Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A tojás előnyei húsvétkor | Tojások fehérjetartalma

A tojás előnyei húsvétkor | Tojások fehérjetartalma
MyproteinHU
Író és szakértő5 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Sok testépítő étrendjében állandó elemként jelenik meg a tojás… nem véletlenül. Fehérjék és zsírok fantasztikus forrása, emellett pedig vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz egy szerény kis tojás, melyek jó hatással vannak egészségünkre, ha beiktatjuk kiegyensúlyozott étrendünkbe.

A tojások D, A, B2 és B12-vitamint tartalmaznak, valamint ásványi anyagokat, mint például folsav és jód. A tojás fehérje és sárgája egyaránt tápanyagok tárháza, melyek az egészséget célozzák meg. A tojásfehérje tartalmazza az egész tojás fehérjéjének több mint felét, a tojás ezen része továbbá rendkívül gazdag szelénben, cinkben, vasban és rézben.

A tojássárgája raktározza a tojás zsírját, így a tojás ezen része bővelkedik a zsírban oldódó vitaminokban. A tojássárgája D, E, K és A-vitamin, valamint lecitin kitűnő forrása. A tojás egy szuper sokoldalú étel, mely fogyasztható akár reggeli, ebéd és vacsora részeként is. Főzhetjük, süthetjük, és a különféle elkészítési módokat használva buggyantott tojást, tükörtojást és rántottát is felszolgálhatunk.

Csökkentheted a hozzáadott zsír mennyiségét, ha az elkészítés során alacsony kalóriatartalmú sprayt használsz olaj vagy vaj helyett.

 

A tojás jó a szívnek!

Bár a múltban rossz híre volt a tojásnak, valójában egy kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárul az egészséges szívhez. Ez annak köszönhető, hogy számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek a szív egészségét támogatják. Ilyen, tojásban megtalálható tápanyag – mely a szívre jó hatással van – például a betain és kolin.

Ezek a tápanyagok nem csupán a szívnek előnyösek, hanem más szervünkre, például a májra is jótékony hatással vannak. A kolin a B-komplex vitaminok tagja, melyek az egészséges idegrendszerért és a sejtmembrán előállításáért felelősek. 

Kacsatojás

Fehérje: 9g

Kacsatojás fehérjetartalma

A kacsatojás hasonló a tyúktojáshoz, de megjelenését tekintve nagyobb méretű. Csakúgy, mint a tyúktojás, a kacsatojás is több méretben kapható a kicsitől a nagyig. A tyúktojáshoz képest magasabb a fehérje-és zsírtartalma. Ha kacsatojást főzöl, a tojásfehérje egyfajta kékes árnyalatot kap, míg a sárgája élénk piros-narancs színűvé válik. Egy kacsatojás körülbelül 9 g fehérjét és közel 10 g zsírt tartalmaz.

Tyúktojás

Fehérje: 6,3g

 

Tyúktojás fehérjetartalma

A leggyakoribb és a legszélesebb körben elérhető tojásfajtaként a tyúktojás egy nagyszerű pénztárcabarát megoldás mindenki számára, aki szeretné a tojás előnyeit megtapasztalni anélkül, hogy annyit kelljen költeni, mint a ritkaságszámba menő tojások esetén. Egy nagyméretű tyúktojás áltagosan 6 g fehérjét, 5 g zsírt tartalmaz, míg szénhidrátot egyáltalán nem.

Fürjtojás

Fehérje: 6 g

Fürjtojás fehérjetartalma

 

A fürjtojás aprócska méretű, de ízvilágában a tyúktojáshoz hasonlít. Leginkább a gourmet főzőműsorokból és flancos éttermi étlapokról ismert fürjtojás az elérhető egyik legszebb tojásként sok mindent tartogat számunkra. A fürjtojások héja különféle színt ölthet magára a kéktől egészen a barnáig vagy fehérig.

Átlagosan körülbelül 5 fürjtojás tesz ki egy nagyobb méretű tyúktojást. Ezt a tojásfajtát általában keményre főzik. Egy fürjtojás közel 1 g zsírt és 6 g proteint tartalmaz.

Fácántojás

Fehérje: 7 g

 

Fácántojás fehérjetartalma

A fácántojás kisebb, mint a tyúktojás és gazdagabb ízvilággal rendelkezik. A sárgája belül nagyobb, mint egy fürjtojás, de körülbelül fele akkora, mint a tyúktojás sárgája. Áprilistól júniusig tart a szezonja. A héja lehet olívazöldtől kezdve egészen barna is, a tojás főzve, buggyantva és tükörtojásként is nagyszerű.

Egy fácántojás közel 10 g zsírt és 7 g fehérjét tartalmaz.

Strucctojás

Fehérje: 151 g

 

Strucctojás fehérjetartalma

A tojások óriásaként egy strucctojás majdnem 24 nagyméretű tyúktojásnak felel meg. Közel 2 kg a súlya, fantasztikus élvezetet jelent, melyet jobb barátokkal megosztani. Ugyanakkor sokkal tovább tart elkészíteni, mint egy átlagos tyúktojást, a főzési ideje ugyanis kb. 50 perc. A strucctojás héja sima és általában krémszínű.

Áprilistól szeptemberig tart a szezonja. Reálisan tekintve persze nagyon kevesen fogyasztanak el egy egész strucctojást, de hogy össze tudjuk hasonlítani a tápanyag értékeket, egy tyúktojásnyi adag a strucctojásból kb. 83 kalóriát tartalmaz.

Gyöngytyúktojás

Fehérje: 25 g

 

Gyöngytyúktojás fehérjetartalma

A gyöngytyúktojás tápláló és karakteres ízű sárgájáról ismert. A tojás héja barnás színű, és bár 30%-kal kisebb a mérete, mint egy tyúktojásé, annál sokkal ízletesebb. A gyöngytyúk Dél-Afrikában honos, és csupán 50-60 tojást rak egy év során.

Tavasztól nyárig tart a szezonja. A madár különösen Franciaországban népszerű, tojásaik főzve igazán ízletesek. Egy gyöngytyúktojás közel 3,5 g zsírt és 25 g fehérjét tartalmaz.

Tanulság

A tojás valóban nagyszerű része bármely sportoló étrendjének, feltéve természetesen, hogy az illető nem allergiás rá. Miért ne lehetnél kicsit kalandvágyó? Kóstolj meg különféle típusú tojásokat a megszokott tyúktojáson kívül, és turbózd fel az étrendedet, miközben élvezed az egészségedre gyakorolt pozitív hatásokat, melyek a tojásfogyasztással járnak!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein