Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Fokhagyma hatása: jóval több, mint fűszernövény

Fokhagyma hatása: jóval több, mint fűszernövény
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Tudtad, hogy a fokhagyma jótékony hatása mennyi mindenben támogathatja a szervezetünk működését? Ez a gyógy- és fűszernövény hihetetlenül sokoldalú: ízletessé teszi a különböző ételeket, a népi hiedelem szerint pedig a vámpírok ellen is hatásos fegyver lehet, de még ennél is sokkal többet tud! Mielőtt azonban a konyhába rohannál, hogy a fokhagyma napi adagja rögtön kipipálható legyen egy kis olaszosan fűszeres kenyér formájában, olvasd el a cikkünket és tudj meg mindent a fokhagyma jótékony hatásai kapcsán! Csupán az elmúlt tíz évben több, mint 1000 olyan tudományos kutatás készült, aminek a fokhagyma hatása volt a fő témája, így bőven van miről mesélnünk.

A fokhagyma jótékony hatásai

A fokhagyma (allium sativum) egy ehető évelő növény, amely az amarilliszfélék családjába tartozik. Gyakran használjuk a főzés során kellemes aromája miatt, de a fokhagyma jótékony hatása is széles körben ismert: az alternatív gyógyászatban már nagyon régóta használják a fokhagyma erejét. Tudják, milyen potenciál rejlik ebben az élelmiszerben, hiszen több kutatás eredménye is abba az irányba mutat, hogy a fokhagyma jótékony hatása valóban rendkívül erőteljes!  

A fokhagyma egyik legfontosabb titka az allicin. Ez a nyers fokhagymában található, azonban annak hőkezelése során lebomlik, ezért a fokhagyma jótékony hatása akkor élvezhető teljes egészében, ha nyersen fogyasztjuk.2

De hogy miben is nyilvánul meg pontosan a fokhagyma jótékony hatása? Máris mutatjuk!

1. Csökkentheti a vérnyomást

A kutatások szerint a fokhagyma fogyasztása pozitív hatással lehet a kardiovaszkuláris rendszerünkre nézve. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a fokhagymában gazdag étrend és az alacsonyabb vérnyomás kéz a kézben járnak.4 Más tanulmányok arra mutattak rá, hogy a fokhagyma hatása lehet a szisztolés vérnyomás csökkentése, illetve segíthet a magas vérnyomás megelőzésében is.4

A kutatások szerint a fokhagyma jótékony hatása a vér triglicerid-szintjével (ez a vérben található zsírokat jelenti) kapcsolatosan is jelentkezhet, épp úgy, mint a koleszterinszintet illetően. A legtöbb ilyen kutatásban az alanyok állatok voltak, így egyelőre nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az emberek esetében is így alakulnának az eredmények, de a lehetőségek ígéretesek: a bizonyossághoz azonban további vizsgálatok szükségesek a témában.4

2. Értágítás

A fokhagyma hatása lehet az erek tágítása, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban és több tápanyag haladjon át rajtuk. Ez rendkívül fontos és pozitív a testünk számára, hiszen így a vérkeringés sokkal hatékonyabb: a szervezetünkben a tápanyagok akadálytalanul áramolhatnak.4

3. Antioxidáns és idegvédő hatás

A reaktív oxigénfajok (angolul reactive oxygen species, röviden ROS) és a szabadgyökök komoly összefüggésbe hozhatóak rengeteg napjainkban elterjedt betegséggel, mint például az agresszív gyulladásos folyamatok.3A szabadgyökök egy vagy több párosítatlan elektronnal rendelkeznek, amelyek a testünkben rendkívül reaktívvá válhatnak, komoly károkat okozva a sejtjeinkben (amit oxidatív stressznek nevezünk).3A fokhagyma hatása ebben a folyamatban is támogathatja a szervezetünket: bizonyos alkotóelemei antioxidánsként működnek a testünkben és “felemésztve” ezeket a szabadgyököket, segítenek az oxidatív stressz csökkentésében.3Egyelőre limitált azoknak a kutatásoknak a száma, amelyek ebben a témában készültek, azonban ez a szám egyre növekszik: folyamatosan vizsgálják a fokhagyma hatását és az idegrendszerünk védelmével kapcsolatos előnyeit.3
Fokhagyma hatása

A fokhagyma káros hatásai

Hogy a fokhagyma káros hatásai miben nyilvánulnak meg? Egészen mostanáig nem merült fel, hogy a fokhagyma ártalmas lehetne a szervezetünk számára: fontos azonban, hogy a kutatások napi egy-két gerezd fokhagyma fogyasztását veszik alapul és erre vonatkozóan állítják azt, hogy biztonságos.3 A sok fokhagyma fogyasztása, főleg éhgyomorra azonban kellemetlen tüneteket okozhat: ilyen lehet a felfúvódás, vagy más, gyomor- és bélrendszert érintő diszkomfort-érzés. 

A fokhagyma topikális alkalmazása esetén allergia is felmerülhet. A leggyakoribb “mellékhatás” azonban a kellemetlen lehellet és testszag.

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyi a fokhagyma napi adagja? 

Mivel a fokhagyma nem egy táplálékkiegészítő, aminek pontosan meghatározható az ajánlott napi adagja, így rajtunk múlik, hogy mennyit szeretnénk fogyasztani belőle: ez lehet a kutatásokban alapul vett napi egy-két gerezd, de természetesen ennél több is. 

Napi egy gerezd fokhagyma már elég lehet, hogy érezzük a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatást? 

Mivel a legtöbb tanulmány napi egy, esetleg két gerezd fokhagyma fogyasztásából indult ki, így ez ideális napi adag lehet a pozitív hatások kiaknázása érdekében. 

Veszélyes lehet a sok fokhagyma fogyasztása a szervezetünkre nézve? 

Ha többet fogyasztunk napi egy-két gerezd fokhagymánál, ráadásul ezt éhgyomorra tesszük, akkor az erre érzékenyebb személyek esetében előfordulhat felfúvódás, esetleg más, kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tünetek.

Üzenet

A fokhagyma hatása már évszázadok óta ismert - régóta tudjuk, a fogyasztása milyen pozitív a szervezetünkre nézve, de a modern tudomány kutatásokkal is alátámasztotta ezeket a hagyományokat. 

Szeretnél még többet tenni az egészségedért a táplálkozásoddal? Akkor mindenképp érdemes megismerned Green Superfood Blend termékünket! Ez az innovatív, komplex superfood mix kényelmes és egyszerű módja az egészséges élelmiszerek fogyasztásának: a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A spenót, brokkoli, búzafű, kelkáposzta, spirulina és camu camu bogyó előnyeit anélkül élvezheted, hogy ezeket mind külön-külön be kellene szerezned és elkészítened - elképesztő, nem igaz?

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Kaye, A. D., Nossaman, B. D., Ibrahim, I. N., Feng, C. J., McNamara, D. B., Agrawal, K. C., & Kadowitz, P. J. (1995). Analysis of responses of allicin, a compound from garlic, in the pulmonary vascular bed of the cat and in the rat. European Journal of Pharmacology, 276(1–2), 21–26.
  2. Lawson, L. D., & Hunsaker, S. M. (2018). Allicin Bioavailability and Bioequivalence from Garlic Supplements and Garlic Foods. Nutrients, 10(7). https://doi.org /10.3390/nu10070812
  3. Mathew, B., & Biju, R. (2008). Neuroprotective Effects of Garlic A Review. The Libyan Journal of Medicine, 3(1), 23–33. https://doi.org/10.4176/071110
  4. Mikaili, P., Maadirad, S., Moloudizargari, M., Aghajanshakeri, S., & Sarahroodi, S. (2013). Therapeutic Uses and Pharmacological Properties of Garlic, Shallot, and Their Biologically Active Compounds. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 16(10), 1031–1048.
  5. Qidwai, W., & Ashfaq, T. (2013). Role of Garlic Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/125649
  6. Tattelman, E. (2005). Health effects of garlic. American Family Physician, 72(1), 103–106.
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein