Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Sétáló kitörés | Előnyei és technikája

Sétáló kitörés | Előnyei és technikája
Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző4 év Ago
Ádám Norbert profiljának megtekintése

Fordította: Fazekas Dániel

Ha a testünk alsó felét szeretnénk fejleszteni, akkor a kitörés az egyik legjobb választás, hogy ezt megtegyük. A lábra elvégzett unilaterális (egyoldalú) gyakorlatok egyidőben dolgoztatják meg a combunk feszítő és hajlító izmait, a törzsünket és a farizmunkat.

Számos lehetőség közül választhatunk, ha ilyesfajta gyakorlatot keresünk, és ezek közé tartozik az egyik legnépszerűbb is, a sétáló kitörés.

Mi az a sétáló kitörés?

Legyen szó a lábaink állóképességének, erőszintjének vagy izomtömegének növeléséről, a sétáló kitörés egy nagyszerű gyakorlat, amit szinte bárhol végezhetünk. Nem csak a konditeremben, de otthon is gond nélkül kivitelezhetjük.

A sétáló kitörés kulcsa a technikájában rejlik. A hagyományos kitöréssel ellentétben — ahol helyváltoztatás nélkül hajlítjuk és nyújtjuk ki a lábunkat —, itt minden lépésnél a hátsó lábainkkal az elsőre helyezzük át a terhelést, majd fejezzük be a mozdulatsort. Ahogyan ezt sorozatosan csináljuk, jön létre a „sétáló” mozgás.

Az alsó felünk minden izmát igénybe veszi, és mivel a lábunkat is szükséges megemelni az előre lépéshez, a törzsünk is jelentős szerephez jut a munkában.

Az égő, feszítő érzés nem maradhat el, és még a legedzettebb lábaknak is tud meglepetést okozni ez az egyszerű, de nagyszerű gyakorlat.

A sétáló kitörés előnyei és az igénybe vett izmok

A sétáló kitörés összetett, komplex gyakorlatnak számít, hiszen több izmunk is szükségeltetik az elvégzéséhez. Ezek az izmok a combfeszítők, -hajlítók, farizmok, törzsizom és a vádlik.

Remek módja az unilaterális mozgással elsajátítható képességek (egyensúly, erőkifejtés) fejlesztéséhez, illetve az esetlegesen kialakult aszimmetria korrigálásának.

Lehetőség szerint igyekezzünk az edzésünk elejére időzíteni a sétáló kitörést, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle, hiszen ilyenkor még frissek, kipihentek vagyunk.

Hogyan hajtsuk végre a sétáló kitörést?

Modell Ivan (@ivanov_fit)

Amint van egy kisebb szabad területünk és készen állunk, már kezdhetjük is.

1. Lépjünk egy nagyobbat előre a jobb vagy a bal lábunkkal, majd a hátsó térdünkkel lassan ereszkedjünk le a talaj felé! Ügyeljünk, hogy a lábujjaink előrefelé mutassanak, akárcsak a csípőnk, az elülső térdünk pedig ne kerüljön előrébb, mint a bokánk vonala!

2. Ereszkedjünk mindaddig, amíg az elöl levő lábszárunk és combunk 90°-os szöget zár be! Ekkor a combunk párhuzamos lesz a talajjal. Fontos, hogy ne érintse a talajt a hátsó térdünk – ezzel biztosítjuk, hogy az izmok folyamatos ellenállás alatt maradjanak.

3. Az első lábunkra helyezve a testtömegünket álljunk fel, eközben a hátsóval lépjünk előre, így végrehajtva a következő kitörést! Amíg a gyakorlatot végezzük, a felsőtestünk maradjon végig függőleges, a törzsünket pedig tartsuk feszesen!

4. Amikor álló pozícióban vagyunk két lépés között, lehetőségünk van némi pihenésre, és felkészülhetünk a következő ismétlésre, hogy szép, szabályos legyen a kivitelezése.

 

Mivel a combfeszítők és farizmok a célzott izmok, így ezekben is kell elsősorban éreznünk a munkát. Ha azonban bármi nemű kellemetlenséget tapasztalunk az alsóhátunkban, ellenőrizzük le egy tükörben, ugyanis lehet, hogy túlságosan előredőlve csináljuk.

Sétáló kitörés variációi és alternatívái

A sétáló kitöréshez egy egyenes, szabad terület szükséges. Ha nincs ehhez elegendő hely, akkor különböző variációkkal és alternatívákkal helyettesíthetjük azt.

Statikus kitörés

A sétáló kitörés olykor komoly kihívást jelenthet. A technika elsajátításához és tökéletesítéséhez nagy segítség a statikus kitörés, ami természetesen ugyanazokat az izmokat dolgoztatja meg, ugyanolyan céllal: erősebb és izmosabb lábak.

A gyakorlat kivitelezéséhez lépjünk az egyik lábunkkal előre egy nagyot, míg a másik térdünkkel a talaj irányába ereszkedünk. Ez eddig olyan, mint a sétáló kitörés, azonban ennél a gyakorlatnál nem előrefele lépünk ebből a pozícióból, csak felegyenesedünk, és kinyújtjuk elöl lévő lábunkat (az első lábfejünk, illetve a hátsó lábujjaink folyamatosan a talajt érintik). Ha végeztünk a kitűzött ismétlésszámmal, cseréljük meg a lábainkat, és csináljuk meg így is a mozgássorozatot.

Ahogy egyre könnyebben teljesítjük a gyakorlatot, végezhetjük súlyzókkal, tárcsákkal vagy akár rúddal a nyakunkon is, mintha csak guggolnánk.

Fordított sétáló kitörés

Talán azt gondolod most, hogy ez ugyanaz, mint a korábban említett sétáló kitörés, csak hátrafelé lépkedve… és nagyjából igazad is van.

Kezdéshez álljunk egyenesen, feszes törzzsel! Lépjünk hátra valamely lábunkkal, és ereszkedjünk le! Mind a hátsó, mind az elülső lábunk lábszára és combja 90°-os szöget zárjon be! Az elülső lábunkra helyezve testsúlyunkat, egyenesedjünk fel, hogy a kezdő pozícióba kerüljünk!

Súlyzóval végzett sétáló kitörés

A súlyzókkal (vagy bármely ellenállással) végzett gyakorlatok növelik a kihívást, és azzal együtt a hatékonyságukat is.

Ha egyszer elsajátítjuk a sétáló kitörés minden csínját-bínját, vegyünk magunkhoz egy pár kézisúlyzót és próbáljuk meg úgy is! Tapasztalni fogjuk, hogy nagyobb erőbedobásra lesz szükségünk így, és hogy a törzsünket is jobban igénybe veszi, hiszen a megnövekedett terhelést egyensúlyozni kell.

Hogyan kerüljük el a leggyakoribb hibákat?

Mint minden gyakorlatnak, ennek is a legfontosabb eleme a technika. Hogy jól csináljuk-e, leellenőrizhetjük magunkat egy tükör segítségével, vagy megkérhetünk ezzel a céllal egy személyi edzőt is a teremben, aki biztosan segíteni fog nekünk.

Túlságosan előredőlünk

Ez az egyik, ha nem a leggyakrabban elkövetett hiba. A túlságosan előredőlt testhelyzet a combfeszítőkre helyezi a terhelést, ami így ellehetetleníti, hogy a gyakorlat legfontosabb előnyeit élvezhessük.

A legegyszerűbb módja, hogy ezt felismerjük, ha nagyon előredőlünk, akkor az elülső térdünk elhagyja a lábujjaink vonalát.

Túlságosan hátradőlünk

Lehet, hogy az előző hibának éppen az ellenkezőjét követjük el, és túlságosan hátradőlünk az ismétlések közben. A probléma szintén az, hogy ha nem megfelelően végezzük a kitörést, akkor kevésbé lesz hatékony.

Az előre-, vagy hátradőlés utalhat a nem megfelelő törzsizom-kondícióra is. Ezeknek az izmoknak az erősítésével elkerülhetjük, kijavíthatjuk az ebből adódó egyenetlenségeket.

Jegyezzük meg!

A sétáló kitörés az egyik legjobb gyakorlat, amit alsó végtagjaink erősítésére választhatunk. Akármelyik változatát is végezzük, megdolgoztatja a combfeszítőket, combhajlítókat, a törzs izmait és a farizmot is egyidőben, és így unalmassá sem válik, hiszen variálhatjuk ezeket.

Ezeket a tippeket, tanácsokat követve könnyedén elsajátíthatjuk a tökéletes technikáját, és teljes egészében élvezhetjük az előnyeit ennek a remek erő- és izomépítő, valamint állóképességet növelő gyakorlatnak.

 

Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző
Ádám Norbert profiljának megtekintése
Ádám Norbert írónk okleveles vegyészmérnök, MSc diplomáját orvosi/molekuláris Biotechnológiából szerezte, mindemellett minősített IFBB személyi edző. Szakterületei a táplálkozás tudomány, rezisztencia edzés és az étrend-kiegészítők témaköre, mindezt bizonyítékon és kutatásokon alapuló megközelítéssel. Norbert a Men’s Health Hungary állandó szerzője, illetve saját blogján is megosztja tudását a nagyérdeművel. Személyi edzőként a Flex Gym-ben találod meg Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet az önképzésre és ismeretei frissítésére. Az egyetemen szerzett tudását és a tudomány iránti szenvedélyét most a sportban kamatoztatja. Norbertről és tevékenységéről itt tudhatsz meg többet: https://www.linkedin.com/in/norbert-ádám-645a5515a és Facebook-on: https://www.facebook.com/adamperformance. Egész életében sportolt – 16 évet karatézott és 2 évet thai boxolt. 19 éves korában váltott a súlyzós edzés irányába, amit azóta is űz. Edzéseken jó ideje a maximális erő fejlesztése és egy kiemelkedő fizikum felépítése a célja.
myprotein