Táplálkozás

A vegán kollagén ugyanolyan jó, mint az állati eredetű kollagén?

A kollagén egy közkedvelt kiegészítő, mely apró fehérjéket biztosít, amelyek többek között támogathatják a bőr, a bél és az ízületek egészségét. Míg a hal vagy a szarvasmarha kollagén a leggyakoribb, piacon megtalálható típus, mostanra a vegán kollagén is megjelent, mint lehetőség.

Mivel a kollagén egy, a szervezet által előállított fehérje, a bevitel növelése mindezidáig azt jelentette, hogy más állati forrásokhoz folyamodtunk. De most elérkezett az idő, hogy a baktériumok és élesztő által termelt vegán kollagént is használhatod, amely ugyanolyan előnyökkel járhat, mint az állati eredetű kollagén.

Ugrás ide: 

vegán kollagén

Mi az a kollagén?

A kollagén egy fehérje, amely jelen van a bőrünkben, csontjainkban, hajunkban, körmeinkben és ízületeinkben. Testünk saját maga is előállítja, emellett pedig gyakori egyes állatokban is, mint a halakban és a szarvasmarhákban. Ezek jelentik a kollagén kiegészítők természetes forrásait.

Mivel idővel csökken testünk kollagén ellátása, az emberek kollagén kiegészítőket használnak a kollagénszint növelésére, így próbálva lassítani az öregedési folyamat ezen részét.

A kollagén hatása

A kollagén egy strukturális fehérje, amely testünk erejét tartja szinten. Gondoskodik bőrünk rugalmasságáról, ízületeink mozgékonyságáról és csontjaink erejéről.

Bár nem szívódik fel az izmokban, mint például a tejsavó vagy más fehérjeporok, ugyanakkor jelezheti testünknek, hogy több kollagént termeljen, és ily módon erősítse izmainkat.1 Orvosi alkalmazása a bőr, ízületek és szem egészségének támogatására történik, valamint a teljesítmény fokozására használják kiegészítőként.

Miből készül az állati eredetű kollagén?

A szarvasmarha- és tengeri kollagén forrásban lévő tehén- vagy halcsontokból és egyéb állati melléktermékekből származik.

Míg az így kapott porok és folyékony kiegészítők általában íztelenek és szagtalanok, az állati eredetű kollagén előállítása nem biztos, hogy összhangban áll a vegetáriánus étrendet követők preferenciáival. A vegán étrenddel pedig határozottan nem.

Hogyan készül a vegán kollagén?

A vegán kollagént valójában laboratóriumban állítják elő. A tudósok génmódosított élesztőt és baktériumokat is képesek oly módon használni, hogy állati eredetű termékek felhasználása nélkül termeljenek kollagénfehérjét.3

Képesek úgy manipulálni a fehérjéket, hogy pontosan leutánozzák az emberi kollagén szerkezetét.

Milyen előnyökkel jár a kollagén?

A kollagén kiegészítők használata egy trükkel arra készteti a testet, hogy fokozza saját kollagén termelését. Ha szervezetünkben szabad kollagén található (kiegészítők fogyasztása által), akkor a test úgy gondolja, hogy saját termelése kezd leállni, így ennek hatására fokozza a természetes kollagéntermelést.

A kollagén potenciális előnyei közé tartozik a bőr egészségének javulása (jobb hidratáltság és rugalmasság), az ízületek, a csontok egészségének javulása, valamint a haj és a körmök növekedésének fokozása.1

A kollagén támogatja a kreatin izomzatban kifejtett hatását is, ami fokozza a regenerációt két edzés között, valamint támogatja az izomnövekedést.2

Van különbség az állati eredetű és a vegán kollagén között?

Míg az állati kollagének jellemzően következetesen ugyanazokból a forrásokból származnak, a vegán kollagén megalkotásában többféle baktérium és élesztő is részt vesz.

Egy tanulmány megemlíti, hogy a P. pastoris a legelőnyösebb baktérium a termelés kapcsán, bár további kutatásokra van szükség ezen a területen.3 A vásárolni kívánt vegán kollagén címkéjén erről bővebb információt szerezhetsz.

A vegán kollagén ugyanolyan jó?

Mivel a vegán kollagén végső szerkezete megegyezik az emberi kollagén szerkezetével, ugyanolyan hatékonynak kell lennie, mint más állati eredetű kiegészítőknek. Ez egy folyamatosan fejlődő tudomány, így érdekes lesz követni, milyen előrelépések történnek ezen a területen.

Tanulság

A növényi étrendet követõ sportolók lehet, hogy az előállítás miatt kerülték eddig a kollagén kiegészítõket, most azonban fenntartható vegán alternatíva is piacra kerül a halakból vagy szarvasmarhákból származó kollagén helyett.

Míg a kollagén előnyeit és hatásait még vizsgálják, a vegánok már ugyanúgy használhatják a kollagént egészségük és teljesítményük javításához, mint a hagyományos kollagént fogyasztók.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.


 

  1. Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical interventions in aging, 9, 1747. 
  2.   Hashim, P., Ridzwan, M. M., Bakar, J., & Hashim, M. D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal22(1), 1. 
  3. Báez, J., Olsen, D. & Polarek, J.W. Recombinant microbial systems for the production of human collagen andgelatin. Appl Microbiol Biotechnol 69, 245–252 (2005). https://doi.org/10.1007/s00253-005-0180-x 

 



Claire Muszalski

Claire Muszalski

Regisztrált dietetikus

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.


Ne hagyja ki akcióinkat | Klikk Vásárlás