Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A Paleo étrend | Mi ez? Alkalmas-e fogyáshoz?

A Paleo étrend | Mi ez? Alkalmas-e fogyáshoz?
Fekete Kristóf
Funkcionális edző6 év Ago
Fekete Kristóf profiljának megtekintése

A Paleo étrend vitathatatlanul az egyik legegészségesebb étrend és az elmúlt években exponenciálisan nőtt a népszerűsége a fitnesz iparban.

Az elv mögötte az, hogy együk azt, amit az emberi szervezetnek eredetileg fogyasztania kellene, mindenféle feldogozott szemét nélkül. Az elmélet Loren Cordain, táplálkozás szakértőtől származik.

A mai ételek tele vannak szükségtelen finomított cukrokkal, transzzsírokkal és mesterséges színezékekkel és ízesítőkkel.

A Paleo étrendet úgy találták ki, hogy a lehető legegészségesebb légy.

Tiltott ételek Paleo-ban

Az alapszabály a Paleo étrendben az, hogy nem szabad fogyasztanod semmit, ami feldolgozott. Habár, mások úgy fogalmaznak, hogy csak azokat az ételeket szabad enned, ami az ősembernek is elérhető volt.

Itt egy átfogó lista azokról az ételekről, amiket kerülnöd kell:

Tejtermékek

Gabona félék

Feldolgozott ételek és finomított cukrok

Hüvelyesek

Keményítők

Alkohol

Ez elég nagy megszorításnak tűnhet, de rengeteg más étel van, amit ehetsz és ezeket a későbbiekben részletezem is. Továbbá, áldozatokra van szükség, ha eredményeket akarunk látni. Kérdezd meg magadtól, inkább ne legyen egy dolog a listán, vagy el akarod érni a céljaidat? Szerintem ez egy kiváló módja annak, hogy az úton maradj és tartani tudd az étrendet.

Tipikus Paleo ételek

Most, hogy kihúztuk a tiltott ételeket, itt az ideje, hogy beszéljünk azokról az ételekről, amiket szabad enni.

Gyümölcsök

Zöldségek

Sovány húsok

Tengeri ételek

Mogyorók és magvak

Egészséges zsírok

Tojás

Ez a lista rövidnek tűnhet, de ezekből rengeteg egészséges ételt tudsz készíteni, melyek finomak is. Csak egy kis megszokást igényel az egész.

A Paleo étrend előnyei

Javítja a vérlipidszintet

Segíti a fogyást

Mivel olyan ételeket fogyasztasz, amiket az embernek eredetileg kellene, amíg kiiktatod az egészségtelen cukrokat, keményítőt és gabonákat, a tested növeli a zsírégető képességét. Ez azt jelenti, hogy könnyen fogyhatsz több kg-t, még azt az utolsó pár makacs kilót is. Hogy igazán beindítsd testedben a zsírégetést, kombinálhatod ezt az étrendet időszakos böjtöléssel.

Stabil vércukor

A vércukrod egy állandó szinten marad, ami azt jelenti, hogy nem fog rád törni az éhség és a zsírraktározás esélyét is csökkented.

Hatékony edzések

Mivel helyesen táplálod a tested, olyan ételeket eszel, amelyek ennivaló makró- és mikrótápanyagokban gazdagok, tápláltabb leszel az edzéseid közben. A tested hatékonyabban használja fel az ételt, mint táplálékot, így még keményebben és intenzívebben tudsz edzeni.

Javítja az alvásmintákat

M mikor erre az étrendre váltasz, észreveheted, hogy az alvásod minősége sokkal jobb és kiegyensúlyozottabb lesz.

Tiszta bőr és jobb fogak

Mivel kiiktattuk az egészségtelen finomított cukrokat és zsírokat, ahogy a mesterséges színezékeket és ízesítőket is, a bőröd jelentősen kitisztul, ezáltal a paleo étrend egy nagyszerű megoldás a pattanásokra. A fogaid állapotán is javít, mivel kevésbé lesz hajlamos a színeződésre. Idővel az étrend során maguktól kifehérednek.

Javuló emésztés

A Paleo étrend javítja az emésztést, mivel a szervezetednek nem kell feldolgozott vagy magas cukortartalmú ételt, keményítőt és zsírt emésztenie.

A Paelo hátrányai

Elég hosszú a Paleo étrendben nem megengedett ételek listája. Így sokaknak nehéz lehet betartani, mivel le kell, hogy mondjanak azokról az ételekről, melyeket élveznek.

Néhány feldolgozott élelmiszer nem egészségtelen. Például a túró egy alapvető étel sok fitneszkedvelő étrendjében. Ha a Paleo étrendet követed, ki kell iktatnod az olyan ételeket, mint a túró.

 Néhány tiltott étel, mint a babok és a hüvelyesek több olyan betegség kialakulásának az esélyét csökkentik, amelyek ellen a Paleo étrend is hatékony.

A mindenkit kielégítő étrendek nem mindig felelnek meg mindenkinek. Genetikailag mindannyian különbözőek vagyunk, ezért csak azoknak az ételeknek a fogyasztása, amit a Paleo étrend előír, valakinek működhet, valakinek viszont nem.

Összefoglaló

A Paleo étrend okkal ilyen népszerű. Tucatnyi előnye van és, ha követed, a fogyás esélye kimagasló.

Viszont, nem alkalmas mindenkinek. A tiltott ételek hosszú listája elveheti néhány ember kedvét.

Ha étrendet keresel, hogy megszerezd a nyári formát, vagy csak az utolsó kilóktól próbálsz megszabadulni, különösen ajánlom, hogy próbáld ki a Paleo étrendet.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Fekete Kristóf
Funkcionális edző
Fekete Kristóf profiljának megtekintése
5 éve kezdtem a funkcionális edzéssel foglalkozni szobatársaimmal és pár hónap után fordultam edző segítségéhez. Ez a sport teljesen megváltoztatta az életemet. Egyetemi éveim alatt elvégeztem a személyi edzői képzést és ezután megszereztem a Level 1 minősítésem is. Pár év versenyzés után elkezdtem segédedzőként dolgozni és ma már teljes állásban a B’Bros edzője vagyok.
myprotein