Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Daniel Craig személyi edzője elárulja, mi szükséges James Bond edzéséhez

Daniel Craig személyi edzője elárulja, mi szükséges James Bond edzéséhez
Monica Green
Író és szakértő2 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése

A vadonatúj James Bond film, a Nincs idő meghalni már a mozikban, és mi a Myproteinnél nem tudunk egy kérdés felett napirendre térni: Mégis hogy lehetséges, hogy Daniel Craig így néz ki és így mozog?

Daniel Craig, aki arról híres, hogy minden más 007-esnél több kaszkadőrmutatványt hajt végre saját maga, komolyan meg kell dolgoznia, hogy lépést tartson Bond törekvéseivel. És ő ennek örömest eleget is tesz. De a filmvásznon történő, gonosztevőkkel szembeni harcra felkészülni egyedül nem lehetséges. Ki segít Craignek? Itt jön a képbe Simon Waterson, a 007-es személyi edzője.

A Zavvi munkatársai leültek Simonnal a The Lowdown októberi számában, hogy megértsék, mennyi munka van Bond edzésprogramjában. És nem csalódtunk benne, mert minden részletet elárult. Íme néhány a legjobb részek közül.

“ A katonaságnál szerzett tapasztalataim segítettek, hogy megkapjam az állást”

Simon Waterson 16 évesen csatlakozott a Királyi Haditengerészeti Parancsnoksághoz, egy elit különleges egységben szolgált. Tud egy-két dolgot az elkötelezettségről. És ez a tapasztalat szerinte akkor is előnyt jelentett számára, amikor a különleges személyi edző pozícióra jelentkezett.

 „Felkértek egy interjúra, és azt gondolom, hogy a katonaságnál szerzett tapasztalataim segítettek, hogy megkapjam az állást. Ezek az elméletek és filozófiák jól átültethetők a filmes szakmába, mivel az ugyanolyan munkarend szerint működik, mint a hadsereg. Konkrét feladataink vannak, amelyeket meghatározott időpontokban kell elvégeznünk, hogy a gépezet forogjon. A felépítés hasonló, így könnyű volt számomra az átállás. Remélhetőleg tudat alatt a hátterem is beépül az edzésembe.”

“ Daniel belépett, és magasra emelte a lécet”

Simon akkor csatlakozott a Bond-csapathoz, amikor még Pierce Brosnan játszotta az ikonikus akcióhőst A világ nem elég című filmben. A Zavvi-interjúban elmondta, hogy amint Daniel Craig belépett az edzőterembe, azonnal tudta, hogy új Bond-korszak vette kezdetét.

 „Pierce-t inkább az hajtotta, hogy biciklizni és teniszezni szeretett volna - elég sportos volt. A kaszkadőrökkel sok akciót hajtottak végre. Daniel belépett, és magasra emelte a lécet az atletikusságával. Saját kaszkadőrmutatványokat akart végrehajtani, és úgy gondolta, ezeket neki kellett csinálnia, hogy valóságosnak tűnjön. Ez egy más korszak és más mentalitás volt.

Simon szerint Daniel elszántsága már az elejétől világos volt.

"Bond szerepében dobálja az embereket, így a fizikumának illeszkednie kellett ehhez. Hihetőnek kellett lennie. A Casino Royale-ban az ikonikus, vízből kijövő pillanat volt a kulcs mindenhez. Az volt a célja, hogy mindenki azt gondolja: 'igen, ez a fickó ura a helyzetnek.’"

„Keményen dolgozik azon, hogy sportolóvá váljon”

Egy filmszerepre való edzés sok mindenben különbözik a mindennapi edzéstől vagy akár a profi sportolói edzéstől. Simonnak figyelembe kell vennie, hogy mi mutat jól a képernyőn, és azt is biztosítania kell, hogy az alakítás hihető legyen.

 „Azt nézem, hogy mi esztétikus, mi sportos, és végső soron mit kell teljesítenie. Megtervezem az adott kaszkadőr mozgásmintákat, és ezt visszük magunkkal az edzőterembe edzésre. Tehát az, hogy képes legyen sprintelni, felugrani egy dobozra, vagy felvenni valamit a padlóról. Ez az, ahol igazán érdekessé válik a dolog, és amit imádok az egészben - annyira egyedi és különleges."

Úgy tűnik, hogy Danielt sem zavarja a kimerítő precizitás és a részletekre való odafigyelés. Sőt, úgy olyan, mintha, egyenesen élvezné ezt.

 „Elismerésre méltó, hogy mennyi időt fordít rá. Az edzéseknél aprólékos, a saját testmozgását veti össze az elképzeléseivel, hogy min akar változtatni. Keményen dolgozik azon, hogy sportolóvá váljon, de nem pihen, mint a sportolók. Aztán elmegy dolgozni, és színészként kell helytállnia".

“ Inkább az atletikusságról, mint az esztétikáról szólt a dolog”

Egy további különbség az átlag személyi edző és Simon között, hogy Simon elkíséri az ügyfelét a munkába, hogy minden rendben menjen. Ez egy kicsit olyan, mintha az edződ bemenne az irodába, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a lépcsőt használod lift helyett.

"Azokon a napokon, amikor a dialógusok vannak középpontban, kicsit keményebben edzünk, aztán a kaszkadőr hetek során regenerálódik. Az egész a feltöltésről szól, a megfelelő ételek megfelelő időben történő fogyasztásáról, hogy meglegyen a színjátékhoz szükséges energia. A forgatási napokon az én feladatom, hogy biztosítsam, minden rendben legyen, és felkészítsem őt minden kaszkadőr jelenetre."

Daniel valóban legendássá vált Bondként, és ehhez nagyban hozzájárul az elhivatottsága. Simon az interjúban elmondta, hogy Daniel sport képességei szerves részét képezték Bond karakterfejlődésének.

"Fizikailag és mentálisan is fejlődött a karaktere, ez az első naptól kezdve egy általa hozott döntés volt. Végig gyorsabb és hatékonyabb akart lenni, így inkább az atletikusságról, mint az esztétikáról szólt a dolog."
Daniel Craig

Összefoglalás

Daniel Craig kétségkívül James Bondként vonul be a történelembe, de nem feledkezhetünk meg személyi edzőjéről, Simon Watersonról sem, aki a kaszkadőrmutatványok mögött állt. Köszönjük a Zavvinak ezt a remek interjút Simonnal! A teljes cikket angolul a The Lowdown című digitális magazinjukban olvashatod. És persze ne felejtsd el megnézni az új Bond-filmet, amíg még a mozikban van!

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein