Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Kollagén és hialuronsav: így támogasd a szépséged belülről

Kollagén és hialuronsav: így támogasd a szépséged belülről
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
A szépség belülről fakad - ez nem csak egy elcsépelt közhely, épp ellenkezőleg: érdemes kicsit mélyebbre ásnunk, mit is jelent ez valójában, tágabb értelemben is végiggondolva a kérdést. Ha szeretnénk jobban érezni magunkat a bőrünkben, mindenképp jó ötlet többet törődni magunkkal, a testünkkel és a lelkünkkel egyaránt! A szépség ápolása pedig ott kezdődik, hogy tisztában vagyunk vele, mire van szüksége a szervezetünknek, ezt pedig biztosítjuk is a számára - legyen szó vitaminokról vagy ásványi anyagokról, táplálékról vagy pihenésről! Mit szólnál a kollagén hialuronsav páros erejéhez, ami segíthet, hogy a legjobb formádat hozd?

Mi a kollagén hialuronsav páros titka? 

Először érdemes azzal megismerkednünk, mi is pontosan a kollagén és hialuronsav.

A kollagén egy fehérje, amely természetesen is jelen van a szervezetünkben, de az idő előrehaladtával egyre kisebb mennyiségben termelődik. A csontokban, ízületekben, porcokban és izmokban, de a bőrben is megtalálható - ha szeretnél többet tudni róla, mire is jó a kollagén, mindenképp érdemes elolvasnod a témában írt cikkünket! Sőt, kollagén listaoldalunkon a kollagént tartalmazó termékeinkkel is megismerkedhetsz - ha elbizonytalanodnál, melyik lesz számodra a legjobb, akkor a kollagén fajtákat bemutató cikkünk segíteni fog a döntésben. Ráadásul bármelyik terméket is választod, a KOLLAGENBLOG exkluzív kuponkód használatával 30% kedvezményt biztosíthatsz magadnak a teljes kollagén termékkínálatunkra! 

A hialuronsav szintén egy olyan anyag, amely természetesen is előfordul a testünkben, ám a termelt mennyiség csökken, ahogy egyre idősebbek leszünk: ebben rendkívül hasonló a kollagénhez. Ez a molekula segít abban, hogy hogy a szövetek megőrizhessék a nedvességtartalmukat, illetve az ízületek “olajozott” működésében is fontos szerepet játszik.1 Számos formában elérhető, legyen az külsőleg használható hialuronsav gél vagy szérum, esetleg orvosi hialuronsav feltöltés, de belsőleg is fogyasztható hialuronsav kapszula vagy tabletta formájában. Ismered már a Myprotein Hialuronsav Tablettát? Ez a termék igazi jolly joker, ha szeretnéd élvezni a hialuronsav nyújtotta nagyszerű előnyöket!

Kollagén és hialuronsav

Mi a legfontosabb különbség a kollagén és hialuronsav között?

Fontos megjegyeznünk, hogy a kollagén és a hialuronsav teljesen más hatással rendelkezik: lássuk, mik is ezek pontosan!

A kollagén hatása

A kollagén segíthet, hogy a bőrünk fiatalosabbnak tűnjön és sokkal rugalmasabb legyen, ezáltal hozzájárulhat bőrünk egészségének a javításához.2 Egy kutatás során a résztvevő, 35 évnél idősebb hölgyek fele kollagén italt, a csoport másik fele pedig placebót fogyasztott, a különbség pedig látványos volt: a valódi kollagént fogyasztó nők arról számoltak be, hogy a bőrük sokkal hidratáltabb és rugalmasabb lett, míg a másik csoport nem tapasztalt hasonló változást. A kollagén a csontok és ízületek megerősítésében is szerepet játszhat, ahogyan az izomtömeg növelését is megkönnyítheti és jó hatással lehet a fizikai teljesítményünkre. Egy másik kutatás arra irányult, hogyan befolyásolta a kollagén az 50 évnél idősebb férfiak fizikai állapotát: a résztvevők egy csoportja az edzés mellett proteint fogyasztott, egy másik csoportjuk pedig kollagént, míg a harmadik csoport nem edzett, csupán a fehérje táplálékkiegészítőt fogyasztotta. Az eredmények arra mutattak, hogy a kollagén hidrolizátum pozitívan befolyásolta a résztvevők erőállapotát és izomtömegének növekedését is, azonban ahhoz, hogy ebből komolyabb következtetéseket vonhassunk le, még további kutatásokra van szükség. És még mindig tudjuk hová fokozni az előnyöket: a kutatás eredménye szerint a kollagén támogathatja az emésztést, ráadásul a sebgyógyulás folyamatát is lerövidítheti - elképesztő, nem igaz?

Ha szeretnéd kihasználni ezeket az előnyöket, egy jó kollagén készítmény elengedhetetlen része lesz a táplálékkiegészítő kelléktáradnak: ismered például a Collagen Protein hidrolizált kollagén porunkat? Ez a rendkívül magas tisztaságú termék 22 gramm fehérjét biztosít a szervezetednek adagonként, így játszi könnyedséggel növelheted vele a kollagén- és proteinbeviteled egyaránt!

A hialuronsav hatása

Ahogy már említettük, a hialuronsav azért felel, hogy a szövetek megőrizzék a nedvességtartalmukat, ezáltal hatékonyan segíthet az öregedés folyamatának a lassításában.3 Ám itt nem ér véget az előnyök listája: a hialuronsav a szemünk egészségét is pozitív irányba befolyásolhatja1, ráadásul az ízületi fájdalmak csökkentéséhez is hozzájárulhat4, ahogy a sebgyógyulás felgyorsításához is1. Számos kutatást végeztek a témában, az egyik például megállapította, hogy a csípő porckopásban szenvedő résztvevők, akik hialuronsav injekciót kaptak, három hónap után 48.2%-kal kevesebb nem-szteroid gyulladáscsökkentőt fogyasztottak, mint a hialuronsav injekció alkalmazása előtt.4 Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a különböző más összetevők mellett hialuronsavat is tartalmazó szérum használata a bőr hidratáltságát és rugalmasságát is növelte - ezek után nem is kérdés, miért érdemes kipróbálnod!3

A kollagén vagy hialuronsav használata javasolt inkább? 

A kérdésre nagyon egyszerű a válasz: mivel mindkét anyag teljesen más hatást gyakorol a szervezetedre, így nem kell döntened, kollagén vagy hialuronsav. Bátran használhatod mind a kettőt, így mind a kollagén, mind a hialuronsav előnyös hatásait maximálisan élvezheted majd! Ráadásul már olyan termékek is léteznek, amelyek komplex összetételüknek köszönhetően mind a két összetevőt tartalmazzák: ilyen például a Beauty Collagen Shot. Ez az innovatív, minden-az-egyben formula egy valódi szépségkoktél, ami gyümölcsös és frissítő ízével igazi kényeztető élménnyé teszi a szépségápolás rítusát! 

Üzenet

Idén legyen az a fogadalmad, hogy többet törődsz magaddal: ha belülről is ápolod a szépséged, hidd el, nem csak sokkal jobban érzed majd magad a bőrödben, de ezt a külsőd is tükrözni fogja! Mivel a kollagén és a hialuronsav is rendkívül jó hatással vannak a szervezetre, így érdemes mindkét anyag pozitív hatásait kihasználnod, beiktatva őket a napi rutinodba.Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein