Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Izomtömeg növelés alapok: útmutató az étrend-kiegészítőkhöz

Izomtömeg növelés alapok: útmutató az étrend-kiegészítőkhöz
Jamie Wright
Író és szakértő1 év Ago
Jamie Wright profiljának megtekintése
Segítünk, hogy sokkal egyszerűbben érhesd el az izomtömeg növelés céljaid, mint valaha - a Myprotein termékeivel! 

Állítsd össze a személyre szabott csomagod, amely a leginkább megfelel az igényeidnek és a leghatékonyabb társad lesz az izomépítés során! Fehérjeporok, proteinszeletek és más fehérjés snackek, edzés előtti termékek és egyéb kiegészítők széles választéka vár rád - már csak egy shaker-re lesz szükséged, na és persze a minden részletre kiterjedő útmutatónkra, hogy teljes gőzzel vághass bele az izomépítésbe!

Izomtömeg növelés

Gyakran ismételt kérdések az izomtömeg növelés kapcsán

Mi a legjobb táplálékkiegészítő az izomtömeg növeléshez?

Ez nehéz kérdés, hiszen rengeteg táplálékkiegészítő nagyon hasznos segítség lehet az izomtömeg növelés folyamata során! Ezek közül is kiemelkedik a kreatin, a béta-alanin és egy ütős edzés előtti termék. Na és persze ne felejtsük el minden táplálékkiegészítők királyát, ha az izomépítésről van szó (sőt, igazából bármi más legyen is a célod): a fehérjepor!

Hogy miért ennyire jó választás a proteinpor? Mert alacsony a kalóriatartalma, viszont nagy mennyiségben tartalmaz kiváló minőségű proteint - ez a makrotápanyag nélkülözhetetlen az izomépítéshez. A fehérjepor praktikus és költséghatékony megoldás, ezért nem is érdemes gondolkodni, beszerezd-e - nem fogod megbánni!

Szükségem van fehérjeporra az izomépítéshez? 

A fehérjepor nem nélkülözhetetlen, ha növelni szeretnéd az izomtömeged, viszont nagyon kényelmes és költséghatékony megoldást kínál, hogy könnyedén elérhesd a napi fehérjebeviteleddel kapcsolatos céljaid. 

Mindenképpen ügyelj arra, hogy az étrended alapját a teljes értékű ételek képezzék, hiszen a testednek rengeteg olyan tápanyagra van szüksége, amelyeket csak ezek biztosíthatnak - a fehérjepor azonban remek kiegészítő lehet, hiszen praktikus, nem kell bajlódnod az elkészítésével, így időhatékony, könnyen szállítható, ráadásul sokáig eláll.Tehát: nem, technikailag nincs feltétlenül szükség fehérjeporra, viszont abban biztosak vagyunk, hogy nagy segítséget nyújthat a hétköznapokban! 

Szükségem van táplálékkiegészítőkre az izomépítéshez? 

Az izomépítéshez nincs szükség táplálékkiegészítőre. Amire viszont szükséged van, az az izmaid stimulálása az edzésmunka által, a teljesítményed és a regenerálódásod maximalizálása, amelyet a megfelelő táplálkozás tud a leghatékonyabban támogatni, illetve ez utóbbi esetében a pihenés is nagyon fontos. A táplálékkiegészítők hasznos segítséget nyújthatnak az izomépítés, a teljesítményed növelése és a regenerálódási folyamatok során. A kreatin, béta-alanin, az edzés előtti készítmények, elektrolitok, fehérjeporok és más kiegészítők által gyorsabban fejlődhetsz, így könnyebben és hamarabb elérheted a céljaid. Nagyon fontos azonban, hogy ne ezekre alapozd a tömegnövelésed! Ahogy a nevükben is benne van, ezek kiegészítik a jól felépített terved, amelynek az alapja mindenképp a megfelelő edzés és táplálkozás kell, hogy legyen - így képes lehetsz a jó helyett egyenesen nagyszerű eredményeket elérni!

Milyen táplálékkiegészítők támogatják az izomépítés folyamatát?

Számos táplálékkiegészítő nagyon hasznos lehet a tömegnövelés során, ilyen például a fehérjepor, az edzés előtti készítmények, a kreatin és a béta-alanin - de természetesen csak megfelelő edzésterv és fehérjében gazdag étrend mellett érhetsz el velük jó eredményeket. 

A kreatin lényegében energia “újrahasznosítóként” működik. Rengeteg kutatás készült ezzel a táplálékkiegészítővel kapcsolatban, amelyek azt bizonyítják, hogy hosszútávú alkalmazása során képes segíteni az erő növelésében. A béta-alanin szintén nagyon hasznos kiegészítő, ha a fizikai teljesítményed növelése a cél. A legjobb módszer, ha edzés előtt és után is beviszel belőle egy-egy 3 g-os adagot - ha azonban most próbálod ki először, elég lesz kétszer 1,5 g is!

Lehetséges az izomtömegnövelés növényi fehérje segítségével?

Természetesen lehetséges izomtömeget növelni növényi fehérjével, de néhány dologgal mindenképp érdemes tisztában lenned, ha ez a célod. A növényi fehérjeforrások legtöbbjével az a valódi probléma, hogy nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyek nélkülözhetetlenek az izomépítés folyamata során.Míg az állati eredetű fehérjék, mint például a tejsavófehérje, “minőségi”, teljes értékű és komplett fehérjeforrásnak számítanak, tehát az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek érdemes a különböző növényi proteinforrásokat kombinálni, ezáltal szervezetük hozzájuthat az összes, izomépítéshez szükséges aminosavhoz.

A növényi fehérjeforrások között is találhatunk olyat, amelyek teljes értékűek, mint például a szója - ezek akár egy vegán étrendben is szuperül működhetnek. Ha vegán fehérjeport szeretnél választani, a szója-alapú, vagy különböző növényi proteinek keverékét tartalmazó termékek nagyon jó választások lehetnek!

Hogyan érdemes használnom a táplálékkiegészítőket, ha izmot szeretnék építeni?

Az izomépítés során nagyon fontos a jó időzítés: érdemes figyelned arra, melyik táplálékkiegészítőt mikor használod, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőlük és maximalizáld a teljesítményfokozó hatást!

Az izomnövelés terén a “szentháromságot” a koffein, a kreatin és a béta-alanin jelenti - ezeket általában megtalálod az edzés előtti készítményekben

Az állandóság a kreatin esetében a legfontosabb; a koffeint a legoptimálisabb, ha edzés előtt 30-60 perccel fogyasztod, míg a béta-alaninból 1,5-3 g-os adagokat javaslunk edzés előtt és után.

Edzés után a fehérjefogyasztás fontossága is kiemelt. Választhatsz: a klasszikus fehérjeturmix is jó megoldás lehet, de kipróbálhatsz egy tömegnövelő terméket is, amely szénhidrátokat is tartalmaz, ezáltal segít a regeneráció és az izomtömegnövelés maximalizálásában.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Jamie Wright
Író és szakértő
Jamie Wright profiljának megtekintése
Jamie Wright humán táplálkozástudományok, valamint sporttudományok terén szerzett diplomát, és jelenleg több szervezettel működik együtt, saját programot tart fenn, hogy segítse az ügyfelek táplálkozási céljait. A Táplálkozási Szövetségnél akkreditált, több száz ügyfélnek segített - az otthoni anyáktól kezdve a nemzetközi versenyzőkig - bizonyítékokon alapuló, holisztikus táplálkozási program által, hogy elérjék egészség és fitnesz céljaikat. A programján túlmenően Jamie rendszeresen publikál táplálkozás témában is, számos szempontból bemutatva azt. Kutatásait prezentálta az Egyesült Királyság elhízással kapcsolatos kongresszusán, valamint a tengerentúli konferenciákon, és számos e-könyvet írt, miközben másoknak is besegít (beleértve a jótékonysági sportszervezeteket). Kutatása a súlymenedzsmentre, valamint a sportteljesítményre és kiegészítők használatára összpontosított. Óriási sportőrült, lelkes edzőterem látogató és bármilyen kutyákkal kapcsolatos dolgok szerelmese. Jamie célja a tudományos, szakmai tapasztalatok és ismeretek megosztása az, hogy fényt hozzon a hatalmas mennyiségű téves információ és félretájékoztatás terén, ami a fitnesz és egészségiparra jellemző manapság.
myprotein