Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Borics „The Kid” Ádám világklasszis MMA bajnokkal – „Harcba indulok a hazámért”

Interjú Borics „The Kid” Ádám világklasszis MMA bajnokkal – „Harcba indulok a hazámért”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Borics Ádám Magyarország első MMA sportolója, aki a Bellator pehelysúlyú harcosaként léphet a küzdőtérre. Az interjú megjelenésének időpontjában profi MMA mérlege 17-1, így az egyik legeredményesebb magyar bunyós. Előző interjúnkban Ádám részletesen beszámolt a sportsikereihez vezető útjáról, amely egy magyar apró faluból indult és jelenleg a világ egyik legrangosabb MMA sportszövetségénél tart. Ezen interjú alkalmával legutóbbi meccséről, a címmérkőzés lehetőségéről és az új edzés technikákról kérdezzük Ádámot.

https://youtu.be/TiH-rVTDQuQ

1. Az előző interjú alkalmával azt nyilatkoztad „remélem hamarosan heteken belül 16-1-re módosul a mérleg”, jelenleg 17-1 profi MMA mérleged állása. A legutóbbi mérkőzés során a földharcban híresen jó Jeremy Kennedy volt ellenfeled. Hogyan értékeled a mérkőzést? Az előre eltervezett stratégiát sikerült követned? Milyen hibákat vétettél a harc során?

Jeremy Kennedy egy nagy mérföldkő volt a karrierem során, megfordult a legnagyobb szervezetben is a UFC-ben, ahol 3-1-es mérleget hozott össze, a jelenkori bajnoktól kapott csak ki egyedül. Egy nagyon tapasztalt, jól felkészült ellenféllel találkoztam a ketrecben, de sikerült véghez vinnem az előzetesen megtervezett taktikát. Hibáztam egyet, lett volna lehetőségem idő előtt befejezni, de elvitt a hév. De minden mérkőzésből tanulunk, biztos vagyok benne, hogy az ellene eltöltött 15 perc a ketrecben, nagyon sok tapasztalatot adott nekem.

2. Számodra az állóharc az előnyösebb, míg Jeremy Kennedy – aki 14 éves korában kezdett jujutsuzni - jobban teljesít a földharcban. Egy alkalommal sikerült téged a földre vinni, azonban gyorsan sikerült talpra állnod. Megriadtál a pillanatban, amikor az ellenfél számára előnyösebb harchelyzetbe kerültél?

Készültünk erre a lehetőségre is, sikerült higgadt maradnom, ezért is gondolom, hogy rögtön sikerült felkelnem. Edzések során sokszor gyakoroltuk ezt a pozíciót, ezért gondolom azt, hogy higgadt tudtam maradni.

3. A mérkőzés egésze alatt figyelemreméltóan sok vádli rúgással sikerült eltalálnod ellenfeled. A „game plan” része volt, hogy a „lead leg” támadásával korlátozottá teszed a mozgását? A mérkőzések előtt alkotott tervek követése mennyire jelent számodra nehézséget? Milyen mértékben szükséges saját harcstílusod módosítani az ellenfél erősségei és gyengeségei alapján?

Sokat építünk a rúgásaimra, hiszen nagyon hosszú lábaim vannak a súlycsoporthoz képest. Elsősorban én „kicker” vagyok pont a genetikám miatt. Próbálom követni a felépített game plan-t, de igazából megyek a bunyóval, és ha érzem, hogy nem tudom követni a tervet, akkor nem esek pánikba. Próbálok érzésből bunyózni. Én úgy gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy a saját bunyónkat próbáljuk meg ráerőltetni az ellenfelünkre.

Borics Ádám

4. YouTube csatornádon a versenyfelkészülésről és az MMA ütközet előtti hétről megosztottál több videót. Az egyik vlog videóban megemlíted, hogy magabiztosan léptél a ketrecbe, és sikerült visszatérned ahhoz a kezdeti sport attitűdhöz, ami a győzelemhez szükséges. Hogyan készültél mentálisan? A videóban említett összeütközés előtti mantrák alatt mire gondolsz? Hogyan tudod az életedben jelentkező egyéb stresszorokat háttérbe szorítani a felkészülés során?

Az évek alatt nagyon sok mindent megéltem a karrierem során, ezáltal úgymond érettebb is lettem a ketrecben, valamint az életben is. Minél több időt töltök a ketrecben, annál tapasztaltabb leszek. Kialakult az évek során nekem egy mentális felkészülés, amit már évek óta követek. Próbálom vizualizálni az egész fight week-et, valamint lejátszom a mérkőzést is a fejemben. A hotel szobámban, magyar zenéket hallgatok, és próbálok átszellemülni, hogy harcba indulok a hazámért. Ez plusz motivációt ad számomra.

5. Kifejezted, hogy a küzdelem során ellenfeled nagyon lihegett, míg te szándékosan korlátoztad légszomjad, hogy ne észlelje fáradságod. Mennyire fontos a sikerhez a „pszichológiai hadviselés”? Egy MMA harcos megjelenése és imázsa mennyire befolyásolja ellenfelei sportteljesítményét?

Nagyon-nagyon fontos a pszichológiai hadviselés, a mérkőzés előtt és közben is. Ezt leginkább Kamaru Usmantól, egykori csapattársamtól tanultam meg igazán, hogy bármennyire is fáradt vagy, nem mutathatod. Ez demoralizáló nagyon az ellenfél számára, amikor ő nehezen veszi a levegőt, te pedig azt mutatod, hogy nem vagy egyáltalán fáradt.

6. 77,6 kilogrammos testsúlyról kezdted a fogyást, a mérlegeléskor 66,1 kilogrammos testsúlyt sikerült elérned. Ehhez az utolsó héten 5,6 kilogrammot veszítettél testsúlyodból. A mérlegelés és mérkőzés közötti időszakban esedékes visszatöltés során testsúlyod ismét 70 kilogramm felettire emelkedett. Milyen módszerek alkalmazásával tudod ilyen jelentős mértékben kontrollálni testsúlyod? Milyen technikákat alkalmazol a visszatöltéshez?

Az évek alatt egyre jobban változik a testem, változik az izomtömegem minősége, sőt jön is még rám izomtömeg. Ha visszanézi valaki az első Bellatoros mérkőzésem és a legutolsót, óriási változást lát a két fizikum között. Ez annak is köszönhető, hogy egyre jobban ismerem a testem. Nagyon sokat kísérleteztem a visszatöltési folyamatokkal, régebben használtam infúziót is, de mostanra úgy érzem megtaláltam a tökéletes módszert. Nagyon kemény az utolsó 24 óra fogyasztás szempontjából, de ha valaki igazán sikeres akar lenni MMA-ban, annak ezt a módszert kell szerintem követni. Khabib és csapata is hasonlóan fogyasztanak, mint én. A titok az, hogy folyamatosan #eatlikethekid életmódot követek, valamint nagyon pontosan betartom a visszatöltési folyamatot. Amit túl hosszú lenne leírni.

Borics Ádám

7. Felkészülésed Peszlen Ferenc, magyarországi edződ is támogatta. Hogyan járult hozzá sikeredhez az intenzív 7 hetes közös munka? Milyen érzés volt egy magyar edző támogatását élvezned az amerikai egyesült államokbeli környezetben? Mennyire megviselő szervezeted számára a vízhajtás?

Nagyon örülök, hogy sikerült Ferit kihoznom az edzőtáboromba. Úgy érzem ezzel egy újabb szintet léptünk, sokkal profibb volt, a felkészülésem. Sokkal több figyelem hárul rám, gondolok itt arra, hogy sparring edzéseken például ő csak rám fókuszál, aztán otthon megbeszéljük az ott történteket, valamint lelkileg is sokat ad, hogy ott van velem egy magyar. A vízhajtás rettentően megviseli a szervezetem, ezért nem tudnak a harcosok minden hónapban mérkőzni. Úgy gondolom, hogy nekem évi 2 mérkőzés az ideális vagy maximum 3. Azt hiszem nekem még 2-3 mérkőzésem van 66 kg-ban. Utána fentebb fogok lépni, mert nem akarom kikészíteni teljesen a vesémet.

8. Eredményeidnek köszönhetően várhatóan az idei év során lehetőséged nyílik a Bellator címmérkőzésére. Milyen érzéseket kelt benned, hogy várhatóan sportod egyik legmagasabb lépcsőfokára léphetsz a legelső magyar MMA harcosként? Milyen terveid vannak a világbajnoki cím megnyerését követő időszakra? Tervezed kipróbálni magad a UFC szervezet harcosaként?

Sajnos ebben az évben már nem jön össze a címmérkőzés, ugye augusztus huszadikán elmaradt a kihívói pozícióra kiírt mérkőzés, mivel az ellenfelem súlyt tévesztett. Azért voltam nagyon csalódott, mert én hoztam a súlyt, ami nagyon megterhelő a szervezetem számára és ahogy korábban említettem, én már nem túl sokszor tudom megcsinálni a 66 kg-ot. De pozitív visszajelzéseket kaptam a szervezettől és azon vagyunk jelenleg, hogy fixáljuk a címmérkőzésem dátumát. Nagyon csalódott lennék, ha a következő mérkőzésemen nem a világbajnoki címért lépnék ketrecbe. Nagyon nem szeretek előre tekinteni, de nyilván eljátszottam már én is sokszor a gondolattal. Mindenképpen szeretnék címet védeni, ha bajnok leszek, valamint nagy álmom, hogy otthon vívják egyszer címmérkőzést, hiszen a Bellator már kétszer is járt Magyarországon. Álomszerű lenne az egész. A köztudatban mindenki azt akarja, hallani, hogy átmegyek a UFC-be. Jelenleg értelmetlen lenne átmennem a UFC-be, ha csak a UFC nem ajánlana ugyanakkora fizetést, mint a Bellator, hisz mindenki pénzből él és nekem is meg kell élnem. Nagyon drága Amerikában élni, valamint az edzőtáborokat is saját magamnak kell finanszírozni, gondolok itt akár Feri kijövetelére stb. De mindenképpen szeretném boldoggá tenni a szurkolóimat és szeretnék majd a UFC ketrecben is harcolni. Úgy gondolom, hogyha mondjuk 30 évesen átmegyek a UFC-be, onnantól kezdve még van 4-5 évem a csúcson. Hál’ istennek nem nagyon vannak komoly sérüléseim, ezt annak is köszönhetem, hogy nagyon figyelek a regenerációra.

9. Évente 2-3 mérkőzést szoktak a profi MMA harcosok elvállalni, az intenzív versenyfelkészülés miatt, azonban a pénzbeli juttatás kizárólag a mérkőzések után jár. Megterhelő a szokásostól eltérő fizetési rendszer?

Igen, ez elsősorban az extrém fizikai terhelésnek köszönhető, hogy csak ennyiszer tudunk ketrecbe lépni. Csak mérkőzésekért kapunk fizetést, ez nagyon megterhelő, valamint a nyomás is nagyon nagy rajtunk, hisz arra is kell figyelni, hogy nehogy megsérüljünk, mert ha törlik a mérkőzést sérülés miatt, akkor nincs fizetés és az egész edzőtáborhoz, valamint csak szimplán a mindennapi élethez is pénz kell. Örülnék, ha a szervezetek váltanának arra, hogy legalább lenne valami havi fix fizetés, és mérkőzésenként is fizetnének. Ezt az átlagember el sem tudja képzelni, hogy mennyivel nehezebb, mint egy átlag élet.

10. Viselkedésed a ringben mindig sportszerű és tiszteletteljes. A te példától eltérő módon az MMA némely hírhedt alakja, a mérkőzés előtt jelentős média figyelemre tesz szert, sértő és olykor vulgáris kijelentésekkel. Inkább a show műsor kedvéért cselekszenek így, vagy az ellenfél megfélemlítésére törekszenek? Mennyire fontos a sportszerű magatartás ahhoz, hogy a match maker megfelelő mérkőzéseket biztosítson?

Ez leginkább a nézettségről szól, csak a figyelemfelkeltés miatt használják a trash talk-ot, de a legtöbben megjátsszák, viszont van egy két személy, akinek ilyen a természete és jól is áll neki. A legjobb példa erre Conor McGregor, neki ez belülről jön és hatalmas nézettséget generált ebből a szempontból. Match making szempontjából nyilván fontos, hogy kit mennyire ismernek, mennyire lehet eladni a mérkőzést. De én úgy gondolom, ha valaki jól teljesít, a teljesítménnyel is kilehet érdemelni a nagy mérkőzéseket. Lehet ez az út nehezebb, de én próbálok hű maradni önmagamhoz.

11. Több videódban kifejezted, hogy jelentős honvággyal küzdesz. 2020. november elején Magyarországra utaztál feleségeddel. Az utazás alkalmával meglátogattad az Egerben található Sike András Birkózó Csarnokot, amely különleges hely számodra, hiszen itt kezdtél el kempozni és MMA-zni 16 éves korodban. Milyen érzés volt abban a sportlétesítményben edzeni profi MMA harcosként, ahol a tinédzserkori éned megtanulta az alap ütéseket és rúgásokat?

Mindig nagyon jó hazamenni, nosztalgiázni egy kicsit. Ilyenkor mindig előjön belőlem az a 16 éves kissrác, aki óriási álmokat szövögetett. Ez azért is nagyon jó, ha kicsit kisebb lángon ég az a bizonyos láng, akkor újra be lehet robbantani. Legalábbis ez számomra működik.

12. Magyarországi tartózkodásod során részt vettél a Hegyvidék Küzdősport Akadémián, ahol harctechnikai edzéseket tartottál amatőr sportolók számára. Milyen volt az edzett szerepéből az edzői pozícióba kerülni? Milyen különbségeket fedezel fel a hazai és amerikai küzdősport oktatás között?

Amikor hazalátogatok, mindig szoktam szemináriumokat tartani. Nagyon jó kapcsolatot ápolok a Magyar Kempo Szövetség elnökével, Lacza Ádámmal és az ő tanítványainak mindig szoktam edzéseket tartani. Nagyon nem tudom összehasonlítani a két edzést, hisz itt én csak profikkal dolgozom együtt, itthon pedig amatőr csapatokat látogatok meg egy-egy ilyen szeminárium során. A tanítást mindig is nagyon szerettem, ezért is tudom elképzelni magam későbbiek során edzőként.

Borics Ádám

13. Nem vagy elégedett a csípő mobilitásoddal, ezért számos speciális nyújtó gyakorlatot végzel. Van olyan, a kínálatunkban kapható sporteszköz, ami segített csípő ízületed mozgástartományának és mozgékonyságának fokozásában?

Igen, a csípőm az nekem elég problémás, ezt sajnos örököltem, de nem nyugszom bele, próbálok ebben is fejlődni, javítani a mobilitásomon szinte minden nap. Nagyon sokat szoktam hengerezni, ami a Myprotien weboldalán is megtalálható, valamint ízületvédőt is használok, hogy a későbbi sérüléseket elkerüljem.

14. Szemfüles követőid észrevehették, hogy vlog videóid nem csak tartalmukban, de technikailag is fejlődtek. Sikerült a videóvágásban több tapasztalatot szerezned? Hogyan találsz elfoglalt napirendedben időt online jelenléted gondozására?

Igen, a vlogolással már régóta próbálkozom, többszöri nekifutásom is volt, az elején próbáltam magamnak vágni a videóimat, viszont túl sok időt vett el tőlem és én elsősorban sportoló vagyok, de a mai világban sajnos elengedhetetlen, hogy aktív legyek a közösségi médiában. Az évek alatt mindig figyeltem arra, hogy tudatosan építsem a közösségi médián való megjelenésem, hiszen szponzorok nélkül nem tudnék csak a bunyóra fókuszálni. Nehéz volt az elején beszélnem egy kamerába, de viszont egyre jobban megszerettem és a pozitív visszajelzések motivációt adtak számomra. Hál’ istennek sikerült találnom egy nagyon jó csapatot, akik segítenek a videók elkészítésében. A feleségem segít a videók felvételében, aztán én csak tovább küldöm a videókat a vágóknak, akik megcsinálják profi minőségre a videóimat. Így nem vesz el tőlem sok energiát a videó készítése és sokkal színvonalasabb videók készülnek. Igazából meg is szerettem ezt egy kicsit. Ha nem bunyós lennék, jobban beleásnám magam a videózásba, még az is lehet, hogy operatőr lennék. Szeretem az ilyen technikai kütyüket. Ígérem, a jövőben egyre több, még minőségibb videóval fogok jönni.

15. Instagram oldaladon és YouTube videóidban sokszor láthatunk Myprotein sportruhákban. Melyek kedvenc darabjaid kínálatunkból? Van olyan sportruha, ami nélkül nehezen tudod elképzelni edzéseidet?

Igen, a Myproteinnel már lassan két éve dolgozunk együtt. Én mindig csak olyan cégekkel dolgozom együtt, amelyek termékeit valóban használom és szeretem. A Myprotein szerintem az országban a legminőségibb táplálékkiegészítő cég. A ruhák viszont számomra is meglepően rettentő jó minőségűek. Imádom az MP ruhák minőségét és tervezését. Konkrét ruhadarabból nincs kedvencem, de a futáshoz használt, telefontartó övtáska maga a game changer. Valamint súlyzós edzésekhez a derékövet sosem hagyom otthon.

Borics Ádám

16. Egyik vlog epizódodban azt említed, hogy 2022-től kevesebb időt szeretnél az Amerikai Egyesült Államokban tölteni. Milyen megfontolásból szeretnél Magyarországon tölteni több időt? Hogyan befolyásolja versenyfelkészülésed az, ha csökkented az amerikai edzőtáborokban töltött időt?

Első és legfontosabb az, hogy nem akarom kiégetni magam azzal, hogy nagyon sokat szenvedek a honvággyal és lelkileg nem szeretnék elfáradni. Viszont a másik, hogy elérkeztem egy bizonyos szintre, hogy nagyon sok dolgot tanultam itt Amerikában. Amikor itt vagyok, mindig 110%-ig edzek, az itteni edzéseken nehéz csak a technikára fókuszálni, hisz ez egy olyan hely, ahol a legtöbben csak 2-3 hónapra jönnek ide edzőtáborozni. A csoportos edzések főleg a „live” edzésekről szólnak. Nincs annyi lehetőség csak a technikai fejlődésre fókuszálni. Amikor haza látogattam, akkor sem álltam le az edzésekkel és próbáltam magamnak kialakítani egy otthoni edzést is. Ferivel ugye elkezdtük a közös munkát és amikor otthon vagyok, akkor főleg a technikai fejlődésre fókuszálok. Valamint nagyon jó kapcsolatot ápolok már a szabad fogású birkózókkal. Tehát, amikor Magyarországon leszek, akkor kicsit visszább veszek az edzések intenzitásából és próbálok új dolgokat begyakorolni, amire esetleg itt nincs időm. Én is egyre idősebb leszek és nem tudok az év 365 napján 120% pörögni minden egyes edzésen.

Borics Ádám sportsikerei nem csupán országos, de nemzetközi szinten is kiemelkedőek. Legutóbbi győzelmével esélyessé vált arra, hogy az első magyar MMA harcosként Bellator világbajnok legyen súlycsoportjában. A Myprotein egész csapata szurkol, hogy sikerüljön Ádámnak megszerezni ezt a rangos címet.

 

Szeretnél további interjúkat olvasni támogatott sportolóinkkal? Ezen az oldalon megtalálod nagyköveteinkkel készült interjúsorozatunk mindegyik cikkét!

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein