Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Rizskása | Mire jó a rizskása és milyen előnyei vannak?

Rizskása | Mire jó a rizskása és milyen előnyei vannak?
MyproteinHU
Író és szakértő9 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Új termékkel bővült a Myprotein sokszínű választéka! Egy olyan étellel, amely valóban sokoldalú, kényelmesen elkészíthető és tápláló - ez pedig nem más, mint a rizskása por. Ez a sokak által kedvelt alapanyag a remek tulajdonságai mellett azonban nemcsak rizskása készítésére szolgál, hanem bátran felhasználható más receptekhez is. Csak a képzelet szab határt! Remek reggeli alapanyag, amely kellően feltölt a napra. Lássuk, pontosan mire jó a rizskása!

Miből készül a rizskása?

A rizskása nagyszerű összetett szénhidrátforrás számos potenciális előnnyel. Fehér rizsből készül, amelyet finom porrá őrölnek, így gyakorlatilag a tökéletes reggeli: gyors, kényelmes és ínycsiklandóan krémes, tele minden jóval.A rizskása azonban nem újdonság. A Congee, egy fehér típusú rizskása gyakori reggeli ételnek számít, ráadásul évszázadok óta az ázsiai konyhák egyik fő alapanyaga. Valahol a hagyományos, zab alapú kása és a lágy rizspuding között van – sokan szeretik kényeztető textúrájáért és kellemes ízéért.

Ám ami megkülönbözteti a rizskását más reggeli ételektől, az a számos előnyös dolog, ami benne van. Alacsony a zsírtartalma, nem tartalmaz cukrot, ugyanakkor szénhidrátban gazdag, tehát ideális választás, ha fel szeretnénk tölteni szervezetünket a napra. Ráadásul gluténmentes, és vegánok számára is alkalmas.

Szerezd be 30% kedvezménnyel a kiszemelt szénhidrát termékeket!

Szívesen készítenél egy laktató és egészséges zabkását? Feldobnád az edzés utáni turmixod maltodextrinnel? Legyen bármi is a célod, a Myprotein támogat annak elérésben. Szerezd be a szénhidrát lista oldalon található termékeinket 30% kedvezménnyel! Használd vásárláskor a BLOGHU kódot!

Mire jó a rizskása? Mennyire bonyolult az elkészítése?

A rizskása fogyasztása több szempontból is ajánlott. Nemcsak finom, de rengeteg egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, ezáltal remekül egészíti ki a reggeli receptek repertoárját.Az egyik fő ok, amiért érdemes a rizskását beépíteni az étrendünkbe, az az, hogy kiváló forrása az összetett szénhidrátoknak. A komplex szénhidrátok emésztése több időt vesz igénybe, ezáltal folyamatos és hosszan tartó energiafelszabadulást biztosít, szemben az egyszerű cukrok fogyasztásával, amely után energiazuhanást tapasztalhatunk.

Nem beszélve arról, hogy a rizskása zsírtartalma alacsony, így főleg azok választják, akik valamilyen okból kalóriadeficitet tartanak. Alacsony zsírtartalma azt is jelenti, hogy könnyen emészthető, ezért az emésztési gondokkal küzdők számára is nagyszerű lehet.

Mindezek mellett a rizskása gluténmentes is, ezáltal kiváló alternatíva gluténérzékenyeknek. A lehetőségek egy teljesen új világát nyitja meg mindazok számára, akiknek étrendi korlátozások miatt nélkülözniük kell más hagyományos gabonaféléket.Még jobb, hogy gyakran esszenciális vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagítják annak érdekében, hogy magasabb tápértékkel rendelkezzen. Gyakori adalék a vas, a kalcium és a különféle B-vitaminok, amelyek közül mind létfontosságú szerepet játszik az általános egészség megőrzésében.

Krémes textúrája és lágy íze sokoldalú reggeli opcióvá teszi a rizskását, amely különböző feltétekkel abszolút a személyes igények szerint alakítható. A friss gyümölcsök, diófélék, magvak, FlavPowder, FlavDrops, egy cseppnyi méz nemcsak az ízélményt fokozza, de vitaminok, ásványi anyagok és egészséges zsírok formájában számos egészségügyi előnyt jelent.

A rizskása elkészítése kényelmes és egyszerű

A rizskása nemcsak ízletes és tápanyagban dús opció, hanem egy szuperhős is, ha a kényelemről van szó. Fantasztikusan finom reggelit készíthetünk belőle csupán pár perc alatt! Ráadásul sok más reggelihez is felhasználható, mint például gofri, egyéjszakás rizskása, vagy akár palacsinta.Az alap rizskása elkészítéséhez csupán 100 milliliter forró vízre és 50 gramm rizskására van szükség. Öntsük a vizet a porra, hogy teljesen ellepje, várjunk 60 másodpercet, majd alaposan keverjük el. Ezt követően tegyük mikróba a keveréket 30 másodpercre, ismét keverjük el - és kész is! Ha sűrűbb kására vágyunk, ismételjük a mikrózást és keverést a kívánt állag eléréséig. Akár előző este is elkészíthetjük, hogy a rohanós reggeleken csak a hűtőből kelljen kikapni! A különböző, ízlés szerinti feltétek pedig csak tovább fokozzák a rizskása kiválóságát.
Rizskása elkészítése

Melyek a legfontosabb előnyök?

Szójamentes – cukormentes – gluténmentes – vegán

A rizskása 100%-ban fehér rizsből készül, gyakorlatilag finom rizslisztté őrlik, amely cukor-, szója- és gluténmentes, és vegánok számára is alkalmas.

B-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag

A rizskása természetes módon gazdag B-vitaminban és ásványi anyagokban, mint például vasban és a magnéziumban, amelyek közül mindegyik kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából.

Gyorsan elkészíthető

A rizskása szó szerint a leggyorsabban elkészíthető reggeli! Mindössze 1 percet kell várnunk, hogy a porrá őrölt rizs magában szívja a ráöntött vizet, és akár 30 másodpercnyi mikrózás után fogyasztható is. Természetesen, ha sűrűbben szeretjük, illetve feltétekkel is díszítjük, az megnöveli picit az elkészítési időt, de legfeljebb 5 perc alatt a komplett rizskásánk fogyasztásra készen fog állni!

Sokoldalúan fogyasztható

A kása sokoldalúságának csak a képzeletünk szab határt! Jól áll neki a friss gyümölcs, a diófélék, keverhetünk bele mézet, ha pedig még tápanyagdúsabbá szeretnénk tenni, akkor különböző fehérjeporokkal vagy ízesítőcseppekkel ízesíthetjük, és ha igazán ínyencek akarunk lenni, megszórhatjuk csokitörmelékkel, kókuszreszelékkel és lecsurgathatjuk némi mogyoróvajjal vagy cukormentes sziruppal is.

Ha pedig igazán kreatívak vagyunk a konyhában, ne féljük felhasználni a rizskását más receptekhez sem, például gofrikba, palacsintákba vagy egyéb süteményekbe.

Egy rizskása recept, amit kár lenne kihagyni

A rizskása elkészítése többféleképpen is lehetséges, és remekül felhasználható számos más recepthez, például palacsintához, gofrihoz vagy egyéjszakás rizskásához. Ezek mindegyike elkészíthető növényi tejből is, így 100%-ban vegán ételeket kaphatunk.A rizskása elkészítése igazán egyszerű és gyors. Készíthetjük a tűzhelyen, de akár a mikróban is, mindkét módon ugyanolyan gyorsan végzünk. Az alaprecepthez nincs szükségünk másra, mint magára a rizskására, egyéni céloktól és ízléstől függően vízre vagy tejre (növényi tej is megfelelő) és valamilyen ízesítő anyagra, ami lehet méz, agavé szirup, de akár fehérjeport vagy izesítőporok vagy -cseppek is.

Hozzávalók

  • 60 gramm Myprotein Cream of Rice rizskása
  • 100 ml víz/tej/növényi tej
  • 1 ek cukor/méz/agavé szirup

Opcionális:

Elkészítés

  1. Öntsük a rizskását és a választott folyadékot egy lábasba.
  2. Adjuk hozzá a választott édesítőszert és keverjük simára. A kása azonnal elkezd besűrűsödni. Hagyjuk egyet-kettőt buggyanni, és készen is van.
  3. Ízesítsük kedvünk szerint. Jó étvágyat!
Receptek

Rizskása recept - krémes és habkönnyű palacsinta formában

Rizskása recept palacsintaként? Talán furcsán hangzik, de ha kipróbálod, rájössz, hogy telitalálat: igazi meglepetés, mire jó a rizskása és milyen finom!

9 hónap AgoAl MyproteinHU

Gyakori kérdések és válaszok

Miért esznek a testépítők rizskását?

A testépítők körében azért népszerű a rizskása, mert a könnyen emészthető összetett szénhidrátok egyik erőműve, amely gyors és tartós energiaforrást biztosít. Emellett gluténmentes is, tehát megfelelő választás azoknak, akiknek az étrendjük valamiért korlátozott. Ráadásul sokoldalúsága azt is jelenti, hogy különféle fehérjedús feltétekkel teljes mértékben személyre szabható, ezáltal egy kiegyensúlyozott és tápláló ételt lehet belőle varázsolni, amely kiváló alapot szolgáltat az intenzív edzésekhez és elősegíti az izomfejlődést és a regenerációt.

A rizskása ugyanaz, mint az őrölt rizs?

Igen, a rizskása gyakorlatilag olyan finom porrá őrölt rizs, amely megfőzve krémes és sima végeredményt produkál. Szóval, ha olyan recept vagy termék jön velünk szembe, amelyhez őrölt rizsre van szükség, bátran használhatunk hozzá rizskását, mint kényelmes és finom helyettesítőt.

A rizskása kalóriatartalma alacsonyabb, mint a zabkásáé? Melyik a jobb?

A rizskása és a zab ugyanolyan kiváló reggeli választás, egyedülálló előnyökkel. A rizskása zsír- és cukortartalma alacsony, míg a zab rostban gazdagabb, kalóriatartalmuk pedig közel azonos.Végeredményben a „jobb” választás az egyéni preferenciáktól és tápanyagszükségletektől függ. A lényeg, hogy egy kiegyensúlyozott és változatos étrendet kövessünk, amely megfelel az ízlésünknek és az egészségügyi céljainknak.

Mennyire vegánbarát?

A rizskása egy ízletes, vegánbarát reggeli étel, amely tökéletes választás a növényi étrendet követők számára. Finomra őrölt fehér rizsből készül és nem tartalmaz semmilyen állati eredetű terméket, ezáltal teljes mértékben alkalmas vegánoknak.

Összefoglalás

Egy krémes, tápláló és sokoldalú kényeztetés, tele könnyen emészthető komplex szénhidrátokkal, amelyek hosszan tartó energiát biztosítanak a nap folyamán – ez a rizskása, amelyet új reggeli kedvencként üdvözölhetünk.Gyorsan és egyszerűen ínycsiklandó kását készíthetünk belőle, amelyet számos finomabbnál finomabb feltéttel koronázhatunk meg. Tálaljuk gyümölccsel, diófélékkel, magvakkal, mézzel vagy bármivel, amihez kedvünk van, hogy tápláló, energiában gazdag reggelihez jussunk.

Ne felejtsd, a BLOGHU kóddal 30%-os kedvezménnyel szerezheted be a szénhidrát lista oldalon található termékeket!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein