngytyúktojás tápláló és karakteres ízű sárgájáról ismert. A tojás héja barnás színű, és bár 30%-kal kisebb a mérete, mint egy tyúktojásé, annál sokkal ízletesebb. A gyöngytyúk Dél-Afrikában honos, és csupán 50-60 tojást rak egy év során.Tavasztól nyárig tart a szezonja. A madár különösen Franciaországban népszerű, tojásaik főzve igazán ízletesek. Egy gyöngytyúktojás közel 3,5 g zsírt és 25 g fehérjét tartalmaz.

Tanulság

A tojás valóban nagyszerű része bármely sportoló étrendjének, feltéve természetesen, hogy az illető nem allergiás rá. Miért ne lehetnél kicsit kalandvágyó? Kóstolj meg különféle típusú tojásokat a megszokott tyúktojáson kívül, és turbózd fel az étrendedet, miközben élvezed az egészségedre gyakorolt pozitív hatásokat, melyek a tojásfogyasztással járnak!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein