Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Spórolási tippek | Egészséges és pénztárcabarát étrend

Spórolási tippek | Egészséges és pénztárcabarát étrend
Monica Green
Író és szakértő1 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése
Fordította: Révai Zsófia

Nagy és erős szeretnél lenni, vagy csupán csak egészségesen szeretnél étkezni, de anélkül, hogy ki kéne hozzá rabolnod a bankot? Nézzük csak, ez hogyan lehetséges!

A nevem Richie Kirwan, táplálkozási szakértő vagyok, és szeretném megosztani veled a leghatékonyabb ötleteimet, amelyek segítenek neked abban, hogyan tudsz spórolni amellett, hogy egy igazán egészséges étrendet követsz, ami támogat a fizikumoddal kapcsolatos célok elérésében, legyen ez akár tömegelés és izomtömegnövelés, a testzsírszázalékod csökkentése, vagy csupán általánosan az egészséges életmód!

Nagyon elterjedt az a meglehetősen leegyszerűsített nézet, miszerint az egészséges táplálkozás, illetve a testépítéssel kapcsolatos céljaidnak megfelelő diéta csak úgy működhet, ha hajlandó vagy sok pénzt áldozni rá. Ezt személy szerint sosem értettem igazán. Ha a bevásárlásról volt szó, én mindig a takarékosságot tartottam szem előtt.

Már akkor is nagyon érdekelt a táplálkozás, amikor elkezdtem az egyetemet. Ez volt az az időszak az életemben, amikor először kellett saját magamnak intéznem a bevásárlást. (Köszi, Anyu, hogy 18 évig gondoskodtál erről helyettem!) Meg kellett tanulnom, hogy a meglehetősen szerény egyetemista jövedelmemet hogyan tudom beosztani úgy, hogy mellette megpróbálok a legegészségesebben táplálkozni.

A későbbiekben is megmaradtam amellett, hogy óvatosan bánok a pénzzel, ha az élelmiszer-vásárlásról van szó, így szeretném veled megosztani azokat a trükköket, amik a legtöbbet segítettek nekem abban, hogy sikerüljön alacsonyan tartani azt a bizonyos végösszeget a blokkon. Még mielőtt belevágnék, fontosnak tartom megemlíteni: könnyen lehet, hogy nem fogod tudni, sőt, nem is szeretnéd majd az összes tippet alkalmazni, amikről mesélek!

Mindannyiunknak más az életstílusa, mások az anyagi korlátaink, a főzőtudományunk szintje, vagy éppen a szabadidő mennyisége, amivel zsonglőrködhetünk. Ezek mind befolyásolják, hogy ezek az ötletek hasznosak lesznek neked vagy kevésbé. Próbáld beilleszteni a napjaidba azokat, amik neked a legjobban működhetnek, hiszen már egy kis spórolás is nagy segítség a mindennapokban!

1. Ott vásárolj, ahol olcsóbbak a termékek!

Az első tippem a legegyszerűbb és talán a leghatékonyabb is egyben: azokon a helyeken érdemes vásárolni, ahol a termékek olcsóbbak. Nevetségesen nyilvánvalónak tűnik a dolog, de sokan mégis a „nagyokra” szavaznak, ha bevásárlásról van szó: a legnagyobb üzletláncok boltjai közül térnek be egybe, így rengeteg plusz pénz csúszik ki a zsebükből olyan termékekre, amelyeket máshol sokkal olcsóbban beszerezhetnének.

Ha az olcsóbb bolthálózatok egyikét választod, mint például a Lidl vagy Aldi, attól függően, hogy mi van hozzád közel, akkor nem kell árgus szemekkel figyelned, melyik a legolcsóbb termék, hiszen bármi, amit választasz, nagy valószínűséggel sokkal kedvezőbb áron kapható, mint bárhol máshol. Nem véletlen, hogy ezek az üzletláncok szívesen hasonlítják össze magukat a nagyobb hálózatok boltjaival: az eredmény mindig megmutatja, hogy náluk sokkal olcsóbban tudsz bevásárolni.

A legfontosabb fehérjeforrások, mint a hús, tojás és a tejtermékek, a teljes kiőrlésű vagy finomítatlan szénhidrátok, mint a zab, burgonya, barnarizs, barna kenyér, de a zöldségek és gyümölcsök, diófélék és magvak, vagy akár az olívaolaj – ezek az élelmiszerek tökéletes alapját képezik egy egészséges diétának és ezekben az olcsóbb áruházakban sokkal kedvezőbb áron szerezheted be őket!

 

2. Tanuld meg, hogyan hasonlítsd össze az árakat!

Bután hangozhat, pedig hihetetlenül hasznos tud lenni az árak összehasonlítása. Ennek ellenére rengeteg embernek fogalma sincs, ehhez hogy is kéne hozzákezdeni. Hiszen ott vannak a hasonló termékek eltérő kiszerelésben. Így már rögtön trükkösebbé válik a kérdés… Nekünk mindig az egységár lesz a leghasznosabb információ! Az egységár a termék adott mennyiségének árát jelenti.

Például a fehérjepor vagy a mandula egységára valószínűleg 100g-ra vonatkozóan lesz meghatározva, míg a narancslé esetében ez 1 l lesz. Ha éppen vásárolsz a boltban, a termék ára alatt apróbb betűkkel megtalálod az egységárat is. Ez segít abban, hogy két hasonló termék árát össze tudd hasonlítani még akkor is, ha más a kiszerelésük! Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy a népszerű, nagy márkák termékeit összevethesd a saját márkás verziókkal.

Ha megtanultad, hogy tudod összehasonlítani az árakat egységár alapján, a következő tippjeimet rögtön sokkal hasznosabbnak fogod találni! Az egyik az, hogy próbáld ki az üzletláncok sajátmárkás termékeit, lecserélve a sokat reklámozott, nagy márkákat. Hamar rájössz majd, hogy ezek a cégek csupán a nevükre alapozva sokkal drágábban adják el a termékeiket, még akkor is, ha a minőségben egyáltalán nincs olyan nagy különbség!

Ha összehasonlítasz egy „márkás” élelmiszert, például egy müzlit a sajátmárkás változattal, az egységárukban mutatkozó különbség szinte már nevetségesen hatalmas lesz… és mindezt csupán a névért kellene kifizetned (vagy egyszerűen azért, mert megszoktad, hogy gyerekként otthon mindig azt a márkájú terméket kaptad).

 

3. Vásárolj nagyobb mennyiségben!

A következő tippem: vásárolj nagyobb mennyiségben, amikor csak lehetséges! A legtöbb üzlet jóval kedvezőbb egységáron kínálja a nagyobb kiszerelést az olyan termékekből, mint például a húsfélék, rizs vagy zöldségek. Lehet, hogy 1kg csirkemell többe kerül, mint 300g, de ha az egységárukat hasonlítod össze, sokkal jobban megéri a nagyobb kiszerelést választanod!

Ugyanez érvényes a fehérjeporokra és egyéb táplálékkiegészítőkre is. 5kg tejsavófehérje SOKKAL olcsóbb, mintha csupán 1kg-t vennél. Ha az egységárat figyeled, hamar rájössz, hogy hosszútávon így sokkal jobban jársz. Ha élelmiszer- vagy táplálékkiegészítő-vásárlásról van szó, tehát olyan alaptermékekről, amikre rendszeresen szükséged van, elmondhatjuk, hogy a nagyobb általában jobb!

 

4. Tárold okosan az élelmiszereket!

Ez a trükk nagyon fontos lehet: az étel megfelelő tárolása, amivel elkerülhető az élelmiszerpazarlás! Hiszen nem sokra megyünk a nagy mennyiségek kedvező áron való beszerzésével, ha utána ezek megromlanak és ki kell dobnunk őket. Épp ezért nagyon megéri az a kis idő, amit arra szánsz, hogy az ételeket a lehető legjobb módon tárolod!

Semmi bonyolultra ne gondolj! Nagyjából bármit lefagyaszthatsz, ha csak később szeretnéd felhasználni. Túl sok lett a hús? Adagonként zacskózd be és fagyaszd le! Ha túl sok a kenyér, csak dobd be a fagyasztóba! Nem fogyott el az üvegben lévő összes tésztaszósz? Öntsd át egy kis ételtárolóba, és rögtön mehet is a fagyasztóba! Ha a rizsből maradt egy kevés, tedd ugyanezt!

Bevallom, lehet, hogy kicsit kényszeres vagyok, de nálam tele van a mélyhűtő különböző előre kiadagolt és későbbre megmentett ételekkel. Mivel már kiadagoltam őket, így a kiolvasztás is pofonegyszerű lesz, ráadásul biztos, hogy nem veszek ki egyszerre túl sokat, így nem pazarlom az ételt!

Például odavagyok a bazsalikomos pesto-ért, de még soha nem sikerült elég gyorsan elfogyasztanom egy egész üveggel – pár héten belül mindig megjelenik egy hervasztó penészréteg a tetején. Épp ezért már rögtön kibontáskor átteszem egy lezárható zacskóba és lefagyasztom – amikor szükségem van rá, csupán kiolvasztok egy keveset, így a készleteim szinte a végtelenségig kitartanak majd!

Táplálkozás

Így vethetsz véget az élelmiszer-pazarlásnak otthon

Cikkünkben olyan tippeket ismerhetsz meg, amelyekkel véget vethetsz az élelmiszer-pazarlásnak otthon, pénzt spórolhatsz, és csökkentheted ökológiai lábnyomod!

5. Válaszd a fagyasztottat!

Tovább folytatva ezt a gondolatmenetet, a fagyasztott élelmiszerek általában jóval kedvezőbb áron kaphatóak, mintha a frisset választanád (hús, zöldségek és gyümölcsök). A friss termékeket a legjobb áron akkor tudod beszerezni, amikor éppen szezonjuk van, de manapság már hozzászoktunk, hogy mindent megkaphatunk az év bármelyik szakaszában. Ezzel szemben a fagyasztott termékek ára nagyjából állandó és egy kis számolgatással utánajárva valószínűleg jobban jársz, ha ezeket választod.

Nagyon nagy előnye ezeknek a termékeknek az is, hogy általában rendkívül gyorsan kerülnek fagyasztásra betakarítás után, még a legjobb állapotukban. Így sokkal több vitamint tartalmaznak, mint a „friss” termékek, amik talán nem is annyira frissek, hiszen hetek telhetnek el, míg a földekről eljutnak a boltokba, onnan pedig a tányérodra.

 

6. Különleges akciók

Jöhet a következő tipp? Komoly összegeket tudsz megspórolni, ha akkor szerzed be a termékeket, amikor akciósak. Keresd az „egyet fizet, kettőt kap” ajánlatokat, vagy figyeld a közeli lejáratú termékeket, amik általában jóval kedvezőbb áron kaphatóak! Ha ilyenkor veszed meg a húsokat és halakat, majd rögtön lefagyasztod, nagyon jól jársz anyagilag.

Ami pedig a táplálékkiegészítőket illeti – használj ki minden akciót és különleges kedvezményt! Igazán megéri várni a jó ajánlatokra, hiszen ha ilyenkor vásárolsz nagyobb mennyiségeket, akkor meglepően sokat tudsz spórolni.

 

7. Főzz többet otthon!

A spórolás nagyon hatékony módja, ha többet főzöl otthon és kevesebbet eszel házon kívül. Nagyon sok emberben nem is tudatosul igazán, mekkora az árrés a különböző készen vásárolt ételek esetében (még akkor is, ha azok az olcsóbb kategóriába tartoznak, mint például a szendvicsek). Ha van időd, készítsd el az ebéded otthon, ahelyett, hogy egy kávézóban vagy étteremben szereznél be valamit! Nagyon sok pénzt takaríthatsz meg így!

Ráadásul így azt is pontosan tudod, hogy amit eszel, az olyan makrókkal rendelkezik és annyi kalóriát tartalmaz, amire szükséged van. Ez sokkal egyszerűbb, mint csupán saccolgatni egy bolti, vagy étteremben vásárolt ételt illetően. Különböző kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek hajlamosak sokkal nagyobb mennyiségű ételt elfogyasztani, ha beülnek valahová, mint amikor otthon esznek. Ezt se felejtsd el a mindennapok során!

spórolási tippek
8. Ne pazarold a pénzt organikus élelmiszerekre!

Talán vitaindító is lehet majd ez a tipp, de az én álláspontom ez: azt javaslom, hogy ne költsd a pénzed organikus ételekre. Ha ezeket választod, jóval többet adsz ki a zsebedből olyan termékekért, amelyek tápanyagok szempontjából semmiben sem különböznek a hagyományostól, ha a makrotápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra gondolunk. Ráadásul nem bizonyított, hogy a fogyasztásuk bármilyen komolyabb egészségügyi előnnyel járna. Annyiban biztosak lehetünk, hogy bizonyos fitotápanyagokban gazdagabbak az organikus ételek, azonban hogy ez milyen módon hat az egészségünkre, már jóval bonyolultabb kérdés.

Szentül hittem, hogy az organikus termékek sokkal jobbak a hagyományosaknál. De az igazság az, hogy erre nincs objektív és megkérdőjelezhetetlen bizonyíték. Az organikus termékek esetében ugyanúgy használhatnak bizonyos engedélyezett rovarirtó- vagy fertőtlenítőszereket. Ha pedig a környezetünkre gyakorolt hatást nézzük, az organikus talán még egy picivel sem jobb a hagyományosnál: csekély mennyiségű termés, nagyobb földterület használata, még intenzívebb munka.

Az organikus élelmiszerek drágák, ha pedig az áruk miatt nem teheted meg, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt vásárolj, akkor sokkal jobb választás, ha a hagyományos termékek mellett teszed le a voksod. Így a megfelelő mennyiségben juthatsz hozzá azokhoz az ételekhez, amik a tested megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb fitotápanyagokat tartalmazzák.

 

Spórolási tippek - összefoglalás

Ahogy már említettem is, nem kell (és talán nem is tudnád) az összes javaslatomat megfogadnod, de nagyon bízom benne, hogy egy vagy két tanács hasznos lehet a számodra is! Mielőtt befejeznénk ezt a témát, fontosnak tartom kiemelni, hogy néhány dolog, amelyeket említettem, mint például a gyakoribb otthoni főzés, sok időt felemészthet. Márpedig tudjuk, hogy az idő pénz, így mindig érdemes mérlegelned, megéri-e ez az extra befektetés.

Remélem, érdekesnek találtad a tippeket. Ha neked is vannak hasonlóak, amelyekről most nem esett szó, nagyon örülnék, ha megosztanád velem és az olvasókkal egy komment formájában! Ha pedig szívesen olvasnál még több hasonló cikket és kíváncsi vagy a táplálkozással kapcsolatos, biztos forrásból érkező és hasznos információkra, ne felejts el nyomni egy ’like’-ot és feliratkozni a Myprotein YouTube csatornájára is!

Táplálkozás

Metabolikus ráta | Szakértőnk elárulja, hogyan növeld az anyagcseréd

Richie Kirwan táplálkozási szakértő bemutatja az anyagcserét alkotó folyamatok tudományos tényeit.

Táplálkozás

Szezonális ételek | Vajon érdemes évszakonként eltérően enni?

Érdemes szezonálisan étkeznünk. A környezetünk, illetve a helyi közösség és a pénztárcád javára fog válni, ezért mindannyian profitálhatunk abból, ha az adott évszakban termő, szezonális ételek mellett döntünk.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Bouzari A, Holstege D, Barrett DM. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem. 2015;63(3):957-62.

2. Rickman JC, Barrett DM, Bruhn CM. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(6):930-44.

3. Rickman JC, Bruhn CM, Barrett DM. Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(7):1185-96.

4. Nielsen SJ, Siega-Riz AM, Popkin BM. Trends in Energy Intake in U.S. between 1977 and 1996: Similar Shifts Seen across Age Groups. Obes Res. 2002;10(5):370-8.

5. McCrory MA, Fuss PJ, Saltzman E, Roberts SB. Dietary Determinants of Energy Intake and Weight Regulation in Healthy Adults. The Journal of nutrition. 2000;130(2):276S-9S.

6. Bourn D, Prescott J. A Comparison of the Nutritional Value, Sensory Qualities, and Food Safety of Organically and Conventionally Produced Foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2002;42(1):1-34.

7. Brandt K, Mølgaard JP. Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? Journal of the Science of Food and Agriculture. 2001;81(9):924-31.

8. Klonsky K. Comparison of Production Costs and Resource Use for Organic and Conventional Production Systems. American Journal of Agricultural Economics. 2012;94(2):314-21.

9. Gomiero T, Pimentel D, Paoletti MG. Environmental Impact of Different Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic Agriculture. Critical Reviews in Plant Sciences. 2011;30(1-2):95-124.

10. Mondelaers K, Aertsens J, Van Huylenbroeck G. A meta‐analysis of the differences in environmental impacts between organic and conventional farming. British food journal. 2009.

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein