Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Rizs főzés – meg kell mosni a rizst elkészítés előtt?

Rizs főzés – meg kell mosni a rizst elkészítés előtt?
MyproteinHU
Író és szakértő5 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
A rizs készítése szinte már olyan alap tevékenység a számodra is, mint a levegővétel, igaz? A jázmin rizs főzése, esetleg a basmati rizs elkészítésének trükkjei - sok mindenről beszélhetnénk a rizses meal prep ételek kapcsán, hiszen ez a köret annyira nagyszerű és jól variálható, általában mégis alulértékelik. Pedig valljuk be, a hétköznapok sztárja címet is megérdemelné: a rizs szénhidráttartalma miatt szinte bármilyen proteinforrás tökéletes kiegészítője, egy kis zöldséggel felturbózva pedig már kész is egy komplett főétel. Persze, általában nem a rizs a főszereplő, ezt mi is tudjuk, hiszen nehéz az ízlelőbimbókat elvarázsoló csodákat alkotni belőle, de hidd el, az energiaszinteden nagyon megéreznéd, ha egyszer csak eltűnne a tányérodról!Mielőtt azonban a rizs főzés finiséhez érkeznénk, van egy olyan lépés, amelyről beszélnünk kell, hiszen két szögesen ellentétes véleményt valló táborra osztja a világot. Rendben, talán nem ennyire dramatikus a helyzet, de azért mégis súlyos világnézeti kérdésről van szó: megmosod a rizst főzés előtt? Egyáltalán: meg kell mosni a rizst főzés előtt?

A cikk tartalma:

A tökéletes rizs készítése - meg kell mosni a rizst főzés előtt? 

Meg lehet mosni főzés előtt a rizst? Persze, meg lehet, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy meg is kell tennünk - itt van a kutya elásva ebben a kérdésben is.Ha az a dilemmánk, higiéniai okok indokolják-e a rizs főzés előtti megmosását - a válasz egyértelmű és hangos NEM. Ha bármilyen esetlegesen jelen lévő baktérium elpusztítása a célunk a rizs készítés során, akkor a főzés és a forró víz erre tökéletes módszer, a hideg vagy langyos vízben történő átmosás aligha segítene.Te is sokat hallottad gyerekkorodban, hogy azért kell megmosni a rizst, mert így biztosan nem lesz túl ragacsos, ha elkészül? Gyakori tanács, hogy a rizs készítés első lépéseként a rizst lábasba vagy serpenyőbe téve mossuk át, majd keverjük meg és várjuk meg, amíg a víz tiszta lesz - aztán öntsük le róla, hogy utána ezt megismételjük még egy-két alkalommal. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül! A rizs főzésének számos különböző variációja terjedt el a világon a különböző kultúrákban és sok helyen ehhez a rizs átmosása is hozzátartozik.

Ezen a linken az összes szénhidrát termékünkkel megismerkedhetsz, hogy véletlenül se váljon unalmassá az étrended - ráadásul a blogunk olvasójaként az exkluzív CHBLOG kód használatával a lista minden terméke 20% kedvezménnyel lehet a tiéd! 

A válasz kulcsa: a rizs szénhidráttartalma

A séfek véleménye egybehangzó, legyenek lelkes amatőrök vagy igazi profik: a rizs fő alkotóeleme, a keményítő egy összetett szénhidrát, a rizs megmosása pedig ennek az eltávolítása miatt lehet fontos, különös tekintettel az amilózra. Az amilóz egy keményítő makromolekula és ez felelős azért, hogy a víz “zavaros” lesz, amikor megmossuk a rizst.Egy kutatás is készült ebben a témában a rizs főzés kapcsán. Bár mindig érdemes óvatosan kezelnünk, ha egyetlen kutatás eredménye áll rendelkezésünkre és kerülendő, hogy a konklúziókat izoláltan, önmagukban készpénznek vegyük, ez a tanulmány fontos részletekre mutathat rá a kérdésben, befolyásolja-e a rizs készítés végeredményét, hogy megmossuk-e az alapanyagot!
Rizs készítése

Mi történik a rizzsel, ha megmossuk főzés előtt? 

A rizs főzés előtti megmosása a tanulmány szerint olyan nem kívánt következményekkel jár, mint a különböző értékes mikronutriensek eltávolítása (például B-vitaminok, vas vagy cink). Így bármi is volt az eredeti célunk a főtt rizs ragacsosságát illetően, a rizs megmosásával egy sokkal nagyobb problémába futhatunk bele. A tanulmány világosan összefoglalja, amit tudnunk kell: “A rizs főzés előtti megmosása gyakori jelenség, ennek célja pedig az esetlegesen jelen lévő por, illetve a rizskészítés folyamata során keletkezett korpa eltávolítása. Ez a kutatás arra irányult, milyen hatással van a rizs megmosása a kész étel textúrájára és ez milyen összefüggésben van azzal, hogy a keményítő kiázik a rizsből, illetve a rizsből eltávolított keményítő molekuláris struktúrájának részleteire is kitérünk.A statisztikai analízis arra mutatott rá, hogy a rizs főzés előtti megmosása nem befolyásolta a kész rizs kemény vagy ragacsos állagát, de fontos pont volt a kutatás során az is, hogy a végeredményre milyen hatással volt az, hogy milyen rizst használtunk és mennyi ideig mostuk át. A rizsből kiázott keményítőt vizsgálva a molekulák mérete és a lánc-hosszúság disztribúciója (CLD) jelentősen különböző, mint a rizs felszínén található anyagoké, azonban nem fedeztünk fel nagy különbséget a különböző rizsfajták és eltérő mosási idők használata során sem, ami segíthet megmagyarázni a főtt rizs különböző textúráinak elérése mögött rejlő molekuláris mechanizmust. Ez arra enged következtetni, hogy a nyers rizsszemekre ragadt anyagok eltávolítása semmilyen hatással nincs a főtt rizs textúrájára.”És most gondoljunk mindannyian azokra az értékes pillanatokra, amiket a rizs készítés során a rizs megmosásával vesztegettünk el. Percek, összeadódva órák az életünkből - a semmiért. De sebaj: ma is okosabbak lettünk és ezentúl inkább új recepteken törjük majd a fejünket a céltalan rizsmosás helyett! Ha pedig tényleg szeretnénk a rizs főzés folyamatából kihozni a legtöbbet és tökéletes rizst készíteni, inkább arra helyezzük a hangsúlyt, milyen alapanyaggal dolgozunk! A jázmin rizs főzése a tökéletes választás, ha ragacsos végeredményre vágyunk, az ellenállhatatlan pergős rizsért használjunk inkább basmati rizst. A magas rosttartalomra gyúrva érdemes a barna rizs készítés mellett dönteni, és akkor a különlegesebb fajtákról még nem is beszéltünk… azt ajánljuk, fedezd fel mindet, hogy megtaláld a kedvenceid! 

A tökéletes rizs készítése - csináld úgy, mint egy profi!

Az előkészületek - miben különbözik a jázmin rizs főzése és a basmati rizs készítés? 

Legelső lépésként válaszd ki, milyen rizsre vágysz, hogy tudd, mennyi vízre lesz szükséged: a basmati rizs esetén kétszeres mennyiségű vizet érdemes előkészítened, míg a tökéletes jázmin rizs főzése másfélszeres mennyiségű vízben történik.

A rizs főzés titkai 

Először érdemes megpirítani a rizst egy kis zsiradékon, majd jöhet rá a már forrásban lévő víz: fedd le a lábast és főzd a rizst alacsony lángon addig, amíg be nem szívja a vizet (ez körülbelül 18 perc lesz). Amikor készen van, vedd le a tűzről, de hagyd rajta a fedőt még 10 percig, hogy a gőzben tovább puhuljon. Ekkor keverd át egy villával és már tálalhatod is a tökéletes köretet! 

Tálalás

Bátran engedd szabadon a fantáziád! Zöldfűszerek, zöldségek, esetleg mazsola vagy éppen ananász? Bármivel megbolondíthatod a rizst, amivel csak szeretnéd, a lehetőségek száma végtelen! 
Rizs készítés

Az üzenetünk

Egy 2019-es tanulmány arra jutott, hogy a rizs főzés előtti megmosása semmilyen hatást nem gyakorol arra, milyen lesz a végeredmény textúrája. Negatív következményei azonban lehetnek ennek a folyamatnak, hiszen nem csak a keményítőt, de különböző értékes mikronutrienseket is eltávolítunk vele a rizsből, ezáltal az elkészült étel tápértéke jelentősen csökken. Legközelebb jusson eszedbe ez a kutatás, mielőtt nekifognál a rizs készítés során az alapos átmosáshoz - vizet és időt is spórolhatsz ezzel a felbecsülhetetlen értékű tudással a zsebedben! 

Apropó rizs, a rizskását próbáltad már? Ha szeretnél időt spórolni és a rizs főzésével kapcsolatos dilemmákat is elkerülnéd, érdemes megismerkedned vele - itt pedig rögtön meg is vásárolhatod! Ne felejtsd el, hogy a blogunk olvasójaként extra kedvezményben részesülsz a rizskása és minden más szénhidrát termékünk kapcsán a CHBLOG kód használatával!

Fordította: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein