Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Nincs több jojó diéta? Megtalálták a zsírégetés molekuláris bekapcsoló gombját

Nincs több jojó diéta? Megtalálták a zsírégetés molekuláris bekapcsoló gombját
Jennifer Blow
Író és szakértő6 év Ago
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Egyszer és mindenkorra véget érhet a jojódiéta!

Képzeld el a következőt: a tavaly lefoglalt nyaralás már a küszöbön áll, te meg csak arra tudsz gondolni, hogy valószínű, inkább bálnának tűnsz majd azokon a rettegett nyaralási képeken, és nem bikini alakkal rendelkező strandolónak. Vagy mi a helyzet azzal az osztálytalálkozóval, ami három hét múlva lesz, és még négy hónapja azt jelezted vissza, hogy ott leszel? Hullámként söpör végig rajtad a pánik, ahogy azon gondolkodsz „Más is felszedett 12 kilót, azóta hogy találkoztunk, vagy csak én?”

Nagy a csábítás, hogy gyorsan néhány kilótól megszabadulj az egyik furcsa tisztítókúra segítségével, amire a barátod nagynénje esküszik, vagy belekezdj abba az „1 tipp a lapos hasért” programba, amit mindig feldob az internetes böngésződ. Fogod magad, és kidobod a fiókból az összes finomságot, és tessék, bámulod az üres hűtőszekrényt, és éhezel.

Hát, nem vagy egyedül. A Mintel egyik kutatása szerint, a brit férfiak és nők mintegy fele diétázik egy időben, ami csekély 33 millió embert jelent. De tudtad, hogy amikor fogyni próbálsz, az agyadnak feltűnik az energiaveszteség, ennek következtében pedig zsírt kezd el raktározni, és még erősebb éhségérzetet idéz elő? Épp ezért a Pennsylvania Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fogyni vágyó emberek közel 65%-a visszaszedi az elveszített súlyt (és néha még többet is). Köszi, agy!

Idegtudósok azonosítottak egy molekuláris „bekapcsoló gombot” az agyban, ami a zsírraktározási ösztönöket irányítja

 

Most, hogy elvettük minden reményedet, hogy valaha is újra beleférsz majd a régi farmernadrágodba, íme, néhány jobb hír. Az ausztrál Monash Egyetem idegtudósai azonosítottak egy molekuláris „bekapcsoló gombot” az agyban, ami nagy valószínűséggel testünk természetes zsírraktározási ösztöneit irányítja fogyást követően1.

Andrews segédprofesszor és munkatársai még a hónap elején felfedezték egerekben az éhség-feldolgozó gombot, név szerint a carnitine acetyltransferase-t, vagy röviden a „Cart-et”. Először azonosították ezeket az idegfehérjéket, mint felelősök azért, hogy arra utasítják testünket, hogy zsírraktározással újra feltöltsék fogyókúrázás okozta súlyveszteséget követően.

A fogyást követő zsírraktározásért felelős idegsejtek eltávolításával a kutatók azonnali csökkenést figyeltek meg az ételfogyasztásban, és jelentős súlycsökkenést abból fakadóan, hogy megnövekedett a zsír felhasználása.

A kutatók kifejezték, hogy a Crat fehérje szabályozásával meg van a lehetőségük, hogy becsapják az agyat, így biztosítva, hogy a fogyni kívánó emberek meg tudják tartani a fogyókúra utáni súlyukat, elkerülve, hogy szépen lassan visszahízzanak.

Ez ugyanakkor nem jelent szabad utat, hogy beburkold az összes pizzát és sütit, amihez hozzáférsz, mert sajnos még emberben nem tesztelték a folyamatot. Amíg várakozunk, íme, néhány gyakorlati tanács, hogy hogyan őrizd meg a súlyodat fogyókúrát követően.

Hogyan hagyj fel a jojódiétával?

Jojódiéta, vagy más néven ciklikus súlyvesztés a fogyókúrázás alatti rendszeres súlycsökkenést, majd a rákövetkező súlygyarapodást jelenti (a mérleg fel- leugrál, akárcsak egy jojó). A jojódiétázók gyakran könnyen fogynak néhány kilót, vagy akár 6-7 kg-ot is egy szélsőségesen szigorú crash-diéta segítségével. Ahogy telik az idő, legyen szó akár hónapokról vagy évekről, a jojódiétázók elkezdenek többet enni, és a hormonális jelzőrendszernek és az anyagcsere-folyamatoknak köszönhetően visszaszedik a súlyt, amitől korábban megszabadultak. Ezt követően ismét megpróbálnak fogyni, így megismételve a ciklust.

Kutatók szerint, akik időszakosan karcsúbbak, azok tovább élnek, mint akik egyszerűen túlsúlyosak

 

Mindez egy átlag embernek túlságosan ismerősen cseng. A jojódiéta bizonyítottan csökkenti a csontsűrűséget, ami idővel fokozott törékenységhez vezet, valamint nagy érzelmi feszültséget okoz. Ugyanakkor ne érezd úgy, hogy minden összeesküdött ellened, mert az Alabama Egyetem kutatói szerint azok, akik időszakosan karcsúbbak, bizony nagy valószínűséggel tovább élnek, mint akik egyszerűen túlsúlyosak, és nem tesznek ellene semmit. Ráadásul, a jojódiétázók ugyanolyan eséllyel fogynak, mint akik először állnak neki a fogyókúrának.

Keress támogatást!

Legyen az bárki a helyi fogyókúrás támogatói csoportodból, vagy a személyi edződ, a párod vagy a családod, a fogyás stratégiájában kulcsfontosságú, hogy megfelelő támogatást szerezz. Valójában a Journal of Consulting and Clinical Psychology c. szaklapban közzétett kutatás szerint azok, akik mögött áll egy támogatói csoport, nagyobb mértékben fogynak, mint azok, akik mögött nem áll senki.

Tűzz ki más célokat!

Annyi nyaralás, esküvő és osztálytalálkozó van, amire megcélzod, hogy lefogysz… de vajon, ha mindnek vége, az mentséget ad arra, hogy megint befald a jégkrém tortákat? Az a probléma, hogy a test hajlamos gyorsabban visszaszedni a kilókat, miután fogytál, mert igyekszik a fogyás során megürült zsírsejteket ismét feltölteni.

Célozz meg valamit, amiért továbbra is küzdhetsz, például egy 10 km-es futásra edzeni vagy egy helyi sportklubhoz csatlakozni. Mindig tűzz ki újabb élt, ha elértél egyet, így nagyobb az esély, hogy a jó úton maradj (és még jó fej új emberekkel is megismerkedhetsz).

Kezeld helyesen az elvárásokat!

Az időszakosan fogyókúrázókkal az a baj, hogy gyakran sokkal alacsonyabb súlyt céloznak meg, mint amennyit jelenleg nyomnak. Olyan alacsony súlyt, amit helyes életmóddal hónapok vagy évek során ér el az ember, nem pedig napok vagy hetek alatt.

Kezeld a fogyókúrád során helyesen az elvárásaidat úgy, hogy hosszabb idő alatt egészséges mértékű fogyást tűzöl ki célul. Az Egyesült Királyságban működő NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) heti 0,5-1 kg súlycsökkenést javasol biztonságos és fenntartható fogyásként.

Tetszett a cikk? Kattints idemég több fitnesz és táplálkozás témájú cikkért!

OLVASD EL EZEKET IS:

Táplálkozás

Egy tanulmány szerint jobb az egész tojás, mint a tojásfehérje izomépítés szempontjából

A tojás az elmúlt évek során komoly vita tárgyat jelentett. A legutóbbi kutatások szerint a tojás teljes egészében való fogyasztása növelte a vér koleszterinszintjét, így azt tanácsolták, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat egy hét során… mindez persze most megdőlni látszik. Lehet, hogy mégis megéri használni?

Edzés

Új év – új én? | Hogyan tűzzünk ki reális célokat?

Itt az új év, és mindenki egy új „én”-t szeretne. Megfogadjuk, hogy változtatunk magunkon, a viselkedésünkön, a testünkön és a szokásainkon. Hányan akarnak ilyenkor leszokni a dohányzásról! Hány ember kezdi a diétáját január 2-án (ugye elsején próbálják összeszedni magukat a szilveszter után)?

 

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Reichenbach, A., Stark, R., Mequinion, M., Denis, R. R., Goularte, J. F., Clarke, R. E., … & Huang, C. (2018). AgRP Neurons Require Carnitine Acetyltransferase to Regulate Metabolic Flexibility and Peripheral Nutrient Partitioning. Cell reports22(7), 1745-1759.
Jennifer Blow
Író és szakértő
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében.

Tapasztalata kiterjed az Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végzett étkezési beavatkozásokon végzett kísérletektől, az omega-3 zsírsav kiegészítés, illetve a gyors-ételek egészségre gyakorolt hatásának specifikus tudományos kutatására, ami prezentált is a Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján. Jennifer folyamatosan részt vesz szakmai továbbképzésekben, hogy gyakorlati tudása a legmagasabb szinten maradhasson. Tudj meg többet Jennifer tapasztalatairól itt.

Szabadidejében szeret túrázni és kerékpározni, posztjaiban pedig láthatod, hogy szereti bebizonyítani, hogy az egészséges étkezés nem élettartó éhséget jelent.

myprotein