Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Mire jó az energia zselé és kiknek érdemes használni?

Mire jó az energia zselé és kiknek érdemes használni?
MyproteinHU
Író és szakértő9 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Az energia zselé egy kompakt és kényelmes kiegészítő, amellyel a sport közbeni tápanyagpótlás könnyen megoldható. Cikkünkben bemutatjuk az energia gél legfontosabb előnyeit, a javasolt felhasználását és megválaszoljuk a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket.

Mi az energia zselé?

Az energia zselé vagy más néven energia gél egy speciális étrend-kiegészítő termék. Célja, hogy egyszerű és gyors módon segítsége a tápanyagpótlást. Az energia zselé készítmények általában az alábbi összetevőket tartalmazzák:
  • Szénhidrát: A legtöbb energia gél készítmény 20-30 gramm közepes- vagy gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Gyakori összetevő a fruktóz (gyümölcscukor), maltodextrin és dextróz (szőlőcukor). Az energia gélben található szénhidrát segít a mozgás közben felhasznált energia pótlásában.
  • Kálium: A kálium hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a normál izomműködéshez és részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában. Nem véletlen, hogy népszerű összetevő az energia gél termékekben.
  • Kalcium: A kalcium részt vesz a normál véralvadási és energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Fontos szerepet játszik a normál ingerületátvitelben, hozzájárul a normál izomműködéshez. Továbbá a kalcium hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez és fontos szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában. Így érthető, miért szerepel számos energia zselé készítményben.
  • Mangézium: A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és elektrolit-egyensúly fenntartásához. Két fontos előny a magas staminát igénylő sportolók számára. Futók, biciklisták, küzdősportolók és úszók egyaránt gyakran választanak olyan energia gél terméket, amely tartalmaz magnéziumot.
  • Egyéb vitaminok és ásványi anyagok: Az egyéni sportcélokhoz igazított formulák további vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazhatnak. Javasoljuk, hogy ellenőrizd az termékek tápanyagtartalmát és válassz a saját igényeidnek megfelelő terméket.
  • Koffein: Egyes energia gél termékek hozzáadott koffeint tartalmaznak. Ami hasznos lehet, ha szükséged van egy extra energia löketre a nehéz edzés közben.
Energia zselé

Melyek az energia gél előnyei?

1. Gyors tápanyagpótlás

Az energia gél egyik legfontosabb előnye a gyors tápanyagpótlás. Számos sporttevékenység közben nehezen vagy egyáltalán nem megoldható a nagy volumenű ital (pl. fehérjeturmix) vagy szilárd tápanyag fogyasztása. Ilyenkor igazán jól jöhet a kis méretű tasakban található tápanyag bomba!

2. Kényelmes és akár sport közben is használható

További előnyt jelent, hogy az energia zselé termékek komplex tápanyagtartalommal rendelkeznek és kényelmesen fogyaszthatóak. Nem szükséges több tucat terméket manuálisan összekeverni egy shakerben. Az akár egy korttyal elfogyasztható energia gél, akár futás közben vagy az úszás szünetében is képes táplálni a sportoló fáradt testét. 

3. Széles választék

Oldalunkon számos energia gél elérhető, így garantáltan találsz a sportcélodnak megfelelő készítményt. Kísérletezz a különböző formulákkal és ízesítésekkel és találd meg az igényeidnek megfelelő terméket.

4. Kellemes ízesítések

A praktikus előnyök mellett fontos megemlíteni az ellenállhatatlanul finom ízeket! A Myprotein energia zselé termékek számos ízesítésben érhetőek el. Erdei gyümölcs bomba, trópusi vihar, eper vagy éppen cseresznye ízesítésre vágysz? Oldalunkon mindent megtalálsz!

Mikor érdemes zselét fogyasztani?

Az energia zselé javasolt fogyasztási ideje az összetevőtől függ. Három kategóriába sorolhatóak a termékek:
  • Edzés előtti (pre-workout): Az edzés előtti energia zselék általában koffeint és egyéb teljesítményfokozó összetevőket tartalmaznak. Fogyasztásuk általában 30-60 perccel az edzés előtt javasolt.
  • Edzés közbeni (intra workout): Az edzés közbeni energia géleket főleg hosszútávfutók, úszók, küzdősportolók, biciklisták, fal- és hegymászók használják. Előnye, hogy gyorsan képes pótolni az elvesztett tápanyagok egy részét. Fogyasztását sportolás közben javasoljuk.
  • Edzés utáni (post workout): Az edzés utáni energia zselé célja a mozgás közben elhasznált tápanyagok pótlása. Általában magasabb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, fogyasztását a mozgást követő időszakban javasoljuk.

Melyik a legjobb energia zselé számomra?

1. Energia zselé futáshoz és egyéb magas staminát igénylő sportokhoz 

Energia zselé futáshoz és egyéb magas staminát igénylő sportokhoz? Akkor válaszd a Recovery Gel Elite™ készítményt! A dopping tesztelt termékprogramunk biztosítja a vásárlóinkat afelől, hogy termékünk bevizsgált a HFL Sport Science által, amely egy világszintű, autentikus anti-dopping laboratórium.

Kiemelt előnyök:
  • 15 g fehérje
  • 20 g szénhidrát
  • Hozzáadott BCAA és glutamin

2. Energia gél edzés előttre

A Pre-Workout Gel edzés előtti fogyasztásra javasolt különleges zselé, amely közvetlenül a tasakból fogyasztható és nem szükséges vízbe keverni. Ez a zselé a Myprotein legkényelmesebb edzés előtti táplálék-kiegészítője, amely két ízben kapható: erdei gyümölcs és trópusi vihar.

Kiemelt előnyök:
  • Kényelmes edzés előtti kiegészítő
  • 200 mg koffein adagonként
  • 2 kiváló ízesítés

Elkészíthető az energia zselé házilag?

Az energia zselé házilag nehezen készíthető el. Bár elérhetőek online receptek, ezek többsége sok összetevőt igényel és a végeredmény sokszor kevésbé felel meg a sportolók magas elvárásainak. Így azt javasoljuk, inkább válaszd a profi étrend-kiegészítőket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein