Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal | “Szerettem volna Magyarországot felrakni az MMA világtérképére. Úgy érzem, sikerült.”

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal | “Szerettem volna Magyarországot felrakni az MMA világtérképére. Úgy érzem, sikerült.”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró3 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A sportfilm műfaj jól ismert és olykor klisés elemét jelenti, hogy a történet fiktív hőse a látszólag leküzdhetetlen akadályok ellenére is sportja egyik legjobbjává válik. Egy parányi magyar faluból a világ egyik legismertebb ketrecharc klubjáig eljutni, és nemzetközileg elismert MMA harcosokkal megküzdeni olyan túlzásnak tűnhet, amelyet egy hollywoodi filmproducer álmodott meg és vetett forgatókönyv formájába. Borics Ádám története azonban nem a celluloid szalagon játszódik, hanem az Amerikai Egyesült Államok edzőtermeiben, MMA táboraiban és százezrek által követett ketrecharc versenyein. Ádám kivételes kitartásának és a sport iránti szeretetének köszönhetően hazánk első olyan MMA harcosa, aki a Bellator pehelysúlyú harcosaként léphet a küzdőtérre. Alábbi cikkünkben megismerheted Borics Ádám sportsikereihez vezető útját, a jelentős meccsek előtt benne kavargó érzéseit, edzés tippjeit, táplálékkiegészítő javaslatait és étkezési szokásait.

Felfele ívelő sportkarrierednek köszönhetően széles körben ismertté váltál mind Magyarországon, mind az MMA-t követő nemzetközi közönség körében. Milyen érzés egy apró magyar faluban élő lelkes gyermekből világklasszis sportolóvá válni? Hogyan éled meg a hírnévvel együtt járó médiafigyelmet?

 

Borics Ádám: Igazából mindig is erről álmodoztam, hogy szeretném megváltoztatni a magyar MMA helyzetét. Szerettem volna Magyarországot felrakni az MMA világtérképére. Úgy érzem, sikerült. Gyerekként, amikor néztem a nagyokat, az volt bennem, hogy erre én is képes lennék, a napokban pedig már nagyon sok olyan sztárral edzek együtt, akiket gyerekként csak a TV-ben (igazából az interneten, mert akkoriban még nem volt látható a magyar televízióban MMA) láttam.  Valamilyen szinten élvezem, de volt egy pont, hogy túl sok volt számomra. Amikor már úgy éreztem, hogy a sportteljesítményem rovására megy, akkor rájöttem, hogy nem kell minden felkérésre igent mondanom. Úgy gondolom, hogy jól tudtam kezelni a hirtelen megjelenő hírnevet és a médiafigyelmet. Úgy gondolom, ezáltal az egész magyar küzdősport társadalom kicsit nagyobb figyelmet kapott.

 

Profi sportolóvá válásod előtt fontolgattad a pénzügyi szektorban történő elhelyezkedést. Mi adta számodra a bátorságot, hogy egy kockázatosabb karriert válassz a biztos megélhetést nyújtó banki munka helyett? Volt olyan pillanat, amikor lehetetlennek tűnt, hogy a szenvedélyed finanszírozni tudja megélhetésed?

 

Borics Ádám: Egyetlen egy mondatot hajtottam mindig is édesapámnak, miután elkezdtem küzdősportolni. „Apa, én nem akarom leélni úgy az életem, hogy nem próbáltam meg”. Nagyon hittem benne legbelül, hogy nekem ez sikerülni fog és én erre születtem, nekem ez a sorsom. Ha nem is jött volna össze, sokkal rosszabb lenne az, ha az ember életében ott marad az a „mi lett volna, ha…”

Mielőtt a kevert harcművészetekkel kezdtél foglalkozni, kipróbáltad magad karatéban, Thai-boxban és kempoban egyaránt. Hogyan befolyásolja jelenlegi MMA harcstílusodat korábbi sporttapasztalatod?

 

Borics Ádám: Egyértelműen az alapjaim az állóharchoz kötődnek, ezért a harci stílusomat ez jellemzi. Szeretek állva küzdeni, én úgy gondolom, hogy mielőtt Amerikába költöztem volna, igazából nem is voltam tisztába vele, hogy mi is pontosan az MMA, csak egy egyszerű állóharcos voltam, aki MMA-zott. A birkózásom volt nagyon lemaradva, és az egész gondolkodásmódom (a harcról való elképzelésem) megváltozott miután Floridában kezdtem el edzeni.

 

Közösségi média felületeiden és az interjúkban egyaránt említetted, hogy sikeredben komoly szerepet játszik a sport iránti szereteted. Hogyan tudod megőrizni lelkesedésed egy megterhelő felkészülési időszak során?

 

Borics Ádám: Egyszerűen imádom ezt csinálni. A mai napig imádok minden egyes edzést, de tényleg. Ezért az egy dologért vagyok itt Amerikában, hogy jobb harcossá válljak. Nagyon sokszor harcolok a honvággyal, de amikor a teremben vagyok, sosincs honvágyam, hisz imádom ezt csinálni. A kezdetektől a mai napig imádok minden egyes edzést, talán ez a titkom. Egyszerűen edzéseken nem gondolkozok, „flow” állapotba kerülök, persze sokszor rettentően megterhelő fizikailag és néha alig kapok levegőt, vagy volt már rá példa, hogy hánytam is, annyira túlhajtottam magam, de azt is imádtam.

 
Borics Ádám MMA bajnok

Több ezer követővel rendelkező Instagram(@adamborics) és Facebook oldalad mellett YouTube-on is aktív vagy. Csatornádon rendszeresen készítesz bemutató videókat a hétköznapjaidról és edzéseidről. Mi ösztökélt arra, hogy a megterhelő edzéseid mellett vlogolásba kezdj?

 

Borics Ádám: Hobbiból kezdtem el néha videókat készíteni, amikor elkezdtem küzdősportolni, imádtam bunyós videókat nézni, iskola után csak ilyen videókat néztem a Youtube-on, amíg nem mentem edzésre. Úgy gondoltam, talán ezzel is tudok pár fiatal srácot arra motiválni, hogy elkezdjen küzdősportolni, és esetleg pár hasznos tanáccsal ellátni őket. Aztán meglepődtem, hogy mennyi embernek tetszett, és kérték, hogy csináljak még több videót. Ahogy az időm engedi, mindig próbálok videókat készíteni, érdekel a videó készítés, talán a későbbiekben jobban beleásom magam.

 

Célkitűzésed volt, hogy vagy a Bellator vagy az UFC (Ultimate Fighting Championship) sportszövetségek egyikének tagjává válj. Sikerült kitűzött sportcélodat elérni és a Bellator pehelysúlyú harcosává válni. Mi a következő elérni kívánt állomás a sportban?

 

Borics Ádám: Igen, az álmomat úgy mond már elértem, de az embereknek szükségük van célokra, álmokra. Most már el merem hinni, hogy egy napon én lehetek a legjobb MMA harcos a földön a saját súlycsoportomban. Azaz szeretnék én lenni a legjobb 66 kilogrammos bunyós a világon.

 

Az interjú elkészítésének időpontjában mérleged 15 győzelem és 1 vereség. Profi karriered egyetlen vereségét Darrion Caldwell elleni meccseden szenvedted el. Hogyan élted meg első vereséged? Szívesen ringbe szállnál újra Caldwell-el, amennyiben a matchmaker döntése alapján lehetőséged nyílná rá?

 

Borics Ádám: Igen, remélem hamarosan heteken belül 16-1 re módosul ez a mérleg. Nagyon nehéz volt azt a pillanatot megélnem, hisz előtte amatőrként is utoljára 8-9 éve kaptam ki talán még kempo szabályrendszerben. MMA-ban (beleértve az amatőr karrierem is) sosem volt ezelőtt vesztes mérkőzésem. Úgy éreztem, összedőlt a világ, teljesen magamba fordultam, nagyon sokat készültem arra a mérkőzésre, 14 hétig nagyon tudatosan táplálkoztam, fizikálisan brutális formában voltam, biztos, hogy fizikálisan életem formájába kerültem, viszont mentálisan nem. Elveszítettem az egyensúlyt. Félig már fejben otthon voltam, csak arra vágytam, hogy végre Magyarországon legyek, és a következő mérkőzésre fókuszáltam. Kellett egy pár hét, hogy rájöjjek, mi volt az oka annak a vereségnek. De egy nagyon jó önismeret volt számomra, és nagyon sok motivációt merítettem abból a mérkőzésből.

Heti 12-15 magas fizikai megterheléssel járó edzést végzel. Milyen speciális regenerációs eszközöket használsz a túledzés elkerülése érdekében? Hogyan tudod a magas edzés intenzitást és volument kezelni?

 

Borics Ádám: Elsősorban a táplálkozásommal próbálom támogatni a szervezetem, és megfelelő alvással, pihenéssel. Táplálékkiegészítőkkel támogatom a szervezetem. Ezenfelül nagyon sokat nyújtok, mobilizációs gyakorlatokat végzek, szauna, jeges fürdő, masszás, hengerezés, masszázsgép, nyirokmasszás gépet használok. Keresem mindig a módját, hogy mivel tudok gyorsabban regenerálódni.

 

A sokszínű technikai edzések során az állóharcra és a földharcra egyaránt jelentős hangsúlyt kell fektetni. Harcstílusodnak mi a legnagyobb erőssége és mely területeken érzed magad kevésbé jónak?

 

Borics Ádám: Egyértelműen az állóharcom a legerősebb, azon belül is a térdeseim, emellett a fizikai erőm, amit kiemelnék. A súlycsoportomban nagyon erős vagyok fizikailag, őszintén a ketrecben még mindenkinél erősebbnek éreztem magam az ellenfeleimmel szemben.

 
Borics Ádám MMA bajnok

A harctechnika centrikus edzések mellett állóképességed és erőnléted fejlesztése is meghatározó abban, hogy győztesként kerülj ki a ketrecből. Hogyan épül fel egy átlagos erőnléti edzésed? Milyen kardió gyakorlatokat végzel az állóképességed fejlesztése érdekében?

 

Borics Ádám: Ez az időszaktól függ. Milyen messze vagyok a mérkőzéstől, vagy esetleg a pihenő időszakunkat töltjük, hisz én a pihenőidőszakban sem állok le teljesen az edzésekkel. A pihenőidőszakban van több idő új technikákat tanulni.  Mérkőzések után például én személy szerint nagy súlyokkal szoktam dolgozni pár hétig, és a max erőfejlesztésemen dolgozom. Alapvetően ez az időszak a 3 alapgyakorlatra épül: elemelés, fekvenyomás, guggolás. Ahogy a mérkőzés közeledik, egyre inkább fókuszálunk a robbanékonyságra. Nagyon sokat szoktunk sprintelgetni is. Ugye a mi sportunkban nagyon fontos az állóképesség. Az erőnléti edzőnk kapcsolatban van a többi edzőnkkel. Fontos, hogy nekünk úgymond a „bunyós” edzés a főedzésünk, és ott kell maximális teljesítményt nyújtanunk. Ezért az erő-erőnléti edzés igazából csak kiegészítés. Off szezonban lehet jobban fókuszálni a fizikai paraméterek fejlesztésére.

 

Sport karriered során számos tehetséges és kiemelkedő harcossal küzdtél már meg. Hogyan kezeled a küzdelmek előtt jelentkező izgalmat? Milyen érzések kavarognak benned az összecsapást megelőző napokban?

 

Borics Ádám: Hát ez a hosszú évek alatt nagyon sokat változott. Megtanultam, hogy mentálisan nagyon sokat kell készülni egy mérkőzésre. Én például lepörgetem az egész fightweek-et a mérkőzések előtt már többször is. De bennem is nagyon sok érzés kavarog, és én is izgulok.  Ez egy nagyon különleges állapot, azt hiszem, ezt nem is tudom elmagyarázni. Igazán csak az tudja, aki egyszer ketrecbe lépett. Főleg azt az érzést, amikor állsz a függöny előtt és hallod az őrjöngő közönséget. Miután elindul a bevonuló zeném, én már csak élvezem, de előtte azért komoly lelki küzdelem van bennem is.

 

MMA sikereidnek köszönhetően egy mindössze 1800 fős, apró falúból eljutottál a világ egyik legnagyobb floridai MMA klubjába. Milyen kulturális különbségeket fedeztél fel a hazai és az amerikai egyesült államokbeli élet között? Szoktál honvágyat érezni?

 

Borics Ádám: Természetesen hatalmas váltás volt számomra, a társadalmi különbség óriási, én teljesen más rendszerben szocializálódtam. Floridában az emberek mindenhova autóval járnak például, hisz óriásiak a távolságok, Sirokban viszont bárhova eljutottam gyalog vagy biciklivel. Szerintem nekem minden nap honvágyam van, de tudom, hogy semmit sem adnak ingyen, sokszor az embereknek fogalmuk sincs, mennyi áldozatot kell/kellett hoznom azért, hogy itt legyek. Volt olyan felkészülésem, amikor kijöttem a teremből, és csak fogtam a fejem, hogy bárcsak otthon lehetnék. De ezek a megpróbáltatások is csak mentálisan erősebbé tettek. Tapasztalataim alapján itt sokkal kevésbé fontosak az emberi kapcsolatok, leginkább a családok otthon vannak a négy fal között.

 

Az egyik emlékezetes összecsapásod alkalmával Aaron Pico, junior birkózó világbajnokot egy repülő térdeléssel tetted harcképtelenné. A meccsről készült videót több százezer MMA rajongó látta. Előre eltervezett mozdulat volt a részedről, vagy nem volt a „game plan” része?

 

Borics Ádám: Igen, ez a game plan része volt. A mérkőzés utáni interjúkban mondtam is, hogy a csapat 90%-a azt mondta:„I bet  it’sgonna be a flying knee”  (fogadok, hogy ugrótérdes lesz).  Birkózó ellenfelek ellen nagyon szeretem alkalmazni ezt a technikát. 2018-ban, amikor a Bellator Budapesten járt, már sikerült összehoznom egy ugyanilyen KO-t ugyancsak egy birkózó ellen.    

 

Vlog videóidban rendszeresen kihangsúlyozod az egészséges táplálkozás fontosságát. Az egyik videóban megemlíted, hogy feleséged segít számodra a megfelelő étrend összeállításában és az ételek elkészítésében. Milyen étkezési elveket követsz?

 

Borics Ádám: Igen, nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek, hisz ő ébresztett rá, milyen fontos is a táplálkozás. Nem mindegy, hogy milyen üzemanyagot tankolunk. A legeslegfontosabb számunkra, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a minél természetesebb ételeket részesítjük előnyben. A másik, hogy minden test más. Az évek alatt kitapasztaltam, hogy milyen diétával tudom hozni a versenysúlyom. Az étkezési elvem „eat like the kid”. Bővebben posztolok erről az Instagram oldalunkon (@ab_nutrition_and_lifestyle).

Nehezedre esik a felkészülési időszakban szükséges diétás étrend követése?

 

Borics Ádám: Az, hogy egészségesen táplálkozunk, már életmód számunkra. De természetesen az én fogyasztásom nem egyszerű, és nagyon megterhelő a számomra, ezért is vállalok be maximum 3-4 mérkőzést egy évben. Azt tudni kell, ahhoz, hogy én hozzam a versenysúlyom, rengeteg vizet hajtok ki a szervezetemből. Nagyon dehidratált állapotba kerülök a mérlegelés során, ezért nagyon fontos szerepe van a visszatöltésnek, a vízháztartás helyreállításának.

 
Borics Ádám Myprotein

A Myprotein sportolói csapat tagjaként számos étrend-kiegészítő kipróbálására nyílt lehetőséged. Milyen táplálékkiegészítőket használsz rendszeresen? Hogyan befolyásolják sportteljesítményed?

 

Borics Ádám: Úgy gondolom, hogy az élsportban elengedhetetlen a táplálékkiegészítők használata, hisz a szervezet olyan terhelés alá van helyezve, amit enélkül nem lehetne megoldani. A teljesítményem mindenképpen javult a Myprotein termékei által. Van egy bevált „training camp” táplálékkiegészítő csomagom, amiben, BCAA, gluatmin, kreatin, fehérje, vitaminok, beta-alanin van. Nagyon meg vagyok elégedve a termékek minőségével, és az ízvilággal is. Abszolút kedvencem a Plant Protein, ami egyelőre csak az USA-ban elérhető, de remélhetőleg Magyarországon is elérhető lesz.

 

Milyen terveid vannak a versenysport abbahagyását követő időszakra?

Borics Ádám: Egyértelműen a sportban képzelem el a jövőmet, a karrierem befejezése után is. Szeretnék az utánpótlással foglalkozni. Továbbadni a tudásom, és a kialakult kapcsolatrendszerem segítségével több kaput megnyitni a tehetséges magyar harcosoknak. Terveim között van a jelenlegi csapatomba kihozni majd magyar harcosokat. Sok nagy tervem van a jövőben, akár egy menedzsmentet is létrehozni, de egyelőre mindenképpen a saját karrieremre szeretnék fókuszálni, ezeket a háttérben szépen lassan készítjük elő a párommal.

 

Borics Ádám kivételes sikertörténetében a főszerepet a sport iránti szeretet és a mérhetetlen kitartás kapta. Egy kevesebb, mint 2000 lélekszámú magyar faluból Florida legnevesebb MMA klubjainak egyikéig eljutni nem mindennapi kaland. Ádám sportolói karrierjét érdemes nyomon követni, hiszen a nemzetközi küzdősport közösségben kiemelkedő módon képviseli Magyarországot. A Myprotein egész csapata szurkol Ádám további sikereinek, és örülünk, hogy termékeinkkel támogathatjuk céljai elérésében.

 

Szívesen megismernél más Myprotein nagyköveteket is? Ezen az oldalunkon összegyűjtöttük az összes olyan interjút, amelyekben a Myprotein sportolói csapattagjairól olvashatsz érdekességeket.
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein