Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Mit tegyünk másnaposság ellen? | 4 top tipp

Mit tegyünk másnaposság ellen? | 4 top tipp
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Egy jó kis este hátránya, a következő reggel. Sok elintéznivalód lenne, de úgy érzed magad, mintha átment volna rajtad egy kamion. Mit kell tennie egy diáknak? Mutatunk pár trükköt a rettegett másnaposság kezelésére és megelőzésére.

Tipp #1: Víz

Amikor készülődsz arra, hogy elmenj szórakozni, készíts oda magadnak egy nagy üveg vizet az ágyad mellé, hogy elérhető legyen számodra, mire hazaértsz. Egy sima üveg jó, de a MyProtein Gallon Hydrator Flakon még jobb. Igyál belőle egy nagyot, amikor hazaérsz, hogy megadd a lehetőséget a testednek arra, hogy kitérjen a szenvedés elől. Amikor felébredsz az is jól fog esni, hogy megihatod a melletted levő maradék vizet.

A tudomány: Az alkohol tulajdonsága, hogy csökkenti a szervezet vízegyensúlyát, emellett gyengének érzed magad, ami miatt szörnyű fejfájás gyötörhet, ha az agyad körüli víz mennyiségét is csökkenti. Minél több vízzel látod el a szervezetedet, annál kevesebb káros hatása lesz az alkoholnak a szervezet vízegyensúlyára.

Tipp #2: Elektrolitok

Ha egy nagyon kemény estéd volt, a véred esszenciális elektrolitokat veszít. Ettől elég rosszul érezheted magad, azért mielőbb pótolnod kell az elektrolitokat, hogy enyhíts a tüneteiden. Szerencsére számos sportitalban megtalálhatók, ugyanúgy a kókuszvízben is vagy táplálék-kiegészítőkben és egyéb kiszáradást csökkentő gyógyszerekben, mint például a Dioralyte.

A tudomány: Egészségünk számára kulcsfontosságú elektrolitok, a nátrium, kálium, magnézium, kalcium, klorid, hidrogén-foszfát és hidrogén-karbonát. Az alkohol arra kényszeríti a szervezetet, hogy sokkal intenzívebben használja fel ezeket az elektrolitokat, mint normál esetben. Feltöltésük segíteni fog a szervezetnek abban, hogy azokat a méreganyagokat átalakítsa és kiűzze, amelyek az alkohol fogyasztása miatt kerültek szervezetünkbe.

Tipp #3: Gyömbér

A friss gyömbért sok ezer éven keresztül a hányinger orvoslására használták. Ezek a gyökerek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek nyugtatják a gyomrot. Szerencsére a gyömbér sokáig eláll, így a tanévkezdéskor bevásárolhatsz nagy mennyiségben, ha sok átmulatott éjszakát látsz magad előtt.

Másnapossági „orvosságot” készíthetsz, ha elkeversz néhány kisebb darab gyömbért egy kiskanálnyi barna cukorral. Alternatívaként rágcsálhatsz aszalt, cukrozott gyömbért is.

A tudomány: A gyömbér közismert „szélhajtó”, amely segít megnyugtatni az emésztőrendszert, és segít megszabadulni a szervezetedben felhalmozódott gázoktól, melyek fájdalmat és puffadást is okozhatnak.

Tipp #4: Táplálékbevitel

Nem számít, ha már az étel gondolatától is felfordul a gyomrod, mégis fontos enni valamit, hogy ezzel is meggyorsítsd a lábadozási folyamatot. Ilyenkor a legjobb magas kalóriatartalmú, de könnyen emészthető ételeket fogyasztani. Szóval az Angol reggeli helyett, válassz inkább egy pirítóst vagy banánt.

A tudomány: A tested sok energiát használ fel annak érdekében, hogy megpróbálja elpusztítani a méreganyagokat, melyek szervezetedbe kerültek. Táplálnod kell az lábadozásod motorját azzal, hogy kalóriát viszel be ételekkel. A magas zsírtartalmú ételek nehezebben bonthatók le a szervezet számára. Emiatt egy zsíros kolbászos szendvics még több erőfeszítést kíván a szervezetedtől (és feleslegesen leterheled azt ahelyett, hogy a másnaposság leküzdésére tudna koncentrálni). Míg a magas kalóriatartalmú, alacsony zsírtartalommal rendelkező ételek, mint például a bab vagy banán, gyors energiával látja el a szervezetedet, hogy folytatódhasson a helyreállítás folyamata.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

[1] Harding, A. (2016) 10 hangover remedies: What works? Available at: http://www.health.com/health/gallery/0,,20452426,00.html (Accessed: 24 October 2016).

[2] Bailey, L. (2010) 23 of the best hangover cures that actually work. Available at: http://www.savethestudent.org/save-money/health/getting-over-hangovers.html (Accessed: 24 October 2016).

[3] Hangover cures (2016) Available at: http://www.nhs.uk/Livewell/alcohol/Pages/Hangovers.aspx (Accessed: 24 October 2016).

[4] Risher, B. (2015) 11 ways to cure a nasty hangover. Available at: http://www.menshealth.com/guy-wisdom/11-ways-to-ease-nasty-hangover (Accessed: 24 October 2016).

[5] How to help a hangover (2005) Available at: http://www.webmd.com/balance/features/hangover-helpers (Accessed: 24 October 2016).

[6] Voo, J. (no date) Hangover cures that really work (and the ones that don’t). Available at: http://www.fitnessmagazine.com/health/hangover-cures/ (Accessed: 24 October 2016).

[7] Hangover treatment (2016) Available at: https://medlineplus.gov/ency/article/002041.htm (Accessed: 24 October 2016).

[8] Madeiros, J. (2013) How & why Electrolytes help a hangover. Available at: http://thehealthydrinker.com/2013/05/how-why-electrolytes-help-a-hangover/ (Accessed: 24 October 2016).

[9] What is the best cure for A hangover? (2016) Available at: http://www.bodybuilding.com/fun/topicoftheweek151.htm (Accessed: 24 October 2016).

[10] Mercola, D. (2013) Hangover hacks you can hang your hat on. Available at: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/31/hangover.aspx (Accessed: 24 October 2016).

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein