Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Étkezési trendek és divat a 90-es évekből

Étkezési trendek és divat a 90-es évekből
Monica Green
Író és szakértő2 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése

Fordította: Rózsa Zoltán

Az ezredforduló előtt születtél, és keresed a lehetőséget egy kis nosztalgiázásra? A Z-generáció egyik tagjaként ihletet merítenél a 90-es évek divat trendjeiből? Ha a válasz igen, olvasd tovább cikkünket!

A ’90-es évek tematikájú Impact Week II kedvezmény sorozatunk megünneplésének alkalmából úgy gondoltuk, hogy felidézhetnénk a korszak legnépszerűbb és legszokatlanabb étrend és ruházati divat trendjeit. Mi is lehetne ennél nosztalgikusabb? Tarts most egy kis szünetet az Impact Week II leárazásunk böngészésével, és frissítsd fel emlékeidben, hogy hogyan is étkeztünk és öltözködtünk a 90-es években.

90-es évek

1. Megszorító étrendek

Dr. Robert Atkins népszerűsítette minden idők egyik legismertebb étrendjét: az Atkins diétát, amely egy szénhidrátokban rendkívül szegény, magas zsír- és fehérjetartalmú étrend. Tehát, aki ilyen diétát követett, annak sok-sok ételről kellett lemondania, hogy az előírt tápanyag mennyiségeknek meg tudjon felelni.

Bár Dr. Atkins ezt az étrendet még a ’60-as évek derekán alkotta meg, igazán csak a 90-es években vált népszerűvé, köszönhetően a „Dr. Atkins forradalmian új étrendje” című könyvnek. A forradalom elkezdődött. 2003-ban a BBC arról számolt be, hogy a férfiak 7%-a és a nők 10%-a próbálta ki korábban az Atkins diétát, annak roppant szigorú jellege ellenére.

Ma a legtöbben talán csak örülünk annak, hogy az Atkins-diéta már a múlté, azonban úgy tűnik, van néhány örököse. Számtalan hasonló, megszorító étrend lebeg körülöttünk: gondolj csak a ketogén diétára.

 

2. Görkorcsolyázás

A ’90-es években kinőttük a 80-as évek menő görkorcsolyáját. Divatba jött annak egy sokkal kifinomultabb görgős változata, aminek a kettő helyett csak egy sorban voltak kerekei. Ez némileg megnehezítette ugyan az egyensúlyozást, de mégiscsak a 90-es évek új megjelenését szimbolizálta.

Egyeseknek a görkorira csak közlekedési eszközként volt szüksége, hiszen mégiscsak gyorsabban meg lehetett tenni vele az utat, mint gyalog, míg mások úgy látták, van lehetőségük akár profi görkorissá is válni. A görkorcsolyák szinte mindenkinél első helyen szerepeltek a karácsonyi kívánságlistán.

 

3. Minden zsírszegény

Fentebb esett szó a magas zsírtartalmú étrendről. A 90-es években, az ellenkultúra jegyében, megszületett egy másik étrend, amely a zsírbevitelt igyekezett minimalizálni.

A magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrend fanatikusokkal szemben megjelent az a tömeg, amelynek tagjai a zsírt egyenesen károsnak látták, és törekedtek a zsírbevitel minimalizálására. Ez részben ahhoz vezetett, hogy kezdtek megjelenni a piacon az első zsírmentes rágcsálnivalók és kalóriadús ételeket helyettesítő kalóriaszegény italok. A divathullám olyannyira népszerűvé vált, hogy még a McDonalds is piacra dobta az alacsony zsírtartalmú „McLean” hamburgert, amely meglepő módon hamar lekerült a menüről.

 

4. Léböjt kúrák, folyadék diéták

Az Egyesült Államokban a 90-es években berobbantak az étkezést helyettesítő turmixok. Mindössze egy év alatt, 1990-ben, az eladások mintegy 28%-kal nőttek. Hírességekkel promotáltak olyan étkezéspótló turmixokat, amelyek garantált fogyást ígértek. Egy 1991-es hirdetés arra biztatott, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is fogyassz étkezés helyettesítő italt a fogyás érdekében.

Az étrend helyettesítő készítmények, köztük az étkezés helyettesítő turmixok is sokat fejlődtek a 90-es évek óta. Bizonyítékra van szükséged? Nézd meg a BeNu teljes értékű táplálkozási turmixunk! A 90-es évek étkezés helyettesítőivel szemben, ez a turmix megfelelő makrókkal és mikrotápanyagokkal rendelkezik, és támogatja a szervezet egészséges működését.

 

5. Vércsoport diéta

A 90-es években nagy népszerűségre tett szer a vércsoport diéta, amelynek alapgondolata, hogy az egyén vércsoportja meghatározza az optimális táplálkozási szokásokat.

Dr. Peter D’Adamo „4 vércsoport szerinti diéta” című könyve tette igazán népszerűvé az étkezési trendet. Mivel az étrend hatékonyságát nem sok bizonyíték támasztja alá, így örülünk annak, hogy az étkezési divathullám a 90-es éveket nem élte túl.

 

6. Cukormentes étrend

Egy másik népszerű trend a 90-es évekből a cukormentes étrend. Az étrend alapelvei elsőre jó ötletnek tűnhetnek, hiszen a feldolgozott élelmiszerek mellőzését, és gyümölcsök, zöldségek, sovány vörös húsok, tejterméket fogyasztását javasolja. A cukormentes étrend fontos megkötése, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztása kerülendő.

Sajnos azonban a cukormentes diéta egy téves elgondoláson alapul, amely szerint, az inzulinszint megemelkedése elhízáshoz vezet. A téves feltevés ellenére, a diéta alapgondolata, amely a feldolgozott élelmiszerek helyett mikro- és makrotápanyagokban gazdag természetes élelmiszereket javasol, helyes.

 

7. Káposztaleves diéta

Akár hiszed, akár nem, ez az étrend káposztalevesből áll! Szerencsére a káposztaleves diéta nem korlátozódott teljes mértékben csak a káposztalevesre. Az előírt ételek a hét napjától függően változtak. Így bizonyos napon fogyaszthatóak voltak gyümölcsök, zöldségek, sőt heti egy napon még vörös hús is megengedett volt.

Az étrend a gyors fogyás elérésében kívánt támogatást nyújtani, azáltal, hogy napi 1000 kalória fogyasztására ösztönözte a követőit. Ez nem a legtartósabb módja a fogyásnak, mert a drasztikus kalóriamegvonás jelentős izomtömeg vesztéssel és súlyos tápanyag deficittel járhat. Kiváló ötlet a heti menüt előre megtervezni, és gondoskodni arról, hogy sportcélodat támogató, egészséges ételeket fogyaszthass, ennek azonban nem a káposzta diéta a módja.

 

8. Vödörsapka (bucket hats)

Annak ellenére, hogy a 90-es évek klasszikus ,,vödörsapka” trendje 2020-ban már visszatért, még mindig nem vagyunk meggyőződve arról, hogy jó ötlet-e viselni. Abban biztosak lehetünk, hogy a vödör sapkák praktikusak, ha olyan helyen élünk, ahol sokat esik. A vödörsapka előnye, hogy hatékonyan védi az arcot a naptól, a széltől és a csapadéktól. Akár száraz is maradhatsz, ha a megfelelő sapkát választod.

 

9. Dresszek

Az edzőruhák régebben sokkal extravagánsabb voltak, és ezt sokan imádták. Az egyik legjobb edzőruha választás a dressz, hiszen nem csak segít folyamatosan szemmel tartani az alak változását, de könnyen is lehet benne mozogni. A dresszek maradjanak, de azt javasoljuk, hogy a harisnyanadrág és a lábmelegítő inkább ne legyen ruhatárad része.

 

10. Biciklis nadrág

A 90-es években alapvető viselet volt a kerékpáros rövidnadrág. Túlméretezett pólóval, egy lábmelegítővel és egy vaskosabb edzőcipővel párosítva teljes a 90-es évek outfit. Örömmel adunk zöld utat ennek a trendnek, hiszen időtálló és klasszikus, egészen a mai napig. Edzőteremben és a mindennapok során is megállja a helyét.

 

11. Övtáska

A 90-es évek elengedhetetlen kelléke volt az övtáska. Minden apróságot, ami szükséges a mindennapok során (pénztárca, zsepi, iratok stb.) könnyen elhelyezhetsz egy kis táskában, ami mellesleg még remekül is passzol az ugyancsak népszerű edző dresszhez. Ez a trend egy igazi kedvenc, nekünk elhiheted. A 90-es évek fitnesz királya, Mr. Motivator elárulta egy nemrég adott interjúban, hogy 500 övtáskája van, ami lássuk be, elég lenyűgöző.

 

12. Díszcsatos szárú edző nadrág

A díszcsatos szárú nadrágok a 90-es évek kevésbé maradandó divathullámai közé tartoznak. Ha még nem ismerted, ezek olyan típusú nadrágok, amiknek hagyományosan gombok vannak az oldalán arra az esetre, ha egy kis friss levegőre vágynál. Ezek a nadrágok remekül működtek a '90-es évek videóklippjeiben és jelmezbulijain, ahol menőnek számított, ha utat engedtél némi szabad bőrfelületnek a táncmozdulataid során.

 

Konklúzió

Szeretjük azt gondolni, hogy az étrend-kultúra és a divat egyaránt sokat fejlődött az elmúlt 30 évben. Bár örömmel látjuk, hogy visszatért néhány gyermekkori kedvencünk, van néhány 90-es évekbeli trend, amely jobb, ha a feledés homályába merül.

Nézz vissza oldalunkra szeptember 6-án, és vess egy pillantást elképesztő Impact Week ajánlatainkra, és töltsd fel étrend-kiegészítő és edzőruha raktáraid az eredeti ár töredékéért! Nem szeretnél lemaradni legfontosabb híreinkről? Kövess minket Instagram oldalunkon!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/atkins-diet
  2. https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?next_url=https%3a%2f%2fwww.washingtonpost.com%2farchive%2flifestyle%2ffood%2f1991%2f03%2f13%2fshake-up-in-the-diet-industry%2fdc9507d2-9e59-4de2-b544-c67bb2d317db%2f
Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein